Friday, 7 June 2013

Elämää tulppaanien jälkeen

Onko huumaavan toukokuun jälkeen enää elämää? Värikkään tulppaaniesityksen jälkeen on takki tyhjä ja pieniä siellä täällä kukkivia kukkasia ei osaa riittävästi arvostaa. Onneksi näitä pieniä ilostuttajia kuitenkin on. Kukinta-ajat vaihtelevat vuosittain; tällä hetkellä muotopuutarhassani kukkivat morsiusleinikit kukintaa aloittelevan juhannuspionin vieressä. Se onkin kukinta-ajaltaan luotettava: jokavuotinen pelastaja juuri tähän kukintapaussihetkeen. Mielestäni tämä yhdistelmä on onnistunut, sillä suurikukkaiset pionit kaipaavat kevytkukkaisia ja -kasvuisia naapureita, jotta homma ei menisi pelkäksi pönötykseksi.

After the tulips, there seems to be little action in the flowering field. However, small and sweet surprises await their discoverer here and there.

Vuorikaunokitkin kukkivat nyt, mutta tavallisia sinisiä ei kasva muotopuutarhassani vaan toisaalla. Keväällä hankitun 'Amethyst in Snown' istutin muotopuutarhaan tuomaan sinne tämän välihetken väriä. Tämän kukka punastuu hauskasti vanhetessaan. Vuorikaunokki kukkii lähes koko kesän, kun sen ohikukkineet varret leikataan.

Kurjenpolviin voi aina luottaa. Paahdepenkissä ovat verikurjenpolvet aloittaneet, muotopuutarhassa kukkii etelänkurjenpolvi. Ostin tämän joskus syysalesta tietämättä kukan väriä, minusta tämä on aivan järkkyräikeä, kun en ole shokkipinkin ystävä, mutta täytyyhän tätä reipasta väripilkkua arvostaa.

Tämän herkän kaunottaren sen sijaan valitsin taimipöydältä kukkivana ja otinkin saman tien monta, tämä on niin hieno: täpläkurjenpolvi 'Espresso'. Se sointui hienosti yhteen viimeisten tulppaanien kanssa.

Hetkinen! Eivät kaikki tulppaanit sentään ole ohi. Tämä viime syksynä Villi niityltä tilattu 'Black and White' kukkii nyt. Ja punaisessa villissä penkissä on kuin onkin nousussa yksi tulppaani, joka on varmaankin sitä mitä arvelen... siitä lisää myöhemmin.

Raidallisiksi itsekseen menneet 'Blue Flagit' ovat lähes edellisen kukan värisiä, mutta hieman vaaleampia. Ne kukkivat eri penkissä ja 'Black and White' jää karviaispuskan taa. Näiden takana on muutama punainen viherraita.

Muotopuutarhassa kukkii myös punavihma, mutta tämä on niin maanmyötäinen, että tätä tuskin edes huomaa!

Nämä eivät kuki, mutta ansaitsevat silti tulla esitellyiksi: oikealla on ansiokas koristeheinä kirjopuntarpää, joka muodostaa väripilkkuja siellä täällä muotopuutarhassani ja toimii hyvänä taustakasvina monen värisille kukille. Sen seurassa on samettihortensia, joka on pärjännyt puutarhassani ilman talvisuojauksia jo kolme vuotta. Se tekee uudet versot tyveltään joka vuosi, vain harvoin sen oksat selviävät talvesta elinvoimaisina kymmentä senttimetriä korkeammalta. En tiedä, voiko se koskaan kukkia näin, mutta lehdetkin ovat kauniit ja on mukavaa, kun tällainen erikoisuus on seuranani vuodesta toiseen.

Olihan tässä jo väripilkkuja, lisäksi alkukesän vihreä on kauniin sävyinen. Niin, ja koiranputket kukkivat kaikkialla valkoisena harsopilvenä!
Iloista perjantaita!

Etelänkurjenpolvi – Geranium cinereum var. subcaulescens
Juhannuspioni – Paeonia humilis 'Flore Pleno'
Kirjopuntarpää – Alopecurus pratensis 'Aureovariegatus'
Morsiusleinikki – Ranunculus aconitifolius 'Flore Pleno'
Punavihma – Chamaecytisus purpureus
Samettihortensia – Hydrangea aspera ssp. sargentiana
Täpläkurjenpolvi – Geranium maculatum
Vuorikaunokki – Centaurea montana

29 comments :

 1. Elämä ja kukat jatkuu tulppanien jälkeenkin. Monenlaista on taas sinulla kukassa. Tuo punainen kurjenpolvi on mukavan näköinen väripilkku. Minulla vain sitä violettia.
  Mukvaa kukkivaa viikonloppua.

  ReplyDelete
 2. Onneksi elämä ei lopu tulppaaneihin, mulla kun se ei alkaiskaa ;)
  Onhan sulla vaikka mitä seillä kukassa nytkin.

  ReplyDelete
 3. On teidän piha kaunis!
  Voin kuvitella itseni istumassa tuossa puun alla, kuuntelemassa hiljaisuutta...:)

  ReplyDelete
 4. Pohdin juuri samaa tänä aamuna kun viimeiset tulppaanit lässähtivät :( Mutta sinullahan on tosiaan kukkia kuitenkin, itselle tuli vimma hankkia tähän väliin lisää kukkivia kavereita! Heinäkuussa taa sloistanee joka kulma mutta nyt on jotenkin liian vihreää :)

  ReplyDelete
 5. Mummeli; Kiitos!

  Amalia; Vai, eikö siellä ole tulppaanin tulppaania? Onhan nytkin kukkia, ei vain sellaista ilotulitusta kuin mitä tulppaaneilla tulee.

  Irmastiina; Kiitos! Mukava siellä onkin istuskella.

  Terhi; Tähän aikaan kukkivia kannattaa tosiaan hankkia. Sipulikukissa on se puoli, että niiden kukat ovat usein suuria ja näyttäviä, perennoissa on enemmän lehtimassaa. On sekin kiva, ei voi valittaa.

  ReplyDelete
 6. Oon joskus laittanut tulppaaneja, kun oon yhdeltä puutarhalta saanut sipulia, niitä oli varmaan sata. kaikki on mennyt parempiin suihin, kun meillä on vesirotta :(

  ReplyDelete
 7. Kurjepolvia, saksankurjenmiekkoja, tarhajuorua ja pioneja tässä odotellaan...mä olen suunnitellut kukinnan niin, että se on parhaimmillaan juuri juhannuksen jälkeen! Itte siis silloin lomalla! :)

  ReplyDelete
 8. Siellä on kyllä aina kaunista, kukki tulppaanit tai ei. :)

  ReplyDelete
 9. Kyllä elämää on tulppaanien jälkeenkin! :) Noh, taisit huomata sen itsekin näitä kuvatessasi. Huomenna nähdään!!!

  ReplyDelete
 10. Amalia; Voi harmi. Voisin tuoda Ransun teille kylään, viikon jälkeen ei ehkä råttia enää olisi ;-)

  Tillariina; Tuohan on järkevää kukkapenkin suunnittelua - ainakin jos loma on joka vuosi samaan aikaan!

  Mamma N; Kiitos!

  Tiina; No juu, elämää on, mutta värit tuntuvat puuttuvan. Jep!

  ReplyDelete
 11. On sinulla mahtava tuo kukkavalikoima! Minä olen vasta alkamassa omassa pihassani, mutta kaikkea ihanaa on kasvussa! Pionin haluaisin, mutta entisessä elämässäni en saanut sitä millään kukkimaan :(

  ReplyDelete
 12. Kiitos Jaana-rouva ;-) Voi harmi pionisi kanssa, ne pitävät oikein aurinkoisesta paikasta, olisiko siinä ollut syy kukkimattomuuteen. Tai oman kokemukseni mukaan ne kukkivat sitä paremmin, mitä paahteisemmassa paikassa ovat.

  ReplyDelete
 13. Ei se elämä lopu tulppaaneihin :))

  Mun paraatipenkin pioneille tapahtui jotain kummaa viime talven aikana. Yksi kuoli kokonaan pois, ja se oli vielä Arvilan alkuperäistä pionia jota onneksi kasvaa muuallakin. Sarah Bernhardit kasvavat, mutta ei tule yhtään kukkaa vaikka ovat kukkineet jo kahtena kesänä! Syksy taisi olla pioneille turhan märkä.

  Kurjenpolvet on ihania!

  ReplyDelete
 14. Onneksi elämä ei lopu tulppaaneihin, vaikka jotenkin se jo ahdistaa että seuraavaksi on juhannus ja sen jälkeen syksy :-D
  Outoa. Mulla taas näyttäisi tulevan kukkaan kaksi uutta pionia, jotka eivät ole vielä aiempina vuosina kukkineetkaan. No, toinen onkin vasta viime kesänä istutettu. Mutta ne kasvavat muotoputarhassa, jossa on paahteista ja kuivaa, savimaasta huolimatta siinä ei taida vesi juurikaan seisoa syksylläkään. On nimittäin syvät ojat joka puolella muotopuutarhaa: kolme salaojaa ja yksi avo-oja.

  ReplyDelete
 15. Ihanasti siellä kukkii. jokainen omalla ajalla, niin riittää koko kesäksi kukkia.

  Myöhästyneet onnittelut Mustille.
  Mukavaa viikonloppua sinne teille. ♥

  ReplyDelete
 16. Noita morsiusleinikkejä olen jo jonkin aikaa katsellut sillä silmällä. Meillä ne viihtyisivät, koska kukkapeneissä kasvaa niittyleinikit. Se muuten sopii tosi mukavasti pionien keventäjiksi. Olisi niin mukavaa kopsata tuo ideasi. Jos siis törmään tuohon jossakin myymälässä.
  Musta-valkotulppaani on tosi hauskan näköinen.
  Kiitos vinkistä, noita vuorikauniokkeja siis on leikattava.

  ReplyDelete
 17. Uudessa riipputuolissa istuskellessa ja muotopuutarhaa katsoessa tuumasin, että noita morsiusleinikkejä on saatava kymmenittäin - ne kaksi, jotka viime vuonna ostin, ovat ihanat mutta ne eivät riitä mihinkään, vaan niitä täytyy saada kokokainen meri tuonne muiden perennojen ja lakastuvien tulppaanien väleihin. Ehkä siemenestä kasvattaminen onnistuisi, täytyy yrittää.

  ReplyDelete
 18. Toisaalta on kiva, kun välillä on pieni luova tauko ennen uutta kukkaloistoa. Nyt vihreyskin on niin kaunista ja tuoretta, joten siitäkin nauttii. Ihania tunnelmia puutarhastasi, tuo pajuaita muotopuutarhassa on kaunis. Nyt vasta tajusin, että itsekin vähän nikottelen verikurjenpolven räikeyttä, samaa löytyy tältäkin pihalta, tosin ei vielä kukkivana. Mulla on pieni pala valkoistakin verikurjenpolvea kasvamassa. Tuo morsiusleinikki sopii hienosti pionin kaveriksi, erinomaisen onnistunut yhdistelmä!

  ReplyDelete
 19. Noo... minusta tämä tauko ei olisi välttämätön, mutta vihreys on toki kaunista. Minulla kasvavat verikurjenpolvet paahdepenkissä, missä tosi kirkkaassa auringonpaisteessa laimeammat värit häviävät jotenkin olemattomiksi. Kirkas valo kaipaa voimakkaita värejä. Tietysti jos kesä onkin pilvinen ja sateinen, on asia eri... ja illan hienossa valossa pastellit ovat oikein edukseen.

  ReplyDelete
 20. Onpa upea tuo 'black and white'-tulppaani. Morsiusleinkikki ja pioni tulevat muodostamaan ihanan kokonaisuuden!

  ReplyDelete
 21. Tuossa 'Black and Whitessa' on tyyliä!

  ReplyDelete
 22. Pionien pallukoita täälläkin jo tuijotellaan! Ruusuorapihlaja kukkii parhaillaan, ehkä saan siitä tulevaisuudessa väripilven tälle vihreän kaudelle! Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
 23. Ai niin, ruusuorapihlajan haluan pihalleni, en vain vielä ole keksinyt sille paikkaa. Tai nyt ehkä olenkin, kun puistosyreeni kuoli pystyyn - vesimyyrät olivat syöneet sen juuret talven aikana, perhana!

  ReplyDelete
 24. Kurjenpolvet ovat alkaneet minuakin ihastuttaa ja pääasiassa juuri blogien perusteella. Täpläkurjenpolvesi on tosiaan suloinen. Tykkään myös tuosta voimakkaan värisestä. Black and White -tulppaani on vaikuttava.

  ReplyDelete
 25. Kurjenpolvet ovat yksinään jonkun mielestä vaatimattoman näköisiä, mutta ne ovat käteviä kumppanikasveja tai aluskasveja monelle korkeammalle tai suurikukkaiselle vieruskaverille, niiden avulla istutuksista tulee luonnollisen näköisiä. Vähän sama efekti kuin tuolla morsiusleinikillä, jota tässä niin kehun.

  ReplyDelete
 26. Minulla myös pihassa sellainen "vihreä hetki" menossa,kun eivät tulppaanitkaan tänä keväänä suostuneet kukkimaan.
  Eipä siihen kai auta muu kuin,että pitänee hommata lisää kasveja,jotka kukkisivat jo tässä vaiheessa kesää ;)

  ReplyDelete
 27. Se on ihmeellistä ja harmillista, että tulppaanisi eivät kukkineet! Taimien hankkiminen on hyvä lääke moneen vaivaan ;-)

  ReplyDelete
 28. Oivoi miten ihana tuo Samettihortenisia onkaan, aika rehevänoloinen vaikka onkin pieni. Tuo black and white-tulpsu oli kiva nähdä "luonnossa", olen sitä kuolannut villiniityn sivuilla, mutta hitsi kun en raaski ostaa noita kalliita..tänä vuonna tosin taidan kumminkin haksahtaa johonkin Rembrandtiin!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!