Tuesday, 28 May 2013

Operaatio mutapuutarha

Tämän blogin lukijat ehkä muistavat, että sauna sijaitsee tonttini märimmällä paikalla. Olen pikku hiljaa kaivanut saunan seinää esiin ja nyt, kun entisen perunamaan paikalle tulee koristepuutarha, olen myös alkanut kaivaa sen kulmalle kuoppaa. Hyvät naiset ja herrat, tämä on Mutapuutarha!
(Englantilainen versio bog garden kuulostaa jotenkin paljon hienostuneemmalta).

There is a bog garden in the making at the wettest part of the plot: by my sauna.

Olen nyt kaivanut jonkin verran, kunnes tiukkaa siniharmaata savea on tullut vastaan. Märin kohta tulee olemaan tuolla missä vesi seisoo tässäkin kuvassa. Sieltä johtaa salaojaputki edemmäs tienvarren ojaan aika lähellä maan pintaa – hyvä minun projektilleni, sillä se johtaa vain ylivuotoveden pois eikä kuivata koko mutapuutarhaa.
Jatkan vielä kaivuuta vasemmalla olevaan suureen kiveen saakka, jotta mutapuutarhalle syntyy riittävän laaja muta-alue.
Onpa muuten lapsettavan hauskaa seistä puolisääriä myöten mudassa kaivamassa! Slurts, slurts, sanovat saappaat ja tahtovat jäädä mutaan kiinni.

Ojan pohjalla viihtyy pari vuotta sitten istutettu kerrottu rentukka.

Viime vuonna istutetut kilpirikot kukkivat, niiden suuret lehdet ovat vasta puhkeamassa. Nämä kasvavat aika märässä, aivan ojan partaalla.
Viimeisimmät istutukset ovat Järvenpään pihapalvelusta viimein löytämäni kirjosorsimo, kylläpä sitä ehdinkin etsiä monta vuotta ja sain vain pään pudistelua osakseni, kun missään puutarhamyymälässä siitä ei oltu kuultukaan! Samasta paikasta löytyi myös sarjarimpi. Molemmat viihtyvät varpaat vedessä tai kosteassa mudassa, joten ne menivät mutapuutarhan pohjamutiin jo valmiiksi kaivettuun kohtaan.

Kosteat paikat alkavat jo pihapolun yläpuolelta. Nyt siinä ojan pielessä kukkivat altainkullerot kirjokoiranheinän seurassa.

Tässä kuvassa kullerot ovat jo vähän enemmän auenneet. Altainkulleron kukissa on hieno appelsiinin sävy! Salaoja kulkee tässä pihatien eli nurmen poikki ja tulee saunan nurkalla ulos syöttäen vettä rentukalle ja mutapuutarhalle.

Lopuksi kuva-arvoitus. Mikähän tämä mahtaa olla?

Ransuhan se siinä esittelee, miksi pöydällä kannattaa pitää ainoastaan vahakangasta, ja miksi valkoisia tietokonetarvikkeita ei kannattaisi hankkia, ja miksi pöydälle ei saisi jättää mitään tärkeää paperia, jonka soisi pysyvän puhtaana ja kuivana.
Mutta eihän tuota voi olla rapsuttamatta, toruja se ei kumminkaan ymmärrä.

Altainkullero – Trollius altaicus
Kilpirikko – Darmera peltata
Kirjokoiranheinä – Dactylis glomerata 'Variegata'
Kirjosorsimo – Glyceria maxima 'Variegata'
Rentukka, kerrottu – Caltha palustris 'Multiplex'
Sarjarimpi – Butomus umbellatus

21 comments :

 1. Olet kyllä aika hyvä tekemään erilaisia puutarhapaikkoja ja eri kasveille omat viihtyisät paikkansa..
  Mutaan voi helposti saapas jäädä, kokemuksia kun on.
  Rapsutukset Ransulle ♥

  ReplyDelete
 2. Olet taitava, moni kiertäisi mutapaikan kaukaa eikä alkaisi perustaa siihen puutarhaa. Ransu ♥

  ReplyDelete
 3. Pihallesi osuu tosi monenmoista maaperää - mutta melkoinen työ kasvualustojen raivaamisessa on - ja on ollut.. Käytätkö sinä kasvihankinnoissasi nettikauppoja ja tiedätkö onko niissä eroja; tilasin ekakertaa kasveja netistä ja olin kyllä pettynyt laatuun, mutta kuka niitä jaksaa lähteä takaisinkaan postittamaan..

  ReplyDelete
 4. Sylvi; On kivaa kun on tällainen tontti, johon voi tehdä monenlaisia biotooppeja.

  Cheri; Tällä tontilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin hyödyntää savi :-D No voisihan ojat laittaa kaikki salaojiksi ja tasoittaa pihamaan, mutta sitä en missään nimessä halua.

  Anemone; Pääasiassa tämä tontti on savea. Joitakin erikoiskasvien juurakoita olen tilannut ulkomailta, lähinnä Englannista ja kokemukset ovat olleet hyviä. Eniten ostan taimimyymälöistä joissa voi käydä itse, kun haluan valita taimet ja nähdä valikoiman livenä. Mutta Viherpeukaloilta olen tilannut jotakin, heiltä tulee kivoja monen juurakon paketteja, joilla saa mukavia kokonaisuuksia, kun tulee samaa kasvia aina muutama kappale.

  ReplyDelete
 5. Mielenkiintoinen mutapuutarha, wau, kaikesta on hyöty otettava!

  Täällä ojissa rentukat juuri aukenevat ja kulleroitakin jo röteikkömetsässä havaitsin.
  Pihalla narsissit ovat parhaimmillaan, tulppaaneja mulla ei mahtanut ollakaan.

  Iloista porskuttelua mudassa ja rapsutuksia väliin pojille!

  ReplyDelete
 6. Tuosta mutapaikasta tulee varmasti upea!On hienoa kun hyödynnät kaikki erilaiset paikat kukille. Tuo kerrattu rentukka on kyllä hieno.
  oikein hyvää kaivauksen jatkoa!

  ReplyDelete
 7. Aikasta kiehtova projekti sulla meneillään! Mutaleikit oli lapsena ihan parasta, märän maan tuoksu ja slurpsahdukset. Hauskaa, että mudassakin voi kasvattaa nättejä kukkia!

  ReplyDelete
 8. Mutakakkua!
  Varo liukastumista.
  Hieno kerrattu rentukka. En ole ennen nähnytkään.
  Menen Ruissaloon viikon kuluttua...odotan innolla kasvitieteellisen antia.
  Pöydällä pino Arnon julkaisuja.
  Hauskaa kaivuu päivää :)

  ReplyDelete
 9. Mutapuutarha kuulostaa hauskalta ; )
  Meillä on kahdella rajalla ojat ja niihin ollaan istutettu tavallisia rentukoita. Yllättävän nopeasti ne ovat levinneet koko ojaan... ja kukkivat niin kauniisti : )
  Järvenpään pihapalvelu on oikea aarreaitta!

  ReplyDelete
 10. Kyllä sulle tulee sinne hieno, monipuolinen maailma :) Mulla kirjosorsimo kasvaa ihan vedessä, tuolla lammikossa ;)Kaunis kasvi. Tuo altainvuokko on myös kiehtova :)

  ReplyDelete
 11. Mudcake tuli täälläkin mieleen. Ja lapsuuden "mutalällileikit".
  Onko ruoto kipeä kaivamisesta?

  ReplyDelete
 12. Mutapuutarha! Aivan loistava idea :)

  ReplyDelete
 13. Pike; Kiitos! Rentukat ovat todella kauniita, ja kullerot, niitä en ole luonnossa nähnytkään, ne ovat teidän seudun erikoisuuksia!

  Mummeli; Kiitos! On hauskaa hyödyntää tontin tarjoamat tilaisuudet luoda monenlaisia kasvupaikkoja.

  Inka; Slurpsahtelu on hauskaa :-)

  Leena ja Pojat; Ruissalon kasvitieteellinen on todella hieno paikka mihin aikaan kasvukaudesta tahansa! Kävin siellä pari viikkoa sitten kun magnoliat ja muut kevätkukat kukkivat, nyt on varmaan paljon muutakin jo kukassa.

  Sariw; Hienoa, sitä leviämistä odotan, vaikka en edes tiedä tekeekö kerrottu versio itäviä siemeniä (vai millä se edes leviää).

  Tylsä Mörökölli; Toivon, että sorsimo pärjää mudassakin, ei tuossa vesi seiso kesällä ellei ole märkä kesä - mutta vedenpinta ei myöskään ole paljoa pintaa syvemmällä, aina on kosteaa.

  Myrsky ja Minna; Ruoto on aina kipeä :-D Milloin mistäkin. En ehtinyt kauaa kaivaa, kun naapuri kutsui syömään kesän ekat grillimakkarat!

  Mamma N; Kiitos :-D

  ReplyDelete
 14. Kilpirikko, tuo(kin) täytyy pitää mielessä, kun joskus pääsen noiden meidän tontin märkien alueiden kimppuun. Kaunis on kukka!

  ReplyDelete
 15. Suurilehtisenä kasvina kilpirikko on hyvä juuri tällaisen liian rehevää rikkakasvustoa pukkaavan ison tontin taltuttaja. Rehevistä lehdistä tulee kivaa viidakkotunnelmaa. Katsotaan minkä kokoiset lehdet mun pikku taimet tänä vuonna tekee, jos niistä saisi jo tolkullista kuvaa, viime vuonna ne olivat vielä aika pieniä.

  ReplyDelete
 16. Heippa! Pidän kovasti blogistasi. Täällä sinulle tunnustus, jos otat sellaisen vastaan :)

  http://mybeautifulreallife1.blogspot.fi/

  ReplyDelete
 17. Kiitos kovasti! Tulen käymään!

  ReplyDelete
 18. Arkeologinen toiminta on aina mielenkiintoista ;-)

  ReplyDelete
 19. Kerrottu rentukka on metkan näköinen, muistuttaa sitä perinteistä yksinkertaista todella vähän. Minä bongasin omalta tontilta rentukkaa, ekan kerran vaikka onhan sitä kasvanut pitempääkin puron seudulla. Jää niin muun kasvillisuuden varjoon.

  ReplyDelete
 20. Tämä kerrottu rentukka on vähän niin kuin tavallisen pellemalli, tällainen hauska tupsukukkia pukkaava versio. Onpa hienoa että omalta tontilta löytyy rentukkaa!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!