Wednesday, 8 May 2013

Skilloja

Muistatko nämä psykedeeliset versot, joista kirjoitin joskus viikko sitten? Täytyyhän tässä nyt kirjoittaa, mitä niistä tuli.

There are some lovely scillas that are very small but also very special!

Ensin avautui yksi kukka, pian toinen ja kolmas ...

... ja lopulta, tälläkin hetkellä, ne kukkivat pienenä sinisenä kukkapilvenä! Tämä on pikkusinililja, tämä on helppo erottaa monesta muusta sinililjasta tai kevättähdestä (ovat samaa sukua) siitä, että tämä tekee tällaiset pienet pilvenhattarakukinnot, jotka ovat violettiin vivahtavia sinisiä, toisin kuin esimerkiksi idänsinililja.

Vaaleanpunainen versio 'Rosea' teki samanlaiset kukkapilvet, mutta koska tämä kasvaa paahteisemmassa paikassa, ovat kukat jo lakastumaan päin. Punertava väri selvästi haalistuu lähes valkoiseksi kukinnan vanhetessa.

Aivan pikkusinililjojen vieressä kasvaa tämä yksi skilla, jolla on aivan erilainen kasvutapa. Tämä näyttäisi olevan sinikevättähti, mutta tässäkin pitäisi olla useita kukkia samassa varressa. Voi silti olla, että tämä on sitä mutta kasvusto on vielä liian pieni tai huonossa maassa. Monta vuotta tämä on tässä jo kasvanut, mutta hiljaa hyvää tulee.

Muotopuutarhasta voi jo yrittää ottaa jonkinlaisia laajempia kuvia joissa näkyy jopa väriä, kiitos tähtitulppaanien!

Iloista ja värikästä helatorstaita!

Pikkusinililja – Scilla bifolia
Sinikevättähti – Scilla sardensis
Tähtitulppaani – Tulipa humilis

17 comments :

 1. Ajatella;noin nättejä niistä hiukan peloittavan näköisistä sci-fi-kasveista sitten tuli :)

  Ja nuo tähtitulppaanit ovat kyllä kauniita väriläiskiä.

  ReplyDelete
 2. Kyllä on nätit nuo tähtitulppaanit! Huikea väri :) Kaunis on muotopuutarhasi.

  Hauskaa helatorstaita! Kokonainen päivä aikaa pihatöille, jee! Täytyy vaan yrittää väistellä sadetta...

  ReplyDelete
 3. Katja; Niinpä! Niin pelottavia ensin ja niin suloisen hempeitä sitten. Tähtitulppaaneista tulee hienosti väriä, kun kukka on auki (siis aurinkoisella säällä) kukat ovat kuitenkin aika isoja.

  Inka; Tänään avautui uusia tähtitulppaaneja, minusta vielä nätimpiä, vähän tummemman purppuraisia keltaisella keskustalla, mutta ne ei mahtuneet tähän postaukseen - alkaa tapahtua jo liikaa! Ei voi kylläkään siitä valittaa.
  Kiitos ja ihanaa pihapuuhailupäivää sinne! Harmi etteivät nämä hienot kelit osuneet helatorstaiksi. Mutta sadetta jo tarvitaan, on tosi kuivaa ja metsäpalovaroituskin jo.

  ReplyDelete
 4. Saaripalsta-blogi koukuttaa ihanalla tavalla! Katsellessani trädgårdsonsdagia ajattelin heti tontillesi pyrkiviä peuroja, kun ohjelmassa valmistettiin ammoniakki-verijauho-oasis-tikkareita niitä karkoittamaan - ja tulevathan nuo luomakunnan jäsenet minunkin pihalleni - joskin harvemmin. Tänään ihailin keinussa istuen sinivalkoista pihaa - vuokot ovat levinneet hyvin. Ihanan rauhallinen hetki ja taustalla kevään ensimmäiset käenkukunnat - juhlaviikonloppua sinullekin! Onko paikallasi jokin nimi? Mun paikka on Salakkanokka ja rantakivikossa ensimmäinen salakkaparvi jo läiskytteli aamulla.

  hannah

  ReplyDelete
 5. Ai niin, tänään oli onsdag. Nuo puutarhaohjelmat tulevat aina liian aikaisin, olen siihen aikaan vielä visusti ulkona! Missaan ihan kaikki joka vuosi, harmi vain. Voisivat näyttää niitä puoliltaöin, silloin olen telkun ääressä ;-) Ehkä tuollaisia tikkareita voisi alkaa väkertää. Naapuri juuri kertoi nähneensä yhdeksän peuran lauman kyläniityllä, ehkä se sama porukka joka rellesti ympäri pihaani tässä taannoin. Sinivalkoinen vuokkopuutarha kuulostaa todella ihanalta! Tällä tilalla on nimi Nedergård (ylempi talo on tietenkin Övergård), ei sen mielikuvituksellisempaa. Salakkanokka on tosi kiva!
  Oi, käkeä en ole vielä kuullutkaan.

  ReplyDelete
 6. Miten suloisia nuo vaaleanpunaiset pikku-scillat! Täytyypä lisätä omalle toivelistalle taas yksi mainitsemasi kasvi. Seuraan aina mielenkiinnolla, mitä pihassasi on putkahtanut esiin tällä kertaa. Kuljen omassakin pihassa nenä maassa varmuuden vuoksi, etten missaisi mitään.

  ReplyDelete
 7. Ooo, psykedeliversoista tuli noin kauniit ja herkät kukat! Hurmaavat!
  Meillä ei kuki vielä yhtään tulppaania, ei edes parvitulppaanit, vaikka eilisen päivän aikana tapahtuikin pihalla jonkinasteinen keväträjähdys, illalla oli pihalla lukuisasti sellaisia kukkia, joista aamulla töihin lähtiessäni ei ollut tietoakaan. Työpaikan pääskysetkin saapuivat eilen. Käki kukkui.
  Tänään onkin toisenlainen päivä.
  Sataa. Töissä on perinteinen helatorstain kahvitus ja ainakin miljoona asiakasta ilmaisen kahvin ja munkin perässä. Illalla on räjähtänyt, tai ainakin rähjääntynyt, vain minä!

  Hurmaavaa helatorstaita sinulle :)

  ReplyDelete
 8. Uuden tuotantokauden Puutarhakeskiviikon jaksot tulevat klo 23.15 yle femmalta
  tekstittämättöminä - ne katsonkin suoraan svt.se:ltä, koska en taas valvo niin myöhään... ja areenaltahan voi katsoa milloin vaan.

  hannah

  ReplyDelete
 9. Kauniin värisiä kukkasia niistä versoista nousi.
  Ajattelin yksi ilta sinua, mitenköhän myöhään puutarhassasi touhuat, arvasin että olet visusti ulkona hommissa myöhään varsinkin kun nyt on ollut niin lämpöisiä päiviä:)
  Blogikin päivitetty vasta aamutunneilla;)

  ReplyDelete
 10. Kauniita tähtösiä. Ihailen taitoasi tunnistaa erilaiset kasvit toisistaan. :O)

  ReplyDelete
 11. Wau...ihania...minulla ekaa kertaa ikinä pikkutulppaanit kukkivat vasta kohta, aiemmin aina huhtikuussa. Pirun kevät. Kiva tuo muotopuutarha väreissäkin :)

  ReplyDelete
 12. Toiston uhalla: Ihanaa ja kiinnostavaa kaikkea!

  Tähtitulppaaneja _täytyy_ muistaa istuttaa syksyllä, näyttävät mahtavilta värijalokiviltä.

  Olen täsmälleen samaa mieltä tv:n puutarhaohjelmien lähettämisajankohdista. Eihän niitä ehdi alkuillasta katsoa, kun pitää olla askareiden äärellä! Niin, ja miksei ohjelmia lähetetä uusintoina talvi-iltaisin, kun niistä olisi oikein suurta iloa?

  ReplyDelete
 13. Piia Anneli; Tämä aika vuodesta on ihanaa jännitys- ja yllätysnäytelmää!

  Suvikummun Marja; Voi että, tsemppiä räjähdyspäivään! Viikonloppuna varmaan taas puutarhassakin räjähtelee, kaunista säätä ovat luvanneet ja kun tuli tämä sade kuin tilauksesta juuri kun alkoi olla rutikuivaa! (Paitsi litimärissä paikoissa)

  Hannah; Ahaa! Kiitos tiedosta, tuo myöhäislähetyshän on täydelliseen aikaan! Areenasta en juuri katso mitään kun kuva pysähtelee ja ruutuni on aika pieni, ei oikein voi kutoakaan samalla. Kerran oli pakko katsoa Midsomerin murhien toinen osa ja vajaan tunnin ohjelmaan meni 1,5 tuntia, aika monta kupillista teetä tuli täytettyä ja juotua niiden hyytyneiden kuvien kohdalla :-D

  Marjo; Riippuu vähän päivästä, useimmiten teen töitä sitten iltavuorossa kun koko päivä on mennyt haaskuuseen pihalla ;-)

  Minna; Noo, täytyy muistaa että se on työtäni. Viljelykasvien nimistö on aina käden ulottuvilla.

  Sametti Hortensia; Aina kun kommentoit, muistan, että mun pitää ottaa kuva vesoavasta samettihortensiasta! Pirun kevät juu, tosin enää en voi sitä sadatella kun se alkoi ja on nyt kaikkein ihanimmillaan.

  Geranium; Ihanaa, kiitos sanoistasi, on niin mukavaa kun omasta mielestä pihalla on ihanaa ja kiinnostavaa kaikkea ja kun tämän vielä saa jakaa toisten yhtä kiinnostuneiden kesken, tää on ihan huippuihanaa potenssiin pagodikoiranhammas!
  Tähtitulppaanit pistät jo nyt muistiin kalenteriin, nää on niin aikaisia ja hurmaavia! Paahteinen paikka heille.
  Tuo talvi-illat ja puutarhaohjelmien puute on ihan raivostuttava asia, ja tää kiireisin ja ihanin kevät ja nyt niitä sitten tulee alkuillasta, ääh en voi edes kirjoittaa enempää kun verenpaine nouseeeee! Tää on TYHMÄÄÄÄÄ!

  ReplyDelete
 14. Värikästä helatorstaita myös sinne!

  ReplyDelete
 15. Kiitos, kiitos :-) Aamu tuli nukuttua kun ropisi, mutta nyt paistaa ja nuo ihanat tähtitulppaanit taas availevat kukkiaan!

  ReplyDelete
 16. Suloisia kuvia muotopuutarhasta!
  Ihanaa Helatorstaita!

  ReplyDelete
 17. Kiitos! Muotopuutarha on ihana ja alkaa jo olla sen muotoinenkin kuin ajattelin ;-)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!