Thursday, 20 June 2013

Lempparikukkia

Pienen tauon jälkeen puutarhassa alkaa kukkia kaikenlaista kaunista. Akijeijoja avautuu yksi toisensa jälkeen, tässä juhannuspionin ja morsiusleinikin seuralainen. Juhannuspioni on nyt aivan lopuillaan, enää muutamassa kukassa on terälehtiä jäljellä. Moriusleinikki sen sijaan mennä porskuttelee. Monen pienempikukkaisen valtti näyttäisikin olevan suuria kukkia pidempi kukinta-aika. Uusia pieniä kukkia tulee koko ajan, kun suuret harvemmat kukat menevät ohi nopeasti.

There are more and more flowers now, just in time to celebrate Midsummer solstice.

Sormustinkukatkin aloittavat, näitä on paljon. Mikä sen ihanampaa, sillä ihastuin kukkaan jo lapsuuden kesähuvilalla. Nämä ovat toissa vuonna kukkineiden valkokukkaisten jälkeläisiä, mutta mukana on myös perusmuotoon eli punaiseen kääntyneitä yksilöitä. Onkin kiinnostavaa nähdä, minkälaisia kukkia niistä monille blogiystäville lähetetyistä mummonkalsarinvärisistä tulee. Viime vuonna valkoiseni eivät kukkineet, joten toivon, että siemenistä tulee ainakin suurimmaksi osaksi oikeaa lajia.
Sormustinkukan takana on rinneakebia, joka syötiin lähes maan tasalle viime syksynä, mutta se versoo reippaasti ja kiipeilee kohti korkeuksia. Sehän kukkii keväällä, joten en tiedä, näenkö sen kukkia koskaan, mutta ainakin kasvi pysyttelee hengissä vuodesta toiseen.

Tässä kuvassa on kaksi lempikukkaa yhdessä: vuorijumaltenkukka 'Afrodite' ja rotkolemmikki 'Silver Wings'.

Rotkolemmikki 'Variegata' kaunistaa vuokko-esikkopuutarhaa. Tässä kasvissa on kaikki kohdillaan: kasvutapa, lehtien muoto ja värit, suloiset lemmikkimäiset kukat pilvenä lehdistön yläpuolella. Kun vielä saisin 'Hadspen Cream' -lajikkeen menestymään, sillä on mielestäni näistä kauneimmat lehdet. Pidän enemmän kelta-  kuin valkokirjavista lajikkeista. Kaksi yritystä 'Hadspen Creamin' kanssa ei ole onnistunut, täytyy yrittää vielä kerran.

Vuokko-esikkopuutarhassa kukkii myös sysiakileija, vastikään Uudenkaupungin kukkamessuilta ostettu!

Myös perinteisen tummanvioletin ja 'Nora Barlow' -lehtoakileijojen jälkeläinen on hieno kerrottu tummanpuhuva kaunotar.

Upeaa. En voi muuta sanoa! Tumman jälkeläisen molemmin puolin kasvaa 'Nora Barlow'.
Kuvassa vasemmalla näkyy tänä kesänä ensimmäistä kertaa kukkiva sulkavaleangervo 'Chocolate Wing'. Puutarhanhoito on siitä hauskaa, että samat ihanat kukat voi tavata uudestaan joka vuosi, mutta vuosittain tulee myös kokonaan uusia kukkia! Tämän sulkavaleangervon istutin kolme vuotta sitten.

Eikä siinä vielä kaikki! Myös metsäpuutarhapenkissä on ensimmäinen valeangervon kukka ikinä, tämä on sormivaleangervo. Tännekin on kylväytynyt lehtoakileija. Särkynytsydän jaksaa vielä pitää viimeisestä kukistaan kiinni.

Tämä yhdistelmä on minusta hieno: tummanpunainen punapietaryrtti ja tummanvioletti lehtoakileija.

Sitten siirrytään paahdepenkkiin. Tähkähietalilja aloittelee kukintaa, taustalla uskollinen verikurjenpolvi, joka kukkii ties miten pitkään.

Sinileimu on hellyyttävän hempeänsininen.

Hajulaukka on hienostuneen värinen.

Sokerina pohjalla ehkä suloisin puutarhakasvi ikinä: kerrottu sikoangervo eli kaunomesiangervo. Lempikukkia on vaikea nimetä, sillä rakkaitahan nämä ovat kaikki, paitsi ne joista ei satu pitämään. Mutta ainakin tällä hetkellä kukkivista tämä on ykkönen. Kun kukat avautuvat, ne ovat kuin mikrokokoisia juhannusruusun kukkia. Jo nupulla ne ovat söpöjä palleroita, alussa vaaleanpunaisia kuten emokasvillaan sikoangervollakin. Kasvi muistuttaakin sitä kaikin puolin niin, että luonnonkasvimainen sulo on tallella, ainoastaan avautuneista kukista voi nähdä eron. Tässä on jalostustyö parhaimmillaan: kasvista ei ole pyritty tekemään jättikukkaista turboversiota, ainoastaan pieni viritys on ollut paikallaan tuottamaan luonnonkasvista kaunein lopputulos, mitä kuvitella saattaa.
Tämän kuvamaratoonin päätteeksi toivotan suloista juhannusta kaikille!

Hajulaukka – Nectaroscordum siculum
Juhannuspioni – Paeonia humilis 'Flore Pleno'
Kaunomesiangervo – Filipendula vulgaris 'Plena'
Lehtoakileija – Aquilegia vulgaris
Morsiusleinikki – Ranunculus aconitifolius 'Flore Pleno'
Punapietaryrtti – Tanacetum coccineum
Rinneakebia – Akebia quinata
Rohtosormustinkukka – Digitalis purpurea
Rotkolemmikki – Brunnera macrophylla
Sinileimu – Phlox divaricata
Sormivaleangervo – Rodgersia aesculifolia
Sulkavaleangervo – Rodgersia pinnata
Sysiakileija – Aquilegia atrata
Särkynytsydän – Lamprocapnos spectabilis
Tähkähietalilja – Anthericum liliago
Verikurjenpolvi – Geranium sanguineum
Vuorijumaltenkukka – Dodecatheon meadia

33 comments :

 1. Hyvää juhannusta! Ihania kukkakuvia!

  ReplyDelete
 2. Niin kaunista, melkein kuin sadusta. Kesä on nyt kauneimmillaan. Täällä on tosi kosteaa ja kukat avautuvat hitaasti, mutta sehän on positiivista. Keräsin vähän juhannuskukkia maljakkoon, sen verran kuin raaskin. Mukavaa juhannusta Saaripalstalle!

  ReplyDelete
 3. Kauniit kukkijat ! Mäkin kirjoitin juuri morsiusleinikistä oman postauksen, kukkii kauan ja on koko kukintansa ajan niin kaunis - erittäin suositeltava perenna. Punapietaryrtti on uusi tuttavuus - näyttääpä hyvältä ! Toivottelen oikein mukavaa juhannusjuhlaa !

  ReplyDelete
 4. Voi, että tykkään tuosta sormustinkukasta...valitettavasti nykyisellä pihallamme ei sellaista ole!

  ReplyDelete
 5. Ihana postaus jälleen kerran, kiitos! Lueskelin sitä täällä rannalla kun muksut on uimassa, hur:D

  ReplyDelete
 6. Kaunista kukkaloistoa! Erityisesti jäi mieleen tuo ihana Nora Barlow!

  Toivottlen ihanaista Juhannusta! :)

  ReplyDelete
 7. Tuo sikoangervo onkin todella kaunis, ollut toivomuslistallani jo vuosia, mutta ollut unohduksissa, kun ei ole eteen sattunut. Nyt muistin taas ;) Ihanan kesäinen postaus. Hyvää Juhannusta saarelle!

  ReplyDelete
 8. Voi kun onkin kauniita kukkia, minä pidän myös samantylisistä, siroista, "vaatimattomista" kukista, niissä on jotain ihanan herkkää, ehkä se on se luonnonkukkamaisuus.

  Lämpöistä, huomenna jo aurinkoista keskikesän juhlaa sinne!

  ReplyDelete
 9. Ihania kuvia, kyllä on kaunista.

  Oikein ihanaa juhannusta toivottelen myös!

  ReplyDelete
 10. Suloisia niityn kukkia. Ainakin minusta suurin osa näistä ovat jotenkin niittymäisiä, sellaisia, joita voisin ajatella "hienostuneella" niityllä kasvavan.
  Johan varsinaisen sulottaren tuohon viimeiseksi asettelit - kerrottu sikoangervo. Nimi muistiin!

  ReplyDelete
 11. Kaunista! Hyvää Juhannusta teille :)

  ReplyDelete
 12. Kiitos toivotuksista kaikille!

  Irmastiina; Jos kylvät sormustinkukkaa, niin sitten et toivottavasti enää koskaan ole ilman :-) Kasvatin ensimmäiset siemenestä muutama vuosi sitten, nyt niitä on vähän siellä sun täällä, se on kiva!

  Minna; Toivottavasti lämmitti :-D

  Tylsä Mörökölli; Hyvä, että tuli nyt uudestaan esille! Uusimmassa VKN:ssä se on tosiaan kaunomesiangervo. Ja nyt tuli mieleen, että en muista kuka sitä Suomessa myisi, kai nyt joku sentään. Ostin sen Tukholman puutarhamessuilta Odlarglädjenin osastolta.

  ReplyDelete
 13. Tahtoo kanssa kaunomesiangervon :-) Miten korkea kasvi se muuten on?

  ReplyDelete
 14. Mieluista juhannusta sinne!

  Kävi mielessä, että jos voisi vain imaista muistiin kaiken mitä näkee, niin tätä blogia parempaa pihakukkaesittelyä ei voisi olla olemassa.

  ReplyDelete
 15. Ihania kaunottaria valtava valikoima, kyllä tämän postauksen oikein ahmi innolla! Uusi tuttavuus mulle, kaunomesiangervo, pääsi hankintalistalle. Todella suloinen herkkis!

  ReplyDelete
 16. Ihania kukkia! :) Hyvää juhannusta Sailalle ja Mustille ja Ransulle! :)

  ReplyDelete
 17. Kiitos kauniista kukkakuvista, akileijat saavat sydämen läpättämään...

  Oikein ihanaa juhannusta sinulle Saila, kissapoikia unohtamatta!

  ReplyDelete
 18. Suloista juhannusta Saaripalstalle! Ihania kukkia taas kerran.

  ReplyDelete
 19. Aurinkoista juhannusta teille ja Ransulle viileää kohtaa oleskella.
  Kiitos ihanista kuvista, kauniita kukkia !
  Minulla on monta sormustinkukkavauvaa kasvamassa, ensi vuonna selviää kukkien väri...mummonkalsareitten väri sopisi mainiosta.
  Onnilla on uusi nukkumispaikka; vaaleansininen pesuvati, siinä onkin hyvä vilvoitella jos tulee helteinen juhannus. Ipanat viihtyvät päällekkäin lampaankarvalla vuoratussa korissa saunan lämpimällä lattialla.
  Pojille halit <3

  ReplyDelete
 20. Ihanaa keskikesän juhlaa!

  ReplyDelete
 21. Taas niin ihania kukkia.
  Meidän vaaleanpunainen sormustinkukka ei vielä kuki, Sain sinulta siemeniä. laitan kyllä esille kun rupeevat kukkimaan.
  Punanen päivänkakkara on myös meillä kukassa, en tiennytkään että se on myös nimeltään Pietaryrtti,

  Ihanaa Juhannusta ♥

  ReplyDelete
 22. Kiitos toivotuksista!

  Tuula S; Samanlainen kuin sikoangervokin, eli minulla kuivassa paikassa noin 30 cm. Jossain nettisivuilla väitetään tuon olevan kostean paikan kasvi, mutta siellä on tainneet mennä mesi- ja sikoangervot sekaisin. Siksi kirjoitinkin tuohon tekstiin, että se on kerrottu sikoangervo, kun uusi nimi kaunomesiangervo ei kerro tuon kasvin alkumuotoa ja siten sen kasvupaikkavaatimuksia.

  Zepa; Voi kiitos!

  Pirkko; On suloinen ja pienikasvuisena pienelle pihalle sopiva :-)

  Leena ja Pojat; Onneksi täällä onkin viileää, ei ole ollut kuuma sitten kesäkuun alkupäivien! Ransulle tämä tosiaan sopii. Voi Onnia ♥
  Viime vuonna valkoiset sormustinkukat eivät kukkineet, joten toivotaan että tulee mummonkalsareita. Toisaalta tuo punainen on siitä kiinnostava, että sellaisia minulla ei ole tähän asti ollut lainkaan, tuo ei voi olla muuta kuin valkokukkaisten ja niiden parin mummonkalsarin jälkeläinen, jotka toissa vuonna kukkivat. Eli tuollaisiakin voi näköjään tulla, vaikka ei olisi punaisia kylvänyt.

  ReplyDelete
 23. Oijoi mitä ihanuuksia! Tässä vallan mykistyy :)

  Leppoisaa juhannusta ja kissapojille rapsutuksia :)

  ReplyDelete
 24. Sinulla on niin ihania akileija- ja muita kukkakuvia, myös nuo vaaleansiniset kurjenmiekat pari postausta sitten, että tekisi ihan mieli hyppiä tasajalkaa!
  Minäkin otin tänään kuvia tähkähietaliljasta. Viime kesänä meillä oli yksi komea valkoinen sormustinkukka ja nyt on noin miljoona tainta. Ei ole tullut mieleeni, että taimista voisi tulla muunkin värisiä kuin valkoisia. Tuo risteytymäakileija on myös ihana!

  ReplyDelete
 25. Sylvi; Kiitos! Sormustinkukka tekee ensimmäisenä vuonna lehdet ja kukkii vasta seuraavana, eli näemme vasta sitten minkälaisia kukkia tulee.

  AnnaS; Kiitos! Rapsutukset välitetään, kunhan pojat kotiutuvat yöjalasta ;-)

  Paula; Nyt on niin hienoa kukkajuhlaa, että puutarhassa tulee hypittyä välillä tasajalkaa! Tämä aika kun kurjenmiekat kukkivat ja ruusutkin, myös villiruusut, on niin upeaa.

  ReplyDelete
 26. Aivan ihana tuo kaunomesiangervo! Tummat akileijat ovat upeita! Hyvää juhannusta sinulle!

  ReplyDelete
 27. Täydellisen upeita kasvikaunottaria, voi ihanuus! Nyt pysäytetään ajankulu ajatuksen voimalla ja jäädään tähän.

  Lempeää ja leppoisaa juhannusta sinulle ja prinsseille, Saila!

  ReplyDelete
 28. Ajan pysäyttäminen sopii oikein hyvin :-)
  Kiitämme koko poppoon voimin!

  ReplyDelete
 29. Nuuh! Oikein haistan kuonossani kaikki ihanat kukkaset! Hyvää juhannusta, rauhallista ja herkkuisaa!

  ReplyDelete
 30. Kiitos Sulo, samaa teille!

  ReplyDelete
 31. Oikein ihanaa juhannusta sinulle Saila! Myös Ruusa-kissa toivottaa pojille hyvää juhannusta!

  ReplyDelete
 32. Oi, juhannusneitoterveisiä :-)
  Kiitos!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!