Thursday, 21 July 2011

Muotopuutarhan kesä

Toukokuun 18. päivänä tulppaanit kukkivat, mutta rehevyyttä ei vielä ole. Toisaalta, kaikki näyttää kovin siistiltä, kun heinät, nokkoset ja ohdakkeet eivät vielä ole lähteneet kasvuun. Kaksi vanhaa mustaherukkaa, jotka jätin vasemmanpuoleiseen kukkapenkkiin, ovat puhjenneet lehteen.

This summer (so far) at my English Garden. 18 May.

Kesäkuun 14. päivänä on jo rehevämpää. Korallinpunaiset tarhaidänunikot (lajike 'Cedar Hill') kukkivat, mikään muu ei. On muuten aika mukavaa, että yksi kylän kauneimmista taloista on ihan vastapäätä.

14 June.

Kymmenen päivää myöhemmin alkoi mahtava kukkaloisto, kun jalopähkämöt ja valkokukkaiset sormustinkukat liittyivät unikkojen seuraan. Sormustinkukat ovat lopettaneet kukkimisen vasta nyt.

24 June.

Omenapuun varjossa olevassa muotopuutarhan kukkapenkissä kukkivat yksi pastellisävyinen 'Apricot Beauty'-sormustinkukka ja mustasipulit 5. heinäkuuta.

Another border in the same garden, 5 July.

Alppipiikkiputket ovat sinistyneet sinistymistään. Heinäkuun 10. päivänä näytti tältä.

10 July.

Nyt kukkapenkissä ovat vuorossa neilikkaruusu 'Pink Grootendorst' ja 'Citronella'-tarhasarjaliljat. Tämäkin väriyhdistelmä on mielestäni onnistunut: pirteä ja eläväinen.

My English Garden now.

Alppipiikkiputki – Eryngium alpinum
Jalopähkämö – Stachys macrantha
Mustasipuli – Allium nigrum
Neilikkaruusu – Rosa Grootendorst-ryhmä
Sormustinkukka – Digitalis purpurea
Tarhaidänunikko – Papaver Orientale-ryhmä
Tarhasarjalilja – Lilium Hollandicum-ryhmä

11 comments :

 1. Oi sun kukkaloisto on niin kaunis! Ja monipuolinen! Aivan ihana nähdä noita alkukesän siistejä maisemia. Näin kesän loppupuolella ei tosiaan ole vastaavaa enää...

  Ihana yhdistelmä tosiaan tuo pinkki ja tumman keltainen!

  Kalenteripojalle terveisiä :)

  ReplyDelete
 2. Alppipiikkiputki on jees! En ole siihen törmännyt ennen. Tahtoo sen. No ehkä sentään en törmätä noihin piikkeihin tahdo ;)
  Olet saanut tosi upeita yhdistelmiä, sopivat niin hyvin yhteen eri aikakaudet ja aina on jotakin kukassa. (Mun perennapenkki ei kestä kuvausta kuin alkukesästä.

  ReplyDelete
 3. Pitkän tauon jälkeen taas täällä ihailemassa :)

  Blogi on taas täynnä kauneutta. Mukavaa, että laitat myös kasvien nimet esille.. Jaat kauneuden lisäksi myös tietämystä <3

  ReplyDelete
 4. Kiitos kommenteista! Kukkapenkkiä on mukavaa ja haastavaa suunnitella niin, että siinä olisi jatkuvasti ainakin jotakin kukassa. Usein tämä onnistuu vasta kokeilemalla, ja senkin näkee vasta kokeilemalla, miten värit sointuvat yhteen ja kuinka kasvien kasvutapa sopii naapurikasveihin.
  Nyt olen hurahtanut liljoihin, ne ovat tosi käteviä muiden kasvien lomasta nousijoita!
  Alppipiikkiputki on hyvä kasvi kuiville paikoille ja kestää paahdettakin repsahtamatta, aina yhtä ryhdikkäänä.

  ReplyDelete
 5. Vähänks on ihana muotopuutarhasi ♥
  Aivan hurmaava tuo keltainen lilja!
  Ja tuo vastapäinen talo on kyllä ihana, punainen, tuollaisella karulla kallioisella paikalla.....

  Jospa saisikin sellaista multaa, jossa ei kasva muut kuin hienot kukat, ei ollenkaan rikkaruohot, vesiheinät, ohdakkeet, valvatit, saviruohot.....
  Miten helppoa olisikaaan kukkapenkkien hoito ;)
  Keväällä ostettiin kuorma takuumultaa uutta perennapenkkiä varten(joka edelleen on "vähän" vaiheessa tosin).
  Takuu oli, että mullassa ei ole monivuotisia rikkakasveja, siemenrikkakasveja saattaa olla. Ja kyllä on. Multakasa on täysin vihreän kasvillisuuden peitossa, en nyt saa päähäni, mikä kasvi sen kasan on valloittanut....

  ReplyDelete
 6. Niin on kaunista ja moninaista. Minustakin on kiva lukea noita lajeja, vaikken muista itse mitään.

  ReplyDelete
 7. Äärettömän kaunista! Silmä ja sielu lepää näissä kuvissa:)

  ReplyDelete
 8. Kiitos ihanista kommenteista Risusydämen Marja, Rva Pioni ja Zelda!
  Minunkin silmä ja sielu lepäävät muotopuutarhassani, ainakin osittain, sillä sen neljäs penkki on vielä kaivamatta, osan penkeistä reunat rakentamatta ja muutama kasvi pitäisi siirtää. Mutta pitäähän sitä aina projekteja olla ;-)
  Rikkaruohoja nousee, minulle ne kylväytyvät ihan tuosta tienpientareelta matalan risuaidan toiselta puolelta. Ohdaketta ja valvattia, pirullisia!

  ReplyDelete
 9. Minäkin tykkään tuosta keltaisesta liljasta, en muista ennen nähneeni. Ja vaaleanpunainen ruusu sopii sen kanssa yllättävän hyvin. (Ei tulisi itselleni mieleen yhdistää noita värejä.) Väriyhdistelmät ovat kyllä yllättäviä. Kukkapenkin suunnittelussa ei kylläkään pelkillä väreillä sinänsä vielä ole merkitystä, täytyy osata ajatella myös sitä, mihin aikaan kesää mikäkin kukka kukkii eli mitkä kukat samanaikaisella kukinnallaan tuottavat väriyhdistelmiä.

  ReplyDelete
 10. Juu, ei koskaan voi etukäteen tietää. Ei minullakaan ollut aavistustakaan siitä, mihin aikaan kesästä tuo lilja kukkii kun sen sipulit hankin ja istutin ne tuohon. Väri ja korkeus sopii täydellisesti ruusun kanssa!
  Kasvien kanssa väriyhdistelmät ovat aina vähän helpompia siksi, kun vihreää on mukana tasapainottamassa. Lopputulos on lähes aina kuitenkin luonnollinen.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!