Monday, 20 May 2013

Kaunista muotopuutarhassa

Syksyinen kyykkiminen kannatti. Muotopuutarhassa kukkii! Moni kasvi on kuitenkin vähän väärässä paikassa ja jokunen viime vuonna siirretty tulppaani on mennyt väärään paikkaan tai olen ottanut vahingossa sen vieruskaverin... tällaista sattuu. Tulppaaneille on hyväksi, että ne nostetaan kesällä lehtien lakastuttua ja sipulien annetaan kuivua, kunnes ne taas syksyllä istutetaan. En tehnyt tätä läheskään kaikille tulppaaneille viime vuonna ja huomaan, että märkä viime kesä on verottanut tulppaaneja jonkin verran.

This is my little English Garden in flower right now...

Helmililjoja ei nosteta, ne runsastuvat itsestään vuosi vuodelta ja ovat todella kiitollisia viihtyessään raskaassa savimaassani, joka tällä hetkellä on kuin betonia kuivuuden takia. Tämä on 'Ocean Magic'.

Kirjopuntarpää on kiva yhdistelmä vaaleansinisen 'Valerie Finnis' -helmililjan kanssa.

'Elizabeth Killelay' -loistokevätesikot ovat ihanasti kukassa, mutta mutta... lajikkeen pitäisi olla kerrottu, mitä näistä taimistani ei ole yksikään. Ilmeisesti nämä ovatkin jotakin muuta loistokevätesikkoa, esimerkiksi perinteistä lajiketta 'Gold Laced'. Se ei haittaa, niin ihania nämä ovat, ihan huippuja!

Pionien varret ovat venähtäneet huikean pitkiksi! Tämän edustalla on tuoksuhyasintti 'Apricot Passion'.

Kyllä nyt kelpaa kahvitella kaiken tämän keskellä. Paitsi että tänään unohdin juoda kahvit kokonaan, oli niin paljon puuhaa pihalla.

Eilen kun kuvasin näitä tulppaaneja, olivat 'Purple Dreamit' vielä nupulla. Tänään aamupäivällä, kun katsoin keittiön ikkunasta ulos kahvikuppi kädessä, olivat ne jo avautuneet! Liljatulppaaneissa on todella kaunis kukka ja lähes kaikissa lajikkeissa taitaa olla korkea solakka varsikin. En tajua, miksi istutin näitä vasta viime syksynä, olen kyllä pitänyt liljatulppaaneista jo kauan! Mutta hyvää kannattaa odottaa. Tässä kuvassa on etualalla 'Ballade' -liljatulppaaneja, taempana 'Purple Dream' (huomattavasti hailakampana kuin paketin kuvassa mutta silti kauniina), ja takana puun vieressä on 'White Lady' -narsisseja.

Jotta totuus ei unohtuisi... muotopuutarhan vierellä on yhä sepelikasa, sitä menee vähän sinne sun tänne. Kauempana rinteessä on useita puukasoja. Kauniin puutarhan tekeminen korjausrakennustyömaalla on haastavaa, siinä täytyy osata keskittyä kauniisiin yksityiskohtiin ja sulkea silmänsä kokonaisuudelta.

Musti muotopuutarhan kulmalla on kaunis yksityiskohta.

Helmililja – Muscari
Kirjopuntarpää – Alopecurus pratensis 'Aureovariegatus'
Liljatulppaani – Tulipa Liljakukkaiset-Ryhmä
Loistokevätesikko – Primula Polyantha-Ryhmä
Tuoksuhyasintti – Hyacinthus orientalis

37 comments :

 1. Musti, tosi kauniina kuin kukkasi <3

  ReplyDelete
 2. Kovasti on kukkasi nousseet talviunista. In ei muuta kuin iloitaan niistä.
  Tuo esikko on todella kaunis.
  Kauniit kukkasi kruuna komia Musti♥

  ReplyDelete
 3. Minäkin kiinnitin huomioni yksityiskohtiin,
  asun työmaalla, olen tottunut,
  näin tulppaanit, riippumaton ja rautaisen kukkakehikon, mutta sepelit vasta lukiessani ja palatessani kuvaan. Somaa on!

  ReplyDelete
 4. Ai että siellä kukkii kauniisti, sipulien maahan kaivaminen on kyllä moninkertaisesti vaivan arvoista ja keväällä voi olla itseensä todella tyytyväinen. 'Ocean Magic', wau! Ompas hieno liukuväritys, tosi upea helmilija! Esikko näyttää tosiaan 'Gold Lacelta', minäkin kun ehdin hiukan perehtymään tuossa taannoin aiheeseen ;) Hieno Musti-poika se siellä taas niin silmä tarkkana, raps raps!

  ReplyDelete
 5. Pirkko; Musti on todella kaunis kissa, vaikka itse sanonkin!

  Sylvi; Nyt on tosiaankin aika iloita ja kiittää.

  Rva Pioni; Hienoa, ei siis pistänyt silmään ;-) On tärkeää pystyä näkemään kaunista pienissä asioissa, niistä koostuu valtava virta yhdessä.

  Maria; Musti vastaisi kur, kur jos rapsuttaisit :-)
  Tuo onkin varmaan ihan suunnilleen ellei prikulleen sama esikko kuin se mitä löysit tänä keväänä.

  ReplyDelete
 6. Kyllä sulla on huikeat kukkapenkit! Mutta onko tosiaan näin, että helmililjojen pitäisi lisääntyä aivan itsestään? Minulla niitä on tuossa etupihassa, tai siis oli aika paljon, tänä vuonna enää vain muutama sitkeä sissi nosti päätään. En tiedä minne ovat hävinneet. Paikka on varsin paahteinen, oisko se huonosta? Tai voiko myyärt ym. tehdä tuhojaan?

  tv Leena

  ReplyDelete
 7. Oi kuinka suloisia vaaleansinisiä helmililjoja. Samoin linjatulppaanit ovat kauniita. Jännä erikoinen esikko.
  Varsin hyödyllinen tieto, että tulppaaneille tekee hyvää, että nostaa ne maasta kesäksi, kun lehdet kuihtuvat. Tiedätkö, voiko myös narsisseja nostaa maasta ja istuttaa uudelleen vasta syksyllä?

  ReplyDelete
 8. Omassani oli valkoiset terälehtien reunat, joten päättelin, että se olisi 'Silver Lace'...

  ReplyDelete
 9. Niin kaunista! VIehko tuo esikko.

  ReplyDelete
 10. Leena; Hmm, ainakin useimmiten helmililjat lisääntyvät. Omassa pihassani ne ovat tosi paahteessa, mutta voihan olla, että Saksan ja Suomen paahde on helmililjan mielestä eri asia, jos siis puhuit nyt Saksan pihasta. Vaikea sanoa. Myyrät tai kylmä kevät voivat verottaa niitä ja voi olla niinkin, että ensi vuonna niitä on taas.

  Paula; Narsisseja voi toki siirtää, mutta niitä ei tarvitse sillä tavalla kuivattaa kuin mikä on tulppaaneille eduksi. Narsissit suositellaan istutettaviksi alkusyksyllä, jotta niillä on aikaa juurtua syksyllä. Tulppaani ei juurru syksyllä, sille on märkä syksy pahaksikin, tulppaanit voi istuttaa vaikka kohmeiseen maahan rautakangella vasta marraskuussa.

  Maria; Ai niin, sun esikot oli Silveriä! Nämä on kaikki ihania. Mietin sitäkin, voiko taimeen tulla kerrotut kukat vasta isompana, kai sekin on mahdollista vaikkakin epätodennäköistä.

  ReplyDelete
 11. Tuire; Eikö ole erikoinen esikko. Viktoriaanisella kaudella Englannissa näihin oli suorastaan hullaannus, kukka edusti täydellistä kauneutta (nimenomaan siveää, hyvin hallinnassa olevaa sellaista)!

  ReplyDelete
 12. Musti, muotopuutarhapantteri? :)

  Voi huokaus, kun katselen näitä kukka-kuviasi. Kädet syyhyäisivät mitä suurimmissa määrin multaan!

  ReplyDelete
 13. Niin kaunista! Näitä kuvia voisi katsella vaikka kuinka. Ei sitä läheskään aina muista taukoja pitää, onneksi joku tulee aina välillä kysymään multa olenko syönyt mitään koko päivänä :P

  ReplyDelete
 14. Nuo liljatulppaanit ovat kyllä kauniita. Mulla on yksi ainokainen. Aion kyllä ehdottomasti hankkia niitä lisää..

  ReplyDelete
 15. Voih mitä kauneuden sinfoniaa!!

  Olen huomannut, että munkin monet tulppaanit on paljon hailakampia kuin mitä paketin kuvat, lähes valkoisia :( Ensi syksynä varmaan kannattaa valita niitä voimakkaampia värejä, jotta saa vaaleanpunaista.

  Musti kruunaa kyllä ehdottomasti muotopuutarhasi!

  ReplyDelete
 16. Ihania nuo helmililjat, esikot ja Musti ♥

  ReplyDelete
 17. Todella kivannäköisiä asetelmia kukkapenkeissä...nuo mustin tassut näyttävät unelmanpehmeiltä...en edes huomannut sepeli- ja lautakasoja, on niin paljon muuta kaunista katseltavaa!

  ReplyDelete
 18. Tuo kaunis yksityiskohta täydentää kaiken :)

  ReplyDelete
 19. Tosi kaunis näkymä tuossa kuvassa, missä on Balladet, Purple dreamit ja White ladyt, luonnollinen.

  ReplyDelete
 20. Musta tulppaani nimeltä Musti, hih!

  ReplyDelete
 21. On sulla siellä vaikka mitä kaunista ja ihanaa nyt; onneksi saat olla paikalla katsomassa.

  Seuraavaksi sinun on ihan välttämättä tehtävä Musti-puutarha. (Ja Ransulle tietysti omansa.)

  ReplyDelete
 22. Musti o n todella upea kissa ♥. Ja kauniita ovat tietysti kukatkin:)

  ReplyDelete
 23. Musti kiittää kaikkia kehuista!

  Elina; Toivottavasti tervehdyt pian ja pääset pihahommiin!

  Tiina; Tuollainen automaattinen ruokamuistuttaja on tosiaan tarpeen.

  Kukkaiselämää; Liljatulppaanit on niin kauniita kohotessaan muiden yläpuolelle.

  Inka; Ilmeisesti kukkien väri on yleisesti hailakampi kuin paketin myyvässä kuvassa. Ostin syksyllä tuota 'Purple Dreamia' juuri siksi, että se oli kuvassa uskomattoman intensiivinen tumma violetti, eihän se mikään violetti edes ole vaan tuollainen puolukkapuuron tai murretun aniliininpunainen. Kaunis silti.

  Intopii; Onneksi en ilmeisesti missannut yhtään mitään! Läheltä piti, bokharankurjenmiekat näyttävät menevän ohi todella nopeasti.
  Mustilla on oikeastaan jo oma puutarhansa koppinsa edustalla, siinä on kylläkin vain varhaisia kevätkukkia. Mutta toisaalta pojilla on oma puutarha, koko tontti on heidän!

  ReplyDelete
 24. Kylläpä siellä onkin kykitty! Kaunis kukka poikineen ja kruununa tietysti Musti :)

  ReplyDelete
 25. elämää ja elämyksiä -blogissa on pikkuinen juttu multa ja Bélalta teille <3

  ReplyDelete
 26. Mamma N; Musti nyt on kaikkein hienoin, tietysti!

  Pirkko; Oi, kiitos! Tulen katsomaan mitä te Black Riverin kanssa olette keksineet.

  ReplyDelete
 27. Hih, Musti sointuu hienosti sun tummareunaiseen loistokevätesikkoosi.

  ReplyDelete
 28. Itse ihailin kukkivia erityisen kauniin vaaleanpunaisia tulppaanejani ja vieressä kasvaa vaaleanpunaista imikkää, jotenkin kun aurinko oli mennyt pilveen ja oli jo ilta, niin värit syvenivät ja sopivat niin hyvin toisiinsa :)

  ReplyDelete
 29. Nettimartta; Niinpä :-) Koska esikon nimi ei nyt olekaan tiedossa, voisi sen vaikka nimetä: 'Musti'.

  Sesse; Kuulostaa ihanalta! Tuo onkin varmasti loistava yhdistelmä. Illan valossa pastellivärit heräävät eloon, auringossa ne ovat niin haaleat että hyvä kun erottaa. Pastellisävyjä kannattaa siis laittaa iltapuutarhaan ;-)

  ReplyDelete
 30. Mihin lie kadonneet pihastani viime kesänä tilaamani Elisabeth Killelay:t? Nyt vasta muistin kun katsoin kuvaasi. Harmi, sillä se on todella kaunis! Samasta paikasta katosi myös naapurilta saamani erikoisen näköinen esikko. Niistä katoamisista tuskin voin syyttää edes myyriäkään... Toisin kuin muista perennojen häviämisistä.

  ReplyDelete
 31. Jaa-a! Esikoiden hyvä puoli on juuri se, että niitä ei syödä. Riippuu tietenkin pihasta ja paikasta, mikä viihtyy missäkin. Tämähän osoittautui olevan jotakin muuta kuin Killelayta, sen pitäisi olla kerrottu. Tämä on 'Musti', kunnes toisin todistetaan ;-D

  ReplyDelete
 32. Musti-esikko :D Sen serkut (ne sinikeltaiset) viihtyvät meillä oikein hyvin, mutta muut sukulaiset ottavat nokkiinsa (tai pitäisikö sanoa lehdenkärkeensä?) ja katoavat.

  ReplyDelete
 33. Pihaesikko on aika erilainen kuin nämä monet muut. Mulla taas näyttäisivät nämä kurttulehtiset lajit viihtyvän paremmin, pihaesikoista on yksi talven aikana kuollut ja kaksi on elossa mutta ei kovin reheviä ainakaan vielä.

  ReplyDelete
 34. Ja taas tuollaisia söpöläisiä kuten nuo kaksiväriset helmililjat! Meillä ovat tainneet myyrät popsia viimeisetkin, mutta jos niitä istuttelisi tuonne niin ihanasti lemahtavien narsissien keskelle, niin ehkä siellä selviäisivät?

  Mustille rapsutuksia, voi pyöreäsilmäistä toista.

  ReplyDelete
 35. Hitsin myyrät! Kannattaa kokeilla uudestaan. Näissä Magic-lajikkeissa taitaa kaikissa olla jonkinlainen liukuvärinen kukka, jos oikein muistan.

  ReplyDelete
 36. Ihania kuvia kukista. Tuollaiset puutarhakalusteet haluaisin tänne meidänkin puutarhaan, johonkin sopivaan kolkkaan.

  ReplyDelete
 37. Kiitos! Noita salvianvihreitä tuoleja minulla onkin myynnissä nettikaupassani Elsan lempituolissa, tuon pöydän ostin muutama vuosi sitten Plantagenista ja spraymaalasin sen, aiemmin se oli valkoinen. Metallikalusteet ovat siitä kivoja, että ne voi jättää ulos talveksikin, jos eivät mahdu mihinkään varastoon.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!