Sunday 4 August 2024

Kaunein kärhö

 Vaikea on valita, mutta voi olla, että yksi nousee yli muiden.

Olen ehtinyt kiertää puutarhaa vähemmän kuin tavallisina kesinä talon laudoitus- ja maalausurakan takia. Kuistin nurkalla kasvava ihanaakin ihanampi 'Hågelby White' -tarhaviinikärhö tulee kyllä huomattua, kun kuljen kuistin kautta monta kertaa päivässä.
Tämän kärhön suloisuus on vailla vertaa; niin siro, keveä ja raikas!

Koko kasvissa on hurmaavaa ilmavuutta; niin kukissa, lehdissä kuin koko kasvustossakin.
Keväällä kärhö oli kuivunut maata myöten ja huolissani ehdin jo pohtia, onko se kuollut. Kesäkuun puolivälissä se kuitenkin nousi ja tänä vuonna kasvusto on vielä tavallistakin keveämpää, kun se koostuu kokonaan tuoreista vihreistä versoista.
Ehkä tämän voisi leikata joka kevät alas asti.

Kuistin nurkassa on hyvin kuiva kasvupaikka, sillä rakennus ja räystäs pitävät huolen, ettei sadevettä oikein maahan putoa. Kärhön juurien luulisi kasvavan aika syvälle maahan, jolloin ne löytävät kosteutta syvemmältä tai sivummalta. Tänä vuonna kasvi kukkii paremmin kuin edelliskesinä, minkä luulen johtuvan vähän tavallista paremmasta kosteudesta. Sateita tullut säännöllisemmin kuin yleensä.
Heinäkuun loppupuolella oli kahden viikon täysin sateeton jakso, mutta toissa yönä kuivan kauden katkaisi 8 millimetrin sade – jihuu!

'Madame Julia Correvon' on myös tarhaviinikärhö, mutta aivan eri luonteinen kuin valkoinen keijukaisserkkunsa. Syvänpunainen väri on mahtava ja näkyvä, tätä kasvia ei tarvitse tutkailla lähietäisyydeltä kukat nähdäkseen. Kärhöjen värivalikoima on loistava: löytyy jokaiseen makuun.

'Polish Spirit' sykähdyttää myös värillään. Tämä on niin sanottu LL eli late & large-flowered, toisin sanoen myöhään kukkiva isokukkainen risteymä. Kukat eivät kuitenkaan ole liian kookkaat minun makuuni, siroutta löytyy.

Esitellään vielä kerran muotopuutarhan 'Comtesse de Bouchaud', hyvä kukinta tänä vuonna. Tämäkin kuuluu LL-sakkiin.

Loppukevennys – tai pikemminkin -romahdus. Olisin voinut muistaa tukea kultapallot. Pari erittäin tuulista päivää ja sitten sade: porukka on laonnut. No, kiipeän seuraavaksi taas tikkaille, joten mitäpä tuosta.
Iloista elokuuta!


Kultapallo Rudbeckia laciniata, kerrotut lajikkeet
Tarhaviinikärhö Clematis Viticella-Ryhmä

26 comments :

  1. Myöhemmin kukkivia kärhöjä kannattaa ehdottomasti istuttaa omaan puutarhaan. Niistä riittää iloa vielä senkin jälkeen, kun muut ovat jo lopettaneet. Polish Spirit on minusta yksi parhaimpia tässä sarjassa (tosin kovin monesta ei edes ole kokemusta).
    Olen kuullut, että kultapallon voisi leikata puolivälistä matalammaksi kasvuvaiheessa ja silti se kukkii normaaliaikaan. Eikä lamoa, kun vartta on vähemmän. Omakohtainen kokemus puuttuu, kun en koskaan muista kokeilla.
    Täällä melkein kaikki makaa pitkin pituuttaan, kun eilenkin vettä tuli moneen otteeseen valtavalla voimalla. Vanhasta syyshortensiasta murtui iso oksa. Pensas on täynnä isoja kukkia, joiden painoa vesipisarat lisäsivät.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onpas teillä tullut vettä! Toivottavasti ei enempää tuhoja.
      Kokeilin kerran tuota poikki leikkaamista alkukesällä, mutta kyllä kultapallojen varret silti elokuun tuulissa kaatuilivat. Ei ollut sanottavaa eroa edes normaaliin. Voi olla, että tänä kesänä ne ovat kasvaneet vähän normaalia pidemmiksikin, kun alkukesällä tuli noita säännöllisiä sateita. Ehkä ne pitäisi leikata vielä alempaa kuin puolivälistä, mutta sitä en ole muistanut kokeilla.

      Delete
    2. Ai niin ja tuo Hågelby White on muisto mukavasta reissustamme, se bensaraha :-)

      Delete
  2. Monille kärhöille on onneksi suosijansa. Joku kerta mietit, käykö kärhöissä pörriäisiä. Muissa kärhöissä en ole huomannut lenteleviä eläimiä, mutta Aljonushkassa kävi kukkakärpänen useammassa kukassa sisällä. Kauniita kärhöjä on kyllä paljon. Kauniita ovat sinunkin suosikkisi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luulisi kärhöissä jotakin mettä tai siitepölyä olevan, havaintosi vahvistaa, että ainakin joissakin kärhöissä on. Nuokkuvakukkaiset ovat ihanimpia!

      Delete
  3. Kivipellon Saila4 August 2024 at 18:41

    Tuo Hågelby White onkin todella herkkä ja suloinen, valloittava! Kärhöt ovat ihania! Itse en kovin isokukkaisia kärhöjä ole meidän mäelle istuttanut, tykkään näistä pienempikukkaisista la erityisesti nuo LL-kärhöt ovat hankintalistalla jo kukinnan pituudenkin vuoksi! Voi ressukkaa kultapallo, lama iski! Laiskana ihmisenä mulla kasvaa niin punalatvassa kuin kultapallossa se matalampi muoto 😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hågelby White on kuin keijukaisten maailmasta, ihan omassa sarjassaan.
      Kultapallo oli pihassa valmiiksi, luulen, etten ostaisi sitä itse. Kuvittelin, että kuistin vieressä se saa tukea kuistista, mutta mitä vielä. Lakoaa joka suuntaan. Monena vuonna olen sitonut narua kuistin kaiteeseen, nyt en muistanut.
      Punalatvat eivät täällä kyllä kasva ikinä niin korkeiksi, että kaatuilisivat!

      Delete
  4. Kärhöistä ei ole vielä kokemusta, mutta kauniita ne ovat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin ovat. Ja niitä on todella isoiksi kasvavia ja sitten pienempinä pysyviä.

      Delete
  5. Onpa ihana kärhö, kuin Helinä-keiju hamosessaan ja kaupanpäälle heleän vihreät lehdet. Bouchaud on yksi minun suosikeista.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bouchaud on nätin värinen ja muutenkin soma. Mutta ei vedä vertoja Helinä-keijun suloisuudelle.

      Delete
  6. Kauniita kuvia kärhöistä🥰Luulin oman Polish Spiritini paleltuneen talvella, mutta onneksi se kuitenkin alkoi näyttää elonmerkkejä ja on tehnyt jo muutaman kukankin.
    Voi kultapalloparkaa! Itse leikkasin juhannuksen tienoilla omat kultapalloni matalammaksi ja ovat tosi hitaasti alkaneet kukkia. Mutta pystyssä vielä toistaiseksi ovat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi Polish Spiritisi olikin hengissä!
      Ensi vuonna minun täytyy taas kokeilla tuota leikkaamista.

      Delete
  7. On kyllä ihanat värit kärhöissä. Kukkiessaan tuovat iloa pitkään. Välillä tosin talvi saattaa kurittaa. Minun valkoisessani on jokin lakastumistauti. Se ehti tosin upeaan kukkaan, mutta luulen, että tauti saa "bensaa liekkeihin" pitkään jatkuvassa kosteassa ilmastossa. No sille ei voi mitään. Kunhan ei tartu muihin 🤗

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi ei, onko siellä jatkuvasti kosteaa, ei ole mukavaa. Toivottavasti se on elossa kumminkin!

      Delete
  8. Kärhöt on kyllä upeita ja kovia kukkimaan siellä missä onnistuvat. Niistä vuosien varrella olen haaveillut omaankin pihaan, mutta aina on jäänyt, syystö rai toisesta, Syuonebseklkö on karua kasvuseutua ja sekö sitten on ollut jarruna kun en ole niitä laittanut koskaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suomenselkä taitaa olla tuo sana, jota hetken arvailin. Tosiaan, se varmaan karsii kasvikokeiluja.

      Delete
  9. Hurmaavan ilmavuuden olet kyllä saanut hyvin taltioiduksi Hågelby White -kuviin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. KIva! Sen herkkyyttä on aika vaikea saada kuvattua.

      Delete
  10. Tosi suloinen tuo Hägelby White🥰 Minulla kultapallot on vielä pysyneet pystyssä, mökillä on ollut tänä kesänä aika kevyitä sadekuuroja ja kultapallot ovat jääneet tavallista lyhyemmiksi. Ehtivät kyllä vielä kallistella...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä ne vielä ehtivät venyä ja kallistua :-D

      Delete
  11. Olipas kiva kärhökatsaus, söpöläisiä täynnä. Ymmärrän kyllä oikein hyvin, miksi 'Hagelby White' on lempikärhösi. 'Comtesse de Bouchaud' on ollut pitkään hankintalistallani, mutta ei ole tullut vastaan kukkivaa yksilöä eikä äidilläni ole onnistunut juuri sen kärhön pistokaslisäys. Vähän tempukas tuo kreivitär.
    Onpas kultapallolle käynyt hassusti. Toisaalta, tuo taitaakin olla kultapallon tyypillisin loppukesän ulkomuoto... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi tulin istuttaneeksi Hågelbyn tähän kuistin kulmalle. Siinä se on oikein framilla. Toivottavasti löydät oman kreivittäresi!
      Heh, kultapallot ovat tosiaan aina noin loppukesästä.

      Delete
  12. What a big world we live in, no matter the relative closeness. You had a drought, we had a very wet end of July and beginning of August. Way too wet! Since it has been a long season, it is (or at least feels) somewhat autumnal too now!

    What a wonderful clematis 'Hågelby White' is! Very beautiful!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'm sorry to hear about the wet, and read about it in your blog too. I hope it gets better. Too autumnal at the beginning of August is not good :-(
      We've had a much better summer rainwise that for a long long time. This morning it rained, the last rain was a week ago and then again exactly a week before that. At the beginning of summer we also had curiously regular, once-a-week rains. A gardener's dream irrigation!
      'Hagelby White' is so dainty, fresh and beautiful – it is hard to beat.

      Delete
  13. Ai että, nämä pienikukkaiset kärhöt on niin hurmaavia! Meillä ne alkavat joka vuosi kasvunsa ihan maanrajasta, ja joskus pitävät jopa välivuodenkin.

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!