Saturday, 19 November 2011

Lyhyen päivän kukkijoita ja Tolkien-kukkapenkki

Loistokevätesikko marraskuun matalassa valossa. Kuinkakohan monta kuukautta se vielä aikoo jatkaa?

There are so many plants still flowering... the autumn has been mild. Tonight there should be frost, or perhaps just maybe. We'll see what the garden looks like tomorrow.

Portlandruusu 'Comte de Chambord' on myöhäinen kukkija. Sen päälle täytyi laittaa kanaverkko, muuten kauriit syövät kukkanuput talveksi hiljenneessä kylässä. Jaksavatkohan nämä nuput enää aueta?

Mäkimeiramin kukat ovat saaneet tummemman vaaleanpunaisen sävyn kuin kesällä. Minua ihmetyttää, miten moni kasvi suostuu edelleen kukkimaan, vaikka päivä on toivottoman lyhyt. Kasvien pitäisi saada sysäys talveen valmistautumiseen lämpötilan lisäksi myös lyhenevästä päivästä.

Ruijanruoholaukka on tehnyt uusia kukkia. Sen saavi on lisäksi täynnä viereisen mäkimeiramin siementaimia. Täytynee siirtää meirami pois tästä kohopenkistä ja jättää sitä kasvamaan vain puutarhan villimpiin paikkoihin. Muuten se polkee hennommat ja hitaammat alleen. Oikealla on monivuotisen tarhasuolaheinän lehtiä. Sekin on siementänyt hurjasti, apua.

Pihani paras syyskukkija on nepalinhanhikki 'Miss Willmott'. Se tekee koko ajan vain enemmän kukkia ja tuuheutuu.

Nepalinhanhikin väitettiin viihtyvän laihassa maassa, jollainen on vanhan taloni länsipäädyssä. Seinän maalattuani raivasin tästä rikkakasvien juurakot ja reunustin penkin. Istutin kasveja pitkin kesää ja syksyä, kriteereinä kasvin mataluus ja hiekkapitoisen maan tarve. Tässä kasvaa nyt pikkukurjenmiekkoja, koristeheiniä, piikkiputkia, idänunikoita ja sipulikukkia. Etualalla on hurmesilkkiheinä kokeilussa, josko se menisi talven yli tässä.

Alkukesällä löysin pienikokoisen sinipiikkiputken (lajike 'Blue Hobbit', kuivunut kukkavarsi oikealla) tähän kukkapenkkiin. Kun loppukesällä taimimyymälässä silmiin osui mattomaisesti maata peittävä timjami 'Elfin' (engl. keijukaismainen), ei tarvinnut enää etsiä Hobbitille kaveria! Pitänee jatkaa kukkapenkkiä Tolkien-teemalla.

The dry, sandy flower bed by my old house has developed a little bit of Tolkien-theme. A small eryngium 'Blue Hobbit' is keeping company to an 'Elfin' thyme!

Hurmesilkkiheinä – Imperata cylindrica 'Rubra'
Idänunikko - Papaver orientale
Nepalinhanhikki – Potentilla nepalensis
Pikkukurjenmiekka – Iris Pumila-ryhmä
Ruijanruoholaukka – Allium schoenoprasum ssp. sibiricum
Sinipiikkiputki – Eryngium planum

11 comments :

 1. Ihmeellinen tuo nepalinhanhikki, kukkii vielä tässä vaiheessa vuotta, ei taida tietää että talvi on jo lähellä:)
  Meillä satoi tänään ensilumi!

  ReplyDelete
 2. Ihmeellisen pitkään kukkiva kukkia on tänä vuonna riittänytkin. Veikkaukseni on että sunnuntaina loistokevätesikko tulee jäätymään. Tosin iltapäivälehdet ovat lunta lupailleet tulevaksi jo pariin otteeseen. Tai siis lumen piti tulla jo alkuviikosta. (Kummasti se ensilumi kuitenkin aina yllättää kaikki autoilijat..)

  ReplyDelete
 3. Joskus kun siirtyy blogista toiseen katselemaan päivityksiä, kohtaa yllättävää, melkein kuin ajatuksensiirtoa. Ihan hätkähdin, kun tässä postauksessa oli otsikkona "... Tolkien-kukkapenkki". Tulin juustiinsa toisesta blogista, jossa aiheena oli "Tolkien's House Cafe" (http://amnellinlucia.blogspot.com/2011/11/tolkien-house-cafe.html). Eikä ole ensimmäinen kerta, kun toisistaan riippumattomissa blogeissa sivutaan samoja asioita eri näkökulmista.
  Pihasi kukkijat ovat kyllä yllättäviä, harvinainen syksy. Minä olen jo pelkästään sisällä ihmetellyt sitä, että melkein joka viikonloppu löydän uuden kukkavanan alun orkideoistani. Ne ovat sentään sisällä, mutta kummalliselta silti tuntuu, että nämä eksoottiset kukat jaksavat ryhtyä työntämään kukkavanoja ja kukkimaan vuoden pimeimpään aikaan.

  ReplyDelete
 4. Sepä jännittävää, että Tolkien-teema on samaan aikaan muuallakin! Blogeissahan on samoja asioita vuodenajoista, esim. ensilumen tulo nyt tai keväällä kevätkukat, mikä on todella hauskaa kun siinä saa seurata olosuhteita ja tilanteita eri puolilla maata.
  Ei varmaan taida loistokevätesikko sitten enää loistaa kun talvi tulee :-D

  ReplyDelete
 5. Tolkkien kukkapenkkiin sopisi sitten lisäksi varmaan myös karvasinilatva "Bilbo"? :D Itse kasvatin sitä Exotic gardenista ostetuista siemenistä muutama vuosi sitten :) aikalailla tavallisen sinilatvan näköinen mutta vaan matalakasvuinen.

  ReplyDelete
 6. Siinäpä onkin hauska teema ja hieno alku:) Sinne sopii sitten vaikka laittaa jotain pikku mökkeröisiä kukille kaveriksi, jos sattuu jostain käsiin.

  ReplyDelete
 7. Onpa hauska Tolkien-penkki ; )
  Ne nepalinhanhikit, jotka minä olen nähnyt ovat kasvattaneet aika pitkät kukkavarret... ja niitäkin vain muutaman. Ovatkohan olleet nuoria vielä. Tuo sinun nepalinhanhikkisi näyttää hyvän tuuhealta, ja niin kesäiseltä ; )

  ReplyDelete
 8. Sinä onnistuit löytämään kiinnostavan teeman kkukkapenkkiin! Mahtavaa. Lindan markkinoimaa 'Bilboa' sun on ehdottomasti siihen hommattava.

  Ruususi näyttää pahan noidan vangitsemalta (enkä tarkoita sillä sinua ;-D) kanaverkon alla. Ja tuo sun esikko on kyllä ihan sekaisin...

  ReplyDelete
 9. Kiitos tiedosta! En tiennyt, että Bilbo-kasvikin on olemassa. Täytyy ehdottomasti ottaa kokeiluun! Ja pikku mökkeröt kuulostavat kivoilta kans :-)

  Ehkä tämäkin hankikki kasvattaa pitkiä varsia sitten kesällä, mutta nyt syksyllä se kai sitten on keskittynyt vain kukkiin ja tuuheutumiseen.
  Tuossa hanhikissa ei tosiaankaan ole merkkiäkään tuleentumisesta tai paleltumisesta, tai no.. katsotaan miltä se huomenna näyttää ;-)

  Pahan noidan on pakko verkottaa ruusunnuput, tai muuten tulee iso paha peura ja syö ne!

  ReplyDelete
 10. Kiva tuo Tolkien-penkki, ihan mahti-idea!
  Voihan nuppusia, juuri kuulin yhdeltä kaverilta että tulpaanitkin tuupanneet jo alkua. Lunta oli Tampereelle luvassa tälle aamulle, mutta eipä ole ei.

  ReplyDelete
 11. Niin, minäkin katsoin säätiedotuksesta, että nyt pitäisi sataa kovasti - vettä tai räntää täällä, lunta esimerkiksi Tampereella, mutta on vain pilvistä, ei sateista.
  Ehkä nuo ruusunnuput vielä jaksavat aueta, ruusu on ihmeen sitkeä kylmässä kukkija! Ja vaikka eivät aukeaisikaan, jo pelkkien nuppujen vaaleanpunainen väri ja olemus on kaunis ja suloinen.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!