Thursday, 7 October 2010

Sama paikka eri aika

Mustaselja 'Black Lace' ja vuorijumaltenkukka toukokuussa, taustalla rusopäivänliljan lehtiä.

Elderberry Sambucus nigra 'Black Lace' with perhaps my favourite spring flower, Dodecatheon meadia in May.

Heinäkuun loppupuolella kohtalokas päivänlilja 'Bela Lugosi' pitää seuraa mustaseljan tummille lehdille.

Same place in late July; Sambucus is accompanied with Hemerocallis 'Bela Lugosi'.

Nyt mustaseljalla ei ole muuta kukkaseuraa kuin kivasti kellastuneen palmusaran takana oleva nauhus.

Now it's all autumn colours: an occasional Ligularia and the Carex muskingumensis that has gone warm lime green (as opposed to fresh lime green it is for the best part of the summer).

Ja se shokkikuva... mutta eikö tämä ole aika suloista. Luonnon tarjoama untuvapeite kasveille, jotta niiden juuret saavat talvilevon pehmoisessa, eristetyssä suojassa. Kuvassa palmusara.

And just so we don't forget: in January...

11 comments :

 1. WAU, mikä päivänlilja. En ole aiemmin nähnyt noin tummaa. Ihana!

  Omalle Black lacelleni kokosin juuri eilen "leikkikehän" talveksi. Minulla oli ylimääräinen metallinen lehtikompostikehikko, ja nostin sen seljan ympärille. Onhan se aika liikkiksen näköinen... Kerään sinne lehtiä peitoksi talven ajaksi ja toivon TOOSI kovasti, että se ei palelluttaisi versojaan. Haluaisin niin nähdä sen vielä kukassa!

  ReplyDelete
 2. Tuo Bela Lugosi on todella vautsipautsi-lajike. Siitä postasin heinäkuussa, jos jaksat mennä katsomaan arkistossa July ➝ Rakkaani Bela Lugosi.
  Minun Black Laceni on selvinnyt hyvin kahdesta talvesta (vyöhykkeellä 1a) ilman mitään suojausta. Peurat ovat lyhentäneet versoja, niin kuin näkyy tuossa toukokuun kuvassa, muta tuohan ei mitään haittaa, paitsi että niitä kukkia ei ole näkynyt... mutta lehtien takia tuon kasvin ostinkin, se on hyvä vieruskasvi muille kukille!

  ReplyDelete
 3. Saila, onko sun blogissa ollut juttua salkoruususta? Äiti kyseli, tiedänkö mistä saisi perustietoa sen hoidosta (varustamisesta talviteloille nyt kun kukinta on melkein ohi). Google ei osannut juuri auttaa, oletko sä kirjoittanut joskus ko. kasvista? Anteeksi etten muista itse, mutta tässä vaiheessa viikkoa en nyt meinaa muistaa edes nimeäni. ;)

  Hyvää, kaunista ja flunssatonta viikonloppua saaristoon!

  ReplyDelete
 4. Heippa! Mun salkoruusutietämys on aika pientä. en vieläkään ole kylvänyt tummakukkaisia salkoruusujani, joten en ole siis ehtinyt niitä myöskään laittaa talviteloille.
  Pikainen katsaus puutarhakirjoihini paljastaa vain, että kasvi on talvenkestävä ja kaksivuotinen eli kukkimisen jälkeen siitä pitäisi kerätä siemenet tai ainakin katsoa että ne varisevat maahan niin kukkia tulee seuraavinakin vuosina (siis kahden vuoden päästä taas). En usko, että kasvi tarvitsee mitään talvitoimenpiteitä.

  ReplyDelete
 5. Oli "Dracula" hieno jo teille tullessaan. Ja ihan ulkomaanelävä vielä :-)

  Minä olen kyllä ihan täysin päivänliljafani. Niitä on täälläkin jo muutamia eri versioita - sinunkin suositustesi kannustamana; mahdatkohan muistaa keväisen messu- ja s-postikeskustelumme portinpielen penkistäni ;-)?

  ReplyDelete
 6. No muistan! Ai se olet sinä! Hyvin muistan. Oli niin kiva puhua pihastasi, kun näki miten visiot syttyivät päässäsi kuin lamput, siis sellainen hehku tuli silmiin :-)

  ReplyDelete
 7. Heh! "Hullunkiilto silmissään hän poistuu messutapahtumasta..."

  Juu, kyllä se keskustelu inspiroi kovasti. Penkki kukoistanee vuonna 8.0, mutta on se silti hieno jo nyt - mielikuvituksessa.

  ReplyDelete
 8. Hehe! Ei tulleet sitten valkotakkiset korjaamaan sinua ulko-ovilta lähtiessäsi ;-)
  Kyllä oma inspis ja näkemys on parasta ja motivoivinta. Ei sitä kukaan muu oikein ymmärrä, itse sen näkee ja tietää mitä tekee - ja myös osaa muuttaa suunnitelmaansa matkan varrella, siis aina vain paremmaksi!

  ReplyDelete
 9. Ei tulleet valkotakkiset, lähdin kyllä ihan sinitakkisten (omien) miesten seurassa (jotka olivat TÄYSIN kypsiä kierreltyään messualuetta "aikansa kuluksi" kun äiti pärräsi ympäriinsä haltioituneena.

  Tuosta näkemyksen muokkautumisesta ajan kuluessa: luin juuri tuoreinta Gardeners´ Worldia, jossa asiakas oli muokannut Joe Swiftin suunnitelmaa oman näköisekseen. Joe oli "muka" vähän harmissaan siitä, että asiakas oli ohittanut hänen suunnitelmansa, mutta parhaatkin ulkopuoliset ideat ovat vain ideoita. Kyllä jokainen tekee omastaan omannäköistään.

  Lisäksi se omannäköinen todella muuttuu mennessä... Ihmeellistä, mitä kaikkea kukkapenkkiin saa mahtumaan, kun oikein haluaa muuttaa suunnitelmaa(nsa).

  ReplyDelete
 10. Kiitos ja totta. Kyllä se vain niin on, että paras lopputulos tulee monen eri suunnasta tulleen idean perusteella. Kellään ei minusta ole varaa kuvitella tietävänsä yksin parhaiten, vaan kyllä se aina jonkinlaista yhteispeliä on. Ken ei sitä myönnä, on tyhmä tai itsekeskeinen (tai onko nuo loppujen lopuksi synonyymit?)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!