Tuesday, 22 November 2011

Lehtikatsaus

Vanhoissa taloissa on vinttejä, joista löytyy vaikka mitä. Ehkä on onni, että tontilleni rakennettiin 40-luvulla uusi asuinrakennus, sillä sen valmistumisen jälkeen ei vanhemman talon vintille enää juurikaan menty. Sieltä löytyneet tavarat, lehdet ja koulukirjat ovat kaikki viime vuosisadan alkupuolelta.
Suurin osa paperista on silppuna, hiiret ovat tehneet siitä pesiä ja se on hapertunut. Muutaman ehjän lehden olen ottanut talteen.
Tässä kaksi aarretta 30-luvulta pitämässä seuraa kuumavesipullolleni: Helsingfors-Journalen helmikuun alusta 1935, kannessa näyttelijätär Annikki Arni, ja Allas krönika, sekin kotimainen, toukokuulta 1931. "För nu är det sol och sommar...", ja kannessa hehkeä tyttönen astumassa kukkivasta puskasta.

The attic of my older house is a treasure trove. There are schoolbooks from 1920's and magazines from 1930's, after which no one seems to have added anyhing to the stock – the building of the newer house started in 1940's.


Helsingin-lehden ajankohtaisten asioiden sivulla käsitellään eduskuntaa, mielenosoituksia ja yliopistokysymystä kuvin, kuvatekstejä pidempää selvitystä tapahtumista ei löydy. Mielenosoittajien kylteissä lukee "Saako Åbo Akademi ratkaista yliopistokysymyksen?" ja "Irti alusmaa-ajattelusta".

Tästä Helsingin satamasta otetusta kuvasta näkyy, miten laivojen köysistö, puomit ja reelingit ovat jääpuikkojen vallassa. Hrr!


Kesäkenkämainos Allas krönikassa, tässä tyylikkäät Attila-vierailukengät!
Olisi mukava tietää, mitä lehden lukijat ovat täällä saarella tuumanneet lukemistaan asioista. Kyllä he taisivat käydä Turussa silloin tällöin ja saada siellä asuvilta sukulaisiltaan paketteja ja tuliaisia.


Näin tyylikkään Chevroletin ottaisin mielelläni. Huomatkaa, että mainoksessa on nainen ratissa. "Ehdin paljon enemmän nyt kun hankimme Chevroletin..." Autoa mainostetaan turvalliseksi, laadukkaaksi ja edulliseksi – hinnat alkaen 33 750 Fmk, vapaasti varastoista Helsingissä ja Turussa.

12 comments :

 1. ihania aarteita!

  ReplyDelete
 2. Ihania :D Vanhat mainokset ovat varsin hauskaa luettavaa. Isä 66-v. usein siteeraa vanhoja lehtimainoksia. Sillä on uskomaton muisti, laskettelee runoja yms. kouluajoilta. Kotitalouskurssilla oli opetettu muun muassa että "Esipesuvesi kiehuvaa". Autojen yleistyessä oli hyvä tietää: "Paljon vettä ja vähän harjaa". Isälle ei vielä opetettu kieliä koulussa, mutta paria vuotta nuorempi siskonsa tankkasi ruotsiksi lorua: "Mormors klocka tickar, gamla mormor stickar." Hmm... Taisin vähän innostua :P

  ReplyDelete
 3. Ihania aarteita tosiaan! Kyllä sinun kelpaa :)

  ReplyDelete
 4. No niinpä taisit Tiina innostua :-D

  On nämä niin aarteita, vanhat mainokset varsinkin. Usein niissä on ihan tuttuja merkkejä.
  Mahtavaa että perheessänne pysyvät tiedot ja taidot muistissa lorujen avulla! On sinullakin hyvä muisti kun äkkiä nuo kaikki muistit.

  ReplyDelete
 5. Jooh :D Ne on syöpyneet lähtemättömästi mun päähän!

  ReplyDelete
 6. Kyllä, ihania aarteita ajalta ennen ja jälkeen sotien. Maailma on ollut silloin ihan jotain muuta kuin.
  Ihana on myös tuo sinun tunnisteesi: "Kannatti ostaa talo." Sitä en ole aiemmin huomannutkaan:D

  ReplyDelete
 7. Lehtikuvan Chevrolet erottuisi kyllä nykyautojen joukosta. Mutta nuo naisten kengät vaikuttavat aika nykyaikaisilta. Tuollaisia aarreaittoja vanhat vintit ovat. Minäkin olen saanut tutustua yhteen viime kesänä.

  ReplyDelete
 8. Kivoja löytöjä.
  Vanhan talon vintit ovatkin aarrekirstuja.

  ReplyDelete
 9. Kiitos kommenteista!

  Tiina; Ai niinkö se oli ;-D

  Myrsky; Juu, kyllä kannatti! Blogissani oli joskus alkuvaiheessa niillä sanoilla alkavia otsikoitakin, mutta sitten vähän unohdin sen. Pitääpä nostaa termi taas otsikkoonkin joskus.
  Kyllä noissa lehdissä on jotenkin toisenlainen tunnelma. Mainoksissa on paljon piirroksia, mikä näyttää kivalta, ja tyylikkäitä kirjasimia.

  Paula; Olisi aika poikaa ajella tuollaisella autolla! Minullakin taitaa olla melkein saman malliset kengät, muutama vuosi sitten ostettu. Mutta tunnen kyllä niillä kipittäessäni olevani entisaikojen fröökynä!

  Zepa; Niin varmaan!

  Sylvi; Ovat ne :-)

  ReplyDelete
 10. Vanhat lehdet on sitten ihania!
  Meilläkin on vintillä vaikka mitä ja lisäksi olen ostanut kirppikseltä vielä vanhempia kuin mitä vintiltä löytyy.

  ReplyDelete
 11. On niissä oma tunnelmansa, ne ovat ihan kuin ikkunoita omiin aikakausiinsa.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!