Saturday, 1 June 2013

Katto pään päällä

Tänä aamuna heräsimme Ransun kanssa kovaan kohinaan. Sade piiskasi vasten peltikattoa hurjasti – niin kovin, että aamun aikana vettä oli tullut 6 mm, vaikka jo kymmeneltä paistoi aurinko! Sade oli hyvä syy pysyä sisällä ja kuvata vähän pelargoneja.
Tässä kukkii taimpana 'Raspberry Ripple', sen edessä korkeana (yhä leikkaamatta!) on palsamipelargoni 'Dr Westerlund'. Etummaisena häämöttää valkoinen mårbacka 'Prins Nikolai' ja aniliininpunainen kukkanen on huone-esikko.

This morning it was raining heavily – 6 mm in a very short time. The rain was needed, the plants were starting to wilt under the baking sun and heat.

Koristelehtipelargoni 'Catalina' ei ole järin voimakaskasvuinen, mutta eivät taida kirjavalehtiset muunnokset yleensä ollakaan. Tällä on pari hillittyä kukkaterttua.

Talvella kylvetyt kameliakukkaiset eli kerrotut mummonpalsamit eivät näytä kovin runsasterälehtisiltä, muta kauniita nämä silti ovat.

On mukavaa, että näitä on monen värisiä.

Eräillä muillakin on katto pään päällä: taannoinen pöntön suuaukon tuunaukseni onnistui ja sinitintit saivat pitää pesänsä, siepot ovat hakeutuneet muualle (ripustin niitä varten pari uutta pönttöä). Toivottavasti näillä kavereilla oli yhtä tunnelmallinen aamuhetki sateen ropinassa kuin minulla ja Ransulla.
Tiesitkö muuten, että BirdLife järjestää pönttöbongauksen? Lisätietoa ja osallistumisohjeet löytyvät täältä.

Päivän pihakuva. Sateen jälkeen kosteus liimautui iholle ja sauna oli laitettava lämpiämään.

Lopuksi tunnustuksiin, kiitos kovasti ja anteeksi että olen unohtanut reagoida näihin!
Kierrän taloa ristiin rastiin ja katselen -blogista on tullut tunnustus:


Tähän liittyy kahdeksan asian kertominen itsestä.
1. Aloitan päiväni maitokahvilla ja saattaa mennä kolmeen iltapäivällä ennen kuin tajuan, että voisi syödäkin jotakin.
2. Hikoilen paljon tehdessäni ruumiillista työtä, mutta mielestäni hikoilu on hyväksi iholle.
3. Kiroan sitä, että olen onnistunut hankkimaan saaristosta tontin lähes kokonaan ilman kalliota.
4. Kiroan sitä etenkin silloin, kun nurmikko kasvaa kohisten eli nyt. Se on leikattava neljän päivän välein.
5. Haaveilen järjettömästi siitä, että kaikki nurmialueet saisi soraksi.
6. Syön päivällistä espanjalaiseen aikaan aikaisintaan kahdeksalta, mutta saattaa hyvinkin mennä kymmeneenkin.
7. Kissani ovat silmäteräni.
8. No, puutarha myös, mutta se on oikeasti rakennustyömaa. Onnistun ottamaan kuvia vain kauniimmista paikoista.

Villaruususta sekä Kartanonrouva Eliseltä tuli toinen tunnustus:

Kiitos kovasti!
Tälläkään kertaa en lähetä tunnustuksia erityisesti nimettyihin blogeihin, vaan ne saa ottaa mukaansa ken tahtoo.

Huone-esikko – Primula obconica
Koristelehtipelargoni – Pelargonium Zonale-Ryhmä
Mummonpalsami – Impatiens balsamina
Munankuoripelargoni – Pelargonium Zonale-Ryhmä
Mårbackapelargoni – Pelargonium Zonale-Ryhmä
Palsamipelargoni – Pelargonium × graveolens

18 comments :

 1. Täälläkin saatiin vihdoin sadetta, maanpinta alkoi olla rutikuivaa ja jotkut kasvit selvästi jo nuupottivat. Nytkin sade ropisee kattoon ja välillä salamoi. Varmasti pikkulinnuillakin on tunnelmaa omissa pöntöissään. Söpö tuo aniliininpunainen huone-esikko. Omat pelargonit eivät tällä hetkellä kuki, kun leikkelin niitä aika rajusti kasvihuoneessa. Olivat venähtäneet honteloiksi sisällä. Raspberry Ripple on ainut kukassa, se onkin erityosen kaunis ja elinvoimainen lajike. Huomenna hikoillaan taas, tänne luvataan 29 astetta!

  ReplyDelete
 2. Melekosen rönee linnunpönttö, mutta eivät häviä sille nuo pelakuutkaan. Meillä ei sada, mutta parempi niin jotta ruusukaari saa kuivaa rauhassa. Sen jälkeen saisi kyllä hiukan ropsauttaa vettä puutarhaan.

  ReplyDelete
 3. Katsoinkin säätiedotuksesta, että juuri sinne teille on tulossa hurjia lukemia! Vaan ei niin hurjia kuin tänään Utsjoella kumminkaan ;-)
  Täällä ei varmaan tuollaisia lämpötiloja voi olla meren takia, mutta tänäänkin mittari taisi käväistä 23 asteessa. Sade tuli tosi tarpeeseen ja nyt saakin siten taas olla aurinkoista!

  ReplyDelete
 4. Myrttikolli; Minäkin maalasin polkupyörän ja vesitynnyreitä, mutta en vaaleanpunaisiksi vaan -sinisiksi, kun sade oli loppunut. Eiköhän näistä maalauksista hyvät tule.

  ReplyDelete
 5. Saisi tulla sade tännekin. Eilen satoi ripauksen, mutta sademittarin mukaan ei edes milliä. Alkaa olla todella kuivaa mikä on harvinaista tähän vuoden aikaan. Hedelmätarhan savisimmissa kohdissa maa on halkeillut jo reilusti.

  ReplyDelete
 6. Pelakuu on kiitollinen kasvi, ei niin paljon pyydä mutta kauniisti kiittää kukillaan.
  Voi, miten eilen odotin sadetta! Tuli tuuli ja tuli mustia pilviä, ei vain tippaakaan jaksanut sataa. Tänään saa sitten sadettaja laulaa. Onneksi vesi riittää sadettaa maita.
  Oikein hyvää sunnuntaita.

  ReplyDelete
 7. Täällä Etelä-Hämeessäkin on tosi kuivaa - eilen kastelin kukkia asuntopihalla ja hautuumaalla. ;) Asuntopihan nurmikkokin kaipaisi taas leikkaamista. ;)

  Ihanat pelargoniat! :)

  ReplyDelete
 8. Katja, Mummeli ja Sirpa ja Kollo; Täällä ovat kuivat keväät yleisiä. Toivotaan, että kaikki janoiset puutarhat saavat vettä!

  ReplyDelete
 9. Täällä saatiin vettä torstaina ja vähän ukkositikin....ja sen jälkeen jatkui taas ihana aurinkoinen ja lämmin ilma...:)

  ReplyDelete
 10. Sade tuli teille siis oikea-aikaisesti, jos se satoi yöllä. Olen sellainen höpsö, että pelkään ukkosta ja niin kuulemma on meidän Sulokin (sillä ukonilmalla onneksi olin poissa kotoa).

  Pelaquut ovat kauniita ja itsekin voisin yrittää niitä talvettaa, eikä aina tarvitsisi ostaa uusia.

  Aurinkoista sunnuntaita!

  ReplyDelete
 11. Hauska kuulla, että joku muukin hikoilee töitä tehdessään. Sinulla on kuitenkin asiaan varsin positiivinen ote, kun tykkäät, että hikoilu tekee hyvää iholle.

  ReplyDelete
 12. Sadetta kaipaa pian koko Suomi! Sääennuste ei sitä lupaile pisaran pisaraa...

  Aurinkoista sunnuntaita Saaripalstalle!

  ReplyDelete
 13. Porvoossakin satoi eilen aamulla kello kuusi. Tosin vain muutaman pisaran. :)

  ReplyDelete
 14. Kiitos kommenteista kaikille!
  Eipä uskoisi että eilen tuli niinkin paljon vettä, kasvit lurpottavat nyt vielä enemmän kuin ennen eilistä sadetta!

  Mamma N; Minä en herännyt sateeseen kello kuusi, vaan kello yhdeksän :-D Mutta eipä ollutkaan Helmiä herättämässä.

  ReplyDelete
 15. Hieno linnunpönttö! Kyllä siinä kelpaa asustaa ja kuunnella sateen ropinaa. Täällä ei ole satanut vaan helle on jatkunut edelleen, sisälläkin 26 astetta, vaikka verhot on ollu ikkunan edessä...

  ReplyDelete
 16. Palsamit ovat minulle lapsuuden kasveja, niitä oli aina ja itseasissa äidilläni on edelleen. Ensin taisivat olla mummoni kasveja, sitten äitini.

  Meillä saisi hieman sataa, eilen ripsahti ehkä 1mm. Noh, kunto kasvaa, kun kastelukannuja kuskaa edes takas.

  ReplyDelete
 17. Ihania Pelargoneja♥ Yhden vaaleanpunaisen olen saanut pidettyä hengissä jo useamman talven, se on ylpeydenaiheeni. Periaatteessa meillä olisi se viileä huone, mutta kun otin sen omaksi käsityöhuoneeksi... Tämä yksi ja pari muutakin pelargonia on pysynyt hengissä ihan keittiön ikkunalaudalla, liian lämpimässä.Hankkisin mielelläni uusia lajeja, jos olisin varma niiden talvettamisesta. Ainahan tietty vaikka yhtä voisi kokeilla. Meillä vaan odotellaan sadetta. Kas vaan, minäkään en tykkää erityisemmin nurmikoista (ja voikukista)jatkuva höylääminen ja myyrät järjestävät lisätyötä tekemällä nurmialueista grossiratoja, murr.Muuten tietysti nurmisilppu on hyvää kateainesta.

  ReplyDelete
 18. Sesse; Huh, onpa siellä kuuma! Itse asiassa heräsin tänään varhain aamulla siihen, että minulla oli kuuma, mikä on todella harvinaista. Useimmiten herään siihen että on kylmä!

  Susanna; Meillä ei kai ollut palsameita, tai en ainakaan muista. Pelargonit ja päivänsinet muistan, ja krassit. Hyvä kun jaksat ottaa kuntoilun kannalta :-D Vaikka tänään näyttää siltä kuin mitään sadetta ei olisi tullutkaan, maa halkeilee paikoin ja kasvit ovat taas lurpallaan.

  Taina; Kokeile perinteisiä, esimerkiksi mårbackaa. Niiden pitäisi olla helpompia kuin amppelipelargonit ynnä muut uudet erikoislajit. Tavallinen kotipelargoni on kai helpoin talvetettava, niiden ryhmään kuuluvat mårbackojen lisäksi mm. munankuoripelargonit.
  Täälläkin tekivät myyrät hirmuisia käytäviä nurmikolle viime talvena! Täytyy varoa ettei nyrjäytä nilkkaa kulkiessa.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!