Thursday, 22 July 2010

Rakkaani Bela Lugosi

Eilen illalla alkoi yksi terälehti kääntyä auki. Illalla! Tavallisesti päivänliljat sulkeutuvat yöksi ja avaavat seuraavana päivänä taas uuden kukan.
Mitäpä tavanomaista voisi odottaa kukalta, joka on nimetty Draculaa 1920–40 -luvuilla näytelleen transsilvanialaissyntyisen näyttelijän mukaan, joka myöhemmällä iällä kärsi morfiiniriippuvuudesta ja halusi tulla haudatuksi Draculan asussa.

Tänään aukesi ensimmäinen kukka kokonaan. Löysin tämän ihmeellisen ihanuuden kaksi vuotta sitten Gardens Illustratedin sivuilta. Etsin myyjää Suomessa, mutta en löytänyt. Englannista löytyi kurjenmiekkoihin ja päivänliljoihin erikoistunut Aulden Farm, joka postitti tilaukseni tänne siististi paketoituna. Kahden vuoden odotus palkitaan, vieläpä ruhtinaallisesti. Nuppuja on ainakin kymmenen ja uusi kukkavana nousemassa.
Voiko olla mitään näin ihanaa. Tämä on täyttä samettia.

21 comments :

 1. Kyllä se onkin upea, aivan ihana!

  ReplyDelete
 2. Ooh! Voisikohan moiselle taimistolle tehdä kimppatialuksen..ihana. olen vähän hurahtamassa noihin(kin)!

  ReplyDelete
 3. Hei Inkivääri ja Kirsikka!
  Tänään tyhjensin ja siivosin kaivon, kun se oli kuivunut lähes tyhjäksi (viikkoihin ei ole satanut). Mutainen, hikinen ja raskas työ tuntui paljon mukavammalta kun välillä voi käydä ihailemassa tuota uskomattoman kaunista ja suurikokoista kukkaa. Nyt kun on uudet hiekat kaivon pohjalla on olo raihnainen ja väsynyt mutta onnellinen. Ja taas istun kukan ääreen ihmettelemään.

  ReplyDelete
 4. No hei vaan Sanni, viestisi tulikin samaan aikaan kun kirjoitin!
  Varmaan voisi tehdä kimppatilauksen, vaikka muistaakseni postitus ei ollut päätä huimaava - tilasin samalla 6 erilaista kurjenmiekkaa, heh...
  Heillä on ihan hyvä lista nettisivuillaan www.auldenfarm.co.uk

  ReplyDelete
 5. Kohtalokas komistus tuo Bela Lugosi; palkitsee odotuksesi yltäkylläisesti! Täytyypä käydä kurkistamassa vinkkaamaasi nettisivua.

  ReplyDelete
 6. Joo Tina, todellakin, wau! Ja kun se vielä tuoksuukin hieman.
  Varohan Maria, siellä on kymmenittäin päivänliljoja, erityyppisiä kurjenmiekkoja ja vielä muitakin perennoja, vaikka postitukseen nuo juurimukulakasvit ovat varmaan turvallisimmat. Omani tulivat perille ihan priimakunnossa puusilppuun pakattuina. Ruukutin ne tietysti heti.

  ReplyDelete
 7. Oih, mikä upea komistus !!! Kerrassaan ihanan värinen.
  Taidanpa minäkin piipahtaa tuolla heidän nettisivuillaan...

  ReplyDelete
 8. Upeita kukkia! Niissä on jotakin äärimmäistä syvällisyyttä. Tuo värihän on samettisesta teatterin esiripusta! Bela Lugosi, salaperäinen mies, sormensa pelissä vieläkin!

  ReplyDelete
 9. Kerrassaan upea kukka ja väri huikea!!!

  ReplyDelete
 10. Todella upea on. Tänään hiivin katsomaan: voiko olla totta että se ihmeellinen kukka on täällä...? Siellä se on, vaikka uutta kukkaa ei vielä ole auennut.
  Teatraalisuutta tuossa on, keskustan keltainen ihan kuin hohtaisi omaa valoaan. Varmaan jos Bela Lugosi tietäisi, olisi eri tyytyväinen elävänsä juuri tuona kukkana.

  ReplyDelete
 11. Onpa hienoa että kukkia nimetään myös miesten mukaan, mitäs muita niitä onkaan? Ihana kukka tuo sinun!

  ReplyDelete
 12. Se on totta, ja yleensäkin on hauskaa että kukilla (tai siis lajikkeilla) on nimet. Tällä hetkellä minulla kukkii punakärsämö 'Walter Funcke' (saksalainen puutarhasuunnittelija). Ja onhan pihallani ainakin myös tulppaani 'Philippe de Comines' (ranskalainen kirjailija) ja syreeni 'Andeken an Ludwig Späth' (saksalainen taimitarhuri).

  ReplyDelete
 13. Oi, aivan upean dramaattinen, mutta mitä muutakaan voisi kuvitella Bela Lugosiksi ristityltä kukalta! :D Täytyypä käydä tutkimassa tuota Aulden Farmia...

  ReplyDelete
 14. Sinä Linda osaat ymmärrykseni mukaan arvostaa dramatiikkaa... Romppalasi on sen näköinen, huoneissa punaista samettia ja kohtalokasta sinistä, ei mitään hempeilyä! Onkin ihanaa, kun draaman voi ulottaa puutarhaankin. Itse asiassa sinne voi sijoittaa mitä vain omista pikku tekeleistä romanttisiin haaveisiin, matkamuistoihin ja särkyneisiin sydämiin.

  ReplyDelete
 15. Varmaankin upean kukkasi avautumisen kunniaksi Helsingin Sanomat on julkaissut tänään kulttuurisivullaan lähes puolen sivun kokoisen kuvan vampyyri Bela Lugosista!

  ReplyDelete
 16. Kiitos Saila :) juu tykkään kaikesta dramaattisesta ja "näyttävästä", olen samaa mieltä ja nuo asiat tekee kaikesta merkityksellistä. Olipa muuten valtavasti ihanuuksia tuolla Aulden Farmilla, eilen illalla kävin kuolaamassa kaikkia ihanuuksia.
  Toimittavatko he kasvit juurakkoina?

  Viherpeukaloilta hommasinkin tänä vuonna "Arctic Snow" päivänliljaa, sen kaveriksi sopisi vaikka tuo "Midnight Magic" :) samaan penkkiin kun tuli istutettua sekaisin "mustia" ja valkoisia liljojakin...

  ReplyDelete
 17. Härregyy, onpa suuri kuva naisen kaulaan hampaansa kohta iskevästä Lugosista, hui!

  Farmi toimitti tilaamani kurjenmiekat ja päivänliljan juurakkoina (juurimukuloina) muovipusseissa ilman multaa, puusuikaleisiin pakattuna. En tilannut tavallisia perennoja, jotka pitää varmaan toimittaa mullassa, kun ne eivät kestä juurten kuivumista.

  Tuo kuvaamasi tumman ja vaalean yhdistelmä on varmasti upea! Keväällä Viherpeukaloilla oli jokin 'Minstrel Boy' -päivänlilja, joka näytti kuvassa violetimmalta ja ehkä vaaleammalta kuin Bela Lugosi (mutta eihän siitä voi olla varma, kuvissa värit saattaa olla hieman väärin ja tuo punainen on kuulemma vaikea saada painotuotteeseen oikein).

  ReplyDelete
 18. Kiitos tiedosta!

  Juu, Minstrel Boy se oli! Sellaisen myös hankin, on tosin eri penkissä kuin tuo valkoinen, oli houkuttava väri :) Toissa vuonna sain kaupanpäälliseksi "Crimson Piraten" joka on syvä lämpimän punainen jossa keltaisia raitoja, kukki ensimmäistä kertaa viime kesänä, se on kanssa tosi hieno :)

  ReplyDelete
 19. Ihastelin Crimson Piratea myös jossakin kuvassa yhtenä päivänä, en ollut tajunnutkaan että siinä on jännittävä hämähäkkimäinen kukka! Kyllä on yhdessä kasvilajissakin paljon valinnanvaraa ja vaihtelua.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!