Saturday, 29 June 2013

Taimistovinkki

Tämä ei ole maksettu mainos. Jos tietää oikein hyvän taimiston, on se lukijoiden edun mukaista, että siitä kerrotaan. Jos taimistolla on vielä upea näytepuutarha, se on kiva matkakohde, vaikka ei mitään erityistä olisikaan ostamassa. Ja erikoisempia kasveja havittelevat haluavat aina tietää, mistä olen mitäkin onnistunut hankkimaan.
Yksi tällainen hyvä taimisto, jota mielelläni suosittelen, on Taimimoisio Porin Ruosniemessä. Heiltä ostamani taimet ovat olleet terveitä ja reheviä, lisäksi näytepuutarhasta saa kivasti vinkkejä kasvien yhdistelyyn.

Taimimoisio is an excellent nursery in Pori. They have a lovely display garden. I went there to get a variegated gentian speedwell I photographed there three years ago but failed to buy it then.

Puiden alle on sijoiteltu vehmaita istutuksia, juuri oikeaoppisesti niin, että alueet ovat laajoja. Näin niihin mahtuu pensaita ja perennoja näyttäviksi massoiksi. On aina surku nähdä liian kapeiksi tehtyjä kukkapenkkejä, joissa kasvit joutuvat sinnittelemään kuin ihmiset ruuhkabussin käytävällä.
Istutusten väleissä kuljetaan nurmikäytäviä pitkin. Reunat on kantattu, nurmi aina siistiksi leikattu ja kasvit hyvinvoivia.
Toki kasveja joskus menehtyy, niin käy kaikille. Viime talvi ja erityisesti sen pitkä keväinen pakkasjakso tappoi Taimimoisiossa juhannusruusunkin! Se on jo aikamoinen talvi se. Mutta sekin on hyvää palvelua, että tällaisista asioista voi vaihtaa kokemuksia asiantuntevien puutarhureiden kanssa.

Näytepuutarhan maa on järkkytönkköä savimaata, vieläpä oikein paksuna kerroksena. Oman tonttini maa on niin samanlaista, että siksikin on kiinnostavaa nähdä, mitä siihen on onnistuttu tekemään. Kaikkein märin kohta on kaivettu matalaksi notkelmaksi, jossa viihtyvät mm. kullerot. Nämä kesäkullerotkin ovat puolentoista metrin korkuisia! Saa nähdä, tuleeko näistä kohulööppi joku päivä: "Suomen Koristekasviliitto tiedottaa: kesäkullero myöntää käyttäneensä luvattomia aineita".

Tässä kukkapenkissä näkyy se, miten hyvä kumppanikasvi kurjenpolvi on esimerkiksi pioneille. Kurjenpolvet täyttävät pionipuskien välit, myös poimulehteä voi nähdä pilkottamassa. Takana lienee myskimalva.

Tätä varten minun oli pakko päästä Taimimoisiolle. Kuvasin nämä kasvit heidän näytepuutarhassaan kesäkuun alussa kolme vuotta sitten, mutta olin niin pöpi, etten hoksannut silloin ostaa niitä! Tässä on kirjavalehtinen unelmatädyke hempeän vaaleanpunaisen sammalleimun edustalla. Ihanaa marenkihöttöä!
Taimimoisiolla on myös verkkokauppa, mutta jostain syystä haluan päästä hipelöimään taimiruukkuja itse ja myös näkemään omin silmin koko valikoiman. Tilaankin postimyyntikasveja lähinnä vain ulkomailta.

Tässä saaliini, jonka toin kotiin: 2 x kirjavalehtinen unelmatädyke, kyläkurjenpolvi 'Midnight Reiter', keltalehtinen hopeatäpläpeippi, narsissivuokko sekä 10 euron alekassillinen taimien loppueriä: 2 x tarhasyysvuokko 'Whirlwind', 2 x silkkihanhikki, vaaleajouluruusu, 2 x mätäsleimu 'Red Admiral' ja lehdistä päätellen joku kurjenpolvi, jossa ei ollut lappua. Ihanaa, taas istutettavaa! Edelliset ehtivätkin jo loppua.

Unelmatädykkeet pääsivät jo maahan tämän hempeän vaaleanpunaisen 'Kimono'-sammalleimun viereen, joka kukki touko–kesäkuun vaihteessa. Marenkiunelmaa odotettavissa vajaan vuoden päästä!

Viimeksi kaivattiin Mustin ja Ransun kuulumisia. Ransu torkkuu kuistin keinutuolissa, mutta Musti isäntänä tietenkin partioi. Tai kai niitä keinutuolissa torkkuviakin isäntiä on, mutta Musti ei ole sellainen. Kun on hommia, niin ne täytyy hoitaa.
Puuhakasta viikonloppua!

Hopeatäpläpeippi, keltalehtinen – Lamium maculatum 'Aureum'
Kesäkullero – Trollius chinensis
Kurjenpolvi – Geranium
Kyläkurjenpolvi – Geranium pratense
Myskimalva – Malva moschata
Mätäsleimu – Phlox douglasii
Narsissivuokko – Anemone narcissiflora
Pioni – Paeonia
Poimulehti – Alchemilla
Sammalleimu – Phlox subulata
Silkkihanhikki – Potentilla atrosanguinea var. argyrophylla
Tarhasyysvuokko – Anemone × hybrida
Unelmatädyke, kirjavalehtinen – Variegated gentian speedwell – Veronica gentianoides 'Variegata'
Vaaleajouluruusu – Helleborus niger

30 comments :

 1. Olipas hyvä vinkki. Sanoit suoraan, että tämä ei ole mainos. Itsekin esittelen näitä meidän kulman mukavia matkailukohteita aina kun olen niistä itse nauttinut. Tajusin, että jotkut todella voivat pitää mainoksena. Minusta on hyvä asia, että blogeissa vinkataan paikkoihin, mihin on itse tykästynyt. Näin kesällä kun saattaa ajella ties missäpäin Suomea, niin kun on kuullut jostakin hyvästä taimistosta, osaa pysähtyä oikealla kohdalla. Mikäs sen mukavampaa, kun pistäytyä korkeatasoisella taimistolla. Saa ihan ilmaiseksi nauttia näytepuutarhasta ja voi jopa joku kasvikin lähteä mukaan (hups!).
  Oikein mukavalta paikalta näytti tuo taimisto. Hempeää pastellihattaraa odotettavissa ensi kesänä Sailan saaristossa.

  ReplyDelete
 2. Olen kuullut, että jonkinlainen säännöstö on tekeillä blogimainontaan. Se tuntuu hassulta liioittelulta, mutta kun ajattelee tarkemmin, onhan lukijan tärkeää saada tietää onko kyseessä sponsoroidun tuotteen mainostus vai vilpitön suosittelu. Juuri näin kesällä, ja muulloinkin, on kiva tietää hyvistä käyntikohteista! Ja pienyrittäjää, joka oikeasti tekee laadukasta tuotetta, mainostaakin mielellään tällä tavalla, se on oikeastaan tiedonvälitystä eikä mainontaa. Minusta on ikävää lukea tuote-esittelyjä blogeissa, mutta tämä ei toivottavasti mennyt sellaiseksi.
  Tosiaan, hups, kyllä tuollaisesta paikasta aina jotakin hihaan tarttuu, kun niitä kasveja voi ihailla oikeassa puutarhassa, sitten niitä haluaa kotiinkin!

  ReplyDelete
 3. oi joijoi, nyt jo tuli hinku tuohon vaaleanpunaseeen 'Kimonoon' ja vaaleanpunaisen sammalleimuun, mites kävisi sitten jos menisi paikanpäälle, huh,huh, vaikka hirmu ihanaa se olisi , tuonne on meiltä liian pitkä matka, voisko sanoa onneksi:)
  Pionien suhteen on niin paljon neuvoja ettei saisi laittaa aluskasveja mutta tuokin kuva todistaa muuta,kerrassaan upesti sopii kurjenpolvet itsellänikin on mm. kaukaasianpitkäpalkoa ja ketoneilikkaa eikä näytä pionit kärsivän ja viimeksi laitoin pionin rinnalle loistokurjenpolven ja kivalta näyttävät yhdessä.

  ReplyDelete
 4. Se on kyllä ikävää,että heti ollaan luulemassa maksetuksi mainokseksi,jos jotain kohdetta täällä blogimaailmassa kehuu.
  Itse ainakin otan mielelläni vastaan vinkkejä positiivisista kokemuksista.

  Mulla onkin jokunen vuosi mennyt,että en ole Taimimoisiolla poikennut,mutta tämä pitää kyllä nyt tänä kesänä ehdottomasti korjata,kun olen sinun ja Tiinan juttuja lukenut :)

  Aivan ihania ostoksia!

  ReplyDelete
 5. Aijai, paha vinkki shoppaholicille :) Minusta on kiva tietää onko oikeasti mainostamassa jotain puljua aidosti vai maksettuna. Kiitos kun kerroit. Aivan upeita kasvihankintoja olit taas tehnyt. Tuo unelmatädyke onkin ihan unelma!

  ReplyDelete
 6. Kiva on tietää mistä saa hyviä taimia ja kohteita missä on kiva käydä. No täältä asti en kuitenkaan sinne tule, mutta jos on joskus kesällä sielläpäin liikkeellä niin ihan kivä paikka käydä.
  Hyviä ostoksia teit..

  ReplyDelete
 7. Voi voi , kun on niin kaakana :(

  ReplyDelete
 8. Mainio saalis sinulle ja isäntäpantterille! :)

  ReplyDelete
 9. Kiva kun sait taas mieluista istutettavaa :)

  ReplyDelete
 10. Upea kuva Musti-isännästä. Viikonloppuja Saaripalstalle!

  ReplyDelete
 11. Pakkohan sinne oli mennä :D Ei saa yllyttää hullua. Ja hmm...nyt tarttisin jo lisää kasveja, ostin vaan yhden kutakin eikä se nyt oikein käy laatuunsa.

  ReplyDelete
 12. Anski; Ainakin minusta pionit nimenomaan tarvitsevat välikasveja, muuten pionipenkki on alhaalta kalju ja muulloin kuin kukinta-aikaan varsin vaisu!

  Katja; No nyt täytynee tehdä pieni kotiseuturetki ;-) Heillä vaihtuu valikoima pitkin kautta ja tulee uusia kasveja vuosittain.

  Sametti Hortensia; Tavallista vihreälehtistä unelmatädykettä minulla onkin jo, mutta tämäkin oli saatava ;-) Sori pahasta vinkistä!

  Sylvi; Jos joskus suuntaat Länsi-Suomeen, niin kannattaa poiketa! Sukulaisesi taitavat kyllä asua enemmän idän puolella.

  Amalia; No voi harmi, kun on kaakana!

  Elina; Juu, älä muuta sano!

  Sesse; Muuta kuin mieluista ei kannata hankkiakaan ;-)

  Myrsky ja Minna; Kiitos!

  Tiina; Hullua nimenomaan täytyy yllyttää. Ehkä siksi, jotta en kokisi olevani ainoa hullu... Eihän se nyt käy plaatuun että on vain yksi kutakin, ikävähän niillä yksinään tulee.

  ReplyDelete
 13. Upea paikkahan se Moisio on.
  Kehua passaa jos on myönteisiä kokemuksia!Katseltavaakin riittää siellä.

  ReplyDelete
 14. Täällä on kans kurjenpolvea iahan valtoimenaan,kauniita ovat..istutin tässä tuonne perennapenkkeihin kultapalloja,peurankelloa,tarhapiiskua ja erilaisia kuunliljoja,tulki hieno penkki,jonka reunustin kivillä,erimuotoisilla.Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
 15. Yllättävää kyllä, en ole koskaan käynyt Taimimoisiolla enkä Pionien Kodissakaan, vaikka kumpaakin paljon kehutaan. Länsi-Suomi on jostain syystä jäänyt vähemmälle kiertämiselle.
  Onpas mielenkiintoisia taimia taas saaliinasi. Tuo kirjavalehtinen unelmatädyke näyttää tosi veikeältä.

  ReplyDelete
 16. Kuulostaa varsin mukavalta kohteelta vaikka kesälomareissulle.

  ReplyDelete
 17. Kesäkullero näyttää upean hehkuvalle .

  ReplyDelete
 18. Taina T; Olen samaa mieltä!

  Tansku; Kiitos, kiva projekti sinulla!

  Sariw; En minäkään ole käynyt Pionien kodissa. Jos olisin lintu, niin sinne olisi varsin lyhyt matkakin! Kirjavalehtisessä on jotain ekstraa, joskus ne ovat sekavia mutta tämä on minusta kaunis.

  Pioni; Jos suuntaat etelään päin niin suosittelen lämpimästi! Suosittelen myös Tiinan ja Katjan puutarhoja ;-)

  Leena K; Siinä on kivan tummankeltainen väri, sellainen herkullisen kananmunan keltuaisen.

  ReplyDelete
 19. Kiitos vinkistä. Mulla olikin jo suunnitelmissa poiketa tänä lomana Poriin, sekä tähän puutarhaan ja nyt se vahvistui! Ihanuuksia olet hankkinut, marenkiunelmaa ;)

  ReplyDelete
 20. HIeno juttu, että olet menossa Poriin! Mulla oli tarkoitus käydä myös Paratiisin taimitarhalla, siellä en ole ikinä käynyt, mutta tuli niin kiire etten ehtinyt.

  ReplyDelete
 21. Kiitos vinkistä, tuonne mallipuutarhaan tekisi mieli tehdä kesäretki. Minäkin yhdistelin pioneja ja kurjenpolvia, niillä on on mukavasti poikkeavat struktuurit ja tuntuvat pärjäävän hyvin keskenään.

  ReplyDelete
 22. Mainosblogit olkoon erikseen, mutta kiinnostavat vinkit ovat aina tervetulleita. Taimikauppoja ja erityisesti hyviä taimikauppoja on Suomessa loppujen lopuksi aika vähän, joten kesällä tekee mielellään ihan oman retken johonkin vinkattuun kohteesee. Kiitos!

  ReplyDelete
 23. Cheri; Olen samaa mieltä, pionit ja kurjenpolvet täydentävät toisiaan.

  Between; Asia on juuri näin, varsinaisia helmiä puutarhamyymälöiksi on vähän. Tuolla yhdistyy hyvä laatu, mukava määrä erikoisuuksiakin, palvelu ja vielä mallipuutarhakin.

  ReplyDelete
 24. Minun mielestäni on myös kiva lukea ja antaakin vinkkejä blogeissa! Mustilla on niin iso lääni hoidettavanaan, ettei siinä ehdi paljon keinutuolissa oleskelemaan. Ransun tehtävänä lienee vartioida taloa keinutuolista käsin!

  ReplyDelete
 25. Totta, tietenkin Ransu vartioi ettei meille pääse koiria!

  ReplyDelete
 26. Siulla on kaikkee uutta kivaa. Ei kun istuttamisen iloa vain! Onhan siulla karvaiset apuna, vaikkakin vain taustatarkkailijana, mutta hengessä mukana, näin uskoisin :)

  ReplyDelete
 27. Hih, mies on menossa Porin Jazzeille, joten pitäiskö antaa hänelle ostoslappu käteen tonne upeeseen taimistoon. :D

  ReplyDelete
 28. Myrtti; Kiitos, kyllä täällä aika tarkkaan katsotaan mitä mamma kaivaa mihinkin ;-)

  Nettimartta; No ilman muuta! Miehelle lappu vaan kouraan.

  ReplyDelete
 29. On se niin kummallista, etten ole Taimimoisiossa ikinä käynyt, niin porilainen kuin alunalkaen olenkin. Kyllä täytyy mennä.

  ReplyDelete
 30. Käy ihmeessä joskus! Ei Taimimoisiota vielä ollut silloin kun siellä asuit, mutta nyt siellä kannattaa käydä joku kerta kun käyt Porissa.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!