Sunday, 4 September 2011

Joku voi hyvin

Nyt seuraa kuulumisia toisesta metsäpuutarhasta eli siitä, mikä kasvaa huussin liepeillä ja takana. Se on oikeastaan vuokko-esikkopuutarha.

Kesälomareissuni varrella käväisin Porissa Multasormessa tervehtimässä Tiinaa. Tiina näytti viihtyisiksi somistettuja myyntipöytiä ja näytekasvihuonetta ja kiertelimme hyllyjen väleissä katsomassa taimia. Tämän kohdalla huudahdin: Mikä tuo on!?
Kuin kimppu pieniä tähtiä! No, kerrannainen pallohortensia, vastasi Tiina. Tartuin kukkapurkkiin enkä enää voinut päästää ihanuudesta irti.
Nyt 'Hayes Starburst'-pallohortensia kasvaa vaahteran ja saarnen oksistojen suojissa, itse pinoamani kivimuurin edessä tontin reunalla. Toivottavasti paikka on sille hyvä. Hortensioistahan sanotaan, että ne ovat happaman maan kasveja, mitä ei tontillani voi hyvällä tahdollakaan sanoa olevan. Varsinkaan tässä kohdassa, missä vähän ylempänä kallio on esillä. Saarellahan on kalkkikaivos, joten on loogista, että tässäkin kalliossa on kalkkia. Toivon hortensialle silti mitä parhainta menestystä.

Huussin takana on kevätesikkopelto. Se on itsestään tullutta luonnonkasvillisuutta ja viittaa mielestäni juuri siihen kalkkipitoisuuteen. Kevätesikkoja on suoranaisina merinä entisillä kalkkilouhoksilla.
Kevätesikkopellossa on kasvanut muutaman vuoden ajan tumman viininpunakukkainen tarhajouluruusu. Se voi todella paksusti! Vai mitä sanotte näistä lehdistä?
Esikkojen jälkeen paikan valtaa harva heinikko-koiranputkikko, joka ei näytä haittaavan esikkoja eikä jouluruusua. Niinpä istutin keväällä tälle kolme kaveria. En ole muistanut kastella niitä koko kesänä, mutta kurkkaus heinikon sekaan paljasti, että hyvinkin ovat jouluruusut elossa. Kasvillisuus on osaltaan varmaan auttanut pitämään kosteutta taimien juurilla, ja onneksi kesä on ollut aika sateinen.

Keväällä jouluruusu näytti tältä (huhtikuun lopussa). Jouluruusu on istutettu kolme vuotta sitten keväällä ja se on komistunut vuosi vuodelta. Näyttäisi viihtyvän, sehän onkin kalkinsuosija.

Musti huussin seinää vasten nojaavien kuistin vanhojen ovien päällä, leppeässä syysauringossa. Musti ei juuri nyt ole yhtä tyytyväinen kuin pörheä jouluruusu, sillä olemme työni takia kaupungissa. Se on vähän tylsistynyt, mutta onneksi voi aina vaatia mammalta leikittämistä tai rökittää pikkuveljeä (joka alkaa olla selvästi Mustia suurempi).
Leppeän aurinkoisia syyspäiviä kaikille!

Pallohortensia – Hydrangea arborescens
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-ryhmä

17 comments :

 1. Ai kun minä tykkään näistä kukkaraporteista. Kitoos!

  ReplyDelete
 2. Voi pientä Mustia! Kotoaan on pois joutunut. Onneksi on se pikkuveikka ja rapsuttelevainen emäntä!

  ReplyDelete
 3. Aivan mahtavaa hyvinvointia optimaalisissa olosuhteissa!

  ReplyDelete
 4. Naukulan Mamma; Niin! Täällä kuuluukin vähän väliä, kun Mustilla on asiaa. Kurr sitä ja kurr tätä :-D

  Rva Pioni; Mahtavaa, todella. Ihan kirjaimellisesti! En kurkkaa tuonne huussin taakse kovin usein, niinpä kun näin nuo lehdet, meinasin ihan pökertyä. Mutta tuohon paikkaan aukeaa suora näkymä tuvan pöydän äärestä, sitten joskus kun sinne tulee pöytä (kun sais ensin sen lattian ja ikkunat) ;-)

  ReplyDelete
 5. beautiful pictures :)

  ReplyDelete
 6. WOW! Mikä jouluruusu! Ai että, Mustilla näyttää olevan ihanan lämpöiset oltavat. Lämmittelen kuvan voimalla hyytävän kylmässä kämpässäni.

  ReplyDelete
 7. Muhkeimmat jouluruusun lehdet ikinä!!!?? mutta ilmankos,jos maaperä sielläpäin on niin kalkkipitoista.Omilleni ropsauttelen pussikalkkia ja murustelen munankuoria,mutta ne on ihan normikokoisia,ei läheskään tuollaisia kuin sinun.

  ReplyDelete
 8. Andressa C; Thank you :-)

  Tiina (Porista); Voi ei, pikaista lämpenemistä, äläkä ainakaan nyt saa mitään syysflunssaa!

  Tiina (pohjoisempaa); Juu, siis en tiedä mitä hormoneja tämä on syönyt. Huussin takamaa ei selitä mitään, sillä hyyskässä on nesteen keräävä turvesäiliö ja joka tapauksessa tämä kasvaa siitä ylämäkeen. Pitäisiköhän osallistua tuon kanssa johonkin jättivihanneskilpailuun...?

  ReplyDelete
 9. Ei mulla oo aikomusta tulla kipeeks, lokakuun alussa startataan nimittäin - Kreikkaan!! :D

  ReplyDelete
 10. Ihanaa, sieltä lämpö- ja aurinkotankkausta!

  ReplyDelete
 11. Täytyyhän laitella mun jouluruusuille annos kalkkia:)

  ReplyDelete
 12. Minullakin on tuo hortensia, yhden talven jo hyvin talvehtineena. Sillä on kyllä suloiset kukat : )
  Kevätesikkopelto on varmasti huikaisevan upea näky !

  ReplyDelete
 13. Kiva kuulla, että on talvehtinut hyvin - vaikka voihan olla, että tästä talvesta tulee vaikka lumeton, se on taas ihan eri juttu sitten. Kevätesikkopelto on vähän liioiteltu luonnehdinta muutaman neliömetrin alasta, mutta kun se kuulostaa niin mukavalta ;-)

  ReplyDelete
 14. Hassua, etten syntyperäisenä porilaisena edes tiedä tai muista, että siellä on jossain Multasormi. Tuo kerrannainen pallohortensia vaikuttaa aika ihastuttavalta.

  ReplyDelete
 15. Ehkä se ei ole ollut niin pitkään. Se on Mikkolassa, vähän sellaisella teollisuus-kauppakeskusalueella.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!