Sunday 25 August 2024

Uusia yllätyksiä

 Tummanpunaisia iloja

Kirsikkasorvarinpensas näyttää loppukaudesta, miksi se on istutettu. Tänä vuonna kukkia oli runsaasti, vaikka ne ovat niin huomaamattomia, että hyvä kun kukintaa edes noteeraa. Siemenvaihe on sitten toista.

Ja kun punaiset siemenkodat avautuvat, on väri-iloa vielä enemmän, sillä siemenet ovat kirkkaan oransseja! Voiko sorvarinpensaita olla rakastamatta, kysyn vaan. Pisteenä iin päälle tämä pensas saa vaaleanpunaisen ruskavärin.

Paahdepenkki oli niin täynnä sikurin pitkiä varsia ja ohikukkineita laidunkarstaohdakkeita, että kiskoin ne kaikki pois, paitsi paria kukkivaa karstaohdaketta. Matalia kasveja ei nimittäin edes huomannut ja tämä kaunis maksaruoho on tullut kukkaan.
Ostin tämän aikoja sitten nimettömänä, joten valitettavasti en pysty kertomaan lajiketta.

Paahdepenkin päässä asustava marjaomenapensas 'Marleena' viettää toista loistokauttaan. Keväällä kukintahetki on ihana, nyt loppukesällä on nämä marjat. Syksyllä tulee vielä leiskuvanpunainen syysväri, toki tummat lehdet ovat kauniit koko kesän. Marjoja jää oksille talveksi lintujen ja silmien iloksi. Tässä puskassa on kauneutta kaikille vuodenajoille. 

Olen varmaan kylvänyt 'Black Peony' -pioniunikoista keräämiäni siemeniä ruusu-heinätarhaan, kun siellä tuli kukkaan tällainen hurmaavan värinen unikko. Vähän punaisempi kuin 'Black Peony' eikä kovin kerrottu, mutta täydellinen. Kukan keskellä on ritarilude sopivasti vertailukohteena kirkkaanpunaiseen.

Käännyin, katsahdin käytävän toiselle puolelle Rohaniin ja hieraisin silmiäni. Mit-mit-mitä?
Austin-ruusu The Prince on sittenkin versonut ja tehnyt kukan! Se on vain 40-senttinen ja nousee juuri ja juuri helminukkajäkkärän lehtien ylle. Kukan keskellä on tuollainen hassu vihreä mutaatio, joita joskus syntyy, muistaakseni tähän lajikkeeseen on ennenkin tullut.
Tämä oli jo kuolleeksi julistettu prinssi. Juhlan paikka!

Seuraavaksi kaivoin ruusu-heinätarhan kurkkuyrttien keskeltä taimilapun esiin. Se on kiinni kuivassa ruusunkräkässä. Siitä ei verso vihreää – sepä olisi ollut ihmeiden ihme. Abraham Darby on kuollut. Mutta ei hätää, Hollannista on tulossa uusi tilalle sitten, kun paljasjuurisia voi lähettää, eli lokakuussa.

Kuvassa näkyy The Princen mataluus. Helminukkajäkkärät ovat korkeampia, vaikka ne ovat selvästi alle metrisiä. Taustalla ruusua komppaa tummalehtinen lännenheisiangervo 'Diabolo'.
Tästäkin on työlistalla kiskoa kuivat palsternakan varret juurineen pois. Voi selkäparkaa!

Helminukkajäkkärä on luottokasvi, jota kasvaa Rohanin pitkässä penkissä useassa kohtaa. Näin elokuussa se on raikas, kun moni muu kasvi ei sitä todellakaan ole. Tässä jäkkärän kanssa hehkuu meksikonhanhikki, täydellisen punainen kukkanen sekin. 


Helminukkajäkkärä Anaphalis margaritacea
Kirsikkasorvarinpensas Euonymus planipes
Lännenheisiangervo Physocarpus opulifolius
Maksaruoho Sedum tai Telephium
Marjaomenapensas Malus toringo var. sargentii
Meksikonhanhikki Potentilla thurberi
Pioniunikko Papaver somniferum Paeoniflorum-Ryhmä

22 comments :

  1. Ihanat oranssit siemenet sorvarinpensaalla🧡
    Helminukkajäkkärästä tykkään minäkin, vaikka onkin kova valtaamaan alaa.
    Meksikonhanhikin hankin Tommolasta tänä kesänä. Siinä on kyllä hienon väriset kukat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täällä ei helminukkajäkkärä ole levinnyt mitenkään vauhdikkaasti. Se on kasvanut jo kohta 20 vuotta ja vain pari kertaa olen kasvustoja jakanut. Mistä lie sitten johtuu.
      Meksikonhanhikin kukissa on niin kaunis väri.

      Delete
  2. Aivan syötävän ihastuttavat kuvat. Kauniisti kukkii sinulla kaikki.

    ReplyDelete
  3. Ihana ruusu, onneksi on elossa! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olen tosi onnellinen! Vaikka tuo ruusu on aina kasvanut vähän kituliaasti, mutta on sentään yhä elossa.

      Delete
    2. Niin kaunis kukka, ettei haittaa, vaikka ei montaa olisi. Äsken katsoin ulos, kuinka William Shakespeare ruusu sointuu Kuokkalan punaluumuun hauskasti :D. William on nyt kukkinut pidempään, tosin myöhään aloitti.

      Delete
  4. Yllätykset ne vasta kivoja ovatkin!

    ReplyDelete
  5. Kiva, että löysit iloisia yllätyksiä! Minäkin ihailin tänään kirsikkasorvarin pensasta. Helminukkajäkkärä on tosi kiva luottoperenna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorvarinpensaissa on usein hienoja syysvärejä, siinä hyvä syy niitä hankkia. Tämä siemenkotien määrä tuli nyt aivan yllätyksenä.

      Delete
  6. Austin-ruusun henkiin herääminen on kyllä upea asia! Eivät ole kaikkein halvimpia kasveja. Ja niin kauniita. Minun täytyi kaivaa helminukkajäkkärä pois, kun en voinut antaa sille yhtä kokonaista kukkapenkkiä. Tilaa se ottaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On jännää, miten jotkut kasvit leviävät joidenkin pihoilla ja toisilla ei. Täällä helminukkajäkkärä käyttäytyy todella mallikkaasti eikä tähtiputkista ole mitään haittaa, hyvä kun elossa pysyvät. Tummakurjenpolvi toki täälläkin rehottaa, ja rikkaruohot :-D

      Delete
  7. Ou mikä prinssi sinua odottikaan:)

    ReplyDelete
  8. Iloiset yllätykset ovat puutarhurille aina tervetulleita.

    ReplyDelete
  9. Pieni kukka kaiken keskellä voi olla puutarhurille suuri yllätys ja ilonaihe! Toivotaan, että pikku prinssi siitä edelleen vahvistuu ja kukkii ensi kesänäkin! Meksikonhanhikin ja nukkajäkkärän väripari on ihana!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on elänyt niin monta vuotta melko pienikokoisena, että en elättele toivoa kasvamisesta, mutta ihanaa, että se on kuitenkin elossa.

      Delete
  10. Helminukkajäkärä onkin mukava kumppani tummaakin tummemmalle punaiselle. Se varmaan kävisi Tuscany Superb-ruusunkin rinnalle, mikäli ehtii aloittaa kukintansa ajoissa.Tuollaisia tummalehtisiä maksaruohoja taitaa olla lukuisia. Täällä kukkii hyvin samankaltainen Sun Sparkler Firecracker.
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei taida ehtiä nukkajäkkärä ranskanruusujen kukintaan, kun ne kukkivat jo heinäkuun alussa. Pitäisi keksiä joku vastaava silloin kukkiva. Reunuspietaryrtti, ehkä?
      Juu noita hienon värisiä maksaruohoja on. Juuri istutin 'José Auberginen'. Ja sitten on 'Xenox' ja muita. Sinun Firecrackerisi olisikin kiva, se on matalampi mattomainen.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!