Thursday 29 August 2024

Sinisävyisää

 Muotopuutarha sai uuden Rudolf Goethen.

Kuukausi sitten otetussa kuvassa näkyy vasemmalla aika paljon pallo-ohdakkeita. Siinä on korkeampaa sinipallo-ohdakkeen perusmuotoa ja sen edessä matalampi, intensiivisemmän sininen 'Taplow Blue'. Lisäksi kukassa oli tuolloin ranskantulikukka, preeriaväriminttu ja vaalea harmaakäenkukka, jonka edessä näkyy vähän tähkälaventelin kukkia. Penkin, ja koko muotopuutarhan värimaailma on sini-liila-valkoinen, tai siihen ainakin pyrin. 

Olen jo pidempään ajatellut, että voisin siirtää tavalliset sinipallo-ohdakkeet muualle tai peräti kompostiin. Niitä kasvaa jo muualla puutarhassa. Siementaimia syntyy ja tuossa olisi tilaa jollekin vaihtelevammalle lehti- ja kukkamuodolle.
Eilen ryhdyin tuumasta toimeen.

Elokuunastereilla on kiva kukinta-aika, vähän aikaisempi kuin syysastereilla. 'Rudolf Goethe' -lajikkeen värikin on täydellinen tänne. 
Sopivan hintainen taimi löytyi edellisellä kaupunkireissulla, tosin sen juuripaakku oli rutikuiva. Se pääsi heti kotona kaupunkiparvekkeella vesiämpäriin ja on viettänyt nyt pari viikkoa erittäin hyvin kasteltuna ja näyttää voivan hyvin. Tuossakin se vielä juopottelee kastelukannussa ennen istuttamista.

Siellä se nyt on, paahteisimman muotopuutarhan penkin kuivalla reunalla. Toivottavasti pärjää! Kaverina sillä on edelleen sinertävät Taplow Bluet, valkokukkaiset myskimalvat, jotka ovat aloittaneet uuden kukinnan, ja oikealla portlandruusu 'Comte de Chambord'. Mirrinminttukin kukkii yhä, vaikka se ei kuvissa näy.

Tämä on jo toinen Rudolf Goethe muotopuutarhassa. Ensimmäiselle kävi kovin köpelösti. Unohdin sen kokonaan istuttamisen jälkeen eikä se saanut yhtään kastelua. Toivon, että tämän kanssa käy paremmin.

Tuossa samassa penkissä kukkii myös ihana yllätys, pikkuruinen vaaleansininen kukka. Hämmästyin, kun sen näin, sillä aiemmin se ei ole kukkinut, mutta olen joka vuosi noteerannut iloisena sen lehtiruusukkeen elossa kumminkin. Istutin tämän joitakin vuosia sitten.

Tämä ihastuttava pikku kukka on purtojuuren tapainen, kerälatvojen sukuun nimetty Succisella inflexa 'Frosted Pearls'. Väri on hyvin hento vaaleansininen. Ihana, ihana kukka!

Olen selvästi haileiden sävyjen ystävä, sillä tämä muotopuutarhan omenapuun varjossa kasvava syysleimu Flame Blue on minusta taivaallisen värinen, haalistunut liila. Sen seurana kukkii tuulissa kaatuillut nukkasalkoruusu.

Ja toisessa penkissä syysleimu 'Crème de Menthe' on pistänyt pystyyn esityksen! En ole tottunut tällaiseen. Yleensä huonossa maassani kaikki kasvaa kituliaasti ja kun multakuorman tilaaminen saarelle ei tule kysymykseen, ovat kasvit sitten aika vaatimattomia.

Vielä yksi kuva Rudolfista, olen siihen niin rakastunut. 

Sekä sen naapuri, komea 'Comte de Chambord'. En uskalla leikata ohikukkineita pois näin tiheästä nuppunipusta, sillä tulen aina katkaisseeksi jonkun nupun samalla. En tajua, miten se onkin tuottanut näin tiheän kukkaryppään. Voisi niitä kukkia kasvattaa vaikka vähän sinne tänne, eikä kaikkia samaan kohtaan.

Onpa muuten täydellinen puutarhurointisää! Maa vain on yllättävän rutikuiva, vaikka joitakin kuuroja on tullut. Ne eivät ole vielä riittäneet kostuttamaan kesän ja tuulten kuivattamaa maata, vaikka tänä kesänä sadetta tulikin sentään jonkin verran säännöllisesti. 


Elokuunasteri Aster amellus
Harmaakäenkukka Lychnis coronaria
Myskimalva Malva moschata
Nukkasalkoruusu Alcea rugosa
Portlandruusu Rosa Portland-Ryhmä
Preeriaväriminttu Monarda fistulosa
Ranskantulikukka Verbascum chaixii
Sinipallo-ohdake Echinops bannaticus
Syysleimu Phlox paniculata
Tähkälaventeli Lavandula angustifolia

18 comments :

  1. Puutarhasi on kuin satupuutarha :)
    Kottareistasi tuli mieleen eilen kuulemani kommentti. Tuttava tuskaili omenasadon kanssa. Oli miettinyt sitäkin vaihtoehtoa, että jättäisi omenoita kottikärryihin portille ja lapun, että saa ottaa. Hän ajatteli, että joku ottaa kottarit ja jättää omenat ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. No niin minä ainakin tekisin ;-D Kuka omenoilla mitään tekee, mutta hyvät kottarit ovat aina tarpeen!

      Delete
  2. Kivipellon Saila29 August 2024 at 12:47

    Tuo sävymaailma, joka muotopuutarhassasi on, miellyttää silmää todella paljon,vaikkakin nuo pallo-ohdakkeet ovat minulle sellaisia ehdoton-ei -kasveja, samaan sarjaan kuuluu suopayrtti ja sipulikukissa isot alliumit. Mutta tuo purtojuuren näköinen kukka on ihana, mulla on mökillä purtojuurta iso kasvusto ja sen kaunista kukintaa aina odottelen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sinulla on sitten merkillinen maku :-D Purtojuuresta olen todella kade. Olen yrittänyt kasvattaa siemenestä sitä luonnon purtojuurta, onnistumatta. Jonakin päivänä vielä sitäkin täältä löytyy! Perhospuutarhurilta varmaan saisi taimia, täytyy suunnata taas Sotkamoon... Ei mutta Tommolan tilalla, josta tuo 'Frosted Pearls' on, on myös purtojuurta!

      Delete
  3. Mikä ihana viipyilevän helteisen kesäpäivän tunnelma muotopuutarhassasi. Rudolf ja vastaavat sävyt, tykkään kovasti. Comte de Chambord & kumpp. luottavat selvästi kesän jatkumiseen.
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanan kesäinen onkin tunnelma tässä ollut pari päivää. Sitä ennen oli niin tuulista ja välillä ukkostikin, että lähes syysmyrskyt tulivat mieleen. Portlandruusut ovat hyviä kukkimaan syksylläkin!

      Delete
  4. Rudolf sopii hienosti pallo-ohdakkeiden seuraan. Tuo Succicella inflexa on myös hauskannäköinen pallero.
    Ja viimeisen kuvan pöytäryhmä oikein kutsuu luokseen istahtamaan hetkeksi ihailemaan puutarhaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyt on saanut nauttia ihanista päivistä puutarhassa, kun kova tuuli viimein rauhoittui.

      Delete
  5. Hempeä sävymaailma sopii hienosti tuolle alueelle kuten muuallekin puutarhaasi :). Kylläpä vaaleanpunertava leimu on innostunut kukkimaan, se selvästi nauttii olostaan. Toivotaan Rudolfille menestystä - kukkikoon se runsaasti tulevina vuosina. Sää on ollut kieltämättä erikoisen lämmin ja jotenkin tuntuu, ettei olisi Suomessa lainkaan - ylihuomenna ollaan kuitenkin jo syyskuussa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hempeys on kiva, mutta tykkään myös tumma-vaaleasta Rohanista ja oranssin sävyisestä ruskopenkistä. Onneksi voi laittaa monenlaisia värimaailmoja!
      Nyt on tosi lämmin, paitsi yöt ovat viileät jo, mutta päivisin ihan tosi kesäistä.

      Delete
  6. Ihanaa kauneutta siellä edelleenkin ja ahkerana olet. Mietin, että puutarhastasihan saa kilottain kukkien siemeniä. Varmaankin otat ne talteen?

    ReplyDelete
    Replies
    1. En minä erityisen ahkera ole, mutta puutarha kutsuu puuhailemaan ja ränsistynyt ulkonäkö harmittaa sen verran, että joskus tulee raivattua ihan raivon voimalla ;-)
      Aika vähän kerään siemeniä. Siementävät sitten minne lystäävät.

      Delete
  7. Ei hassumpi esitys Creme de Mentheltä!

    ReplyDelete
  8. Huomaa aina ajoittain, että eri ihmisillä on kasveissa myös erilaisia värimieltymyksiä. Vaikka pidän monista väreistä, huomaan taas itse valitsevani tiettyjä värejä ja olevani tosi kranttu joillekin väreille tai väriyhdistelmille. Nytkin sipulukukkien kanssa on paljon tulppaaneja, joita en ikinä itse ostaisi saatikka istuttaisi omaan puutarhaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyt alkoi kiinnostaa, mitkä ovat sinulle niitä ei ikinä -värejä tulppaaneissa. Olen mieltänyt sinut niin moniväriseksi ihmiseksi kukkien suhteen!
      Minusta on kivointa, että puutarhassa voi olla kaikkea, kun tekee eri väriteemaisia alueita. Sitten voi olla räiskyvää yhtäällä ja hempeää toisaalla.

      Delete
  9. Muotopuutarhasi on hempeydessään silmiä hellivä. Ihana kun on ollut vielä paljon kesältä tuntuvia puutarhapäiviä, vaikka viime yönä ja aamulla täällä satoi rankasti.
    Minun pihani elokuu näyttää Tradehorn-gladiooluksien punaiselta, kun aika summassa nappasin keväällä Lidlistä 60:n mukulan pussukan. Hempeät värit ja pienemmät kukat ovat ehkä enemmän minua, mutta ei punaiset kukkatähkätkään nyt kovin pahaa tee elokuun rusehtavaa heinikkotaustaa vasten. Ihan sattumalta tuli valittua punaista.
    Vaalea violetti on kyllä ihana puutarhaväri, niinkuin tuo uusi asterihankintasi.
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuolla määrällä punaisia gladioluksia tulee jo näyttävyyttä! Varmaan aivan ihanan näky, oli sitten värimaku mikä hyvänsä.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!