Wednesday, 12 June 2013

Villissä punaisessa penkissä tapahtuu

Tätä tulppaania olen tarkkaillut jo jonkin aikaa. Ensin tutkin sen lehtiä: kovin ovat soukat ja epäilyttävän väriset. Voisivatko ne olla...? Vai ovatko sittenkin jotakin muuta?
Kun kukkanuppu alkoi pullistua, punaisuus vahvistui ja jännitys tiivistyi.

If I had some bubbly, I would open the bottle now... with the grand opening of Tulipa sprengeri, the first of its kind in my garden!

Puutarhassani on aito, oikea ja alkuperäinen Tulipa sprengeri!
(Tilattu Villi niitystä, mistäpä muualta).
Tämä on myöhäinen kukkija ja omaa hämäävät kiiltävät vaaleanvihreät lehdet, jotka eivät vaikuta tulppaanin lehdiltä. Useimman muun villitulppaanin tapaan tämä on kotoisin Turkista, tosin siellä tätä ei ole tavattu luonnossa enää pitkään aikaan. Viihtyessään T. sprengeri leviää siemenistä ja toivon, että näin tosiaan tapahtuu! Taidanpa silti varmuuden vuoksi kerätä siemenet talteen, jospa ne saisivat varmemman alun ruukussa. Tämän sipulit tulee istuttaa hyvin syvään.

Muilta osin villissä punaisessa kukkapenkissä ei vieläkään ole kovin punaista. Tarkoitus onkin, että tässä on paljon punaisen sävyjä, joten aniliini lasketaan siihen mukaan. Mutta nuo ukkolaukat voisi siirtää!
Seuraavaksi kukkaan tulee liuta varjoliljoja.

Juhannuspioni ja varjoliljat sopivat hyvin yhteen. Lisäsin tämän kukkapenkin punaisuutta istuttamalla verihanhikin valkokukkaisen kiinanpionin edustalle. Pidän niin kovasti pionin kukista yhdistettynä kevyempiin kukintoihin, olivat ne sitten sarjana, rivinä tai hörselönä. Kuvan taustana on muuten ihana keltalehtinen kuunlilja 'Sun Power' (kiitos Marja, se kukoistaa!).

Tämäkin yhdistelmä on ässä: juhannuspioni ja ruskealehtinen metsätyräkki 'Chameleon'.
Kunhan idänunikot avaavat kukkansa ja pari viikkoa sitten jaettu ja perattu korallikeijunkukka herkeää kukkimaan, niin odottakaas... sitten tässä on pelkkää punaisen ilotulitusta: PAM, PAM!

Juhannuspioni – Paeonia humilis 'Flore Pleno'
Metsätyräkki – Euphorbia dulcis
Ukkolaukka – Allium hollandicum
Varjolilja – Lilium martagon

38 comments :

 1. Juhannuspioni on kaunis! Sitä on saatva omaankin puutarhaan vielä joskus.

  ReplyDelete
 2. Suosittelen, se on näyttävä kukkija tässä välissä, kun aika moni muu perenna vasta virittelee viuluaan ;-)

  ReplyDelete
 3. Kaunis tulppaani.
  Akleijat ihinia ja monenvärisiä ja muotoisia. Niitä kukkii myös meidäm pihalla.

  ReplyDelete
 4. Olen käynyt ihailemassa akileijoja blogissasi. Teillä on niin paljon kaunista, minulla ei vielä ole niin suuret istutukset, mutta perässä tullaan!

  ReplyDelete
 5. Toivottavasti Tulipa sprengeri villiintyy kiusaksi astim aivan upea ilmestys.

  ReplyDelete
 6. Tulipa sprengeril näyttää tosi kiinnostavalle. Menee heti muistilistalle!

  ReplyDelete
 7. Ihanan punaista! Kaunis tuo juhannuspioni, ihan uusi kukka minulle. Pionit ovat ovat aina niin näyttäviä :)

  ReplyDelete
 8. Cheri; Tulipa sprengeri -vitsaus ♥ Sitä odotellessa! Ihana punainen liekki se on, ja tulppaanien ystävälle mahtavaa, että se kukkii näin myöhään, vieläkään ei tarvitse luopua tulppaaneista tältä vuodelta!

  Leena K; Sitä alettiin kuulemma heti kysellä, kun Leivot olivat perustaneet Villi niityn.

  Kartanonrouva Elise; Juhannuspioni on matalampi kuin moni muu pioni, mutta siksi toisaalta kivakin.

  ReplyDelete
 9. No ompas kiva tulppaani, hauskasti suipot nuo terälehdet :)

  ReplyDelete
 10. Juhannuspionin kukinta on jo ohi kun juannus tulee, ainakin minulla, senverran kauan ovat jo kukkineet. Tuo tulppaani on hieno, pitää muistaa osoite mistä olet ostanut.
  Mukavaa viikon loppupuolta!

  ReplyDelete
 11. Mä kylvin pari vuotta sitten Tulipa sprengerin siemeniä, itivät hyvin seuraavana keväänä ja tämä on nyt taimien toinen kevät. Saa nähdä milloin tulee kukkia, varmaan vielä menee muutama vuosi:) Se on kyllä kaunis villitulppaani kuvissa!

  ReplyDelete
 12. Vautsi tuo sprengeri on ihana! Sinulla on paljon harvinaisempiakin kasveja puutarhassa. Olisi kiva itsekin alkaa keräillä. Tavallisten taimistojen valikoimat ovat vähän, no, suppeahkot. Sitä samaa tuijaa ja rhodoa ja peruspionia vaan. Antaisitko vinkkejä hyvistä taimenostopaikoista täällä läntisellä Uudellamaalla. Onhan niitä mainintoja ollutkin täällä blogissa, mutta ne ehtivät jo unohtua.

  ReplyDelete
 13. You have such pretty flowers in your garden, I'm quite jealous :-)

  ReplyDelete
 14. Ihanan hienostuneen villi tuo Tulipa sprengeri! Täytyykin tehdä taas tilaus Villiniityltä...

  ReplyDelete
 15. Olet tehnyt loistavan sijoituksen tuon tulppaanin kohdalla. Kaunis.

  ReplyDelete
 16. Terveisiä Ruissalosta ! Oih ja voih mikä paratiisi...mieli ja katse lepää. Mä ihastuin Merikaaliin ja ihanan tuoksuiseen atsaleaan...ja pioneihin ja Iriksiin ja vaikka mihin. Olin pettynyt ostettavien kasvien valikoimaan...ehkä sekin vaihtelee.
  Mutta sulla on kyllä ihan oma kasvitieteellinen siellä ja nyt vielä kun tuo tulppaanikin kukoistaa.
  Onko pioni ihan juhannuspionin nimellä ?
  Mun pitää myös siirtää varjoliljat syksyllä ( tai ostaa lisää ) pionien äärelle.
  Ihania kesäpäiviä teille sinne saareen!

  ReplyDelete
 17. Voi mikä aarre sinulla onkaan, tulppaani vielä tähän aikaan!! Kevättäkös tässä vielä vietetäänkin?!:) Mikä upea yhdistelmä tuo juhannuspioni ja varjoliljat!! Omat läheisen autiotalon pihalta kerätyt siemenestä kylvetyt liljat ovat vielä sentin mittaisia lehtiä:DD Ehkä nekin vielä joskus ovat tuollaisia upeita hujoppeja<3 Mukavaa loppu viikkoa!

  ReplyDelete
 18. Onpas kaunis tulppaani, ja tuo juhannuspioni on aivan ihana!

  ReplyDelete
 19. Heidi-Maaria; Tuo näyttää kivasti samalta kuin tulppaanit varhaisimmissa kasvitieteellisissä piirroksissa jostain 1500-luvulta.

  Mummeli; Juhannuspioni ei taida koskaan olla kukassa enää juhannuksena! Juhannusruusukin vain hyvin harvoin, viime kesäkuu taisi olla niin kylmä. Kiitos!

  Leena; Oi, oi, oi! Hyvä uutinen. Käynpä kurkkaamassa blogissasi, jos olet siitä kirjoittanut - jos et, niin etsin tiedot muualta. Tätä täytyy yrittää saada lisää.

  TuulaJ; Perustaimistoilla on peruskamaa, tosin minulla on aina matkojeni varrella tapana poiketa puutarhamyymälään, sillä koskaan ei tiedä mitä mistäkin löytyy. Läntisellä Uudellamaalla toimii perennataimisto Ekman, heillä ei ole myyntiä tilalta vaan he myyvät Salon ja Tammisaaren toreilla. Taimiteutari on todella hyvä ja monipuolinen erityisesti erikoispuiden taimisto Lohjan suunnalla. Billnäsin taimistolta olen ostanut monta erikoisempaa kasvia.

  Paula; Thank you! I'm sure you have a lovely garden too, or at least you live in the country of the most beautiful gardens in the world...

  Saraheinä; Kannattaa!

  Minna; Sijoitus tuo olikin, sillä yksi sipuli on aika kallis, mutta kun vertaa, että sillä rahalla saisi pizzan, niin otan kumminkin paljon mielummin tuon tulppaanin (paitsi jos olisin kuolemassa nälkään).

  Leena ja pojat; Voi. Kasvitieteelliset puutarhat eivät tietenkään ole puutarhamyymälöitä, joten heillä on myynnissä aina vain jotakin pientä mitä sillä hetkellä sattuu olemaan. Ehkä odotuksesi olivat suuret, kun olin kirjoittanut sieltä jotakin löytäneeni - olisi pitänyt sanoa, että sieltä löytyy sellaisia kasveja joita ei mistään muualta, mutta vain niitä muutamia lajeja mitä kulloinkin on perattu tai jaettu.
  Paratiisi se on kumminkin! Juhannuspionin nimi taitaa jo olla vakiintunut käyttöön. Ainakin Pionien koti myy sitä tuolla nimellä. Kiitos!

  Minna; Älä muuta sano, ihanaa kun tulppaanijuhlat jatkuvat edelleen! Nyt vasta varjoliljat alkavat olla näyttäviä, keräsin sivusipuleita kotitaloni pihasta joskus seitsemän vuotta sitten. Kiitos!

  Jaana; Kukat ovat ihania :-)

  ReplyDelete
 20. Oo, kiitos vinkeistä! Olen käynyt muutaman kerran Billnäsin taimistolla ja Taimiteutaria olen käyttänyt ennenkin. Siellä on hyvälaatuiset taimet, mutta harvinaisuuksia en ole osannut etsiä. Täytyypä piipahtaa tänä kesänä noissa. Ja Salon torikin on ihan inhimillisen matkan päässä. :)

  ReplyDelete
 21. Erikoisuuksia voi myös lähteä metsästämään Turkuun Kauppilaan ja Viherlassilaan... heillä on tosi laajat valikoimat ihan kaikkea! Jos matka ei tunnu liian pitkältä. Minusta mikään matka ei ole liian pitkä kiintoisien kasvien hakuun, suunnittelen jonakin vuonna Raaheen menoa vain siksi, että pääsisin käymään Särkän perennataimistolla, se paikka on herkkuja täysi.

  ReplyDelete
 22. Voi kuinka kaunista! Meillä kukkii rantametsikössä luonnonkukkia, mutta täällä kerrostalojen pihoilla ei kukkia näy. Keväällä oli tulppaaneja, mutta nyt ei ole mitään. Runopojalle vähän tylsää, mutta onneksi on villikukat ja merimaisema!
  Terkkuja pojille!

  ReplyDelete
 23. Huippukaunis tuo sprengeri, kyllä se yhden pizzan voittaa. Toivottavasti se leviää iloisesti!
  Metsätyräkki on myös mielenkiintoisen näköinen :)

  ReplyDelete
 24. Sulo; Voi että, runopojan polun varrella pitäisi ainakin olla tuoksuvia ruusuja! Joiden katveessa olisi tyttökoirien jättämiä söpöjä viestejä...

  AnnaS; Kiitos, toivotaan että sprengeri elää ja lisääntyy.

  ReplyDelete
 25. ihanan värinen tuo pioni ja onnea tulppaaniharvinaisuudesta!

  ReplyDelete
 26. Ihan mieletön tuo lähikuva juhannuspionista! Kaunista, kaunista :)

  ReplyDelete
 27. Kiitos Tiina! Se on aika kuvauksellinen ;-) Tai ei se tuossa eikä muotopuutarhassa aiemmin niin ollut, mutta nyt nuo muutama vuosi sitten siirtämäni pienet alut alkavat jo olla jonkinkokoisia ja runsaskukkaisia.
  Huomasin muuten tuon tulpsun kukkanupun sen jälkeen kun olitte lähteneet, samoin kuin sinisateen verson ja tienposken ensimmäisen ruusunkukan (jonka ohi olimme kävelleet ihan sokeina). Tuli sellainen olo, että heeeiiiii... tulkaa takas, täällä on vielä nähtävää :-D

  ReplyDelete
 28. Aivan mahtava tuo tulppaani! Toivottavasti saat siemeniä talteen.

  Varjoliljan ja juhannuspionin liitto näyttää myös minun silmääni erinomaisen hyvältä!

  ReplyDelete
 29. Juu, voit vähän alkaa miettiä, mihin omalla pihallasi sitä voisit laittaa... ;-)

  ReplyDelete
 30. Varjililja ja tuo pioni, vau!
  Villiniitty on kyllä paras kukkasipulikaupppa.

  ReplyDelete
 31. Hih, juuri ihailin sun blogissa Tulipa acuminataa :-)

  ReplyDelete
 32. Fantastista nähdä Sprengeri taas "livenä" :) Kiitos tästä!

  ReplyDelete
 33. Oih, ihana tuo juhannuspioni!

  Ja blogikierroksen jälkeen suuntaan ehdottomasti Villiin niittyyn <3

  ReplyDelete
 34. Sametti Hortensia; Oi, minulle tämä olikin eka kerta kun olen nähnyt sen livenä!

  Kaisa; Sinne kannattaa suunnata :-)

  Katja; :-)

  ReplyDelete
 35. Punainen penkkisi on mielenkiintoinen! Minäkin muuten olen jo nyt tilannut tulppaaneja ja narsisseja syksyksi Villistä niitystä. Siellä ei vielä edes ole niitä.

  ReplyDelete
 36. He taitavat saada sipulit vasta loppukesästä, mutta aina kannattaa olla ajoissa liikkeellä ;-)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!