Thursday 25 July 2024

Maalari maalasi taloa

 sinistä ja punaista

Kesän uurastus ei päättynyt siihen, että sain talon toisenkin päätykolmion laudoitettua. Sitten alkoi maalaus.

Talon yläosan alkuperäinen sävy on ollut sininen, vihreä tai sinivihreä. Lähetin laudanpalan analyysiin, mutta niin pigmenteistä kuin sideaineestakaan ei tullut varmoja tuloksia. Näin ollen ei voi tietää, mikä sävy tai maalityyppi on alun perin ollut. Vanhaa sävyä kuulsi kauhtuneen punamullan läpi räystään alla olevissa osissa. 
Joissakin kohdissa on pensseli osunut kattoon ja pystyin vertailemaan, että valitsemani sävy on aika lähellä. Jos tuo maaliläntti nyt on pysynyt saman värisenä! Se on luultavasti 150 vuotta vanha, kuten talokin.

Sain kuin sainkin seinän ylimmänkin huipun maalattua, vaikka minua hirvittää olla noin korkealla. Moneen kertaan jouduin tulemaan alas hengittelemään ja ottamaan vauhtia ennen kuin pystyin olemaan tuolla kauemmin. Kun jalat tutisevat, tutisevat koko tikkaat. Siinä on tosissaan psyykattava itseään. Hoin: sinistä seinään, kaksi metriä maahan, maalia seinään, hyvin menee, kaksi metriä maahan...

Ransu päivysti tikkaiden läheisyydessä tassu valmiina painamaan 112.

Sitten siirryin etuseinälle, jonka ajattelin sujuvan nopeammin, kun laudat ovat lyhyempiä.

Koska seinän yläosa on ollut niin hyvin räystään alla suojassa, ovat laudat sen verran hyviä, että tältä seinältä uusittiin vain alemman osan laudoitus ja yläosan lounaisnurkka. Yläosan lautojen alapäissä on kuitenkin halkeamia, jotka on hidasta täyttää maalilla. Lisäksi tuo kärkikolmion valkoisen yhtymäkohta on tarkkuutta vaativaa, että ei jää maalitonta kohtaa tai halkeamaa. Onneksi tällä seinällä ei tarvitse olla niin hirmuisen korkealla!
Puretun kuistin kohtaan en ole laittanut rimoja tai maalannut enempää kuin yhden kerroksen punamultaa, sillä se jää aikanaan sisäseinäksi, kun tulee uusi kuisti (sitten, kun voitan lotossa).

Kun laho lasikuisti purettiin, alkuperäinen väritys ensi kertaa selvisi. Kuistin sisäpuolella ei ollut sudittu punamultaa päälle, vaan alkuperäinen sininen väri valkoisine kärkineen oli tallella. Sitten älysin alkaa katsoa ja saatoin huomata sinisen ja valkoisten kärkien rippeitä muissakin kohdissa jäljellä.
Tässä uusi sininen maali näyttää huomattavasti tummemmalta, mutta voi olettaa, että alkuperäinen sävy on kauhtunut ajan saatossa, onhan se kauhtunut myös tässä 15 vuoden kuistittomuuden aikana. Siinä on myös niin paljon sävyjä, että oikean värin määrittely on mahdotonta. Joitakin suunnilleen tämän maalin värisiäkin kohtia siinä näkyy.

Maalina käytän Allbäckin pellavaöljymaalia, sillä se on loistavan laatuista. Olen maalannut sillä rintamamiestaloni, joka on 15 vuotta maalauksen jälkeen edelleen kuin vastamaalattu.

Tällä etuseinällä värityksen näkee paremmin kuin päädyssä, jossa seinän alaosan rimat ovat vielä vailla punamultaa. On ihanaa nähdä vision toteutuvan. Siitä on hyvin monta vuotta, kun päätin, että haluan talosta tummanpunaisen sinisin yläosin ja musta huopakatto päälle. Siihen lisäksi valkoiset yksityiskohdat (sävy on mantelinvalkoinen eli ei ihan puhtaanvalkoinen). Tämä on kaunista minun silmääni. Punamullan sävy on Uulan Falunpunainen.
Oven maalasin Uulan petrooliöljymaalilla ja se on rapistunut hirveän äkkiä, ihan parissa vuodessa jo näytti siltä, että täytyy maalata uudestaan. Nyt alkaa olla kohta jo kiire pelastaa tuo ovi, joka ei ole varsinaisesti edes ulko-ovi.

En ollut kuvannut laudoittamaani talon toista päätyä valmiina, kun tein siitä jutun tämän kuun alussa. Tässä se nyt on kaikkine aaltoiluineen. Seuraavaksi siirryn maalaamaan tätä seinää, odottelen tässä vain, että aamun korkea ilmankosteus (100 %!) laskee.

Tällä seinällä tulikin mielenkiintoinen väri vastaan, kun poistin vintin ikkunan viereisen listan. Sen alta paljastui lähes tummanvihreää! Taas tuli uusi sävy. Tuon voisi museoida eli jättää maalaamatta, sillä siihen tulee uusi ikkunalista tietysti päälle. 
Tämä projekti ei nimittäin pääty vielä siihenkään, että saan kaikki siniset maalattua. Sitten on vielä ikkunalistat, sillä niitäkin tilasin vanhojen mittojen ja profiilin mukaan samalla, kun tuota vanhan kokoista helmiponttipaneeliakin. Ja sitten kaikki valkoiset kärkikolmiot! Saatan olla valmis joskus vuodenvaihteen tienoilla...

Tänä kesänä on puutarhan ylläpitohoito ollut äärimmäisessä minimissä. Mutta kovin pitkiä päiviä ei tikkailla pysty tekemään, siinä väsyvät jalat, kädet ja selkä. Henkinen pelkokuormitus on suurta, kun joutuu olemaan epämukavan korkealla, se kuluttaa vielä enemmän kuin kaikki fyysinen.
Tässä muuten vinkki, jolla jalat sietävät tikkailla seisomista paljon paremmin: turvakengät. Niiden metallipohjan läpi ei tikkaan puola paina jalkapohjaa ollenkaan niin pahasti. Eikä satu varpaaseen, jos putoaa tikkailta!

Jotain muuta on välillä ollut tehtävä ja toissapäivänä pesin viimein matot, jotka olivatkin odottaneet pesua pari kuukautta. Matossakin on väriteemana sini-punainen.

Maalauspuserossa näkyy, mitä on tullut tehtyä. Tällä samalla puserolla olen maalannut myös vaaleankeltaista taloani. Naapurini sanoo, että hänen puserostaan voi nähdä viikon ruokalistan, minulla puolestaan talojen värit.


35 comments :

  1. Tikkailla taistelu on rankkaa. Pesin muutama vuosi sitten mökki on seinät ja kyllä ylhäällä katonrajassa pelotti heilua rätin kanssa (vanhoja seiniä ei voi ruiskuttaa märäksi vaan ne on yksitellen käytävä läpi). Maalauskin olisi tarpeen. Ehkä ensi kesänä tai.. Kengiksi valitsin tukevat vaelluskengät monen kokeilun jälkeen kenkäkaapin valikoimastani. Huippua että Ransu ottamaan kopin 😸

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sori kirjoitusvirheistä, kaksi karvallista häiritsee. Mutta viimeinen lause: Ransu on valmis ottamaan kopin.

      Delete
    2. Karvahäiritsijät <3
      Ei ole kivaa, että joutuu olemaan korkealla välillä, mutta kyllä sekin näköjään onnistuu, kun pakko on.

      Delete
  2. Hyvänsininen väri, ja aah - valkoiset pikkukolmiot. Sinulla on hieno talo! Uurastus palkitsee. Kivan huolehtivainen tuo Ransu. Ja vielä, tuo matto, niin kaunis, muistan ihailleeni sitä jo jossain sisäkuvassasi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minäkin tykkään tosi paljon tästä värityksestä. Talosta kuoriutuu paljon suoremman näköinen heti, kun käyrät yläosan päätyjen laudat on vaihdettu ja kauhtunut punamulta sudittu siniseksi.
      Matto on ihana, se oli isovanhempieni kotona. Paksua villaa. Talvisin se on makuuhuoneessani.

      Delete
  3. Kaunis sävy ja sopii kuin nenä päähän taloon.
    Ihastuin myös noihin talon päädyssä ylhäällä oleviin
    ikkunoihin, miten kauniit ikkunaruudut. Kerrassaan ihanat!
    Mukavia maalaus puuhia, olet ahkera, älä vaan putoa tikkailta.
    Sinulla on onneksi vahti alhaalla tassun kanssa seuraamassa
    tilannetta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vintin ikkunat olen teettänyt, talosta kun toisesta päästä puuttui ikkuna kokonaan ja toisessa päässä oli joku uudempi, ei alkuperäinen. Otin mallin yhdestä saman aikakauden tämän seudun talosta.
      En uskalla pudota!
      Kiitos.

      Delete
  4. Talosta tulee hieno. Sen näyttää jo päätykolmion uusi maali. Kiva yhdistelmä maalata yläosa siniseksi alaosan jäädessä punamultaiseksi. Valkoiset ikkunanpuitteet ja pikkukolmiot raikastavat ulkoasua. Valitsit kauniin sinisen sävyn.
    En ole korkeanpaikan kammoinen, mutta jalat tutisee, jos joutuu tikkailla pidempään seisomaan. Pari viikkoa sitten leikkasin köynnöshortensian latvukset, etteivät luikertele katon rakenteisiin. Hommaan meni kaikkinensa kolme varttia ja tuntui, kuin olisin ollut katon rajassa koko päivän.
    Ransu-Ritari on valmiina ottamaan sinut vastaan, jos vaikka jalkojen tutina aiheuttaa alas syöksyn.
    Minulla on verkkarit ja paita, joista löytyy kaikki käytetyt maalisävyt, jonkin verran betoniroiskeita ja varmaan myös liimoja sun muita aineksia. Mitä sitä suotta töhriä aina uusia vaatteita, kun remppavaatteet ovat käyttökelpoisia erilaisista "taideläiskistä" huolimatta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Halusin palauttaa alkuperäisen värityksen, kun se on noin erikoinen. Tällä saarella ja Iniössä näkee jonkin verran taloja, joissa on vihreä tai sininen yläosa, mutta muualla en ole nähnyt. Eli on hyvin paikallinen perinne ja siksi sitäkin arvokkaampi säilyttää.
      Hyvä, että sinäkin selvisit urakasta putoamatta. Korkealla on varsin epämukava olla.

      Delete
    2. En ole törmännyt tuollaiseen väriyhdistelmään. Hienoa, että säilytät osaltasi vanhaa paikallisperinnettä.

      Delete
    3. Totta kai säilytän. Täällä on muitakin, jotka ovat innostuneet maalaamaan yläosan vihreäksi tai sinertäväksi. Naapurikin niin teki jo silloin, kun minä olin vasta pohtimassa oikeaa värisävyä vuosikausia sitten :-D He kävivät katsomassa sävyn tuosta kuistini alta löytyneestä seinän osasta.

      Delete
  5. Voi miten kaunis, ihana mustikan sininen! Sininen säväyttää puutarhassa ja nyt näemme, että myös rakennuksissa. Sinisiä ovia olen ihaillut ennenkin, mutta punamullan rinnalla seinässä ja vielä valkoisella raikastettuna näen nyt ensi kertaa. Mitä hankalampi homma sitä suurempi on tyytyväisyys, kun itse tehty työ valmistuu. Olet taitava vanhan kunnostaja. Hyviä maalauspäiviä sinne! Turvakengät ja huimapäisen työn jaksottaminen on tosi viisasta.
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä se rakennuksissakin on kiva, ja tämä aiheuttaa nyt puutarhaankin ihan eri luonteen, kun on tuollainen uusi sävy. Toistaiseksi en ole huomannut, että se riitelisi oikein minkään kanssa sen enempää kuin punamullattu tai keltainenkaan talo.
      Tämä tyyli maalata yläosa siniseksi tai vihreäksi on hyvin paikallinen, en minäkään ole muualla nähnyt. Toisaalla saaristossa näkee joskus okrankeltaisia tai valkoisia yläosia.
      Kiitos!

      Delete
  6. Olet kyllä ahkera. Meidän mökki on odottanut maalausta jo pari vuotta, mutta vielä tänä vuonna se ei ainakaan toteudu. Hirvittää jo etukäteen kaikki korkeat kohdat, vaikka tiedän etten minä niitä joudu maalaamaan, vaan saan maalailla matalalla. No, ehkä ensi vuonna sitten.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jotain on jatkuvasti tehtävä, toivottavasti ei näin isoa rupeamaa ihan lähivuosina. Toisaalta hyvä, että saa yhdellä rykäyksellä tuon yläosan kuntoon.

      Delete
  7. Olet kyllä ihan huippu! Osaat tehdä mitä vaan. Sinisen sävy on todella kaunis ja sopii erityisen hyvin pelastushenkilöstön turkkiin. Talosi on jo nyt kuin karamelli.
    Mattosi on myös hieno, tällaiset vanhat, hyvistä materiaaleista tehdyt tavarat ovat aarteita - varsinkin kun niihin liittyy rakkaita muistoja.
    Rikkaalla naisella on luonnollisesti erikseen siivous-, puutarha- ja remonttivaatteet ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noo tuohon en voi sanoa muuta kuin että en osaa, mutta pakko sitä on talojaan huoltaa. Tehdessä oppii.
      Vanhat asiat ovat tosiaan aarteita, niin talot kuin matotkin, kun ne on käsintehty luonnonmateriaaleista.

      Delete
  8. Oi miten kaunis talostasi tulee! Sen voi nähdä jo nyt. Maalatessa näkee mieltä hivelevästi mitä tekee, kun väri vaihtuu ja näkyy välittömästi. Tykkään maalaamisesta :) Onneksi sinulla oli turvakissa lähistöllä!
    Nyt vaan odottelemaan sitä lottovoittoa! Toivon sitä pikaisesti, että pääset jatkamaan ja toteuttamaan jatkossakin taloa.
    Mikähän siinä onkin, että lapsena kiivettiin ties missä, eikä tehnyt yhtään heikkoa. Nyt aikuisena ei onnistu millään. Meidän tallin kattolaudoituksen alaosaa maalattiin vuosia sitten. Minun isäni taiteili telineillä ja kurotteli ylöspäin maalaamassa. Ajattelin, että minunhan siellä pitäisi kurotella, eikä isäni! Kiipesin urhoollisesti telineille, mutta en päässyt edes jalkeille, saati sitten, että olisin maalannut ;D Hatunnosto isälleni! Ja sinulle myös!

    ReplyDelete
    Replies
    1. No ääks, en minäkään pysty sellaisella telineellä olemaan, jonka päällä täytyy seistä pitämättä mistään kiinni! Minä puristan ylempiä tikkaan puolia rystyset valkeina, niinpä se käsi väsyykin enemmän, jolla en maalaa :-D
      Samaa mieltä maalaamisesta, se on todella palkitsevaa!

      Delete
  9. Onko tuo talon päädyssä/kulmalla oleva pinkki ruusu apteekkarinruusu ja sen takana on pihasyreeni? :) jos on, niin pystyykö pihasyreenin pitämään kurissa niin ettei levitä juurivesoja ruusun päälle, vai joudutko rajoittamaan pihasyreenin leviämistä ylipäätään tuossa? Minullakin olisi tilaa ruusulle pihasyreenin kanssa. 🤔

    ReplyDelete
    Replies
    1. On apteekkarinruusu ja vanha pihasyreeni. Niiden välillä on pari metriä nurmikkoa. Ihan vierekkäin en istuttaisi, kun syreenin juurivesoja olisi hankala kaivaa pois ruusun keskeltä. Talon seinän puolelta kaivan syreenin vesoja pois joka kesä, jottei se kasva seinään kiinni. Tältä toiselta puolelta hoidan ne ruohonleikkurilla.

      Delete
  10. Upeaa sitkeyttä ja hyvää jälkeä jälleen kerran. Tikkailla keikkuminen sallitaan omalla pihalla, mutta maalareilta se on kielletty työturvallisuussyistä :). Olet oikein urhea, kun uskallat - toivottavasti Ransu ei joudu soittamaan 112.
    Minäkin maalaan aina vaatteita, vaikka en tarkottaisikaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulee persoonallisen taiteellisia puseroita ;-)
      Työturvallisuus hirvittää, mutta yritän olla ajattelematta, kun se ei ainakaan auta työn saamista tehdyksi.

      Delete
  11. Waue miten oletkin noin taitava. Ihana sininen ja kun maalaa hyvin ja huolella, maali myös kestää. Kivointa on se kun käden jälki näkyy konkreettisesti. Minä maalasin meidän talon ja hyvä tuli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taitavuudesta tiedä, mutta ainakin tulee tehtyä huolella. Pellavaöljymaalia pitää vetää useita ohuita kerroksia ja hangata maalia seinään. En tiedä, moniko ammattimaalari ehtisi tehdä niin.
      Sinäkin olet talomaalari!

      Delete
  12. Voit vain kuvitella miltä minusta tuntuu olla korkealla kun painoa on yli 100 kiloa😅 Siinä tutisee polvet ja tikkaat, koko ajan saa pelätä että tikkaat pettävät alta. Minulla oli miehen jättisuuret turvakengät joilla halkopohjat kestivät mutta kiipeäminen ja laskeutuminen oli hankalaa. Mietin nyt omien ostamista mutta käyttö kuitenkin niin vähäistä joten en tiedä raaskinko🤔
    Vaan aivan mahtava tulee talostasi. Ihailen aina toisten rohkeaa värien käyttöä kun itsellä kaikki niin pliisua😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei ole yhtään kivaa, kun ajattelee, että tikkaat pettävät. Sitten ei kestä olla ylhäällä sekuntiakaan. Liian isot kengät ovat varmaan tosi epäkäytännölliset. Itse käytän turvakenkiä aika paljon muutenkin vanhan talon rempassa.
      Voi, en minäkään olisi edes ajatellut sinistä yläosaa, mutta kun se alkuperäinen väri tuli esiin!

      Delete
  13. Sinun talosi on hurjan kaunis:-)! Upea sininen erikoisempi yläosa. Ransu alhaalla hälytysvalmiudessa saa suupielet kääntymään automaattisesti ylöspäin, niin huolehtivainen ja söpö!
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. On se kaunis, vaikka oli melkoinen rotisko silloin, kun ostin tämän paikan.
      Ransu tarkkailee puuhiani koko ajan :-)

      Delete
  14. Upea tulee! Minäkin tunnen oloni epämiellyttäväksi tikkailla. Maalaaminen muuten on mukavaa hommaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se tosiaan on mukavaa, jos ei tarvitse epämukavan korkealla olla. Käden jäljen näkee heti ja se on niin palkitsevaa.

      Delete
  15. Kivipellon Saila1 August 2024 at 12:57

    Jaksan vai ihailla rakennusteknistä taidokkuuttasi, olet aivan uskomaton! Niin, onko sinulla kaksi taloa 🤔? Minulla on myös hankala korkeanpaikan kammo ja Minulla pakenee veret jaloista jo kun katson vaikka telkkarista, kun joku on korkealla 🙈! Hyvä että Ransu valvoo 💗 ritari!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä, tässä on tuo noin vuonna 1870 rakennettu ja sitten jälleenrakennusajan talo, kun ei ollut siihen maailmanaikaan kiinnostusta palata vanhaan. Korkealla on ihan hirveää, onneksi tähän asti on mennyt vammoitta.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!