Saturday, 11 May 2013

Esikkoaika

Tämä ei kylläkään ole esikko, vaan amerikankullero. Kukka on aivan ihana kalvakankeltainen! Tällä saattaisi olla hieman korkeampikin kukkavarsi ja rehevämpi kasvusto paremmalla paikalla – tässä pienessä rinteessä on kuiva ja huono maa.

En silti lähde parantamaan maata tässä kohdassa, sillä entistä merenpohjaa oleva savitonttini on pääosin järjettömän rehevästi kasvavaa viidakkoa. Satojen vuosien karjanpitokin näkyy huikeassa nokkosmäärässä. Onneksi nokkonen on monipuolinen kasvi, sitä voi käyttää esimerkiksi ihmisravintona, torjunta-aineena ja värjäyskasvina.
Mutta takaisin asiaan. Laihamultainen pieni rinne onkin erinomainen paikka pienten esikoiden kasvattamiseen, siksikin on erittäin tärkeää säilyttää tämä kasvupaikka juuri näin. Tontillani ei ole montaa paikkaa, joissa valtavat kasvuvoimajyrät eivät jylläisi ja joissa pieni ja hentoinen pärjäisi. Lahden Pihapiiri-messuilta hankittu julianesikko kukkii yhä vain.

Julia on saanut seurakseen Railin. Tämä vasemmanpuoleinen 'Raili'-esikko on Särkän perennataimiston löydös jostakin Raahen seudulta. Tarkemmasta lajitiedosta ei minulla ole aavistusta, tämä voi olla ihan oma lajinsakin.

Etelänkevätesikko kukkii myös suloisesti mukavan kalpeankeltaisin kukin.

Pihanurmi on täynnä kasvillisuutta: pystykiurunkannuksia, mukulaleinikkiä ja pikkukäenrieskaa. Taustalla häämöttää japaninlehtikuusi, siinä kuten lehtipuissakaan ei vielä ole mitään vihreää. Hämmästyin kun näin eilen mantereella, miten puut jo puhkeavat lehteen! Meillä siihen menee varmaan vielä viikkoja.

Posliinihyasinttien kukinta on parhaimmillaan. Näitä kasvaa puiden ja pensaiden alla sekä tässä kostealla kevätniitylläni nousevien narsissinversojen lomassa. Monessa blogissa jo esitellään narsisseja, minulla ne eivät ole lähellekään kukassa. Olenkin oikein tyytyväinen, että ihana kevät jatkuu niin pitkään kuin mahdollista, nyt ei ole mihinkään kiire vaan ajan saisi pysäyttää taas pariksi kuukaudeksi HEP! Ihan juuri nyt, kun nurmi on täydellinen kukkameri jota ei tarvitse leikata...

Kostealla kevätniityllä nousevat myös kirjopikarililjan versot. Laitan näiden päälle metalliset suojakartiot siinä toivossa, että ne vähän estäisivät peurojen herkuttelua. Kartioista on ainakin aiempina vuosina ollut apua.

Vuokko-esikkopuutarhassa ei ole kovin paljon nähtävää vielä, hämyvuokot ovat nupulla ja balkaninvuokkojen lehdet ovat vasta nousseet maasta, nyt viimeisenä sinikukkaisen mallin lehdet, kun olin jo ehtinyt julistaa kasvin kuolleeksi. Punakukkaisista 'Ruby'-palloesikoista tämä nousi kukkaan aikaisin, toinen on vasta mietintävaiheessa. Yritin taas ottaa kuvan, jossa näkyisi myös takana häämöttävä kasvi: se on valkotäpläimikkä 'Mrs Moon', jonka kukkien siniset ja punaiset sävyt komppaavat kivasti muun muassa tätä esikkoa. Pitäisi käydä vaihtamassa toinen putki näitä yhdistelmäkuvia varten. Yrittäkää nyt nähdä se hieno yhdistelmä tässä sitten!

Kevätesikot eivät ole vielä lähelläkään kukkimista, Musti esittelee tilanteen tässä keskellä esikkopeltoa. Onneksi on vielä mitä odottaa!

Amerikankullero – Trollius laxus
Etelänkevätesikko – Primula elatior
Julianesikko – Primula juliae
Kevätesikko – Primula veris
Kirjopikarililja - Fritillaria meleagris
Mukulaleinikki – Ranunculus ficaria
Palloesikko – Primula denticulata
Pikkukäenrieska – Gagea minima
Posliinihyasintti – Puschkinia scilloides
Pystykiurunkannus – Corydalis solida
Valkotäpläimikkä – Pulmonaria saccharata

23 comments :

 1. Nurmikko on ihana pienine kukkineen. Sulla on siellä kukkaloistoa ! Voi kun ei tarvitsisi koskaan leikata nurmikkoa ! Täällä se on kohta edessä, tosin saan sunnuntaina pahimpaan ,( nopeimmin nurmea kasvavaan kohtaan) kasvulavoja.
  Eilen poistin nurmikkoa marjapensaiden ja omenapuiden alta, kanttasin " maat" ja heti aamulla kävin salilla....nyt vasen puoli ja alaselkä on ihan jumissa....,
  Eikä sun keho koskaan kipeydy kivien pyörittelystä esim.?
  Täällä vihertää kovasti, koivuissa on lehdet ! Keskiviikon sade teki tehtävänsä; on kaunista
  Ja nytkin upea päivä tulossa.
  Pantteri on komea =^..^=

  ReplyDelete
 2. Upea palloesikko ja upea pantteri ♥

  ReplyDelete
 3. Pantteri kiittää kehuista :-)

  Leena ja Pojat; Voi että. Ystävä juuri mainitsi hankkineensa nurmikon lannoituslaitteen, siis ihan hullun hommaa sanon minä! Sittenhän pihalla ei ehdi muuta kesän aikana tekemään kuin leikkaamaan ja leikkaamaan. Tämä hetki, kun käenrieskat ja muu kasvillisuus tekee nurmesta vihreän mutta matalan on täydellinen. Arvostan kans niitä paria länttiä, joissa on sen verran ohut multa että nurmi kulottuu niistä keskikesällä. Pari isompaa länttiä onkin sitten sellaisia että niissä on kostea maa vaikka olisi kuinka kuiva kesä, sitä sitten leikataan ja leikataan ja...
  huokaus. Suunnittelenkin niihin kohtiin muita istutuksia sitten joskus kun rakennustyöt sen sallivat. Nurmea jää sitten vain niihin ohutmultaisiin paikkoihin ;-) No, pakkohan sitä on kulkuväylillä olla, ellei niitä laita soratieksi (salainen haaveeni).
  Kyllä mulla on jumeja, mutta en taida niistä täällä juuri puhua. Alaselkä on kestojäykkä.

  ReplyDelete
 4. Niin ajattelinkin, tämä on puutarha-, rakennus,- ajan havinaa ja Kissailublogi. Jumit on toisarvoisia ;)

  ReplyDelete
 5. Onpa sieviä nuo pienimmät esikot. Luulenpa, että omat esikkoni ovat noita keltaisia Etelänkevätesikoita.

  ReplyDelete
 6. Täällä mantereella on tosiaan jo koivuissa lehti, huomasin sen eilen! Luonto oikein räjähti kasvuun kun ensin vähän sateli ja nyt on ollut ihan hellettä pari päivää! Istutan paraikaa tomaatteja ja kaikki taimet on jo kasvarissa, todella ihanaa aikaa!

  ReplyDelete
 7. Sun nurmikko on tosi kaunis! Ja esikkosi, aah:)

  ReplyDelete
 8. Leena ja Pojat; Niin, ja vasen olkapää on ollut kipeä jo neljä kuukautta tammikuisen kivenpyörityksen seurauksena ;-) Mitäpä noita sen enempää muistelemaan. Käsitellään mielummin kissoja!

  Nettimartta; Etelänkevätesikko on kevätesikkoa aikaisempi ja vaaleampikukkainen. Lehdistä sen ainakin erottaa: elatiorin lehti on levein tyven läheltä, verisin keskikohdasta.

  Minna; Teilläpäin näyttäisi olevan lähes 20 astetta, meillä saaristossa vaatimattomat 12... se ei haittaa: kukat kukkivat pidempään!

  Pirkko; Kaikki on nyt niin kaunista ja ihanaa... ja siistiä, kun se kesäinen rehotus vielä puuttuu! Sitten kun koiranputket ovat kukkineet, on kaikki ihan rähjäisen näköistä :-D

  ReplyDelete
 9. Voi vitsi ! Joka kipuja muistelee sitä tikulla silmään.
  Nurmikon minimointi tavoitteena, sorapolut on tosi jees.
  Kissat rules!

  ReplyDelete
 10. Kissa-aiheet on nyt valitettavasti joutuneet vähemmistöön kun pihalla tapahtuu niin paljon (muutakin kuin kissojen liikkeitä)! Se ei silti tarkoita, etteikö siellä aktiivisesti piehtaroitaisi ja pyydystettäisi myyriä - niin paljon, ettei kaikkea jakseta syödäkään vaan päättömiä vesimyyriä lojuu siellä sun täällä :-D

  ReplyDelete
 11. On se jännää, miten parissa päivässä tuli noihin koivuihin pienet lehdet... saa nähdä onkohan ne ylihuomenna jo täysikokoisia ; )
  Ihana palloesikko, niin upean värinenkin. Ja hienosti sopii imikän kanssa yhteen : )

  ReplyDelete
 12. Mamma N; Tää on ihmisen parasta aikaa :-)

  Sariw; Mantereella onkin ollut tosi lämmintä, suorastaan kuumaa! Oikeastaan mun visio tuon palloesikon kumppaniksi on metsätulppaani, niiden ihana kirkas keltainen komppaa hienosti tuota kirkasta pinkkiä - jos siis kukkivat samaan aikaan ;-)

  ReplyDelete
 13. Esikot ovat upeita..ja tietty Musti!

  ReplyDelete
 14. Musti tässä kovasti puskee minua ja sanoo kur, kur!

  ReplyDelete
 15. Kevät kirii kovaa vauhtia. Meilläkin ensimmäiset esikot kukkivat ja puissa alkaa olla hiirenkorvat. Valkovuokot menevät nyt liiankin nopeasti ohi, kun lämmintä ja aurinkoista näyttää olevan sääennusteessa koko ensi viikon. HIeman hidastusta, toivon minäkin.

  ReplyDelete
 16. Niin kauniisti nurmikkosi kukkii.
  Nätin värinen esikko tuo punanen.
  Musti on komia kukkien esittäjä.
  hyvää pyhää sinulle ja lemmikeillesi, ♥ ♥♥

  ReplyDelete
 17. Ihana kevät! Hurmaavat esikot! Täällä tosiaan ovat jo koivut ja muut puut puhkeamassa lehteen ja herukoissakin on jo lehtiä ja pienen pieniä kukkanuppuja. Ihastuttavaa viikonloppua ja mukavaa Äitienpäivää kissamammalle! :)

  ReplyDelete
 18. Leena K; Tätä ihanuutta katselisi pidempääänkin, parin viikon päästä voitaisiin vasta siirtyä seuraaviin kukkiin.

  Sylvi; Kiitos, hyvää pyhää ja äitienpäivää sinulle ja kaikille teidän perheen äideille!

  Tiina; Kiitos kiitos :-) Samaa Helmin, Nikin ja Vernerin mammalle!

  ReplyDelete
 19. Onneksi kevät pääsi vauhtiin pitkän odottelun jälkeen. Kyllä nyt kelpaa.

  ReplyDelete
 20. Nyt on ihan parasta aikaa tämä ja muutama viikko tästä vielä eteenpäin, niin ihanaa :-) Eikä loppukesässäkään ole valittamista, jos on lämmin, tulisipa oikein lämmin kesä.

  ReplyDelete
 21. Onpa söpöjä esikkoja. Niitä itsekin himoaisin lisää, mutta ihme nihkeästi tarjolla tavallisimmilla taimistoilla. Tilaten saisi, mutta ne kulut...

  ReplyDelete
 22. Minulla oli onni käydä äskettäin Järvenpäässä, siellä Järvenpään pihapalvelussa on tosi hyvä valikoima erikoisia esikkoja!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!