Saturday 20 July 2024

Kukkakimppupuutarha

 Leikkopuutarhat ovat muotia, mutta siitä ei voi minun puutarhani kohdalla puhua, kun en leikkaa kukkia. Paitsi ohikukkineet ruusut, jotta ne kukkivat lisää!

Puutarhani tämän hetken paras kimppu löytyy ruusu-heinätarhasta. Kimppuun ei nyt osallistu yksikään ruusu, vaan siinä on rikkaporkkanaa, 'Alba' -kiiltoluppiota ja Geranium shikokianum -kurjenpolvi.

Tämä kukkakimppu vie ainakin kuutiometrin verran tilaa ja on silti ihanan keveä. Vaaleasävyisenä se on lähes unenomainen.

Kimpun sisällä on mielenkiintoisia yksityiskohtia. Tähkähelmikkä on saanut kauluksen rikkaporkkanasta.

Jokunen laukan siemenpallo osallistuu myös sommitelmaan, samoin isohelmikkä 'Atropurpurea'.

Seuraava kukkakimppu löytyy preerialta. Ensinnäkin ihana Oravanpesän Katin antama siperiankärsämö 'Love Parade' alkaa kukkia!

Täällä nousee tulikukkaa vähän joka puolelta, kun alkaa maata kaivaa. Siirsin viime vuonna yhden ruusukkeista preerialle ja se nyt kukkii. Olen siirtänyt myös siemenestä kasvattamiani vaaleanpunaisia siankärsämöitä tänne. Leikkovihreästä huolehtii keltakannusruoho, joka ei vielä kuki. Ja kurkkuyrtit, niiden suurista lehdistä vasta vihreää riittääkin!
Tulikukan takana kohoaa myös Oravankesäpesältä tullut syreenileimu.

Preeriakimppu on laajaa mallia ja sen reunoilla on pietaryrttiä, tähkähelmikkää ja ahdekaunokkia.

Viereisessä ruusutarhassa on vähemmän luonnollinen tunnelma, kun raidallinen 'Rosa Mundi' -ruusu saa seuraa raidallisesta 'Candy Twist' -syysleimusta. Yksi lopettaa, toinen aloittaa.
Kimppuun keveyttä tuo limenvihreä palsternakka ja dramatiikkaa 'Red Velvet' -lilja. Välivihreänä on pionin lehtiä.
Olen muuten jollain perverssillä tavalla alkanut pitää tuosta leimusta. Ehkä siksi, että se sopii juuri tuohon.

Rohanissa vasta dramaattinen kimppu onkin, kun jättikarhunputken viininpunainen kukkavarsi nousee samansävyisten etelänruusuruohojen keskeltä. Tähkähelmikkä tuo tähänkin kaivattua vaaleutta ja keveyttä, samoin ripaus ojakärsämöä.

Ruskopenkin kimppu on myös suosikki juuri nyt. Kanadanliljan viimeiset kukat pitävät seuraa ruskosormustinkukan ensimmäisille, taustalla kevyttä hörsöä tuottaa kissanminttu. Graafisuutta edustavat idänunikon ja marhanliljan siemenkodat sekä tiikerililjan nuput.

Joistakin suunnista kukkia tarkastellaan pystysuorien elementtien lomasta.

Sinipiikkiputken ei välttämättä tarvitsisi kasvaa ruskopenkissä ja olen sitä yrittänyt siitä kitkeäkin. Mutta kyllähän tuo sininen on loistava vastaväri juuri kukinnan aloittaneelle Crown Princess Margareta -Austinruusulle.

Tiikerililjan sukulainen 'Tiger Babies' tarjoaa hempeämpää oranssia, oikeastaan persikkaa; taustalla ripaus sinistä ritarinkannusten muodossa.

Tämä kimppu on kovin löyhästi sidottu, niinpä katsoja joutuu kurkottamaan niskaansa saadakseen suotuisia väriyhdistelmiä samaan kuvaan. Oikeassa yläkulmassa sommitelmaan osallistuu rusopäivänlilja.

Crown Princess Margareta, ihana kruununprinsessa!


Ahdekaunokki Centaurea jacea
Etelänruusuruoho Knautia macedonica
Idänunikko Papaver Orientale-Ryhmä
Isohelmikkä Melica altissima
Jättikarhunputki Angelica gigas
Kanadanlilja Lilium canadense
Keltakannusruoho Linaria vulgaris
Kiiltoluppio Sanguisorba tenuifolia
Kissanminttu Nepeta cataria
Kurkkuyrtti Borago officinalis
Marhanlilja Lilium Martagon-Ryhmä
Ojakärsämö Achillea ptarmica
Pietaryrtti Tanacetum vulgare
Rikkaporkkana Daucus carota
Ritarinkannus Delphinium
Ruskosormustinkukka Digitalis ferruginea
Rusopäivänlilja Hemerocallis fulva
Siankärsämö Achillea millefolia
Sinipiikkiputki Eryngium planum
Siperiankärsämö 'Love Parade' -lajikkeen alalaji on Achillea sibirica subsp. camschatica
Syreenileimuksi kutsutaan joitakin syysleimun vanhoja kantoja.
Syysleimu Phlox paniculata
Tulikukka Verbascum
Tähkähelmikkä Melica ciliata

12 comments :

  1. Todella henkeäsalpaavan kaunista. Kyllä sinulta löytyy paljon erilaisia kukkalajeja.
    Ihanaa viikonloppua sinulle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi, henkeäsalpaavaa tuskin, mutta kiitos ihanista sanoistasi! Joissakin kohdissa on tosi onnistunutta, se kohta vaihtelee kauden edetessä :-D
      Kiitos, mukavaa viikonlopun jatkoa sinne kauniiseen Pohjois-Karjalaan!

      Delete
  2. Kivipellon Saila20 July 2024 at 21:29

    Upeita kimppuja ja asetelmia, juuri sellaisista tykkään, samanlaisia täällä meillä! On mulla kesäkukkamaa - taimetan, istutan, muokkaan maan ja ihailen, kimppuja juurikaan en tee, tyttäret joskus. En tiedä onko hommassa järkeä, oli tai ei mutta ihailen ja silittelen kukkia iltaisin. Sinun 'leikkokukkamaassasi' kimpun leikkivät tuulessa, yhdessä muodostavat kauniin kokonaisuuden kaikkine vihreine lisineen, kaunista! Tuo viimeisen kuvan ruusu on ihana 💚! Mukavaa viikonloppua 🙋‍♀️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä kai kaikessa, mikä tuottaa iloa, on järkeä. Niitä kesäkukkien yhdistelmiäsi on varmasti ihana ihailla eri aikoina, eri säissä ja eri suunnista.
      Kiitos, mukavaa sunnuntaita sinnekin!

      Delete
  3. Kauniita ja persoonallisia asetelmia. Helppohoitoisiakin, kun ei tarvitse maljakkovettä vaihtaa ja pudonneita terälehtiä pöydältä pyyhkiä. Jokaisen asetelman viereen voi kantaa tuolin, nuuhkia ja nauttia näkymistä. Kun yhdestä on nauttinut tarpeeksi, voikin siirtyä seuraavaan ja taas on ihasteltavaa.
    Crown Princess Margareta on niiiiiiiiiin kaunis!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pitäisi hommata sellainen taitettava, helposti siirrettävä jakkara. Tosiaan ei tarvitse vesiä vaihtaa eikä muuta tehdä kuin muistaa käydä ihailemassa.
      Kruununprinsessa Margareta on tosiaan aivan ihana! Huh miten ihana. Vaikka on nimetty eri henkilön mukaan, minä ajattelen aina Englannin prinsessa Margaretia, joka oli todellinen kaunotar. Tuollainen oranssi varmasti sopi hänelle, kuvittelen hänet jossain ihanassa tanssiaisleningissä tuossa värissä.

      Delete
    2. Motonetistä kalastajan tuoli. Menee kasaan, on kevyt ja vieressä on muistaakseni paikka juomapullolle. Taitaa löytyä vain mustana.
      En nyt saa silmieni eteen kuvaa Englannin prisessa Margaretista. Sen sijaan oranssin tanssiaispuvun harteilla keikkuu upea Austin-ruusu Margareta.

      Delete
    3. Täytynee käydä Motonetissä :-D
      Nyt tuo koko neljän kukan rypäs on kuvassa, voit arvata, miten ihana tylliunelma-tanssiaispuku se on.

      Delete
  4. Komppaan Betweeniä! Helppohoitoisempia kimppuja kuin maljakkoon kannetut ja ihania värisävyjä! Ja mikä herkku onkaan Crown Princess Margareta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. On ne kyllä helppoja, ja uusia eri värisiä ja -luonteisia kimppuja syntyy ihan itsestään sinne sun tänne.

      Delete
  5. Kauniita sekä maljakkokukkia pitkäikäisempiä ja helppohoitoisempia kimppuja. Huvituin suuresti tuosta "Tämä kukkakimppu vie ainakin kuutiometrin verran tilaa" -lauseesta. Näin heti mielessäni pienellä sohvapöydällä kuutionkokoisen kukkakimpun, jonka takaa muu perhe yrittää epätoivoisesti kurkkia telkkaria :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se olisi tosiaan vähän haasteellinen seurustelun tai tv:n katsomisen kannalta ;-)

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!