Friday 9 August 2024

Elokuun keltaiset

 Onneksi on puutarha, joka hoitaa itse itsensä – ainakin osittain.

Ihastelin tässä juuri preeriaa. Se on näyttänyt hyvältä oikeastaan koko kesän. Keväällä tässä voisi olla hurmaava kukkasipuliniitty, jos ei olisi vesimyyriä, mutta onneksi on kesän kukinta. Kun yhdet kukat lopettavat, seuraavat aloittavat. Pietaryrtti ja kurkkuyrtit jatkavat, nyt niiden seuraan on tullut keltakannusruoho ja leimu... jonka piti olla syreenileimu, mutta ei tuo kyllä taaskaan ole sellainen, jota halusin.
Mikä ihmeen syreenileimukirous minua riivaa? Ensimmäinen hankinta osoittautui vääräksi, peruspinkiksi syysleimuksi. Viime vuonna sain tämän, mutta ei tämäkään ole sellainen hailean liila ja kapeaterälehtinen, vaan tällainen pinkki. Väri sentään sointuu kuvan vasemmassa reunassa näkyviin punakukkaisiin siankärsämöihin ja oikeastaan erottuu hyvin preerian muusta kasvillisuudesta.
Hankin viime vuonna toisenkin syreenileimun ja toivon, että se on viimein se, jonka halusin. Se kasvaa niin kuivassa paikassa, ettei taida tänä vuonna vielä kukkia.

Kuivuudesta puheen ollen: tämä kesä ollut harvinaisen hyvä täällä päin. Joskus kesäkuussa ja heinäkuun alkupuolella saimme sadetta tasan kerran viikossa. Se on erikoisen usein meille. Heinäkuun lopussa oli kaksi rutikuivaa viikkoa, jotka katkaisi sade tasan viikko sitten. Ja tänä aamuna saimme 2–3 mm. Merkillinen säännöllisyys näillä sateilla!
Rankkasateita ja ukkosia on usein, mutta ne ovat joko Kustavissa tai Rymättylässä, niin lähellä mutta samalla niin kaukana.

Kultakärsämöt jatkavat edelleen, näillä on todella pitkä kukinta-aika.

Preerian alaosassa on yllättävän paljon maa-artisokkaa. Yllättävää siksi, että olin olettanut mukuloiden menevän vesimyyrien suihin. Näihinkin tulee hurmaavat keltaiset kukat. Tämä taitaa olla maa-artisokan korkeusennätys tällä tontilla. Normaalisti ne jäävät alle kahteen metriin, nuo alkavat jo olla yli.

Sain talon itäpäädynkin valkoiset osat maalattua (paitsi oikea nurkka, joku on varmaan niin tarkkasilmäinen, että huomaa). Sain hieman tasoitettua paneloinnin alaosan aaltoilua valkoisella. Samalla tämäkin vintin ikkuna sai listat ja kun olin tikkailla, huomasin, että kittiä voisi korjailla ja pokan maalata, niinpä siinä kului sitten muutama tunti.
Ilokseni voin sanoa, ettei enää tuntunut juuri missään olla tuolla korkealla!
Kunpa vain saisin pidettyä tämän tottumuksen ensi vuoteen, jolloin ajattelin maalata räystäslaudat. Tässä päädyssä en korkeanpaikanhirvityksen takia ole niitä maalannut vielä ollenkaan, ja uudet laudat ovat odottaneet maalia jo muutaman vuoden.

Olen viettänyt tikkailla viimeiset kolme päivää niin tiiviisti, että en enää jaksanut jatkaa nurkan maalaamisella eilen loppuiltapäivästä, vaan menin mattopyykille. Polkupyörän takakumikin on odottanut korjaamista jo viikon. Ehkä huomenna...
Tässä kuvassa keltaisia kukkia edustavat kaatuilevat kultapallot.

Olen näköjään siirtänyt kultapalloa myös paahdepenkin alaosaan jossain ihmeen älynväläyksessä. Tuo ei oikein ole paras paikka näin korkealle ja leviävälle kasville. Voisin siirtää sen nurmialueen toiselle puolelle, korkean aidan edustalle.
Kultapallojen kohtalona on seilata tontilla. Ne olivat alun perin vanhan talon lasikuistin edustalla, mutta kun taloa alettiin korjata ja kuistia purkaa, kukat piti siirtää. Hyvää, tuulensuojaista paikkaa (jossa ne eivät kaatuisi niin herkästi) ei oikein tunnu löytyvän.
Kaverina kultapallolla on valkokukkainen kiiltoleimu 'Mäntsälä', joka on kukkinut jo vaikka kuinka kauan, se aloitti kuukausi sitten.

En tosiaan ole ehtinyt hoitaa kukkapenkkejä muuta kuin kiskaisemalla välillä jonkun korkean, kukkivan rikkaruohon ohi mennessäni. Onneksi runsaslajisissa ja tiheissä kukkapenkeissä ei ihan hirveän paljon rikkaruohoja ole. 
Muotopuutarhassa kukkivat loppukesän luottoperennat keltakaunokit yhdessä nukkasalkoruusun ja kaukasiankirahvinkukkien kanssa. Vastaväreistä huolehtivat liila harmaaminttu ja kärhö 'Comtesse de Bouchaud'.

Pörriäiset varmaan odottavat joka kesä, että keltakaunokki tulee kukkaan, niin suosittuja sen kukat ovat. Kasvi on hyvä lisä puutarhani jo muutenkin runsaaseen pörriäiskasvitarjontaan.

Nukkasalkoruusu on huippuihana. Siksikin, että se on monivuotinen. Ei tarvitse aina olla kylvämässä tai ostamassa taimia. Tarhasalkoruusut ovat vähitellen hävinneet, eivät ole huolehtineet lisääntymisestään. Toisaalta peurat kyllä söivät niiden kukkavarret niin tehokkaasti silloin, kun vielä pääsivät pihalla temmeltämään, ettei ole ihmekään.

Ruskopenkissä aloittaa monivuotinen auringonkukka 'Lemon Queen'. Tästä on tullut korkeampi kuin ajattelin, kasvusto on lähes kaksimetrinen. Vieressä kasvaa vielä tämän serkkua maa-artisokkaa, jonka siirtämistä preerialle jatkan syksymmällä.
'Lemon Queen' on varmasti risteymä, sillä siitä ei löydy lajitietoja luotettavasta lähteestä. Kuten kirjoituksestani varmaan huomaa, kannatan perennoja, sillä en ehdi enkä jaksa kasvatella yksivuotisia.

Yksivuotisissa on onneksi sellaisia suosikkeja, jotka hoitelevat itse itsensä. Tässäkin istutuksessa on varmaan tuhat rikkaruohoa, mutta juuri nyt huomion vievät itsekseen jo monena vuonna kylväytyneet kehäkukat ja syysleimu, joka on luultavasti 'Natural Feelings'.

Ihana kalpeankeltainen syyspäivänlilja ei ole oikein asettunut viihtymään, mutta tuottaa tänä vuonna sentään muutaman kukan. Ehkä säännölliset sateet ovat auttaneet tätä.

Sopivan sateista elokuuta!


Auringonkukka Helianthus
Harmaaminttu Mentha longifolia
Kaukasiankirahvinkukka Cephalaria gigantea
Kehäkukka Calendula officinalis
Keltakannusruoho Linaria vulgaris
Keltakaunokki Centaurea macrocephala
Kiiltoleimu Phlox carolina
Kultakärsämö Achillea filipendulina
Kultapallo Rudbeckia laciniata, kerrotut lajikkeet
Kurkkuyrtti Borago officinalis
Maa-artisokka Helianthus tuberosus
Nukkasalkoruusu Alcea rugosa
Pietaryrtti Tanacetum vulgare
Siankärsämö Achillea millefolium
Syreenileimulla tarkoitetaan joitakin syysleimun, Phlox paniculata, vanhoja kantoja
Syyspäivänlilja Hemerocallis citrina

18 comments :

  1. Keltakaunokkisi jaksaa ihastuttaa joka vuosi. Ihanan luonnollisia kukkaryhmiä! Ja talo on vaan niin kaunis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tilasin keltakaunokin siemeniä aikanaan ulkomailta, helppo se oli siemenestä kasvattaa ja taimia riitti istutettavaksi useampaan paikkaan pihalla. Ihana kukka.
      Kiitos!

      Delete
  2. Oho, sinullakin on tuo monsteri jaloauringonkukka 'Lemon Queen' 😂Olen koko kesän kauhistellut kuinka isoksi se oikein meinaa kasvaa, kun jäi vähän väärään paikkaan "valeistutukseen" eli odottamaan oikeaa paikkaansa. Nyt kyllä näyttää siltä, ettei sille taida meidän pihasta oikein paikkaa löytyä, kun on niin valtava. Siitä en ole minäkään löytänyt kunnolla mitään tietoa.
    Keltakaunokki on kaunis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. No voi sentään. Saattaa olla, että toinen sen vanhemmista on maa-artisokka (joidenkin lähteiden mukaan, joiden tiedon todenperäisyydestä ei voi olla ihan varma). Se selittäisi korkeuden. Se taitaa olla kokonsa puolesta pikemminkin kuin ruohovartinen pensas. Vähän niin kuin lipstikka. Sen viereen se muuten sopisikin aika kivasti!
      Ehkä pitää suunnitella jättikokoisten penkki ja istuttaa kultapallot sinne keskelle, niin pysyisivät kerrankin pystyssä :-D

      Delete
    2. Aloin itsekin jo miettiä, mihin voisin tuollaisen istutuksen tehdä :-D

      Delete
  3. Jopas on harmillisen hankalaa tuo syreenileimun metsästys. Minunkin tekisi sitä kovasti mieli, mutta en ole nähnyt sitä taimimyymälöissä - pitäisi varmaan tilata netin kautta jostain kasvattajalta - mutta saako sitenkään aitoa?
    Tuo talon maalattu yläkolmio näyttää niin kauniilta ja ikkuna on kerrassaan ihana. Nyt uudessa maalissaan se tulee hienosti esiin koko viehättävyydessään.
    Kiva, että sateet ovat löytäneet teille noin säännöllisesti tänä kesänä. Meille on luvattu sadetta tälle päivälle ja se olisi kyllä tarpeen helteisen viikon jälkeen. Vähän on aamusta alkaen jo ripsinyt, mutta mittariin ei ole vielä kertynyt luettavaa. Ihania kukkakuvia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ostin toisen viimevuotisen taimen Tommolan tilalta ja siellä oli punaisempaa ja liilaa kantaa, joista ostin toki sen jälkimmäisen. Luulisi, että se olisi oikeaa, mutta kun kukkia ei vielä tänä vuonna taida tulla, en voi vahvistaa tietoa.
      Toivottavasti saatte sadetta. Meille tuli viime yönä peräti 14 mm! Nyt on asiat hyvin. Taidan lakata merkitsemästä puutarhapäiväkirjaan sateita, kuten usein elokuussa, sillä alkaa taas olla syksyisen sateista. Toisaalta hyvä, mutta toisaalta syysmasennus painaa mielen myttyyn.

      Delete
  4. Keltakaunokki on tosi söpö partasuti. Näyttää myös siltä, että pysyy hyvin pystyssä. Nukkasalkoruusukin on hempeän kaunis. Salkoruusut ovat kauniita, vaan eivät kovin luotettavia. Tulevat ja menevät oman tahtonsa mukaan.
    Talon pääty on hieno kauniine ikkunoineen. Alaosaa koristava aaltoileva helminauha on ehdottomasti piste iin päälle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nukkasalkoruusu on osoittautunut luotettavasti, kasvanut tuossa jo lähemmäs kymmenen vuotta. Keltakaunokit ovat ainakin täällä pysyneet tanakasti pystyssä, eivät ole niin korkeita ja varret ovat tukevat. Jäävät talveksikin pystyyn.
      Kiitos! Yksi saarelainen kuvaili aaltoilevaa päätyraitaa merihenkiseksi :-D

      Delete
  5. Nukkasalkoruusu napsahti ostoslistalle! Mulla on rohtosalkoruusua, joka on myöskin monivuotinen, ja tuo olisi kiva lisä puutarhaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minä taas kiinnostuin rohtosalkoruususta :-D Nukkasalkoruusun kasvatin siemenestä, oli helppoa.

      Delete
    2. Ja minä kasvatin rohtosalkoruusun siemenistä, lähetän niitä sinulle kun kypsyvät.

      Delete
    3. Samoin, alan kytätä nukkasalkoruusun siemeniä! Osa voi olla jo kohta kypsiä. Hassua kyllä, se ei silti ole tuottanut yhtään siementaimea vielä, vaikka on kukkinut samalla paikalla jo monta vuotta.

      Delete
  6. Niin kaunis talo ja ihania elokuun kukkijoita! Talo on tosiaan merihenkinen jo väriensä puolesta ja hienot valkoiset kolmiot tuovat heti ainakin itselläni mieleen laivan köysistön lippurivit, vaikka eivät tuulessa hulmuakkaan.
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
  7. Eikö ole tuskastuttavan hassua, että joskus yrittää kerta toisensa jälkeen hankkia jotain kasvia eikä se vain osu millään kohdalle? Syreenileimu on kaunis ja sopisi varmasti hyvin preeriallesi, vaikka ei tuo nykyinenkään leimu huono siellä ole. Mutta ehkä syreenileimu sirompana sopisi vielä paremmin.
    Hyvä juttu, että sadetta on osunut teille tänä vuonna tasaisemmin pitkin kesää. Kyllähän sen näkee kasvien kasvussa, onko ollut riittävästi kosteutta vai kituutellaanko äärirajoilla. Talon maalauskin näyttää etenevän sateista (niin kovin runsaista, heh) huolimatta hyvää vauhtia. Valmista tulee varmasti ennen talven tuloa.
    Nukkasalkoruusun keltaisen sävy on oikein suloinen ja sopii hyvin yhteen kaukasiankirahvinkukan kanssa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oudon vaikealta tuntuu! Nyt sain vinkin yhdestä blogista, jossa aina juuri sitä haluamaani syreenileimua ihailen, että se on Porkkalan kartanon myymälästä hankittu. Täytyy siis suunnata sinne.
      Sain talon maalauksen (yläosan siis) valmiiksi perjantaina, lauantaina alkoivatkin sopivasti päivittäiset sateet. Äskenkin tuli pieni ripaus. Elokuu ei ole enää maalauskuukausi, vaikka kuivat kelit suosivat maalausta vielä perjantaihin asti.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!