Saturday, 10 September 2011

Suloisia pikku kukkia

Taimimyymälöissä on toki muutakin kuin sipulikukkapusseja. Niissä on taimia, ja edullisia onkin.
Monta vuotta sitten Englannissa ihastuin tähän syyskaunosilmään, jonka lajikenimi on 'Moonbeam'. Tavallinen laji on tummemman keltainen. Minusta tämä kalvakka väri on hurmaava.

I fell in love with Coreopsis 'Moonbeam' ages ago in England. It's finally mine, to be planted soon. I also found the most sweet geranium 'Orkney Cherry'. I really have a soft spot for small-flowered geraniums.

Tämä kurjenpolvi ei ollut ostoslistallani, mutta kun näin tämän, se oli menoa. Lajikenimi on 'Orkney Cherry', lajinimeä ei ole sillä tämä on useamman kurjenpolven välinen risteymä, jonka on jalostanut skotti Alan Bremner Orkneysaarilta. Lehdet ovat pronssiin vivahtavan tummanvihreät, kukat kirkkaan tummanpinkit.

Aiemmin kesällä ostin metsäpuutarhaani kurjenpolven 'Dusky Crug', tai oikeammin Crûg sen jalostaneen walesiläisen taimiston mukaan. Tämä on hyvin samantapainen kuin 'Orkney Cherry', ja näillä voikin olla samoja esi-isiä, kuten mahdollisesti espanjan-kurjenpolvi. 'Dusky Crûgin' lehdet ovat mattapintaiset, 'Orkney Cherryn' puolestaan himmeästi kiiltävät. 'Dusky Crûgin' kukat ovat hailakan pastelliset siinä missä 'Orkney Cherryllä' on voimakkaan väriset kukat. Kasvit muistuttavat kuitenkin olemuksiltaan kovasti toisiaan.
Istutin tämän metsäpuutarhaan siitä huolimatta, että kasvia suositellaan enemmän aurinkoon. Maa on vaahteran juurella aika kuiva, ja siinä pärjäämisessä monet kurjenpolvet ovat hyviä. Alvejuuret ovat myös kuivan varjon sinnittelijöitä, tässä on kivikkoalvejuuren lajike 'Linearis Polydactyla'.

Kivikkoalvejuuri – Dryopteris filix-mas
Kurjenpolvi – Geranium
Syyskaunosilmä – Coreopsis verticillata

11 comments :

 1. On ne! Olen iloinen löydöistäni. (Eikä tässä ollut läheskään kaikki, mutta en kehtaa kertoa miten monta taimea olen oikeasti ostanut).

  ReplyDelete
 2. Ovat todella suloisia pieniä kukkia. Terveisiä Koskelta, jossa parhaillaan ollaan.

  ReplyDelete
 3. Kiitos vain! Olettekin puutarhan kimpussa. No ei nyt ihan tällä hetkellä toivottavasti, vaan jossakin saunassa tai muussa lämpimässä ja viihtyisässä!

  ReplyDelete
 4. Voi luoja miten ihania kasveja, menin ihan sekaisin...niin herkkä tuo Orkney cherry, ihan unelma...

  ReplyDelete
 5. Niin, jos on taipumusta seota pienistä herkistä niin kuin sinullakin, niin sitten sekoamisvaara on suuri... Löysin tuon Orkney Cherryn Muhevaiselta Espoon Matinkylästä.

  ReplyDelete
 6. Tuo Moonbeam on ollut minunkin toivelistallani, jotenkin kalpean keltaiset kukat kolahtaa. Sitä tavallista versiota mulla onkin, sen kukat kävisi värjäykseenkin, mutta en koskaan raaski kerätä niitä:)

  ReplyDelete
 7. Kukkien kerääminen värjäykseen on varmasti vaikeaa! Minä teen jonkin verran saippuaa, mutta siihen ei tarvitse kerätä kukkia kilokaupalla, ainakaan yhdellä kerralla.

  ReplyDelete
 8. Nämä ovat kyllä kauniita kuvissakin. Varsinkin tuo 'Orkney cherry' upean väristä seinää vasten on ihan nappiotos.

  ReplyDelete
 9. Hehe, se on parvekkeen pöydän alla minne heijastui ikkunasta valo hassusti. 'Orkney Cherry' on ihanaakin ihanampi. Voisin jonakin vuonna, sitten kun sulla on suurempi puutarha tai muuten tullut tilaa (esim. jyrättyäsi naapurin vakoojamummelin tönön ja omittuasi sieltä lisää tonttimaata), yrittää ottaa siitä pistokkaita.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!