Thursday, 9 May 2013

Tulppaaneja ja hyasintteja

Seuraavat tähtitulppaanit ovat auenneet! Tämä on merkintöjeni mukaan 'Pulchella', mutta asia ei taaskaan ole näin yksinkertainen. Oikeastaan pulchellan ei pitäisi olla lajike, vaan tähtitulppaanin muunnos ja siinäkin voi olla monia sävyjä. Joka tapauksessa tämä on upea, samanlainen kuin 'Persian Pearl', joka on suuri tulppaanirakkauteni. Tämä on aiempia violacea-malleja tummemman purppuranpunainen. Tarkistin asian RHS:sta ja asia on niin, että violacea on myös muunnos, sitäkin voi olla joko mustalla tai keltaisella keskustalla.

There are more small tulips in my English Garden, and first hyacinth flowers are starting to open!

Näiden keltakeskustaisten terälehdissä on kauniita vaaleita, lähes metallisia sävyjä kukan ulkopuolella. Tulppaanien takana häämöttää jotakin sävyyn sopivaa purppuraista...

Tämä on hyasintti 'Purple Sensation'. Yritin ottaa kuvan, josta näkyisi miten hyvin tämä mätsää tähtitulppaanien lisäksi taustalla häämöttävän herttamerikaalin violettien lehdenalkujen kanssa, mutta ei tästä taida oikein saada sitä tuntumaa!

Muotopuutarhan toisessa kukkapenkissä on toisenlaiset sävyt. Tässäkin on taustalla avautuvia hyasintteja, ne ovat tummansinistä 'Delft Blue' -lajiketta. Tämä kukka sen sijaan on mysteeri, se on yksittäinen toisenlaisten tulppaanien paketissa tullut raitatulppaanilajike. Tämä on nimittäin ainoa raitalehti koko penkissä. En olisi tällaista hankkinutkaan, sillä en jostain syystä ole koskaan pitänyt raitatulppaanien lehdistä enkä myöskään tuosta lummetulppaanityyppisestä kukan muodosta. Mutta eipä parane sylkeä kuppiin, kyllä tämäkin kelpaa, kiitos vain! On aina silloin tällöin paikallaan tarkistaa mielipiteitään.

Tässä kuvassa näkyvät yllätystulppaanin lehdet paremmin.

Edellisten lisäksi ensimmäiset pikkutulppaanit ovat auenneet. Näiden pakkauksessa luki vielä vanha nimi polychroma, nykyään se on biflora. Nämä ovat selvästi matalampia kuin kääpiötulppaanit, jotka minulla ovat edelleen nupulla. Niillä on kauniisti kaartuva kukkavarsi josta tulee monta kukkaa, nämä ovat töpäkämpiä ja näyttää melkein siltä kuin jokaisella kukalla olisi oma vartensa, kun ne haarautuvat niin alhaalta. Nämähän ovat oikeita minikukkakimppuja. Näidenkin ulommaisten terälehtien ulkopuoli on hienosti hopeanhohtoinen, nupulla siinä on violettiakin sävyä.

Hyasintti, tuoksuhyasintti – Hyacinthus orientalis
Pikkutulppaani – Tulipa biflora
Raitatulppaani – Tulipa Greigii-Ryhmä
Tähtitulppaani – Tulipa humilis

28 comments :

 1. Arvaat varmaan, miten kuumeisesti odotan ensimmäisiä sipulikukkia avautuviksi! Nämä kuvasi tuntuvat melkein epäuskottavilta, omalla pihalla kun ei vieläkään näy mitään. Paitsi ensimmäiset krookukset, jotka tuntuvat olevan jo menneen talven lumia puutarhablogeissa :D
  Mutta 'Persian Pearlit' ovat jo nousseet maasta siihen malliin, että minullakin kukkii pinkisti!

  ReplyDelete
 2. Hitsi miten hitaasti etenevä kevät! Täälläkin se vaihtelee kovasti. Eilen löysin paljon balkaninvuokon lehtiä, tähän asti ne on olleet pääosin piilossa ja luulin niiden kuolleen koska viime vuonna ne oli olleet jo kukassa kaikki tähän mennessä! Arovuokosta ei vieläkään näy jälkeäkään. Varjoisan paikan krookukset kukkii mullakin nyt, auringossa ne vain meni jo. Onneksi tähtitulppaanisi on tulossa kohta kukkaan!
  Otin muuten sulle just pistokkaan 'Lady Plymouthista', nyt vain täytyy sopia tärskyt sitten :-)

  ReplyDelete
 3. Ai sentään mitä ihanuuksia! Minullakin kasvoi kerran tuo polychroma, vaan myyrät ilmeisesti veivät:( Laitan kyllä ehdottomasti syksyn hankintalistalle nuo aikaiset tulppaanit!

  ReplyDelete
 4. Aikaiset tulppaanit ovat todellakin ihanuuksia ja sopivat niin hyvin yhteen muiden matalien, kuten kevätkurjenmiekkojen ja helmililjojen kanssa. Toivottavasti vain jäävät myyriltä rauhaan. Mulla on viime vuoden aikana 'Persian Pearl' -kasvusto selvästi harventunut, syy voi olla myyrät tai märkä kesä + syksy ja vaikea talvi.

  ReplyDelete
 5. Suloisia, minua viehtättää enemmän nuo pikkuiset ja ja metsätulppaanilajit kuin suuret, vaikka nekin tosin ovat kauniita ;)

  ReplyDelete
 6. Sama täällä, ne isot ovat niin mahtipontisia, niistä puuttuu näiden pienten herkkyys ja suloisuus. Metsätulppaani on kans aivan ihana, onneksi ne on vasta myöhemmin tulossa kukkaan niin ei mene kaikki karkit hetkessä ohi.

  ReplyDelete
 7. Kyllä näitä kuvia katsellessa tulee väistämättä puutarhainnostus!

  ReplyDelete
 8. Huh miten kiinnostavia tulppaanierikoisuuksia sinun muotopuutarhassasi on =) Tässähän herää keräilyhoukutus myös itselle =)

  ReplyDelete
 9. Voi, että tulppanit on kauniita...:)

  ReplyDelete
 10. Purppurainen tulppaani ja hyasintti on niin makea yhdistelmä. Mahtavat värit!

  ReplyDelete
 11. Mielenkiintoisia ja kauniita tulppaaneja!

  Meidän puutarhassa tulppaaneihin tuli nuput suunnilleen yhdessä yössä ja nyt jännityksellä odotetaan koska kukat aukeaa. Nyt on aivan ihana, leudon lämmin kesäilta :)

  ReplyDelete
 12. On kyllä niin ihanat tulppaanit.
  Kiva kun kukkivat aikaisin.

  ReplyDelete
 13. Linda; On tosi ihania! Postasin jo kerran niistä jouluruusuista mutta nyt otin kuvat kun kukat ovat jopa auki eli uutta jouluruusupostausta on tulossa ;-)

  Jori; Pieniä ja villejä tulppaaneja ei voi olla koskaan liikaa, varsinkaan jos niitä ei ole juuri ollenkaan. Syksyllä kipin kapin kauppaan!

  Irmastiina; Niin on!

  Irene; Noissa purppuraisissa on tosiaan ihanat vahvat sävyt!

  AnnaS; Vau, teillä edistyy tosi nopeasti! Täällä oli viileähkö päivä ja ilta, nyt onkin tuli hellassa jotta tarkenee.

  Sylvi; Niin ovat, nämä aikaiset kukkijat ovat todella arvokkaita.

  ReplyDelete
 14. Kauniita ovat kaikki, myös hän raitalehtinen. Hyasinttien onnistuminen on mulle yllätys, olen kuvitellut että ne ei meillä menesty. Voiskoos kokeilla myös Treella? Ne on meinaan tosi kivoja, tulee niin eurooppa mieleen :)

  ReplyDelete
 15. Kokeile ihmeessä! Jossain niidenkin menestymisraja menee, mutta en tiedä missä, kai se on vain kokeiltava niin sitten tietäää. Mulla on ainakin nousseet kaikki mitä olen 3 viimeisen syksyn aikana maahan laittanut, kaikki ovat tänäkin keväänä lähteneet kasvuun, siis myös ne vanhemmat.

  ReplyDelete
 16. Jihuu! Olipas kiva uutinen :)

  ReplyDelete
 17. Kauniita kevään ihmeitä!!!

  ReplyDelete
 18. Pirkko; Hyvä, kannattaa kokeilla todellakin.

  Maikki; On niin ihanaa kun värit palaavat pikkuhiljaa takaisin maailmaan :-)

  ReplyDelete
 19. Pienet ja värikkäät tulppaanit ovat kyllä niin ihania, mullakin osassa näkyy jo nuput.

  ReplyDelete
 20. Näyttää ihan, kuin Saaripalstalla kevät olisi hivenen edessä kuin täällä manterella. Ainakaan yksikään tulppaani ei vielä läheskään availe kukkaansa.

  ReplyDelete
 21. Luin juuri blogistani, että olen kuin olenkin laittanut syksyllä muutaman hyasintin multiin. En kyllä muista mihin ;) Joten nyt vaan peukut pystyyn! (kuinka voin unohtaa jotain näin tärkeää!)

  ReplyDelete
 22. Ihana kevät kuvissasi!
  Narsissit ovat auenneet, mutta odotan tulppaaneja ja helmililjoa, no, kaikki aikanaan...oon kans vain jo niin malttamaton...;D

  Hyvää viikonloppua ja äitienpäivää!♥

  ReplyDelete
 23. Sinulla on aina hyvät tietopaketit tulppaaneista ja toki muistakin kasvaista. Olen vain jäänyt ihmettelemään, että miksi niiden tulppanien nimiä sitten vaihdellaan? Itse kun niin uskon siihen, mitä pussissa lukee, tulee yllätyksenä, että nimi on vaihtunut, mutta pussitaja ei sitä uutta nimeä ole laittanut.

  Hyasintit menestyvät kyllä täällä II ja III rajoilla, ainakin niitä on kukassa naapureilla. ;) Ja kohta meilläkin.

  ReplyDelete
 24. Pioni; Ihanaa :-) Lämpimänä päivänä nuo avautuvat todella noepasti. Ja menevät yöksi niin tiiviiseen suppuun, että pilvisenä aamuna ei voi uskoa se tiivis nuppu oli edellisenä päivänä ihan auki!

  Paula; Nuo tähtitulppaanit ovat todella aikaisia! Hämmästyin eilen mantereelle tullessani, että täällä puut ja pensaat ovat jo puhkeamassa lehteen! Meillä saaressa ei lähimainkaan vielä.
  Kevätesikotkaan ei vielä mulla kuki, etelänkevätesikko vasta.

  Pirkko; Hienoa! Niiden todella leveät töpäkät lehdet on aika helppo tunnistaa, viimeistään sitten kun ihana paksu kukkapunkero sieltä ponnistaa!

  Marikki; Kaikki aikakaan, minusta taas on kivaa että kaikki ei kuki ihan samaan aikaa, sitten meinaan iskee alakulo kun ihana kevätkukinta on ohi. On mahtavaa että on jotain odotettavaakin vielä!

  Vaalean vihreää; Kasvitieteilijät vaihtelevat kasvien nimiä kun tulevat siihen tulokseen, että esim. aiemmin eri lajeiksi lasketut tulppaanit kuuluvatkin samaan lajiin. Kasveja myyvät tahot kulkevat valitettavasti useimmiten jälkijunassa, joskus erittäin pitkänkin aikaa.
  Ihanaa, hyasinteista tulee suuria väriläiskiä ja pitkään kestävää kukkaloistoa!

  ReplyDelete
 25. Voi miten ihania kukkasia! Meillä ei ole oikeastaan noussut vielä mikään - nouseekokaan, en tiedä miten ovat talven kestäneet, kun etelämmästä tänne siirrettiin. Joka päivä tuulee ja sataa ja mittari näyttää öisin lähelle nollaa eikä juuri päivälläkään lämpene. Onneksi on muuttopuuha vienyt aikaa, niin ei niin paljon harmita, kun ei pääse edes haravoimaan :P.

  ReplyDelete
 26. Nuo viileät lämpötilan vaikuttavat ihan varmasti asiaan. Kasvit pitävät viisaasti varansa, jotta kukinta ja suvunjatkaminen ei mene mönkään takatalven takia. Joillakin pihoilla täällä etelässä esim. balkaninvuokot ovat jo kukassa, minulla niiden sinikukkaisen version pienet lehdet ilmestyivät vasta pari päivää sitten. Kaikki aikanaan. Kivaa että sinulla on mieleistä puuhaa :-)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!