Friday, 23 July 2010

Toinen ihanuus

Kun nyt kerran mainostuksen makuun pääsin, niin esittelen toisen ihanuuden, jonka tilasin samaan aikaan kuin tuon edellisen postauksen Bela Lugosin samalta Aulden Farmilta. Tämä on siperiankurjemiekka 'Shirley's Choice' ja kukki niinikään ekaa kertaa tänä kesänä, viikko–pari sitten.

Kumpikin kasvi kasvaa kosteassa penkissä, ilmeisesti entisen tien pengerryksen etelän puolen penkalla. Se on tonttini kostein kohta, keväisin tuossa ojassa seisoo vesi ja sitä suorastaan solisee rinnettä alas ja salaojan kautta tälle alapuolelle, juuri noille siperiankurjenmiekoille. Muita kasveja penkissä ovat päivänlilja 'Bela Lugosin' lisäksi mm. rusopäivänliljat, palmusara, mustaselja 'Back Lace' ja valeangervo.

Yhden sulkavaleangervon jo onnistuin tappamaan talvimärkyyteen, joten ostin tänä kesänä uuden Sainion taimitarhalta Laihian läheltä. Tämä on 'Chocolate Wing' ja toivon että tällä kertaa onnistun. Tällaisella savimaalla, vanhalla merenpohjalla on välillä vaikeaa talvimärkyyden kanssa. Vaikka valeangervo pitää märkyydestä, koskee se kuulemma ainoastaan kesää. Talvella ei saa olla märkää. Niinpä tämä on kauempana vetisestä kohdasta, lähempänä taloa jossa alkaa jo olla kuivempaa.
Muuten kyllä tällainen paikka on ihan ihanteellinen monille kasveille: kesälläkään maa ei kuivu ihan täysin kuin pinnalta, ja aurinkoa riittää.

Kurjenmiekan levästössä vaanii viinirypälesilmäinen pantteri.

Musti the Black Panther among irises.

5 comments :

 1. Saila, I love your gardens, your photography, your kitties! You have such a fabulous green thumb--I wish I could have 1/8 of the talent you have in the yard. It takes practice, right? And patience? Im trying.....

  I did plant some flowers among my veggies that were having some aphid troubles and now there are ladybugs all over taking care of the garden--Im happy about that! I think important lessons are learned every season.....

  ReplyDelete
 2. Ihana valkoinen kurjenmiekka. Tarvitsee varmaan vähän kosteamman paikan kasvaakseen, minulla on niin kuiva tontti, että on turha toivo yrittää.
  Käytiin muuten Korppoossa moottoripyörillä alkuviikosta Saaristokierroksella ja kävin myös Amalias Hem-nimisessä sisustusliikkeessä ja Korppoon kirkossa, joka oli tosi kaunis.
  Kaunis on saarenne ja varmasti tullaan uudelleen.
  Ihanaa kesän jatkoa sinulle.

  ReplyDelete
 3. You know, Ms. Speck, I used to be so impatient. As a teenager, my knitting&garden projects were hopeless. Now, 20+ years later I'm glad to say I've improved. That's a great thing to notice.
  Not that I (or anyone) am perfect. You may not know, but in the above text I write about killing a Rodgersia of winter wetness. I read somewhere that it enjoys humid soil. They didn't say it's only applicable in the summer. Life long learning. Bugs... you never know what they are up to. Next year they might have developed new strategies.

  Tuija, vai kävitte täällä! Tai itse asiassa, en asu varsinaisella Korppoon (Kyrklandetin) saarella vaan Ahvensaaressa Korppoosta pohjoiseen. Mutta kaunista on täälläkin! Tosin ei niin hienoa kuin kirkonkylässä, 1300-luvun kirkko ja vanha kartano luovat siellä tosiaan tunnelmaa.
  Siperiankurjenmiekat on aika hyviä selviytyjiä monenlaisilla mailla. Ehkä hiekka tai moreeni on sillekin jo vähän liikaa, mutta kosteikkoa se ei tarvitse.

  ReplyDelete
 4. Ihana valkea kurjenmiekka ! Olen luullut, että nuo valkeat olisivat vähän arempia. Taidanpa minäkin rohjeta kokeilemaan, vaikka meillä pohjavesi on aika korkealla tällä alueella....

  ReplyDelete
 5. Jalostetut lajikkeet ovat varmasti aina arempia kuin lajin alkuperäiset versiot. Tuo on ainakin hyvin talvimärässä kohdassa ja on selvinnyt sekä leudosta kosteasta talvesta (joka päättyi helmi-maaliskuun pakkasiin, niin kuin usein käy), että kovasta pakkastalvesta. Sen vieressä on samaan aikaan istutettu 'Wealden Butterfly', joka ei vielä ole kukkinut, mutta sekin on mukavasti runsastunut.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!