Saturday 24 August 2024

Jotain satoa

 Mainitsin edellisessä jutussa, että yhdessä kasvimaan laatikoista ei kasva mitään.

Se on tämä, kaikkein syvämultaisin laatikko. Missä lie vika – ehkä laitoin liian paksun levä–ruokokatteen. Edellisessä jutussa mainitsin myös biohiilen, jota laitoin kaikkiin laatikoihin samaan aikaan, kun tein kylvöt. En oikein jaksa monivaiheisia souveja – kun kylvetään, tehdään homma kerralla valmiiksi, tai sitten biohiilen laittaminen jää.
Alkukesällä näin joitakin versoja, mutta yksikään niistä ei noussut katteen päälle, vaan kuivuivat jossakin vaiheessa.
No, ensi vuonna uudet yritykset!

Muissa laatikoissa kyllä kasvaa, vaikka tein niihin samanlaiset hiili+kate -systeemit. Salaatin suhteen lienen taas omavarainen niin, ettei tarvitse ensi vuonna kylvää. Nämä vain lähtivät laukalle niin aikaisin, että lehtisato alkoi olla kitkerää jo juhannuksen jälkeen.

Tilliäkään ei tarvitse kylvää, se kylväytyy itse. 
Kunnostauduin nostamaan viitisen vuotta sitten istutetun talvivalkosipulin tänä vuonna, kun sain kommentin, että sitä voisi korjata jo kesällä. Se olikin tehnyt monta paksua kynttä. Tähän mennessä se olisi jälleen lakastunut, kuten joka vuosi aiemminkin, minkä vuoksi se oli aina jäänyt maahan.
Ai niin. Sipulit pitäisi nostaa. Kasvimaa on kyllä hankala tällaiselle, jolta ei askel sinne suuntaa itsestään. Satoa ei tahdo muistaa korjata! Olen kyllä ajatellut kasvimaata, mutta siksi, että sen kiveys vaatii viimeistelyä ja parannusta.

Mangoldia voisi käyttää. Ajattelinkin, kun yhtenä päivänä tein ruokaa, mutta unohdin. Herneitä on tullut syötyä suoraan kasvimaalla. Ulkona syöminen on parasta!

Onneksi on kasveja, jotka nousevat vuodesta toiseen. Teivadelma eli karhunvadelma 'Tayberry' ei tehnyt satoa tänä vuonna, sillä talvi vei kaikki sen maanpäälliset versot. Uusia on onneksi kasvanut ja ne tuottavat marjoja taas ensi vuonna. Karhunvadelma 'Loch Ness' talvehti hyvin ja käyn tekemässä herkutteluretken sen äärelle noin joka toinen päivä.

Yrttilaatikko tuottaa yrttejä, vaikka siihen kylvämäni unikot eivät taaskaan itäneet. Unikoissa on sitten oudot siemenet! Tästä on täällä kommenteissa ollut puhetta. Ne vain eivät idä kasvimaalla tai kukkapenkeissä. Tai ainakaan en näe edes sirkkalehtiä, kukista puhumattakaan. Keväällä ruukkuun kylvämäni itivät kyllä.

Maa-artisokka mennä porskuttaa. Nyt ei ole sen satokausi, kun se kukkii, mutta myöhemmin syksyllä saa taas herkkua.
Pihlajanmarjoja voisi kerätä, niitä on puussani tänä vuonna vain vähän, mutta onneksi alaoksilla, mistä niihin yltää. Ettei vain taas käy niin, että sitten, kun muistan mennä kipon kanssa, ei olekaan enää marjan marjaa jäljellä.

Mutta ei täällä nälkään kuolla. Naapuri kiikutti äsken omenakakun palan vaniljakastikkeella suoraan kotiinkuljetuksena!


Karhunvadelma Rubus Karhunvattu-Ryhmä
Maa-artisokka Helianthus tuberosus

8 comments :

  1. Minulla kasvimaa ei ole kyllä tuottamista varten. Täytyy ehkä laittaa sinne suosiolla ensi vuonna vaan enemmän kaikkea kukkivaa, kun ruokasato on minulla niin toissijainen asia. Näköjään. Aina toki kuvittelen muuta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaikkea voi kuvitella :-D Keväällä on aina suuret suunnitelmat, todellisuus on toista. Tulisi aika äkkiä nälkäkuolema, jos pitäisi itsensä ruokkia puutarhan antimilla.

      Delete
  2. Musti tarkistaa tiluksiaan. Ransu näyttää jo tosi pöyheältä, vaikka ihan vielä ei tarvisi talviturkkia tuuhentaa ;) Onko siellä muuten käärmeitä?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ransu on kehittänyt tuuheaa keskivartaloa ;-)
      Käärmeitä ei juuri meidän tontilla ole, kun tässä liikutaan niin paljon. Musti hoitelee luikertelijat pois tontilta, jos niitä tulee, se on moneen kertaan todistettu.

      Delete
  3. On se hyvä, että on noita monivuotisia sekä itsekseen kylväytymisestään huolen pitäviä kasveja, niin tulee ainakin jotain satoa. Nälkäkuolema tulisi täälläkin, jos pelkillä kasvimaan antimilla pitäisi perhe ruokkia.
    Kai muistit sentään maistaa sitä valkosipulia? Oliko se mistään kotoisin?
    Tuo on ihan parasta, että herkut kävelevät itse suoraan ruokapöytään :D Omenakakku vaniljakastikkeella mahtoi olla herkullista.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos sinulle neuvoista valkosipulin suhteen! No totta maar maistoin ja herkuttelin, monet kesävieraatkin pääsivät maistamaan. Se oli yllättävän mietoa, sitä olisi voinut syödä ihan sellaisenaan, mutta tuli laitettua ruokiin. Täytyykin nyt hankkia lisää valkosipulia, kun viimeinkin sain sadon tuosta!
      Omenakakku oli todella herkkua, rommiesanssilla ja manteleilla maustettua.

      Delete
    2. Ei mennyt sitten monen vuoden "kasvatus" hukkaan. Eri valkosipulikannat ovat vähän eri makuisia ja löytyy niistäkin miedompia ja ärhäkämpiä. Sinulle on ehkä sitten osunut miedompaa kantaa. Noista itse kasvatetuista valkosipuleista puuttuu se epämiellyttävä kitkeryys, mitä kaupan valkkareissa melkeinpä aina on ja siksi niitä pitää aina olla sen verran kasvamassa, että edes melkein koko talven yli pärjää omilla.

      Delete
    3. Maku oli turhankin mieto, mutta silti itse kasvatettu oli herkullisinta ikinä ;-) Lajike oli joku italialaiselta kuulostava... taisi olla 'Messidrome'.
      Tuo olisi aivan unelmaa, että omaa valkosipulia riittäisi koko talveksi! Ystävilläni on niin paljon valkosipulia Minun pitäisi löytää niille paikka, jossa eivät kuivu, laatikkoni ovat aika toivottomia. Tänä kesänä sain kuitenkin edes hieman isompia ruokasipuleita kuin ne istukassipulit, jotka kevätkesällä istutin!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!