Monday 29 July 2024

Ruskopenkin oranssit hehkut

 Ruskopenkki on pistänyt parastaan keväästä asti. Nyt muistankin, että sen kevätloistosta piti tehdä blogijuttu, mutta se jäi. Kaikenlaisia kevätkuvia on toisaalta niin ihana katsoa talvella, että siinäpä yksi lukuisista talven mittaan toteutettavista jutuista.

Keskitytään nyt tähän hetkeen. Tai tämä oli hetki sitten, kun totesin, että tiikerililjat ovat kauneimmillaan nuppuisina. Niiden sävytkin ovat ihan täydelliset. Ruskosormustinkukka on liljalle hyvä sävypari – yhtä korkea mutta aivan eri muotoinen.

Tältä näytti ruskopenkki pari päivää sitten. Rauhallisia, kauniita sävyjä. Taustalla on paahdepenkki, joka on sinisenään sikuria. Paahdepenkin tässä päässä kasvaa marjaomenapensas 'Marleena', jolla on tummat lehdet.
Oikealla näkyy kolmioka – siitä on yhtäkkiä tullut pieni puu! Vuosikausien juromisen jälkeen se on vähän minua korkeampi. Voi että se on kaunis, höyhenenkevyt.

Yritin kuvata sitä tuulisena päivänä, mikä oli vaikeaa, mutta toisaalta pienten lehtien liike ja luonne ehkä näkyy tässä epätarkassa kuvassa. Tämä puu on piikitöntä muotoa inermis. Kolmioka kun on luonnostaan okainen.

Tänään tiikerililjojen ensimmäiset kukat avautuivat. Se on vähän tuollainen huomiovaras, sillä väri on niin loistava, ettei muita vierellä olijoita enää oikein huomaa. Ihana se kyllä silti on. 
Nyt viimeistään saan vahvistuksen ratkaisulle siirtää taustalla häämöttävä oranssinpunakukkainen äitienpäiväruusu (polyantharuusu 'Oranje Moersdag') tänne ruskopenkin läheisyyteen. Se oli nappivalinta jo silloin, kun ruskopenkissä kukkivat tarhaidänunikot, ja nappi se on nytkin. Sen edessä näkyy punaruskeita lehtiä, se on japaninvaahtera 'Enkan'.

Voi että, olisipa vielä alkukesä ja idänunikot! En ole yhtään valmis loppukesään!

Tässä vielä 'Oranje Moersdag' lähempää. Tämä on kukkinut yhtäjaksoisesti äitienpäivästä saakka. Ihana, ihana ruusu!

Ruskopenkki alarinteestä käsin. Tässä edustalla on alueen toinen ihastuttava puu, joka on kasvanut hyvin: kiinanpunapuu. Silläkin on tuollainen kevyt, höyhenmäinen luonne, mutta tyystin eri muoto.

Tähän aikaan vuodesta ei voi tehdä juttua ruskopenkistä ilman Crown Princess Margareta -Austinruusua. Sen ensimmäinen kukkaterttu on jo ohi, mutta seuraava on avautunut.

Ruskopenkin suunnasta näkyy myös päivän aikaansaannos. Sain talon toisenkin päädyn yläosan maalattua siniseksi ja olen yhä elossa! Tänään aloitin valkoisia osia täällä länsipäädyssä, eli sahalaita sai valkeat kärjet. 
Vintin ikkunoiden ympärille on tarkoitus laittaa uudet, vanhan profiilin mukaan höylätyt listat vielä tässä loppukesän mittaan. Vanhoista ei ollut enää lähes mitään jäljellä, mutta ne olivatkin kai palvelleet talon koko 150-vuotisen iän.

Tuulisen päivän ilta on kaunis, hieman utuinen.


Japaninvaahtera Acer palmatum
Kiinanpunapuu Metasequoia glyptostroboides
Kolmioka Gleditsia triacanthos
Marjaomenapensas Malus toringo var. sargentii
Polyantharuusu Rosa Polyantha-Ryhmä
Ruskosormustinkukka Digitalis ferruginea
Sikuri Cichorium intybus
Tiikerililja Lilium lancifolium

34 comments :

  1. Hienon värinen tulee kyllä talosta. Viime viikolla avautui ensimmäinen tiikerinliljarykelmäni. Ne ovat kauniita. Mietinkin juuri eilen että haluaisin enemmän, mutta milloin niitä pitikään istuttaa 🤔

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niiden lehtihankoihin kasvavista itusilmuista kasvaa uusia taimia, kun ne putoavat maahan. Liljojen sipuleita myydään keväisin ja syksyisin, kannattaa katsoa kaupoilla, jos olisi elokuun lopussa. Jos ei, niin sitten keväällä.

      Delete
  2. Ah miten ihana sininen talonpääty. Tiikerililjat ovat ihania. Kylvän aina itusilmut jotta saisin lisää taimia, tuskaisen hitaasti kasvavat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niillä taitaa kulua vuosia kasvaa kukintakokoon.
      Olen tosi iloinen tästä talon sinisestä yläosasta, joka oli suunnitelmissa jo ainakin kymmenen vuotta.

      Delete
  3. Hienoa, että olet saanut jo pelottavammit paikat maalattua. Kaunista jälkeä. Tuo ruskosormustinkukka kyllä kiehtoo. Se sopii hyvin moneen oranssiin ja ruskeaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On huojentavaa, ettei enää tarvitse olla ihan niin korkealla, vaikka vintin ikkunoiden listojen laittaminen onkin vielä mukavuusalueen yläpuolella.

      Delete
  4. Oranje Moersdag-ruusun kukka on söpö palleroinen. Pitkään kukkivaa ruusua katselee mielellään.
    Tiikerinliljat kuuluvat kesän odotettuihin kukkijoihin. Minäkin laitan itusilmuja tiettyihin paikkoihin, jotta saisin lisää tiikereitä. Jostain syystä itusilmuista kasvaa kukkia ihan omituisiin paikkoihin. Tiikereillä on siis villi luonne, jota ei niin vain ihminen saa mieleisekseen muokattua.
    Olisipa touko-kesäkuun vaihde. Ei vielä ole elokuun aika.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pallurakukat ovat todella kauniita. Miksen ollut aiemmin tajunnut ostaa itselleni äitienpäiväruusua. Voi olla, ettei jää ainoaksi.
      Ihana ajatus tuo villi tiikeri!
      Meillä on sama toive ajankohdan suhteen. Minäkään en ole yhtään valmis syksyn lähestymiseen.

      Delete
  5. Ihanaa oranssia! Ajatella, 150 vuotta vanha talo. Ja minä kun olen hehkuttanut meidän satavuotiasta taloa, sehän on ihan tuore rakennus sinun taloon verrattuna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No ei niissä nyt niin suurta eroa ole :-D Ja kahdensadan vuoden päästä ero tuntuu vielä pienemmältä!

      Delete
  6. Ihanan värinen talo ja pitkään kukkiva ruusu! Nyt tuli mieleen, kiinnostaako pölyttäjiä liljat (esim. Tiikerinlilja?) Vai saavatko ne niistä mitään? Tänään olen lukenut pölyttäjien suosikkisipulikasveista, ja syksyllä hankin krookuksia, helmililjoja ja kevättähtiä enemmän kuin muita. Haluan pihaan enemmän mehiläisiä ym. Mielellään niitä seurailee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menin tarkkailemaan tiikerililjoja pitkäksi toviksi, mutta en nähnyt niissä mitään liikettä, paitsi muurahaisia. Pörinää kyllä kuului, mutta kaikki pörisijät vierailevat viereisissä ruskosormustinkukissa.
      Voi silti olla, että yöllä liikkuvat perhoset ja kiitäjät ruokailevat liljoilla.

      Delete
  7. Täällä toinen joka ei ole valmis elokuuhun ja sen perään hiipivää s-sanaan. Puutarha rehottava ja tuntuu kuin kaikki olisi jo etukäteen kukkinut kuuman ja sateisen kesän aikana. Komeasti kukkii siellä ja olet urakoinut "henkesi kaupalla" talon kimpussa. Komea tulee!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mukava kuulla, että on kohtalotovereita, vaikka asia ei mukava olekaan! Kiitos, tänään taas näyttää hitusen paremmalta, kun talon nurkat saivat valkoista maalia. Mukava nähdä edistystä lähes joka päivä, se motivoi.

      Delete
  8. Tiikerinliljoja (ihastuksen huokaus). Näin oranssin suurena ystävänä tunnustan rakkauteni kyseistä liljaa kohtaan!
    Upea sävy myös Crown Princess Margaretalla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meitä on sitten useita oranssin ystäviä! Blogin lukijoista tiedän, että on useita muitakin. Oranssi on aivan ihana. Voimaväri.

      Delete
  9. Tykkään noista punaisista palleroruusuista, eikä keltaisessakaan ole mitään vikaa. Meiltä on tainneet kaikki tiikerinliljat kadonneet.
    Talon päädystä näkee jo nyt, miten hieno siitä lopulta tulee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihania muotoja näissä ruusunkukissa.
      Kiva, että lopputulos jo häämöttää talon päätyjen suhteen!

      Delete
  10. Haluan vahvasti ajatella, että elokuu on vielä kesäkuukausi, vaikka loppukesän kukat jo kukkivat. Ihana Crown Princess Margareta! Ja talo on upea uudessa maalissaan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Näin se täytyy ajatella. Onhan elokuu kesää, mutta iltojen pimeneminen aiheuttaa kuristavaa tunnetta kurkussa.

      Delete
  11. Ikkunalistat vielä ja sitten kai saat tovin pysyä poissa sieltä lintuperspektiivistä ja me lukijat saamme huokaista helpotuksesta. :) Sen jälkeen saatkin nauttia kauniista talosta pihapiirissäsi, joka viimeisen autereisen kuvan kertomana on ihana kokonaisuudessaan. Japaninvaahtera 'Enkan'´ ja tiikerililja on kerrassaan hieno väripari.
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eilen jo sain mitattua, sahattua ja maalattua tämän päädyn ikkunalistat, homma etenee! Pellavaöljymaalin kuivumisessa kestää muutama päivä, niinpä en ihan heti pääse niitä laittamaan paikoilleen.

      Delete
  12. Kivipellon Saila1 August 2024 at 12:32

    Suuresti ärsyttää kun syksyä puhutaan kaikissa tuuteissa, ei nyt ole syksy ja ensi kuukaan ei vielä ole!! Nyt on kesä 🥰! Tiikerinlilja-ruskosormustinkukka -combo on mitä ihanin - tiikerinlilja on minunkin suosikki ( meillä lapsuudenkodissa se jostain ihmeen syystä kasvoi mustaherukkapensaassa 😄) ja nuo hentolehtiset puut - niin suloisia! Ja tuo sinun talo, upea sininen ja päätyikkuna - niin upea! Kyllä ennen on rakennettu luonnikkaita taloja ja vaivalla sen ajan työkaluilla, taitoa on ollut! Ja tuo ihanaakin ihanampi Austin 🥰, kunhan taas pääsen oikealle kunnon taimistolle niin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olet ihan oikeassa, kesää tässä on, mutta minä kun kuulun niihin, joita alkaa ahdistaa päivän lyheneminen jo pian juhannuksen jälkeen :-D Ja oikeastaan kevään päättyminen surettaa aina kevään lopussa... niin että tätä taustaa vasten voit ehkä ymmärtää, kuinka alan olla ihan maani myynyt ja tilanne vain pahenee viikko viikolta.
      Päätyikkunat vinteillä puuttuivat, niinpä otin mallin yhdestä saman aikakauden samantyylisestä talosta ja tilasin puuosat puusepältä. On kyllä ihailtavaa, miten on jaksettu koristella taloja kaiken elämän aherruksen keskellä.
      Odotan mielenkiinnolla, minkä Austinin valitset!

      Delete
    2. Kivipellon Saila1 August 2024 at 23:46

      Pahoittelen vaahtoamistani ja ymmärrän sinua oikein hyvin ❤️! Mutta mediassa demonisoidaan kaikki vuodenajat ja säät sekä itikoiden määrät jo etukäteen ja se harmittaa! Toki loppukesä on kaihon ja luopumisen aikaa ja vaikka olen syksyn lapsi, rakastan kevättä ja kesää yli kaiken 💚 toki kaamos on minulle toipumisen ja luovuuden, suunnittelun aikaa eli tykkään siitä myös 😄! Mutta nyt pitää nauttia tästä ajasta, kynttilälyhtyjä voisi jo laitella...

      Delete
    3. Onneksi luen lööppejä erittäin harvoin ja joskus uutisetkin jäävät katsomatta pitkäksi aikaa :-D Kuulostaa siltä, että osaat nauttia kaikista vuodenajoista oikein kunnolla. Tuosta minun pitäisi ottaa oppia, kun joskus tuntuu, että suurimman osan vuodesta vain odotan, että tulisi taas maaliskuu.

      Delete
  13. Oih miten upean sininen rakentamastasi päädystä tulikaan... luulin, ettei sitä maalata lainkaan!! Tuulisen päivän illassa roikkuvat kastelukannut tuovat omalla tavallaan upeaa koskeutta... mikä idylli siellä onkaan... sitä on ihana aistia pala-palalta, kun tuntuu että kuvat paljastaa vain vähän ja loppu jää oman arvauksen/mielikuvituksen varaan! Jännittävää!
    Eloa iloisen elokuista toivotellen....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllähän toki maalataan, niin puu kestää kauemmin.
      Kuulostaa kiehtovalta tuo pala palalta paljastuminen ja kuvittelu, en ollut ajatellut asiaa noin :-)
      Mukavaa elokuuta sinullekin!

      Delete
  14. No nyt on komeaa kukintaa ja hyviä väriyhdistelmiä taas kerran! Ruskosormustinkukan muoto on kauniilla tavalla erikoinen ja sopii hienosti tiikerililjojen seuraksi. Oranssi kruununprinsessa on ehdottomasti aina kuvaamisen arvoinen! Ihana ikkuna talosi päädyssä! Ja ison maalausurakan sait tehtyä, onnittelut siitä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ruskosormustinkukka on tosiaan mukavan erilainen sekä muodoltaan että väriltään. Ja kun kukka varsi vain venyy pituutta, ja joskus haarautuukin, kestää kukinta useita viikkoja.
      Kiitos! Maalaus alkaa olla loppusuoralla, en olisi ikinä uskonut pystyväni tähän kaikkeen yhtenä ja samana kesänä.

      Delete
  15. Kaunista kaunitsta kaunista.
    Ihanaa viikonloppua sinulle.

    ReplyDelete
  16. Kaunis ikkunaristikko, vähän erilainen, ja tuo valkoinen sahalaita on kyllä hieno, kuin pitsireunus. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuo vintin ikkunan malli on yhdessä talossa saaristotien varrella. Sen yksityiskohdat ovat samanlaiset kuin minun talossani, niinpä arvelin sen saman ikäiseksi. Minulta kun puuttui tuosta vintin ikkuna kokonaan, niin teetin pokan puusepällä ja lasitin itse. Hyvä keino hyödyntää pieniä lasinpaloja, joista ei riitä isompiin ikkunoihin :-)
      On mukava palauttaa alkuperäinen, yksityiskohtaisempi talon koristelu. Silloin jaksettiin nyhertää kauneuden eteen, myöhemmin oli kaikki vedetty päälle vain samalla punaisella.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!