Sunday, 10 July 2011

Katoavaisia ja uudelleen tulevaisia

Mietin ensin tämän kirjoituksen otsikoksi kansallismelankolisesti "Katoavaista kaikki on vain", mutta eihän se niin mene. Tai toisaalta meneekin, mutta ennemminkin mielestäni kaikki on kiertäväistä ja uudelleen tulevaista. Ruusutkin. Osa on kerran kesässä kukkivia, osa kukkii syksyyn saakka. Ne kerran kukkivatkin kukkivat uudestaan, ensi vuonna nimittäin!

Again, some roses in my garden... English Rose 'L. D. Braithwaite'.

Tässä vielä pari kuvaa ihanasta David Austin -ruusu 'L. D. Braithwaitesta'. Aiemmissa kuvissa se oli ehkä vähän liian kirkkaanpunainen. Se on kyllä todellisen punainen, mutta hieman karmiiniin vivahtava – vaikea sävy saada kohdilleen monenlaisissa valo-olosuhteissa.

Toinen Austin-ruusuni 'The Pilgrim' kehitti myös kaksi kukkaa. Molemmat ruusut ovat tällä hetkellä kukatta, mutta niiden pitäisi olla jatkuvakukintaisia eli tehdä vielä nuppuja. Saa nähdä tekevätkö, kun tämä on niiden ensimmäinen kokonainen kasvukausi uudessa kasvupaikassaan eli pihani englantilaisessa muotopuutarhassa.

Another English Rose 'The Pilgrim'.

Apteekkarinruusu kukkii vain kerran, mutta kun se kukkii eli juuri nyt, se on häkellyttävän kaunis. Tänä vuonna ruusussa on enemmän nuppuja kuin koskaan tähän asti! Kasvin lehdet ovat kauniin vaalean- tai keskivihreät.

My real English Rose (ie. bought at Peter Beales in Attleborough) is a Red Rose of Lancaster.

Neilikkaruusu kukkii pitkälle syksyyn. Tämä on aivan mahtava, suloinen ruusu, jota voin lämpimästi suositella. Kurtturuusun sukulaisuus näkyy terveytenä, kurttupintaisina lehtinä ja hyvänä kirvankestävyytenä. Kukat ovat pienet, kuin neilikan kukat suloisina runsaina terttuina. Vaaleanpunainen lajikkeeni on 'Pink Grootendorst'.
Sen kaveriksi ovat juuri avautumassa kirkkaan sitruunankeltaiset 'Citronella'-tarhasarjaliljat.

I really really appreciate Grootendorst roses. They are healthy and their flowering goes on well into autumn.

Apteekkarinruusu – Red Rose of Lancaster – Rosa Gallica-ryhmä 'Officinalis'
Neilikkaruusu – Rosa Grootendorst-ryhmä

20 comments :

 1. Niin kaunista!! Ihanat kuvat ;)
  Minullakin yksi ruusu, joka on mystisesti meille muuttanut...
  Ilmeisesti joku `luonnonvarainen` yksilö. Siinäkin tooosi paljon auenneita kukkia ja nuppuja.
  Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle Saila ja kissoille rapsutukset!!

  ReplyDelete
 2. Ruusuissa on sitä jotakin... ehkä sitä, että ne ovat ehkä ensimmäisiä puutarhoissa viljeltyjä koristekasveja, niillä on niin suuri symbolinen merkitys ja arvo. Ja sitten se tuoksu! Luonnonruusutkin ovat ihania, minunkin tontillani on jotakin mitä täällä näkyy niittyjen pientareilla, olisiko orjanruusua.

  ReplyDelete
 3. Ruusuherätyksen saaneena nuo kuvasi ovat ilo silmälle. Minä odottelen vielä ensimmäisten itse istutettujen ruusujen avautumista, villiintyneet ruusut täällä kukkivatkin jo iloisesti.

  Ja edelliseen postaukseesi, remontissa ja rakentamisessa nämä "aamupäivän pikkuhommat" tuntuvat aina vievän koko päivän... :). Optimistinen ajattelu on kyllä tarpeen, kun vanhaa kunnostaa :)

  ReplyDelete
 4. Hih, ruusuherätys... hauska käsite! Ja aika ihana :-)
  Juu, siinä vaiheessa kuvittelin että nostan vain karmin paikoilleen - no kai jo tiesin, että ne ovat julmetun kokoisia. Mutta sitä en tiennyt, että aukko tarvitsi lisäpuuta sivuilleen, siihen meni pitkä tovi että ne sai höylättyä oikean kokoisiksi. Hoksasin myös omistavani sähköhöylän, siis kun luulin, että laatikossa missä se oli on hiomakone! Se oli iloinen ja tarpeellinen yllätys.
  Nimim. Sähköhöylän onnellinen ja yllättynyt omistaja

  ReplyDelete
 5. Voi,kaunista katseltavaa ruusut,ihania kuvia ruusuistasi,sinulla taitaa olla oikein ruusutarha♥,ruusu on komea!
  kesäistä alkanutta viikkoa sinulle ja Miiaut junnulta♥

  ReplyDelete
 6. Ihanoita ruususia, neilikkaruusu ja kirjoapteekkarinruusu onkin minulla hankintalistalla, ehkä jo tänä kesänä...:)

  ReplyDelete
 7. Kerrassaan upeita ruusuja!

  ReplyDelete
 8. Huomenta kaikille ja kiitos kommenteista! Ruusut näyttävät olevan monen muunkin mieleen. En uskalla kirjoittaa "lempikukkia", kun sellaisia on niin paljon, että sitten ehkä pitäisi kirjoittaa piiitkä litania niitä muitakin, jotta eivät loukkaannu :-D

  ReplyDelete
 9. Kaunis tuo 'Pink Grootendorst', meillä kukkii talon seinustalla suurikokoinen 'F.J. Grootendorst' Semmoinen oikein kirkuvan pinkki. Kukkii tänä vuonna tosi komeasti.

  Sen sijaan'Onni', 'Valamo','Nuits de Young',sekä viime vuonna alasleikatut juhannusruusut ehtivät loman aikana nääntyä kirvojen tms. öttiäisten jalkoihin. Taimet ovat pieniä, ystäviltä saatuja ja ne eivät oikein kestä moisia attentaatteja :(
  Gotlannista tarttui pari jalompaa ihanuutta kyytiini väkisin. Saa nähdä saanko koskaan nauttia niiden kukinnasta.

  ReplyDelete
 10. Minä mietin pitkään, hankinko Pinkin vai F.J.:n. Voi olla että lopulta ostan sen toisenkin, mutta sitten vasta kun alan muokata kasvimaastakin koristepuutarhaa (kun olen saanut tarpeeksi kohopenkkejä rakennettua, joihin kasvimaa voi muuttaa, eli varmaan joskus ensi vuosituhannella). F.J.:lläkin on upean väriset kukat!
  Voi että, toivottavasti nuo ihanuudet vielä selviävät, 'Nuits de Youngista' minäkin haaveilen, ja monista muista vielä. Ja onnea uusille hankinnoille, matkoilta on kiva tuoda kasvituliaisia jos suinkin pystyy.

  ReplyDelete
 11. Voi ihanuus mitä ruusuja !!!! Olen vieläkin Loviisan ruusuviikonlopusta aivan hurmioitunut, ja päätin hankkia meillekin pari ruusua lisää. Nyt selailen kirjoja ja nettiä ; )
  Ruusuja on niiiiiiiin paljon, ja kaikki kauniita : )

  ReplyDelete
 12. No niiiiiiiin on :-D Ja kun voi miettiä, hankkiako jotakin varmaa ja perinteistä vai uutta josta ei ole takeita (niin kuin nuo Austinit), yksinkertaista missä on luonnonkukan kauneus vaiko yltiöpäisesti kerrannaista, ja jos niin minkä väristä, tai ehkä kuitenkin köynnöstävää...
  Ei olisi pitänyt, mutta menin eilen illalla David Austinin nettisivuille, siis voi ei... hänelläkin on jo muutama kymmenen vanhanajan tyyppistä ruusulajiketta, osa sellaisia että olisi lähes pakko saada. Mutta kun sitten on vielä sammalruusutkin! Ja muutkin vanhat tuoksuvat ihanuudet.

  ReplyDelete
 13. Ruusut on ihania, ihailen niitä, mutta ne ovat jotenkin vähän kuninkaallisia ja etäisiä. Kuvittelen että ovat vaikeahoitoisia. Kaikki ruususi ovat ihastuttavia ja on eri värejä, keltainenkin. Olen kaksi kertaa käynyt Regents Parkissa olevassa Kuningatar Maryn ruusutarhassa. Se tulee aina ruusuista mieleeni.

  ReplyDelete
 14. Ruusut ovat ihania :) Oranssit ja keltaiset ovat piristävän värisiä, kun taas punasävyisemmät ovat klassisen romanttisia. Matkalla Hampurissa tulikin otettua lukuisia valokuvia Planten un Blumenin "ruusuosion" ruusuporttien alla, vaikka ruusutarha ei vielä silloin tainnut olla täydessä loistossaan.

  ReplyDelete
 15. Regents Parkin ruusutarha onkin lajinsa klassikko, ihmeellinen ruusukeidas keskellä suurkaupunkia. Planten un Blumenissa en olekaan käynyt. Ruusuista saa helposti vaikean ja hankalan mielikuvan, mutta pensasruusut eivät vaadi välttämättä mitään hoitoa, kuten vaikkapa juhannusruusu.
  Ruusut ovat minusta silti parhaimmillaan muiden kasvien joukossa, ei yksinään ruusutarhassa, missä on sekin vika, että keväällä ja alukesällä mikään ruusuista ei vielä kuki.
  Ruusut ovat ihania, nappiin sanottu!

  ReplyDelete
 16. Ruusut on niin kauniita!Minunkin tänä kesänä ostama La Paloma kukkii:) Ja vanhan ajan vaaleanpunainen :) Juhannusruusua leikkasin keväällä, oli niin "rojake", en uskaltanut kokonaan katkaista alas, lyhentelin sieltä täältä huonot pois.. no ei hyvä lopputulos, kukki kyllä, mutta edelleen "rojake",joten keväällä aion katkaista sen 30 cm poikki, vai onko liian rajua? Olen kuullut, ettei Juhannusruusua pitäisi leikata?! En muuten olis edes yrittänyt siirtää karmeja yksin, nehän painavat ainakin "tonnin",huh huh. Sisukkuuttasi ja tarmoasi ihailen ja tietysti Ransua,eikä sovi unohtaa Pantteriakaan:)

  ReplyDelete
 17. Taina, en minäkään enää edes yritä laittaa karmeja yksin paikoilleen. Siinä on todella suuri karmin hajoamisen riski, muun muassa.
  Jos juhannusruusu on ruma rojake, leikkaisin itse sen lähes maata myöten poikki. Se tekee juurista versoja niin reippaasti, että se tokenee varmasti.

  ReplyDelete
 18. Oi, kuinka kauniita ruusuja sinulla on! Mä olen todella vähän perehtynyt ruusuihin, mutta nyt innostus on kasvanut. Haaveissa on saada lisää ruusuja pihapiiriin... kaikki kuitenkin ajallaan. :) Hyvää keskiviikkoa sinulle!

  ReplyDelete
 19. En tiedä, ovatko ruusut pihan kuningattaria, kun niitä ihania ja upeita kukkia on niin paljon... mutta ihania ruusut ovat, ja upeita!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!