Tuesday, 14 May 2013

Sisäkukkia

Ikkunoilla kukkii, nämä ovat vain jääneet paitsioon kun ovat sisällä. Hyvä kun olen muistanut näitä kastellakaan, sama vika kuin itsensäkin ruokkimisessa – ulkoa kun ei tahdo päästä sisälle sitten millään tähän aikaan vuodesta, ei raaski astua ovesta ja poistua puutarhastaan vaikka olisi nääntymässä nälkään.
Taustalla kukkii Tiinan kasvattama munankuoripelargoni 'Raspberry Ripple', sen alapuolella on aniliininpunakukkainen huone-esikko, siitä oikealla korkealle kurottaa vielä leikkaamaton palsamipelargoni 'Dr Westerlund', se on tuollainen korkea hujoppi tyyppi. Sen edessä kukkii pienin valkoisin kukin tuoksupelargoni ja etummaisena on valkokukkainen mårbackapelakuu 'Prins Nikolai'.  Siitä oikealle voi erottaa valkokirjavalehtisen 'Catalinan' lehtiä, se ei vielä kuki.

Here are some of my pelargoniums that are flowering now.

Tässä vielä tuoksupelargoni lähempää. Monihan kutsuu palsamipelargoneja tuoksupielikeiksi, kun niissäkin on monenlaisia tuoksuja. Oikea tuoksupelargoni on hyvin pienikukkainen, kukat ovat lähes aina valkoiset ja lehdet pyöreähköt. Tämän kasvutapa on vähän holtiton, rentoja oksia tulee paljon ja niissä on runsaasti lehtiä, siksi istutin tämän juuri suurempaan ruukkuun. Pienen ruukun multatila ei riittänyt pitämään tätä tarpeeksi kosteana, vaan tämä alkoi lurpottaa lehtiään harva se päivä – johtuen tietenkin myös siitä, että unohdin kastella kun haahuilin ulkona. Mutta on aina hyvä muistaa, että mitä suurempi lehtimassa, sitä voimakkaampaa on kasvin haihduttaminen.

Huone-esikko lähempää. Kun tajusin antaa tälle lannoitetta, alkoi tämä valmistaa paljon kukkanuppuja joten runsaampaa kukintaa on odotettavissa! Tämä ei viihdy lainkaan paahteessa, joten yritän pitää tämän muiden kasvien varjossa ja lähtiessäni kaupunkireissulle nostan esikon kokonaan varjoon, jotta tämä ei kuivu.

Valkokukkaisessa 'Prins Nikolai' -mårbackapelargonissa voi erottaa hentoa vaaleanpunerrusta.

Tämä on viimevuotisilta Tukholman puutarhamessuilta lehdistölahjuksena saatu 'First Yellow Improved'. Tai oikeastaan tämä on sen pistokas, kun annoin varsinaisen kasvin kissojani hoitaneelle naapurille. Tämä ei viime vuonna ehtinyt kukkiakaan, kun taimi oli niin pieni ja taisin hoitaa sitäkin vähän huonosti. Onneksi pelargonit antavat lähes kaikki kastelun unohdukset anteeksi. Taitavat salaa jopa tykätä.

Pelargonit viihtyvät hyvin olohuoneen lounaiskulman ikkunoilla. Ransu esittelee.

Kaikki eivät tietenkään mahdu olohuoneeseen, niinpä olen laittanut makuuhuoneen ikkunalle tyhjän hyllykön ikkunalaudaksi – siihen voisi kyllä tehdä tai hankkia ihan oikean kukkapöydänkin. Pöydällä kukkii tähtipelargoni 'Bev Foster'. Leikkasin siitä juuri pistokkaita, niin kasvista tuli kivan symmetrinen.

Palsamipelargoni 'Lady Plymouth' on kaunis kirjavalehtinen ja jännästi aivan erilainen kasvutavaltaan kuin tohtori Westerlund: tämä on lyhyt ja leveän pörheä. Tohtori ja leidi muodostavatkin aikamoisen pariskunnan: oikea majakka ja perävaunu.

Ruusunnuppupelargoni 'Brightstonen' lehdet menevät usein punaisiksi. Mietin, johtuuko se kuivumisesta, kun olen välillä poissa – mielestäni poissaoloni jälkeen ne ovat erityisen punaiset. Joka tapauksessa tämä on viihtynyt tällä hoidollani erinomaisesti jo kuusi vuotta, joten jatkan samaa rataa. Tästä otin viime keväänä pistokkaita joista tämä yksi jatkaa elämää kanssani, emokasvi oli kasvanut liian suureksi jotta olisin mahtunut sen kanssa samaan taloon.

Tässä on viimeisin lisäys pelargonikokoelmaan: Hyötykasviyhdistykseltä saatu pistokas muistaakseni 'Citriodorum'-pelargonista (nyt en ole paikalla lunttaamassa lapusta, korjaan asian jos se on väärin!) Tämän lehdissä on mahtava sitruunamelissainen aromi. Odotan jännityksellä millaiset kukat tähän tulee.
Kukkaisaa kesää kaikille!

Huone-esikko – Primula obconica
Munankuoripelargoni – Pelargonium Zonale-Ryhmä
Mårbackapelargoni – Pelargonium Zonale-Ryhmä
Palsamipelargoni – Pelargonium × graveolens
Ruusunnuppupelargoni – Pelargonium Zonale-Ryhmä
Tuoksupelargoni – Pelargonium × fragrans
Tähtipelargoni – Pelargonium Zonale-Ryhmä

44 comments :

 1. Sitruunalle tuoksuva pelargoni voisi olla hitti. Pelargonit kun on kauniita mutta tuoksu on mielestäni aivan järkyttävä.

  ReplyDelete
 2. Voi että, pelargoneissahan on hirveän paljon erilaisia tuoksuja! Tarkoitat varmaan kotipelargonien tuoksuja, ne ovat aika samankaltaisia, joista joku pitää ja toinen ei. Esimerkiksi tuoksupelargonissa on muskottipähkinän aromi ja noissa palsamipelakuissa usein sitruunainen, 'Lady Plymouth' erimeskiksi on hienosti sitruunantuoksuinen. On minulla ollut mustapippuriltakin tuoksuva laji.

  ReplyDelete
 3. Tuollaista tuoksupelakuuta metsästin viime kesänä, mutta en löytänyt. Onnistuin tappamaan edellisen, joka oli mahtavan iso.
  Yksi mårbakkani on venähtänyt varmasti yli metriseksi, kun en latvonut sitä...:))

  ReplyDelete
 4. Komeita kukkia! Ja komealla herralla on selkeästi pilkettä silmäkulmassa :)

  ReplyDelete
 5. Komeet pelakuut ja esittelijäkin on parhaasta päästä :)

  ReplyDelete
 6. Irmastiina; Minusta Plantagenin valikoimissa on tänä vuonna tuoksupelargoni. Ja Överbyn kaupassa Espoossa on ainakin aiemmin ollut sitä, jos siellä päin liikut.

  Mamma N; Vähän se on sellainen hassuttelija :-)

  Amalia; Älä muuta sano :-)

  ReplyDelete
 7. Kauniita ovat! Minulla on pääasiassa Mårbackaa, kun rakastan sen ihanan vaaleanpunaisia kukkia. Ostin puutarhamessuilta pari pistokastainta, toinen oli joku mårbacka sekin, toisen nimeä en nyt muista. Ne aloittavat molemmat nyt kukintaa. Pistokkaita pitääkin muistaa ottaa, nekin ovat myöhässä... Ransu, olet ihanan näköinen tuossa kopassa!

  ReplyDelete
 8. Kiitos Ransulle pelarkonien esityksestä
  Kauniit pelarkoniuat.

  ReplyDelete
 9. Me yritetään nyt sitten etsiä paremmalta tuoksuva pelargoni, jos kerta sellaisiakin on olemassa!

  Saila, täällä on kauhean kuuma. Voisitteko poikien kanssa puhaltaa viileää meri-ilmaa Lauttasaarta kohti?

  ReplyDelete
 10. Mahtavia pelargoneja! Aivan huikea tuo 'Bev Foster'! Sun munankuori on paljon punaisempi kuin mun tällä hetkellä kukassa oleva yksilö.

  ReplyDelete
 11. Minä niin tykkään näistä sinun esittelijöistäsi! Ei pelargoneissakaan tosin mitään vikaa ole.

  ReplyDelete
 12. Hieno pelargoniakokoelma. Eikä hassumpi tuo koriRansukaan :)

  ReplyDelete
 13. Kivaa tietoa pelargoneista, joita rakastan:) Ja niin iiihanan tunnelmallisia kuvia, sitä oikeaa mummulafiilistä, I like;)♥

  ReplyDelete
 14. TuulaJ; Mårbackassa on ihanat kukat. Sekin on sellainen hujoppiuteen taipuvainen.

  Sylvi; Kiitos!

  Sulo; Eikö Lauttasaari ole tarpeeksi merellä? Pitäisiköhän teidän lähteä ihan risteilylle korvat lepattaen?

  Tiina; Tuossa on jännästi tosi eri väriset kukat riippuen paikasta (valosta?/lämmöstä?). Viime kesänä ulkona varjossa kukat oli tosiaan sellaiset vadelmajätelöt ja niissä oli paljon enemmän sitä munankuorta, nyt sisällä (myös syksyllä sisällä) ne on aika oranssit!

  Myrsky ja Minna; Kiva :-)

  Pirkko; Tuossa radion päälä olevassa uunivuoassa on muuten sulta saadut Briza median siemenet kasvamassa. Hentoisia korsia voi erottaa kuvassa.

  Marikki; Kiitos! Tunnelmaa on tosiaan, kaikkea vanhaa, pelargonitkin sopii tunnelmaan.

  ReplyDelete
 15. Franz <3
  Että voi jollain tähän aikaan vuodesta olla pelarkuuniatkin noin upeita !
  Mulla on tapana laittaa palsamip.ulko-oven pieleen ja aina mennen tullen kosketella sitä..ihana tuoksahdus. Useimmiten on löytynyt sitruunantuoksuinen sellainen, mutta niitähän on vaikka mitä.
  Tuolla toisaalla blogistaniassa aiemmin heittäneeni ains syksyllä kukat kompostiin. Joo, hyvä minä. Ja nyt kun olen blogeista seurannut tätä pelargonioiden ihmeellistä maailmaa...joukossa on ollut mukana myös ei niin tavanomaisiakin.
  Kaikkee täs oppii :D

  ReplyDelete
 16. ...no ni jäi puuttumaan verbi tuolta edeltä...mä inhoon tätä Lumialla näpyttelyä.
  Ni siis Tiinan blogis aiemmin kerroinlin heittäneeni....jne...

  ReplyDelete
 17. Franz on tuollainen pieni hassuttelija, jonkun mielestä se ei tosin edes ole kovin pieni ;-)
  Asiasi oli ihan ymmärrettävä ilman verbiäkin! Jos vain on tilaa talvettaa, niin kannattaa. Jos omistaa muutaman erilaisen pelargonin, on kukkia helpostikin kymmenen kuukautta vuodesta. Tuo 'Prins Nikolai' on yrittänyt kukkia koko talven ainakin yhdellä kukalla, sinnikäs kaveri.
  Kyllä ne alkavat pukata kukkia heti varhain keväällä kun valoa tulee lisää. Naapurini kävi joskus keväällä jonakin vuonna mun luona kylässä ja kysyi, onko mulla muovikukkia kun niin kukkivat. MUOVIkukkia!!? Never. Ja miksi, kun voi pitää oikeita pelargonejakin!

  ReplyDelete
 18. Hieno pelaguu-kokoelma, sopii erinomaisesti vanhan talon henkeen. Yritän olla innostumatta pelargoneista, kun puuttuu kunnollinen talvetuspaikka. Ihan kaikesta ei näköjään kannata innostua, mutta vaikeaa se on etenkin tähän aikaan vuodesta. Ransu on löytänyt hyvän tähtäilypaikan; korista on varmaan hyvä komentaa mammaa ja Mustia.

  ReplyDelete
 19. Paikka talvettaa on !
  Menestyykö jokin tietynlainen paremmin kuin toinen ?
  Ransu ON iso poika jo, mamman iso vauva :)

  ReplyDelete
 20. Between; Kaikesta ei tosiaankaan kannata innostua, kun ei ole tilaa. Minä yritän olla innostumatta kaikesta tilaavievästä jota pitäisi talvettaa, kun sitten en mahdu enää itse talooni (ihmeköynnös, pasuunakukat, oliivipuu, sitrukset jne.)
  Laskin tuon korin tuohon kun piti laittaa värjäystä odottavat langat johonkin rumasta kauppakassista, mutta täytynee keksiä langoille uusi paikka...

  Leena ja Pojat; Jostain olen kuullut, että enkeli-, jalo- ja riippapelargonit (esim. Cascade-lajikkeet jne.) olisi vaikeampia talvetettavia, niitä en ole kokeillut. Mulla ainakin kaikki kotipelargonit (Zonale-Ryhmä eli kaikki ns. tavalliset, mukaanlukien mårbackat) on talvehtineet tosi hyvin. Ja kaikki villilajitkin toistaiseksi, mutta niillä on tietenkin monenlaisia kasvupaikkatoiveita riippuen siitä mitä lajia ovat.
  Ransu on mamman pikkuinen Ransunpoikanen :-)

  ReplyDelete
 21. Kauniita pelargoneja, suosikkini noista on tuo vaalea Mårbacka. Ja on se kermanvalkea myös ihastuttava. Minäkin sain pelargonit säilymään hengissä jopa kerrostaloasunnossa viime talven yli. Pelargoneissa on se hyvä puoli, että tuoksun takia kissat yleensä jättävät pelargonit rauhaan. Tosin meidän Ruska jättää kukat rauhaan ilman tuoksuakin. Rakkaalla lapsella on monta nimeä - pelakuu, pelargoni, pelargonia.

  ReplyDelete
 22. Kyllä niitä aina kannattaa yrittää. Kaupunkinaapurini yritti talvettamista taloyhtiön kylmäkellarissa, on vielä epäselvää miten se onnistui. Jonkun kerran hän kävi niitä talven mittaan kastelemassa.
  Pielikki on myös hauska pelargonin nimitys. Jostain syystä en pidä nimestä pelargonia, se on niin hankala ja koen, että se on kirjoitettu väärin. Kaikkein pahin on kylläkin belargonia :-D

  ReplyDelete
 23. Minä olen jostain syystä aina pitänyt pelakuista :) Ostin juuri ekan vähän erikoisemman pelakuun, enkelinsilmä vai siipi vai mikä ihme sen nimi olikaan... Petyin Viherlandiaan, kun se myy nykyään niin perustavaraa. Niitä ihan tavallisimpia punaisia ja valkoisia... Minä etsin mustaa!

  Tämä ei tähän liity, mutta pakko kertoa, että esittelit minulle viime yönä koko puutarhasi! Oli kyllä kaunis ja mielenkiintoinen, mutta luulen, että unimaailma muutti talot jotenkin erilaisemmiksi kuin mitä ne täällä kuvissa ovat.

  ReplyDelete
 24. Mun ainokainenkin alkaa kukkia:)
  Tai onhan kasvihuoneessa sille kavereita kesäksi, ja postipojan pitäis tuoda vielä lisää...

  ReplyDelete
 25. Kartanonrouva; Voi harmi jos puutarha-alan erikoisliikkeessä on vain peruskamaa, kyllä pitäisi puutarha-asiakkaille olla tarjolla valikoimaa!
  Olipa hauska uni :-)

  Pioni; No niin, siellä ollaan kohta paikat pullollaan pelakuita!

  ReplyDelete
 26. OijJJOIjoi, miten upea valikoima i-ha-ni-a pelargoneja! Jos tässä hetkessä pitäisi valita, että ottaisinko tiluksiltasi eksteriöörin hoidossa avustavan piian paikan vaiko ihan pelkästään interiöörissä hääräävän kotiapulaisen, niin kyllä mä sisälle jäisin. Ehdottomasti.

  Niin kauniita ja kiinnostavia! Tuota keltaista pitää kyllä joskus päästä omin pikku kätösin hoivaamaan. Ja osa sitä hoivaamista on tosiaan se kastelun unohtaminen, tuntuvat tykkäävän – tai ainakin siitä huolimatta pärjäävän hyvin.

  ReplyDelete
 27. Olet sinä aikamoinen pelargoniafriikki ;) sanan positiivisessa merkityksessä! Tai no, ainahan termi "pelargoniafriikki" on positiivinen asia :D

  ReplyDelete
 28. Sisäkukkasi ovat somia. Olen aivan yllätynyt, kuinka pidän pelargoneista. Tosin sinun pelargonisi näyttävät mittavasti rehevämmiltä kuin yksikään "luonnossa", ts. sukulaisten ikkunalla, näkemäni, millä lienee tekemistä asian kanssa.

  Viikonloppuna kannoin parvekkeelle suurimman osan "sisäkukistani". Sisälle jäivät oikeastaan vain Unnan maissi ja avokadon tupsu. Olohuoneeseen tuli melkoisesti valoa, kun pönttöarmeija siirtyi pois ikkunan edestä :)

  ReplyDelete
 29. Geranium; Ai, sepä kiva, sitten olisi jotain hoitoa sisäkasveillakin ;-) Vaaleankeltainen on jännä. Pidän koko ajan vain enemmän pienikukkaisista ja ties monettako vuotta harkitsen luopuvani kokonaan noista kotipelargoneista, mutta enhän raaski. Ja kun niistäkin yksi - tuo ruusunnuppu - on kokoelmani ensimmäinen. Tunnearvoa... niisk.
  On muuten hienoa kun löytyy kasvi joka oikein kukoistaa juuri siinä hoidossa ja olosuhteissa mitä itsellä on tarjota, minulla se on pelargonit ja muun muassa siksi niistä niin kovin tykkäänkin.

  Linda; No eihän tässä nyt ollut kuin muutama, varmaan monilla on paljon laajempi kokoelma! Tästä postauksesta kyllä puuttuu muutama yksilö joka ei ole kukassa...

  Ella; Niin, en ehkä minäkään arvannut että niistä tykkäisin, vaikka en kai koskaan ole niitä vihannutkaan. Niistä tulee isoäitini mieleen, siis positiivinen mielikuva. Pelargoneja on kyllä hirveän paljon ja monennäköisiä.
  Se on hienoa, kun sisällä mahtuu taas paremmin liikkumaan, syömään ja nukkumaan sitten kun saa pelargonit ulos!

  ReplyDelete
 30. En tiennytkään, että mårbackojakin on erilaisia...Tuo Prins Nikolai on niin ihana. Paljon ujompi puna kuin omallani:-)

  ReplyDelete
 31. Hienot pelakuut ja ihanin on esittelijä!
  Voitit muuten silmukilpailuni ;)
  Laitan palkinnon tulemaan, osoitekin on mulla tallessa!
  t. Marja

  ReplyDelete
 32. Tuula S; On niitä joitakin eri sävyisiä, kaikilla on tuo samanmuotoinen kukka ja taitaa olla korkeahko kasvutapakin. Ujo Nikolai :-)

  Marja; Ou jee! Mahtavaa, kyllä kannatti olla vikkelä!

  ReplyDelete
 33. Ihania :) Minä uskon vahvasti siihen väittämään, että ihmisistä jotka eivät pidä pelargoneista paljastuu ennemmin tai myöhemmin jotain katalaa. Elämä on opettanut.

  Ransu korissa oli kyllä silti se ihanin, muiskuja sinne!

  ReplyDelete
 34. Mä en tunne pelargoni lajeja, mutta kyllä niitä mullakin taitaa olla viitisen kappaletta, hyvin talvehtivat kellarikäytävässä, mikä oli kiva, ettei tarvinnut uusia ostaa :)

  ReplyDelete
 35. Sametti Hortensia; Hihii, tuo on hauska diagnoosi! Ransu saa muiskut :-)

  Sesse; Talvettaminen on siksikin kivaa, kun saa vähän isompia ja siten enemmän kukkivia kasveja.

  ReplyDelete
 36. kevät näyttää olevan jo pitkällä saaristossa, kiva postaus pelakoista:)) mul oli aikoinaan aina mustanmerenruusuja ja soilikkeja verannan ikkunalla. nyt tulkikin mielen, et mistäköhän saisi hankittua mustanmerenruusun käpyjä?

  ReplyDelete
 37. Such delicate and beautiful flowers.

  ReplyDelete
 38. Ilona; En valitettavasti osaa sanoa mistä mustanmerenruusun käpyjä voisi saada!

  Paula; I love pelargoniums, there are so many different colours, scents and leaves.

  ReplyDelete
 39. Pelargoneissakin on nykyään noita lajukkeita aivan valtavat määrät. Oilisi todellakin, mistä valita. Olen kuullut sellaisestakin kasviharrastajasta, joka keskittyy kasvattamaan vain pelargoneja.. ja aina vain tulee uusia lajikkeita kokeiltavaksi :)

  Sinun kannattaisi perustaa puutarhakeittiö, että ehtisit syödä ulkotöiden välillä :)

  ReplyDelete
 40. Pelargoneja voisi tosiaan helpostikin keräillä, nykyään on saatavilla jopa villilajien pistokkaita. Mulla ei olisi hyötyä puutarhakeittiöstä ellei siellä olisi joku laittamassa ruokaa :-D Tai jos siinä keittiössä olisi jääkaappi josta löytyisi juustovoileipiä niin sehän olisi hyvä ;-)

  ReplyDelete
 41. Voi vitsi nyt torstaina olisikin Hyötykasviyhdistyksen Annalan taimitori, josta varmasti voisi ostaa edullisesti vaikka mitä kasveja!! Orangeria oikein pursuaa ihania pelargoneja yms. joista pistokkaita olisi nyt myynnissä. Hm miehellä tietysti iltavuoro joten en taida taaskaan päästä:( Käyhän sinä jos olet maisemissa!

  ReplyDelete
 42. Menisin jos olisin maisemissa! Harmi, toivottavasti ensi kerralla pääset. Kiitos muuten postista, hyvä syy käydä Lohjan suunnalla olisi myös tuoda sulle pelakuiden pistokkaita ;-)

  ReplyDelete
 43. Hih minunkin mielestäni oikein hyvä syy tulla vierailulle!! Ihailen erityisesti sinun `Bev Fosteria`, `Brightstonea` ja tietysti itse prinssi Nikolaikin komeilee aina houkuttelevasti;) Pelargonia kokoelmani ei taida karttua tänä kesänä ainakaan Pukin puutarhan pistokkailla, kun olen jo kaksi kertaa laittanut sinne sähköpostia ja tilauksenkin jo joulukuussa, eikä mitään vastausta ole kuulunut:(

  ReplyDelete
 44. Sepäs sattui, mulla onkin Bevistä ja Brightstnesta pistokkaat jo kasvamassa! Pitänee vielä leikellä loputkin pelakuut, en vain ehtinyt vielä.
  Harmi tuota tilausta, jopa on omituista :-(

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!