Saturday, 2 October 2010

Puutarhainspistä

Tässä kaivelen kuva-arkistojani. Löysin loppukesäisiä kuvia Sissinghurstin puutarhasta Englannista. Näinkin voi maanpeittokasveja käyttää:

Timjamia leijonien kannattamassa betonialtaassa. Murrauh!

Saman yrttitarhan kuuluisa kamomillapenkki. Monellako on muuten puutarhassaan enää yrttitarha? 1980-ja 90-lukujen suositut yrttitarhat ovat väistyneet muodikkaampien metsäpuutarhojen ja keittiötarhojen tieltä. Pienen yrttitarhan voi laittaa ihan omaksi puutarhakseenkin. Penkistä oikealla on muuten preeriaväriminttua (Monarda fistulosa). Ihana. Kyllä näistä visiiteistä ja kuvista inspaantuu.
Siemenluetteloita odotellessa...

16 comments :

 1. Tosi kauniisti istutettu rustiikkisiin betonialtaisiin. Tuollainen yrttitarha olis IIIHANA! Terracottaruukut on kans minusta tosi kauniita kaiken kokoisina ja muotoisina.

  ReplyDelete
 2. Voi, olet käynyt Sissinghurstissa! Pitäisikin tutkailla sopisiko se Lontoon reissuun syyslomalla, taitaa olla liian kaukana. Minulla on pieni yrttimaa, ei kuitenkaan leijonan selässä8)

  Minulla OLI isompikin yrttimaa, kunnes juolavehnä otti minusta niskalenkin enkä saanut enää aikaiseksi sitä peraata kuntoon - polut oli tiilistä tehty ilman juurimattoa ja se juola vallan villiintyi siellä tiilien alla ja väleissä...

  ReplyDelete
 3. Vaikka tässä nyt ei kissoja käsitelläkään (paitsi leijonia!), niin onpa todettava: Oi Ihana! Pihattomana ja leijonattomana saa vain haaveilla :)

  ReplyDelete
 4. No mutta Ella, onneksi sinulla on kumminkin puolet eli se leijona! Älä nyt Unnan kuullen hyvä nainen väitä olevasi leijonaton.
  Voi Inkivääri, kesäkuun Oma Piha -lehdessä oli juttuni Sissinghurstistä. Asuin aiemmin 10 km päässä paikasta eli tuli käytyä useamminkin kerran. Sissinghurst on nimenomaan kukkapuutarha ja avoinna vain kesällä, lokakuun loppuun asti. Sinne on noin tunnin junamatka Lontoosta ja lähimmältä juna-asemalta vielä se 10 km, joka taittuu helpoiten varmaan taksilla. Suosittelisin lämpimästi käymistä kesä-elokuussa, kukkien takia, kumminkin!
  Minullakin on yrttitarha, ihan pieni, ja kohopenkissä. Terracottaruukut on ihania mutta ne pitää ottaa sisään talveksi tai muuten varmistaa etteivät halkeile jos ovat imeneet kosteutta ja sitten jäätyvät.

  ReplyDelete
 5. that's Sissinghurst!! have you just beenback for a visit? And, do you have a new puppy?? cannot understand a work anymore of your blog lately.... :(

  ReplyDelete
 6. ... oh, sorry I forgot to sign, it's me the blasted Italian, Carlo

  ReplyDelete
 7. Ooh blast. Darned Italians...! Well SORRY Carlo, I didn't know anyone English (-speaking) read my blog any more. I don't personally have dogs, my dear friend does. They are Lappish reindeer shepherds (up to you to find that out in English) and yes, one is a puppy. Musti happens to love them but Ransu my Norwegian is a bit racist and kinda hates them. Or, at least, wants them as far away from his home as felinely possible.
  Last time I went to Sissinghurst was 2 years ago in August. I posted these since I'm filing through photo archives for the next issue (yes I still work for the mag).
  Well spotted Carlo! And nice to hear from you by the way.

  ReplyDelete
 8. Ai se oli sinun juttusi - nolonolo, eitulekatsottuakirjoittajaaaina8) En taida saada meidän väkeä mukaan noin pitkälle ja aikakin on kovin myöhäinen. Vaikka on puutarhassakin ihania syysvärejäkin, juuri huomasin kirkkaanpunaiset verikurjenpolven lehdet ja perhoangervon syysväri on myös hieno:)

  ReplyDelete
 9. No ei sitä nyt tarvii juttujen kirjoittajia katsoa, mietin vain että olisiko jutun lukemisestä sinulle iloa...
  Nyt on ihanat syyspäivät ja kaupan päälle vielä mahtavat värit ihan omassa pihassakin, ei tarvitse lähteä matkalle :-)
  Käy ihmeessä Lontoon ihanissa puutarhoissa: Regent's Park ja pieni mutta hieno Holland Park, Kensington Gardens. Ehkä Kew'n kasvitieteellinen puutarha olisi kiva kohde, se on kylläkin valtava (vie lähes koko päivän jos kaiken meinaa katsoa), mutta sinne pääsee maanalaisella.

  ReplyDelete
 10. Enhän nyt sentään Unnaa loukkaisi, neiti vain on lajimääritykseltään mieluummin mustavalkopantteri ;D Vaan eivätpä ole englantilaiset hoksanneet, että kissanminttuahan sitä pitäisi leijona-altaassa kaiken järjen mukaan kasvaa!

  ReplyDelete
 11. No todella. Onpa tyhmästi tehty. Mutta minun tiedon mukaan tuon puutarhan omistajilla ei kai ollutkaan kissoja.
  Leijonista en tiedä. Olin joskus Englannin-aikoinani talonvahtina ystävieni luona maaseudulla Kentissä ja kuulin ikään kuin leijonan karjuntaa. Olin vähän ihmeissäni. Talon hoidettavat koirat, kissat ja hevoset eivät lotkauttaneet korvaansakaan. Kun talonväki tuli kotiin, kyselin varovasti yrittämättä vaikuttaa kumminkaan tärähtäneeltä. He sanoivat: "Juu, se on tuo Richard tuolla pellon toisella puolella, hänellä on vähän niinkuin oma eläintarha, pitää leijoniakin". !!!

  ReplyDelete
 12. Vai oli naapurin Richardilla leijonia? Minusta maailman ihanin kissaeläin on gepardi, sen voisin ottaa tuohon matolle pötköttelemään. Radalle en kyllä sen kanssa lähtisi. Ja toinen kiva kisu olisi ilves.

  Kumpaakaan en ole luonnossa koskaan nähnyt. En edes ilvestä, vaikka kuulemma näilläkin mailla niitä liikkuu.

  Joskus vielä lähden Englantiin puutarhamatkalle ja olen kaksi viikkoa.

  ReplyDelete
 13. Kew gardensiin oli meillä ajatuksena mennä, kun meidän Lontoon asiamieskään (Esikoinen):) ei ole siellä käynyt, mutta on kiinnostunut eli lähtee mukaan, jos on työt sillä mallilla, että pystyy ottamaan päivän vapaaksi.

  ReplyDelete
 14. Hyvä juttu! On sielläkin syysvärejä ja puut upeissa asuissa :-)

  ReplyDelete
 15. grazie for the new caption, and happy name-days & b-day to both! I do look (and now read again) your blog weekly... just i don't have a google account and it's kinda of off putting leave an anonymous comment..
  c

  ReplyDelete
 16. Hi C and hopefully you got the birthday wished via fcbook. I'll keep you in mind as I'm writing!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!