Monday, 6 May 2013

Ikkunanäkymät

Anteeksi! Nämähän olisi pitänyt ottaa ja julkaista yli kaksi viikkoa sitten. Nämä eivät nyt sitten ole huhtikuun ikkunahaasteen näkymät, vaan toukokuun alun, tällainen puolivälikatsaus. Kuvasta näkyy, että ei täällä kovin kesäistä ole, vaikka pieniä kukkia onkin siellä täällä. Tämä muotopuutarha on taloni eteläpuolella ja hyvin aurinkoinen paikka, tässä kukkivat tähtitulppaanit, helmililjat ja pikkusinililjat, vaikka niitä ei kuvasta erotakaan.

This is what the landscape looks like now from my kitchen window. It is still very cold – last night we nearly had frost and during the days there is very cold wind. The trees are going to take many many weeks to come to leaf, but luckily the little spring flowers bloom very long in this weather.

Tämä on näkymä toisesta keittiön ikkunasta, itään päin. Kuvassa näkyy pieni keltainen lintulauta-linnunpönttö, jossa on joka vuosi pesinyt kirjosieppo. Sieppoukkoja ei ole vielä näkynyt, sen sijaan sinitiainen on rakentanut pesää pönttöön niin ahkerasti, että se oli aloittanut sammalpedin keräämisen sinne jo ennen kuin olin ehtinyt laittaa pöntön välipohjan paikoilleen (välipohjan avulla lintulauta muuttuu pöntöksi). Laitoin hienon sammalkokoelman takaisin välipohjan päälle ja sen jälkeen olen tarkkaillut sinitiaisten tomeraa pesänrakennustouhua pitkään harmitellen sitä, että kun siepot tulevat, menettävät tiaiset pesäpöntön, pahimmassa tapauksessa sinne on jo munittu. Se on osa luontoa eikä siihen ehkä pitäisi puuttua, tiaiset löytävät helposti uuden pesän ja munivat uudestaan. Mutta kun sinitiaiset ovat niin pieniä ja söpöjä, ja kun ne ovat jo niin pitkään ja hartaasti rakentaneet tähän pesää ...

Niinpä puutuin asiaan. Eilisen vesiväripuuhan tuloksena tuli kuin tilauksesta paksu taustapahvi loppuun käytetystä vesivärilehtiöstä. Olen miettinyt, millä saisin pienennettyä lentoaukon, mutta olin ajatellut pahvin olevan liian haperoa. Tämä on yli 2 mm paksua, ehkä kirjosieppo ei hoksaa, että se voisi jyrsiä, anteeksi nokkia, aukon suuremmaksi. Ehkä kirjosieppoukkeleilla ei ole insinöörinaivoja, vaan ne hakeutuvat muualle nähtyään aukon liian pieneksi.
Tiedoksi asiasta tietämättömille: kirjosiepon pesäpöntön lentoaukon halkaisijan tulee olla 3,2 cm (tässä pöntössä se oli kylläkin vain 3,0 cm), sinitiaisille sopii 2,8 cm, siitä ei kirjosieppo mahdu. Tein varmuuden vuoksi aukosta vain 2,7 cm kokoisen, koska pihallani pesivät siepot ovat ilmeisesti hoikkaa sukua, kun ovat 3 cm:n aukosta mahtuneet.
Anteeksi vain siepponen!

Äskeisestä ikkunakuvasta ei ihan näy uusin kivenpyöritysalueeni. Olin hankkinut suuria betonitiiliä jo vuosia sitten tätä varten, nyt viimein tartuin toimeen. Tämä on näkymä kuistini rappusilta, oikealle laskeutuu rinne loivasti ja sen keskellä on ollut ruohonleikkuun kannalta ärsyttävä kivi. Kiviä on monessa muussakin paikassa ja nousee joka vuosi lisää, mutta nyt päätin tarttua tähän kohtaan. Kivi sekä samassa linjassa ollut toinenkin kivi olivatkin liian isoja pois pyöräytettäviksi, niinpä kampesin niitä samaan tasoon keskenään ja jatkoin linjaa betonitiilillä.
Tuohon rivin päätteeksi tulee vielä pieni kolmen neliömetrin laatoitus, siinä olivat kaivonrenkaat roskienpolttopaikkana, nyt renkaissa kasvaa parsaa ja perunaa kasvimaalla. Kohta on tasainen eikä siinä kasva mikään, siksipä ajattelin hyödyntää sen pienelle istuinryhmälle, tuohon kumminkin paistaa aurinko aamupäivän ja taas illalla.

Tässä vielä kuva talon seinustalta alamäen puolelta. Tarkoitus oli siis tehdä tuollainen loiva porrasaskelma kokonaan betonitiilistä, mutta siinä on nyt sitten pari kiveäkin. En perustanut porrasta betoniin tai laastiin kun nousu on niin pieni, joten aika näyttää, miten kivet liikkuvat. Nyt tamppasin maan niiden ylä- ja alapuolelta niin tiukaksi kuin sain.
Kivien välithän ovat ikuisuusongelma sitten kesällä kun pe...een nurmi kasvaa koko ajan, ne menevät täyteen heinää, joten voi olla että jossain vaiheessa mitta täyttyy ja kaivan koko höskän ja laitan kankaan ja betonia/sementtiä pohjalle.
Talon nurkan vesitynnyri on muuten keväthuollon jälkeen vasta laikukkaassa ruostesuojamaalissa, siihen tulee kyllä sininen päälle, huom! Ei täällä sentään ihan pellossa eletä vaikka rojua ja rakennusmateriaalia onkin joka puolella...

Täytynee julkaista vielä pari kukkakuvaa, vaikka minusta tämä paljas ja valoisa aika onkin niin kaunis. Oliivinvihreä nurmikkokin on kaunis, väri sitä paitsi tarkoittaa, että sitä ei tarvitse vielä leikata.
Vanhempieni pihalta jäniksinä tillipionin mukana matkustaneet idänsinililjat ovat juuri alkaneet kukkia! Tillipioni ei yhtään viihtynyt edellisessä kodissaan, mutta täällä se on alkanut kukoistaa. Ilokseni huomaan, että idänsinililjaa on myös niissä kohdissa, joihin istutin vanhempieni pihalta otetun rusopäivänliljan alun ja metsätyräkin! Idänsinililjaa todellakin kasvoi sillä pihalla ihan joka paikassa.

Jotkut väittävät, että täällä olisi lämmin kevät. Moinen harhaluulo johtuu varmaan siitä, että lumi sulaa saaristosta aikaisin, sillä sitä sataa tänne mannerta vähemmän. Niinpä maa pääsee äkkiä lämpenemään, ja niin pian kuin meri on sula ollen plussan puolella se pitää yöpakkasia loitolla. Kääntöpuoli on se, että muutama-asteisen veden yli puhaltava ilma on myös muutama-asteista. Sellaista lämmintä päivää mitä sisämaassa voi keväisin kokea voi täällä olla vain täysin tuulettomana päivänä, jollaisia on käytännössä erittäin harvoin, merellähän tuulee aina. Kesäiset Itä-Suomen helteetkin ovat täällä unta vain, aina on vähintään viileä tuuli.
Maan tasalla on keväisin lämpimintä, kun maa imee auringon säteilyä. Viileä sää ei haittaa minua, sillä se saa kevätkukat kukkimaan pitkään ja koska puut puhkeavat täällä lehteen myöhemmin kuin mantereella, kestää valoisa kevät mukavan pitkään.

Edellisessä ja tässä kuvassa on yksi kasvi, jota olen etsinyt siitä asti kuin lumi tästä kohdasta hävisi: talventähti. Pussin mukaan tämän pitäisi olla italiantalventähteä, mutta koska tämä kukkii näin myöhään, olisiko kumminkin turkintalventähteä? Myöhäisyys on kylläkin vain tämänvuotista: viime vuonna kuvasin tämän kukassa 24. maaliskuuta! Ilokseni huomaan tuon ylemmän kuvan (tulitikun mittaisia) lehtiä siellä sun täällä, ehdin jo luulla koko kasvin hävinneen.
Iloista päivänjatkoa, tämä kiirehtii nyt ulos ripustamaan kirjosiepoille pönttöä!

Idänsinililja – Scilla siberica
Italiantalventähti – Eranthis hyemalis
Metsätyräkki – Euphorbia dulcis
Rusopäivänlilja – Hemerocallis fulva
Tillipioni – Paeonia tenuifolia
Turkintalventähti – Eranthis cilicica

27 comments :

 1. Ihana paikka nauttia kahvia tai teetä puutarhapöydän ääressä, istutusten ympäröimänä! :)

  ReplyDelete
 2. Toivottavasti sinitiainen saa pitää söpön pönttönsä. Meillä ei ole yhtään pönttöä pihapiirissä, se vähän harmittaa, onneksi pesäpaikkoja näkyy löytyvän muutenkin.

  ReplyDelete
 3. Sirpa ja Kollo; Tuolla muotopuutarhassa onkin jo yhdet viralliset kahvit juotu tänä keväänä, siis oli oikein vieras ja kahvin kanssa oli pikkuleivät! Itse menen sinne harva se päivä tee- tai kahvikupin kanssa istumaan.

  Katja; Toivotaan! Kirjosieppoja ei ole vieläkään näkynyt, lienevät nekin myöhässä tänä vuonna.
  On kiva katsoa lintujen pesimistouhuja keittiön ikkunasta käsin.

  ReplyDelete
 4. Oikein positiiviset näkymät on, vaikka ei kukka- tai nurmikkoloistoa kovin näkyvästi vielä olekaan esillä. On sentään lumetonta :))

  Kiva, että siepotkin saa oman pönttösen ja mukavaa, että tiaiset saa ihan ihka oman kodon. Ovat varmaan onnellisia! Musti ja Ransu varmaan jättävär ne pikkupesijät rauhaan...?

  ReplyDelete
 5. Saat anteeksi!

  Ja tiedoksesi, että etupihani pienessä perennapenkissä kukkii :) Näyttäisivät olevan jonkinmoista pientä sinistä helmililjan tyyppistä. Lehdet ovat muodostaneet kauniin tähden!

  ReplyDelete
 6. Inka; Lumettomuus on aina kotiinpäin :-D Pöntön jalassa on verkkokaulus, jotta kissat ei edes yrittäisi sinne kiivetä. Pöntölle ne ei siis ylety, mutta kyllähän pojat saattaa olla pöntön juurella istumassa suu valmiiksi auki sitten kun poikasia ilmestyy oviaukkoon. Jos olemme silloin paikalla ja huomaan poikasen aukossa, telkeän kissat aina loppupäiväksi sisään, äkkiähän nuo linnunpojat oppivatkin lentämään.

  Mamma N; Kiitos :-) Jee! Ne on niitä 'Ocean Magiceja', mullakin on niitä mutta ne on vielä visusti nupulla, sinistä ei edes pilkota.

  ReplyDelete
 7. Tosi kätevä linnunpönttö. Saa nähdä kuka siihen sitten loppupelissä pääsee asumaan. (Näkisitpä vain sijaiskodin pihan, romut ja rakennusmateriaalit ja kaiken maailman ämpärit pitkin pihaa. Sinulla ei ole mitään hävettävää!)

  ReplyDelete
 8. Siepoilla kävi säkä, kun tuunasit heille pöntön.
  Olipas hyvä tuo selostuksesi keleistä, koska mä olen kuvitellut kevään tulevan sinne aikaisemmin kuin tänne sisämaahan.

  ReplyDelete
 9. Ihana "juoksuhauta"!! Hyvä, että löysit talventähden. On tämä kevät kyllä vertaansa vailla, minulla ei ole edes lumikellot kukkineet...oo onnekas sait rusopäivänliljaakin :)

  ReplyDelete
 10. Kuinka suloinen linnunpönttö! Jännittävä insinööräysprojekti, toivottavasti pönttö jää sen seurauksena nyt sinitiaisten käyttöön. Varsin tarkkoja nuo oviaukon mitat, mutta ehkei sinitiainen nyt lyö päätään karmiin, vaikka aukko onkin millin mieluisinta pienempi :)

  ReplyDelete
 11. Myrsky; Varmaan ne sinitintit, kun ne tuossa pöntön ympärillä jatkuvasti pörräävät. Heille nyt ainakin on suuaukko sopivan kokoiseksi tehty, niin pesintärauha pitäisi olla.

  Pirkko; Niin tai siepoilla siepattiin pönttö, kun tuunasin sen sinitinteille, mutta ripustin tänään kolme uutta pönttöä, niin siepoilla on mistä valita sitten kun tulevat. Toivottavasti! Yhtään sieppokoirasta ei vielä ole ehtinyt pihalleni asti, kai niitä alkaa kohta tulla.
  Kai kevät tänne sikäli aikaisin tulee ainakin pohjoiseen verrattuna, että ollaan eteläisessä Suomessa, mutta tuo meri kylmentää kumminkin päivälämpötiloja selvästi - ja ulkosaaristossa erot mantereeseen ovat jo huimat.

  Sametti Hortensia; Juoksuhauta on ehkä tuo kivirivi? Suurin osa siitä olikin pihalla jo valmiiksi, piti vain kaivaa esiin.
  Rusopäivänliljaa sitten löytyikin myöhemmin tältä tontilta, se ei kukkinut kun oli niin heinittyneessä kohdassa, mutta nyt sitä on sitten riittämiin, sekä tämän pihan että lapsuuden kotipihan kantaa. Täällä oli hirmu vähän perennoja tallella pitkään kestäneen puutarhanhoidottomuuden takia.

  ReplyDelete
 12. Ella; Tsekkasin ja kyllä raskaana oleva rouva näyttää mahtuvan millin kapeammasta oviaukosta kuin on suositus :-) Nää on tarkkoja asioita! Voihan se olla että kampaus vähän kärsii.

  ReplyDelete
 13. Voi miten ihana paikka sinulla on...:)

  ReplyDelete
 14. Paljas ja valoisa, hyvä luonnehdinta juuri tästä hetkestä!

  Ihania projekteja sinulla meneillään, kyllä sitä kiviä pyörittelee valtavalla innolla, kun vihdoin pääsee sitä tekemään. Ja kivasti ajattelit sinitiaisia, minäkin symppaan heitä, vaikka periaatteessa luontoäiti huolehtii omistaan... mutta eihän hänkään joka paikkaan ehdi ;) Niin ja lisäpönttöjen ripustelu oli oikein Kunnon Luontoteko!

  ReplyDelete
 15. Näissä ikkunakuvissa näkyy jo vihreää!

  ReplyDelete
 16. Irmastiina; On ihana, ja työläs myös :-)

  Geranium; Maan muotoilu ja kivien pyöritys on ihan lempipuuhaa, tekisin sitä vain päivät pitkät ja nimenomaan lapion, rautakangen ja kottikärryn kanssa. Intohimonsa kullakin!

  Pioni; Niin, eikä valkoista näy enää ollenkaan, jee :-D

  ReplyDelete
 17. Meidän kirjosiepot ovat jo tulleet. Minäkin laitoin pari uutta pönttöä asuntopulaa torjumaan. Sinulla nousee varmaan joka päivä uusia lajeja maasta :)

  ReplyDelete
 18. Tämä oli varmaan viime tinka laittaa niille pönttöjä, ehkä ne on huomenna jo täällä! Uusia nousee tosiaan joka päivä, tänään ilmestyi koiranhampaan isot 5 cm leveät ja korkeat lehdet, vaikka siinä ei vielä eilen näkynyt mitään! Ihanaa, sekin on hengissä! Tervetuloa, sanon iloisesti kaikille.

  ReplyDelete
 19. Täälläkin sinitiaiset ovat jo pesänrakennuspuuhissa. Pari uuttakin pönttöä on asennettu, on sitten pikkulinnuilla mistä valita. Puksipuusi erottuvat edukseen muotopuuhassa muutoin vielä värittömässä penkissä (tai onhan siellä jo pieniä väripilkkuja. Toisessa kuvassa näkyy myös hienosti tuo rakentamasi kivireunus, ryhdittää kulkureittiä tosi hienosti!

  ReplyDelete
 20. Sinitiaisen kampaus =D
  Lintujen touhua on mukava seurata.
  Silmissäni näen miten sun pojat pöntön juurella venttaa lintuvauvan ensilentoa. Ei siinä kauaa mene , kun oppivat lentämään.
  On sulla projekteja, nyt onneksi sellainen ettet voi korkealta pudota.
  Just vähän aika sitten ihastelin suunnitelmaasi muotopuutarhasta ( maalausta) jossain lehdessä :)
  Olipas monipuolinen postaus...vain karvapöksyt puuttuivat.

  ReplyDelete
 21. Meilläkin tiaiset käyvät innokkaasti asuntokaupoilla, tai siis oikeastaan kaupat on jo tehty ja nyt sisustetaan uutta kotia ihan tohkeissaan. Etupihalla pylväshaavassa pyörii talitinttejä, takapihalla terijoensalavassa sinitiaisia ja pihlajassa ehkä toinen talitinttipariskunta. Terveisiä vain kaikille jasmikkeen kirvoille: teille tulloo noutaja(t).

  ReplyDelete
 22. Kaadoimme turvallisuussyistä pihapiirin tikanpesäkoivun, pesiä kolmessa kerroksessa ja yhden pesän syvyys n. 80 senttiä. Uskomaton suoritus tikoilta. Olen kerran täpärästi pelastautunut myrskyn kaataman koivun alta , joten tiedän , että tikka tietää mikä koivu on sisältä laho ja sitä pitää ihmisen varoa.

  ReplyDelete
 23. Maria; Kunhan kaikki reunojen puksit kasvavat (ja osasta ne vielä puuttuvat), on tuolla kiva viherrys heti alkukeväästä! Tuota pitkää pihatien kivipengertä en sentään ole tehnyt, se oli maan alla ja kaivoin sen vain esiin.

  Leena ja Pojat & Onnin masuvillat; Jos saisin valita niin vain kaivaisin maata ja pyörittelisin kiviä ja joku apinalle lähemmin sukua oleva kiipeäisi katolle.
  Karvapöksyt täytyy palauttaa mitä pikimmiten taas ohjelmistoon! Eihän tämän kuun kalenteripoikaakaan ole vielä julkistettu, kun on ollut niin paljon puutarha-asiaa. Joudutte elämään jännityksessä, kukahan se on...?

  Intopii; Tinteistä on kovasti hyötyä! Kirjosiepotkin kyllä kai pyydystävät tuhohyönteisiä ja hyttysiä.

  Aila; Tuo oli hyvä pointti, puiden kuntoa ja tikkojen toimintaa pitää tarkkailla.

  ReplyDelete
 24. Mukavan näköinen pönttö.
  Saapa nähdä kuka sen vuokraa.
  Mukavat ikkunanäkymät.♥

  ReplyDelete
 25. Maalaismaisemassa on kauniit näkymät, niin kuin teilläkin :-)

  ReplyDelete
 26. Kyllä tuo sun maapaikka vaan on niin iHaNa! Piha muistuttaa lapsuuden kesistä mummin luona <3

  ReplyDelete
 27. Tämä kylä myi itsensä minulle kun kävin katsomassa tätä paikkaa. Sillä on hirmuisesti väliä, millaisessa paikassa oma talo ja piha on.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!