Wednesday 10 July 2024

Niittytunnelmia

 Ne niin sopivat keskikesään.

Äitini on tämän viikon vieraanani. Kun hän näki preerian, jota useimmat varmasti pitäisivät vain kokoelmana rikkaruohoja, hän totesi, että onpa kiva tämä kukkapenkki. Kukkapenkki!

Preeria toisesta suunnasta. Se alkaa ruusupergolasta ja kattaa kivisen, paahteisen pikku rinteen. Monet preeriani kasveista ovat luonnonkasveja, kuten tienpientareiden keltakannusruoho, palsternakka ja pietaryrtti. Nyt alkavat myös yksivuotiset kukkia, kurkkuyrtti ensimmäisenä.

Mäkimeiramiakin preerialta löytyy. Kun kaikki kasvit ovat yhtä leviäviä, pitäisi lopputuloksen kai olla keskenään pärjäävä sekoitus.

Toivon, että vaaleankeltaiset 'Citrinus' -niittyleinikit pärjäävät. Ehkä kitken niiden ympäristöä vähän kumminkin. Kurkkuyrtti osaa olla aikamoinen jyrä.

Ruusupergolan kohdalla on aika paljon palsternakkaa. Rakastan sen väriä. Olen hankkinut sen alun perin tienposkesta Paraisilta. 

Tienposkesta täältä kotisaarelta löytyi maarianverijuuri, tuo keltakukkainen kynttilämäinen kukka. Se on kalkinsuosija ja sitä kasvaa heti puutarhani ulkopuolella tien varrella, silloin tällöin löytyy taimi aidan sisäpuoleltakin. Siemenissä on väkäset ja niitä kulkee kissojeni turkeissa. Tämän olen tarkoituksella tähän istuttanut. 
Keltainen on oiva vastaväri liilalle ketoruusuruoholle.

Pörriäiset ja perhoset rakastavat luonnonkukkia. Tässä yhdessä ketoruusuruohon kukassa oli kolme kimalaista, mutta niistä erottaa vain kaksi. Sitten on tuo upea kuparinvärinen pikkutyyppi myös. 
Vieressä on kultakärsämö tulossa kukkaan.

Aivan täydellinen kombo! 'Alchymist' -köynnösruusu, villiä palsternakkaa ja koristekastikka 'Overdam'. 'Alchymist' vaihtaa väriä, joku saattaa muistaa vaalean oranssit kukat vähän aikaa sitten. Ne vanhenevat tämän väriseksi.

Ketoniityn poikki johtaa polku muotopuutarhaan, nyt ollaan toisessa kohdassa pihaa. Täällä on luonnonkasvillisuus, johon en ole lisännyt mitään, vähän kyllä joskus yrittänyt kylvää unikkoa sun muuta, mutta jäljellä on vain luonnonkasveja virnaa, keltamataraa ja siankärsämöä. Kaunis keto näinkin.

Rohanissa on oma värimaailmansa. Tykkään todella tästä tummien kukkien (etelänruusuruoho ja harjaneilikka 'Onyx') sekä tähkähelmikän yhdistelmästä. Taustalla kukkii neidonruusu.

Tähkähelmikkä ja etelänruusuruoho, täydellinen pari. 
Olen kasvattanut tähkähelmikän alun perin siemenestä, se tuottaa myös reippaasti siementaimia ihan itsekin. Kasvatin preerialle omat siementaimet – sama heinä näkyi jutun ensimmäisessä kuvassa mutta eri värimaailmassa.
Olen iloinen, että äiti tajusi istutustyylini!

Laitetaan loppukevennykseksi uusi ötökkä varsin monilajiselta ötökkäpihaltani. Sinisilmäkiitäjä ei ole mikään harvinaisuus, mutta en ollut sitä aiemmin nähnyt. 
Kiitäjä oleili koko päivän sinipiikkiputken varressa. Sitä olisi pitänyt mennä häiritsemään, jotta olisi nähnyt takasiipien komeat silmät (joiden tarkoitus on pelottaa häiritsijät pois), mutta en raaskinut. Sillä oli selvästi antoisat tupsluurit tuossa.


Etelänruusuruoho Knautia macedonica
Harjaneilikka Dianthus barbatus
Keltakannusruoho Linaria vulgaris
Keltamatara Galium verum
Ketoruusuruoho Knautia arvensis
Koristekastikka Calamagrostis × acutiflora
Kultakärsämö Achillea filipendulina
Kurkkuyrtti Borago officinalis
Maarianverijuuri Agrimonia eupatoria
Mäkimeirami Origanum vulgare
Niittyleinikki Ranunculus acris
Palsternakka Pastinaca sativa
Pietaryrtti Tanacetum vulgare
Siankärsämö Achillea millefolium
Sinipiikkiputki Eryngium planum
Sinisilmäkiitäjä Smerinthus ocellatus
Tähkähelmikkä Melica ciliata
Virna Vicia

26 comments :

  1. Ihana Äiti :) - terkuin pienen pihan Tuija

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hän on aika kiva ja avarakatseinen :-)

      Delete
  2. Onko teillä jotain suunniteltua tekemistä kun äitisi on viikon vieraanasi? Sinulla on kyllä monipuoliset istutukset ja pölyttäjät tykkää myös. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minulla on talon maalausta, mutta äiti on 91-vuotias eli hän lähinnä tekee sudokuja, tepastelee puutarhassa ja sitten tietysti katsomme jalkapalloa, äiti on innokas fani. Sitten on kyläilyjä puolin ja toisin ystävien kanssa täällä.

      Delete
    2. Kuulostaa hyvältä. 🙂 olisi hauska joku sellainen postaus missä haastateltaisiin äitiäsi esim. Lapsuudestasi tai nuoruudesta ja hän vastailisi😀 tai puutarha aiheinen postaus mistä äitisi erityisesti tykkää puutarhassasi.

      Delete
    3. Kiitos juttuvinkistä! :-)

      Delete
    4. Kivipellon Saila12 July 2024 at 11:51

      Se myös kiinnostaisi, sinun lapsuuden rakkauskukat ja oletko ollut luonnonlapsi jo silloin 🥰

      Delete
    5. Vai niin :-D Kysyin jotain äidiltäni, mutta ei tullut puutarhamuistoa vaan muuta. Itse kyllä muistan, että purjehtiessamme tutkin saarissa aina kasvillisuutta kasvikirjan kanssa. Ja oli minulla lapsena jo pieni kasvimaa, mutta niinpä on monella muullakin tenavalla :-D

      Delete
  3. Kivipellon Saila10 July 2024 at 22:46

    Aivan ihania kaikki nuo luonnon kukkapenkin kukat! Kannusruoho on mun suosikki, samoin ketoruusuruoho 💚! Mulla kukkii ihanuus etelänruusuruoho, sen sävy on niin mun! En vain koskaan muista sen nimeä eli nimesin sen uudelleen Saila-kukaksi koska olen sen saanut sinulta 💚

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannusruohon löysin naapurin sorakasan juurelta ja luvalla siirsin sitä kedolle. Se on niin ihana, kuin leijonankita! Hauskaa, että minulla on nimetty kukka siellä. Sekin leviää mukavasti siementaimilla, mutta en ole toistaiseksi koskaan kokenut, että sitä olisi liikaa.
      Minulla on Saila-kukka sinun mukaasi, nimittäin se kellolaukka, kirjoitinkin vastauksen kommenttiisi. Siemenet ovat sinulta!

      Delete
  4. Ihmiset näkevät eri asioita ja eri tavalla. Äitisi on fiksu ihminen. Ja tuo kuparinvärinen laiheliini on tyylikäs.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minustakin tuo pikku öttiäinen on tavattoman kaunis. Moni kovakuoriainen on kuin koru!

      Delete
  5. Niittykasvit ovat tosi viehättäviä ja olet saanut preeriastasi onnistuneen kokonaisuuden - se näyttää niin luonnolliselta.
    Ihana kuva ’Alchymist’ ruususta kavereidensa kanssa, tosi kauniit yhdessä. Ihastelin myös etelänruusuruohoa - tähkähelmikkä on uusi tuttavuus.
    Mahtavan kuvan sait sinisilmäkiitäjästä, en muista olenko koskaan nähnyt tätä lajia tai sitten se on hyvä naamioitumaan taustaansa värityksensä vuoksi. Hauskaa viikkoa äidin kanssa :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Preeria elää ja muuttuu, nyt se näyttää tosiaan aivan luonnolliselta, vaikka on täysin istutettu / kylvetty.
      Kiitäjä oli aivan paikoillaan, mutta se on niin iso, että kiinnitti huomion. Jännän muotoiset siipien reunat. Väri on tosiaan erittäin maastoutuva.
      Kiitos! <3

      Delete
  6. Aah, tätä ihanaa runsautta <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaikki on ihanan kuohkeaa! Opin juuri Jenniltä, että hänen isänsä käyttää sitä kissojen kuvailuun :-D

      Delete
    2. :D No mutta, mikä mainio termi! Sanoisin kyllä, että siellä Saaripalstalla vasta kuohkeaa onkin, mitenkään Jennin isän sanomisia vähättelemättä.

      Delete
    3. Kuohkeaa voi onneksi olla monessa paikassa ja monta asiaa!

      Delete
  7. Ihana tuo maarianverijuuri💛 Kalkinsuosijana sitä luulisi kasvavan täällä Lohjallakin mutta enpä ole koskaan bongannut.
    Muutenkin ihania kaikki niittykasvit ja tuo kiitäjäkin, yhdyn äitisi ihasteluun❤️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kasviatlaksesta kun katsoo, niin kyllä sitä pitäisi olla jossain sielläkin suunnalla, mutta eniten se on selvästi lounainen ja erityisesti Ahvenanmaan laji.

      Delete
  8. Tykkään koko ajan enemmän ja enemmän luonnon kasveista. Ne elävät tuulessa ja auringossa eri tavalla kuin jalostetut, vankkarakenteiset perennat. Preeriasi on aivan ihastuttava. Ilo katsella, vaikkapa vain kuvina.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luonnonkasvit myös sietävät vaihtelevia kesiä, esimerkiksi rutikuivia kausia, monia puutarhakasveja paremmin. Ne kukoistavat, kun muut lurpottavat ja se on arvokasta se.

      Delete
  9. Nyt oli mieluista katsottavaa, aivan mahtavia väriyhdistelmiä. Varsinkin ruusuruohot ja palsternakka muiden joukossa ovat ihan huippuja. Varmistui itselleni nyt myös, että tuo kellanvihreä korkea kasvi, jota tienvieruilla ja niityillä on tänä vuonna näkynyt tavallista enemmän, on tosiaan palsternakka. Se on komea ja hienon värinen. Nyt on näkynyt poikkeuksellisen paljon myös keltamataraa ja kun rinnalla kasvaa vielä ahdekaunokkia ja hiirenvirnaa, on lenkkipolun varrella riittänyt ihastelemista. Omalla pihalla sopivissa kohdissa saavat rauhassa levitä siankärsämöt, metsäapilat, hiirenvirnat...Ahdekaunokin siemeniä olen myös kerännyt luonnosta ja kylvänyt, mutta vielä ei ole näkynyt kasvua.
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihania kaikki nuo mainitsemasi kasvit. Kiva, että keltamatara on lisääntynyt, se on mainittu harvinaistuneeksi. Siksikin yritän vaalia tuota pikkuista ketoani, kun siinä keltamataraa paljon kasvaa.
      Ahdekaunokki ja siankärsämö ovat tulleet itsekseen preerialleni, sen unohdin mainita tekstissä. Kiva, että on noita luonnon omia itsekseen tulevia kukkia! Luulisi niiden hyvin itävän siellä sinunkin puutarhassasi.

      Delete
  10. Tästäkin jutusta näkee, että monet luonnonkasvit sopivat vallan mainiosti myös puutarhakasveiksi. Näin eilisen iltalenkillä ihan lähialueella kukkivaa pietaryrttiä ja hetken aikaa jo mietin, pitäisikö käydä myöhemmin kesällä keräämässä siitä vähän siemeniä ja kylvää tuohon kadun pään kukkaniitylle. Sitten tuli mieleen, että värejä kun on siellä jo melkoisesti, niin saattaisi tulla keltaisen kanssa ihan liian levoton kokonaisuus. Ketoruusuruohoa kyllä haluaisin tänne, se sopisi hyvin väreihinkin.
    Komea perhonen, vaikka takasiivet eivät näkyneetkään. Enpä ole itsekään tuollaista ennen muuten kuin kuvissa nähnyt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin tosiaan sopivat, vaikka niiden leviämistapa ei aina olekaan sopiva kaikille tai kaikkiin paikkoihin. Monet näistä on kumminkin tosi helppo kitkeä.
      Kiitäjä oli todella iso, kiinnitti huomion.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!