Sunday, 24 October 2010

Esittelyssä muotopuutarha

Puutarhan osaa voi toki kutsua muotopuutarhaksi, vaikka se on vasta rakenteilla. Tämän projektin aloitin viime keväänä. Nyt syksyllä muotopuutarhan ympärillä on peura-aita, jotta edes jotakin istuttamistani kasveista olisi jäljellä ensi vuonnakin.

I started my English Garden; a formal garden, this spring. It is very small occupying a rectangular area between my house and the road, sided by two ditches that have now been filled.

Tämä kohta pihastani rintamamiestalon ja tien välissä on luonnostaan suorakulmainen. Niinpä tähän saa neljä kukkapenkkiä symmetrisesti kulmiin, ja niiden keskelle jää pyöreä nurmikenttä. Paikalla on vanha omenapuu ja heinikon ja nokkosten seassa kasvaneita herukoita ja karviaisia, joista säästin muutaman - ne kasvavat nyt siis kukkapenkeissä.

Tien puoleisella reunalla kukkapenkkejä reunustaa matala pajuaita. Penkkien reunoiksi olen käyttänyt niitä rintamamiestalon entisiä seinälautoja, joita en vielä ole ehtinyt pätkiä saunapuiksi. Kasveina on englantilaisen maalaispuutarhan kasveja: ruusuja, ritarinkannuksia, kurjenpolvea, tähti- ja piikkiputkea sekä kokeilussa pari magnoliaa ja samettihortensia.

I chose rather English cottage-type planting: hydrangeas, roses, delphiniums, magnolias, digitalis, astrantians and the like.

Ensimmäiset kukkapenkit kaivoin keväällä, nyt neljästä penkistä on valmiina kolme.

Keväällä ensimmäistä kukkapenkkiä kääntäessäni kaivoin siihen myös kuivakäymälän jätesäiliön sisällön. Se sai kasvit kasvamaan valtavan hyvin. Sormustinkukan lehtiruusukkeet ovat kehittyneet komeiksi. Tässä penkissä on valkoista sormustinkukkaa, toisessa aprikoosinväristä 'Apricot Beautya'.

10 comments :

 1. Mahtava paikka muotopuutarhalle: sitä saavat ihailla kaikki taloosi tulevat tai sen ohi kulkevat.

  Oletko saanut laudat taivutetuiksi kaarelle penkkien "etureunoissa" vai ovatko ne vain kaarelle kantatut? Tuossa toiseksi alimmaisessa kuvassa penkin kaari näyttää mahtavan säännölliseltä. Ja pensas (herukkako?) on tosi upea penkissä, se tuo hienosti korkeutta.

  ReplyDelete
 2. Juu, ajattelin ihan samaa, että ohikulkijatkin voivat ihailla. En laittanut mitään reunusta kaarikohtiin, vaan kanttasin vain tuolla Fiskarsin hyvällä pistolapiolla, joka jossakin kuvistakin vilahtaa. Sitä kun luottaa omaan silmään ja tekee sännöllistä kaarta ja katsoo että pysyy linjassa niin hyvä tulee. Silmä on tosi tarkka!
  Tuo puska on herukkaa, varsinkin nyt alussa kun penkeissä ei vielä kasva muuta suurta, se on hyvä. Ja se pääsi vihdoin eroon tyvellään kasvavista nokkosista ja vaahterantaimista. Nyt viimeksi valmistuneessa penkissä kasvaa vanha omenapuu, sekin on mukava.

  ReplyDelete
 3. On sinulla mahtava puutarha ja kesällähän se on oikein kukoistuksessaan,kun kukat kukkii♥,saa ihmiset ihailla kunnolla niitä:),on lajeja monia,oikein unelmien puutarha,on herukkaa,omenapuuta,mikäs sen hienompaa:D♥Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

  ReplyDelete
 4. Siis aivan valtavat sormustinkukan lehtiruusukkeet, ja vielä valkoista...huoh...tulee kauniit kukat ensi kesänä.
  Mulla ei ole ollut energiaa laittaa uusia kukkapenkkejä vaikka mieleni on tehnyt, jotenkin sitä on tämän puutarhan kanssa tietyssä päätepisteessä, ehkä sitten johonkin toiseen puutarhaan tulee.
  Mulla onkin aika paljon kukkivia pensaita, jotenkin pidin niitä helppohoitosempana. Mutta olen huomannut että mieli muuttuu.
  Eilen sain viimeisetkin multasäkit pois pihasta ja KAIKKI ruukut on nyt pesty ja muutenkin hommat alkavat olemaan tehty. Helpotuksen huokaus...
  Puutarhan hoito on rakas harrastus mutta nyt taas riittää tältä vuodelta.

  ReplyDelete
 5. Noita kuvia katsellessa ajatus kääntyy jo kevättä ja omia penkkejä kohti. Tuleva talvi on ihanaa suunnittelu ja fiilistely aikaa. Toki nautimme talvestakin.

  Tosi hyvä idea nu kerukat perennojen taustalla.

  ReplyDelete
 6. Vaikuttaa kivalta :) Laitahan kuvia, kun tuo aprikoosinvärinen on kukassa...

  ReplyDelete
 7. Kyllä kelpaa katsella, sinun itsesi ja ohikulkijoiden :)

  ReplyDelete
 8. Ilman muuta laitan kuvia! Aprikoosinväriset kylvin vasta tänä kesänä, joten ehkä ne kukkivat vasta seuraavaa seuraavana kesänä. Tein niin valkoisillekin, että kylvin ne keskellä toissa kesää, ja meinaavat kukkia vasta ensi vuonna lehtiruusukkeista päätellen. On helpompaa kun kaikkea ei tarvitse kylvää keväällä, silloin loppuu tila ja ruukut kesken!

  En vain raaskinut hävittää noita marjapensaita enkä keksinyt niille parempaakaan paikkaa. Tuleva hedelmätarha ei ole vielä edes alkutekijöissään, se paikka on täynnä nokkosta ja vadelmanvesoja. Pensaita käy ihan sääliksi jos ajattelee, että ne olisi siirtänyt sinne!

  Puutarhan hoito on ihanaa, mutta hei, ihan just on joulu ja sitten tulee tammikuu ja uudet kujeet, uudet siemenluettelot ja muut houkutukset ja ihanuudet, jotka saavat lopputalven kulkemaan siivillä. Tulisi vain se kevät hieman varhemmin, se on joka vuosi liian hidas alkamaan.

  ReplyDelete
 9. Tosi kiva postaus ! Ja ihanaa kun jatkossakin näytät muotopuutarhasi kuulumisia !
  Täytyy myöntää, että alan odotella jo kevään siemen- ja taimihinnastoja... uudet suunnitelmat Kuupuutarhassani ovat lähteneet jo ajatuksissa käyntiin : )

  ReplyDelete
 10. Kiitos Sari! Tästä ei oikeastaan ollut tarkoitus enää tänä vuonna kirjoittaa, mutta lukija pyysi... Kun suurin piirtein esittelin jo sen vähän mitä tänä kesänä tapahtui tässä osassa pihaa. Nyt moni lukija joutui lukemaan samat asiat taas...

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!