Wednesday, 2 November 2011

Pihatarkastus

Pihatarkastaja täällä päivää. Mitäs tässä ruukussa on? Jaha, että nämäkin piti vielä istuttaa. Sammalleimua ja joitakin iiriksiä. No, töpinäksi sitten, mamma!

Garden check (but garden not in check)

Ja mitäs tuolla? Syreeni on sentään jo suojattu kauriilta verkolla (toim. huom. kauriille ovat maistuneet myös etualan ruukun leikkoasterit). Viime syksynä kaatuneen lipputangon paikalle ei ole vielä pystytetty humalasalkoa, vaikka humala on jo istutettu. Joku patsas siinä seisoo. Tuohon ympärille on mamma laittanut kostean niityn sipuleita ihan kippurassa kontallaan. Minun tehtäväni on pitää myyrät poissa sipulien luota.

Mennäänpäs sitten kohti kasvimaata. Tää rodokin kannattais hei mamma suojata, tätä on kauris syönyt ennenkin.

KASVIMAA ON IHAN JÄRKYTTÄVÄN SEKAINEN JA TÄYNNÄ RIKKARUOHOJA! MAMMA!

No niin, entäs täällä. Vähän siistimpää on.

Lehtiä voisit kyllä joskus haravoida. Ja jos meinaat, että tässä olis joskus nurmikko, niin voisit sellaisen sitten tähän kylvää.

Mä lähden nyt myyräjahtiin.

On mamma jotain tehnytkin. Kaivoin muutaman metrin ojanpätkästä nokkoset, koiranputket ja piparjuuret, laitoin pohjalle maatunutta kompostia ja päälle multakasasta puolisavista maata, josta poistin rikkaruohot.
Tähän tuli hieno puolivarjoisa ja kosteutta saava mutta silti läpäisevämultainen metsäpuutarhapenkki pienessä notkelmassa. Siinä kasvaa nyt vaikka mitä herkkuja: valkokukkaisia kellopeippejä ('Crown of Snow'), siperiankurjenmiekkaa (Shirley's Choice') ja tarhasyysvuokkoa ('Honorine Jobert'), bambumainen koristeheinä nuokkutähkä, jättikarhunputki, mikadonkämmen, kerrannaiskukkainen tarhajouluruusu, erilaisia koiranhampaita, esikoita (tähkä-, kirjo- ja palloesikkoa) ja paria erilaista varjohiippaa (kalve- ja idänvarjohiippa 'Lilafee'). Toivottavasti muistin nimet oikein, en ole vielä piirtänyt istutuksesta karttaa puutarhapäiväkirjaan ja jätin nimilaput taimien viereen. Näin syksyllä istutetuista taimista ei nimittäin ole enää keväällä minkään verran hajua, keväällä ja kesällä istutettuja sentään tulee tarkkailtua ja ihailtua, ehkä kuvattuakin kesän mittaan, mutta syksyn taimet on paras merkitä hyvin. Toivottavasti ne löytyvät keväällä ja tapaamme herkullisten väri- ja lehtiyhdistelmien merkeissä!

Idänvarjohiippa – Epimedium grandiflorum
Jättikarhunputki – Angelica gigas
Kalvevarjohiippa – Epimedium × versicolor 'Sulphureum'
Kellopeippi – Physostegia virginiana
Kirjoesikko – Primula × bullesiana
Koiranhammas – Erythronium
Mikadonkämmen – Bletilla striata
Nuokkutähkä – Chasmanthium latifolium
Palloesikko – Primula denticulata
Siperiankurjenmiekka – Iris sibirica
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-ryhmä
Tarhasyysvuokko – Anemone × hybrida
Tähkäesikko – Primula vialii

24 comments :

 1. "Pihatarkastaja täällä päivää." Ihana, ihana häntää heilauttava Ransu!

  Kyllä jokaisella pihalle pitää olla ainakin yksi tarkastaja antamassa niitä neuvoja ja ohjeita. Moitteetkin on nöyrästi otettava vastaan. Sekä mahdolliset parannusehdotukset. Myös puutteet on korjattava, mahdollisimman pian jottei tulee lisää sanomista tarkastajalta.

  ReplyDelete
 2. Ransun mielestä varmaankin oleellisinta ovat ojat. Mutta niitä onneksi tällä kylällä riittää! Se oja, josta tuon metsäpuutarhapenkin tein, ei ollutkaan tarpeeksi syvä ollakseen hyvä vesimyyräoja.
  Onneksi on puutarhakissat, joiden kanssa puutarhanhoito(kin) on hauskempaa!

  ReplyDelete
 3. Ransu ihanainen ♥
  Hyvä kun olet syystarkastuksen tehnyt ja Mammalle raportoinut vielä tekemättömistä töistä ;)

  ReplyDelete
 4. Kiitos rohkaisusta pelakuitten kanssa ja lehtivinkistä. Ehkä ne selviää siellä pakastimenkin päällä.
  On sulla mahtipihatarkastaja siellä :)

  ReplyDelete
 5. Ransulta ei jää mikään huomaamatta (mikä liikkuu) ;-)

  ReplyDelete
 6. Kasvukausi vaan jatkuu.. tuleekohan tänä vuonna talvea ollenkaan..

  Kauriit rakastavat kukkivia kasveja. Vanhempieni pihamaalta ovat kadonneet niin syyshortensiat, leimukukat kuin asteritkin.. nips naps .. ja herkkukukkaset ovat poissa :)

  ReplyDelete
 7. Ai niin! Hortensiatkin pitää suojata! Kiitos muistutuksesta :-) Se on todella sääli, että kauriit syövät kukkia. Söisivät ruohoa. Sekin on varmaan mehevää ja pysyisi samalla lyhyenä. Sitä kun pitää edelleen leikata, mutta tämä ei ole ensimmäinen kerta kun leikkaan nurtsia marraskuussa. Ihana silti tämä syksy: nyt on niin hyvä istuttaa muhevaan, lämpimään (se on suhteellista) maahan.

  ReplyDelete
 8. Ihana tarkastaja! Meidänkin pihaan on ilmestynyt saman viraston mies, se on tosi tuttavallinen ja kehrää innoissaan heti kun sille jutustelee, pyrkii jopa sisälle! Ihan vakavissaan kyllä epäilen, että kaveri on kesäkissa, koska se ei ole kenenkään naapurin oma... :( Pitää tarkkailla tilannetta!

  ReplyDelete
 9. Voiko loistavampaa opasta pihakierrokselle saadakaan? No ei ♥ Paitsi toisen samanmoisen - Mustin ♥

  ReplyDelete
 10. Maikki; Voi että... jos se on kesäkissa, niin olen todella onnellinen jos joku tarkkailee ja mahdollisesti pelastaa sen kodittomuudelta ja jäätymiseltä! Tuo viraston tyypit on aika kivoja, vaikka myös tiukkoja ja täynnä mielipiteitä.

  Naukulan Mamma; Niin.. se toinen on nyt tässä juuri ulkoa tulleena ja on sitä mieltä, että nyt pusketaan ja halitaan! Kirjoittamisesta ei meinaa tulla mitään... joten heippa!

  ReplyDelete
 11. Mainio pihatarkastus, kiitos siitä! Tulee Ruskan puolesta ihan kateeksi noita kissoija, jotka saavat pasteerailla vapaina pihalla suht turvallisella saarella ja pitää pihatarkastuksia. On tuo Ransun häntä ilmeikäs!

  ReplyDelete
 12. Niin, vapaana kulkevalla kissalla on monta vaaran paikkaa, vaikka tällainen pieni rauhallinen saari on varmasti turvallisimmasta päästä. En vain voisi pitää niitä sisäkissoina tai tarhassakaan tällaisessa paratiisissa.
  Ransun häntä on milloin missäkin, aamulla herätessä usein nenässäni ja seuraavaksi aamukahvikupissa!

  ReplyDelete
 13. Voi Ransu, sä oot ihan paras <3
  Meillä viraston miehiä ei puutarhassa näy, ovat sitä mieltä että on turhan kylmää ja kosteeta ja vain kolmella jalalla raaskivat ovesta kurkistaa. Varsinaisia kesätyöntekijöitä!

  ReplyDelete
 14. :-D Niiltä ehkä puuttuvat sellaiset norjalaiset untuvakerrastot, mitä Ransu käyttää?

  ReplyDelete
 15. Onnex ei löytyny lisää koiruja!

  ReplyDelete
 16. Oi Ransu, paras norjalainen pihatarkastaja ikinä !

  t.Leena ja Pojat

  ReplyDelete
 17. Ransulla on vakuuttavat hännänheilahdukset :-D

  ReplyDelete
 18. Meidän pojilla ei oo pitkiä kalsareita ollenkaan, ne väittää ettei sovi itämaiseen virtaviivaiseen tyyliin. Turhamaisia.

  ReplyDelete
 19. Ei ne varmaan sovikaan. Mieti nyt itämaisia jooga-asentoja paksuissa michelin-ukkeli-pöksyissä. Eihän se onnistu! (Paitsi Ransulta, mutta se onkin hellyyttävän hassu joogatessaan)

  ReplyDelete
 20. Oi herra tarkastaja, oot niin ihanan virallinen <3 Ihan supertyylikkäät hulmuhousut sulla, joko oot talvikerrastoja suunnitellu? *pusku*

  Terkuin Unna Tuutikki

  ReplyDelete
 21. Talvivirkapukuun kuuluu säänpitävä untuvakerrasto ja untuvakravatti.
  PUS!
  RANSU

  ReplyDelete
 22. Ihana pihatarkastaja! Tuollaisen myyränpainajaisen haluaisin myös meillekin! Meillä on aidattu piha, jonne ei rusakot uskalla tulla (myös koirienkaan takia), mutta myyräthän eivät koirista välitä. Eivätkä koirat myyristä...

  Kaurisongelmaa en ole edes tullut ajatelleeksi (kun meillä niitä näkee niin harvoin ja kaukana) ennen kuin Jenni kertoi kauriiden tekevän tuhojaan heidän pihallaan.

  ReplyDelete
 23. Minulla ei ole minkäänlaisia myyräongelmia, mutta kun vielä saisi opetettua nuo kissat metsästämään niitä kauriita!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!