Wednesday 7 August 2024

Elokuun kalenteripoika

 Mustipantterin karva kiiltää ja se syö paremmin!

Kiertelin aamulla pihaa ja huutelin vähän Mustia, sillä halusin siitä kalenteripoikakuvia. Sitten se vastasi – oli kylätiellä passissa – ja tuli pihalle. Peuran- ja kauriinkestävässä aidassa on kapea mustinmentävä kolo.

Vähän aikaa seurusteltuamme Musti siirtyi juomaan.

Pantterille tulee jano tomuisella tiellä päivystäessään!

Tein tämän oikeastaan lintujen kylpyaltaaksi, tai ehkä myyrien, sillä astian reunalla on yksi myyrä malliksi. Sisäpuolen lasitus on läikikäs vihreä.

Linnut suosivat enemmän tätä isoaa astiaa. Se on siitä kiva, että näen astian tästä työpöydältä käsin, missä nytkin istun. Viime päivinä kylpylä- ja juomabaaripalveluja ovat hyödyntäneet mm. rastas, harmaasieppo, talitiainen ja pari nuorta punarintaa. Niiden jälkeen liemi on kissojen suun mukaista makuvettä.

Kun katsotaan Mustia ja makuvesiastiaa toisesta suunnasta, näkyy kesän työmaa. Yläosan laudoitus- ja maalausprojekti lähestyy loppuaan. 
Eilen vedin tämän paraatipuolen valkoiset kärjet, siihen kului lähes seitsemän tuntia. Tällä seinällä ei vanhoja helmiponttipaneeleita vaihdettu, sillä ne ovat säilyneet räystään suojassa melko hyvin. Niiden alapäissä on varsin paljon iän tuomia uurteita. Suoran maaliviivan saaminen ja kunkin laudan alapään siisti maalaus ilman, että tuhrii valkoista alempien lautojen punaiseen, on tarkkaa puuhaa.

Tässä lähes koko etuseinä. Kun yläosa on kirkkaana päivänä varjossa, ei sinistä väriä oikein edes erota. 
Oven ympärystässä ja siitä oikealle en ole panostanut seinän alaosan rimoitukseen tai uudelleen maalaukseen, sillä siihen tulee kuisti – sitten kun voitan lotossa – ja sen jatkeeksi kylpyhuone. Niillä kohdin nykyinen ulkoseinä jää siis sisäseinäksi. 
Voisihan nuo laudat joskus vetää uudella punamultakerroksella, niin näyttäisi siistimmältä. Eilen ystävä luuli, että nuo ovat alkuperäisiä lautoja, mutta ei sentään. Ne olisivat huomattavasti hiutuneempia!

Talon länsipäädyn ikkuna sai ensimmäiset uudet peitelistat luultavasti 150 vuoteen. Tästä olen iloinen ja ylpeä, sillä pelkäsin taas korkealle tikkaille kiipeämistä. Jiiritkin onnistuivat.

Kuten helmiponttipaneeli, myös listat on vanhojen mittojen ja profiilien mukaan tehty. Oikeanpuolimmaisin oli ainoa länsipäädyn vintinikkunan peitelista, joka oli enää kiinni seinässä, ikkunan yläpuolella. Se oli ahavoitunut ohueksi ja lähes pahvinkevyeksi. 

Tällaiset lämpimät päivät Musti viettää omissa jemmoissaan. Sillä on lymypaikkoja heinikossa, navetassa, koivikossa, naapurin liiterissä. 

Yritän kutsua sitä syömään säännöllisesti, mutta on hyväksyttävä, että kuumana päivänä se ei syö keskellä päivää. Ei se ole syönyt aiemminkaan. Pääasia, että se syö hyvin aamulla ja illalla, jolloin annan sille myös Canikuria. 
Se tuntuu auttaneen, sillä turkki on tuuheampi ja karvaa lähtee selvästi vähemmän. Päivittäinen annos seniorikissojen omegaöljyä varmaan auttaa myös, mutta luulen, että Canikur on auttanut ruokahalun lisäämiseen. Voi olla, että Mustin vatsa ja suolisto eivät voineet hyvin. Kuten aiemmin kirjoitin, munuaisten huono toiminta voi ilmeisesti aiheuttaa suolistomikrobikannan häviämistä ja jopa suoliston haavaumia.
Ensi viikolla menemme uuteen verikokeeseen, sitten vasta selviää, onko Mustilla munuaissairaus. Luultavasti on, sillä se on jo 18-vuotias.

Kuvauskierroksen päätteeksi Musti tuli sisälle syömään aamupalan jälkiruuan.
Mamma oli siitä hyvin iloinen. Toivon, ettei paino ole enää pudonnut, kun se ensi viikolla punnitaan.

Musti on kyllä reipas! Se saalistaa päivittäin ja tuo usein minulle välipalaa. Yhtenä yönä se toi elävän läskin vesimyyrän vuoteen viereen.

24 comments :

  1. Talo ja talon pääty upeine ikkunoineen on kyllä hieno! Toivottavasti Musti voi hyvin jatkossakin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Talo on kohentunut ihan ällistyttävän paljon, kun yläpäätyjen laudoitus on uusittu ja on uusi maali, tosin sekin vain yläosassa. Paikoin se näyttää jo liiankin uudelta, kun olin tottunut sen kulahtaneeseen ulkoasuun. Ettei vaan ala näyttää uudistalolta :-D
      Kiitos, tätä toivotaan!

      Delete
  2. Todella upea tuo maalausprojektisi.
    Nyt onkin hyvä pitää linnuille ja isommillekin eläimille vettä astioissa. Meillä kävi siilikin piipahtamassa vettä latkimassa ja sai myös kissan hyytelömäistä kissanruokaa. Hyvin upposi.
    On kyllä upea tuo Musti. Kivaa, että turkki kiiltää ja voi hyvin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vesi on tosiaan tärkeää. Meillä ei ole liiemmin satanut, niinpä astiat ovat tosi suosittuja.
      Musti onneksi vaikuttaa hyvävointiselta.

      Delete
  3. Elävä läski vesimyyrä vuoteen vieressä ei kuulosta kovin houkuttelevalta :D
    Seinästä tuli upea, puhumattakaan pikkuruutuisesta ikkunasta listoineen. Toivottavasti voitat lotossa ja taloon tulisi kuisti kylpyhuoneineen.
    18 vuotta on kunnioitettava ikä ja merkitsee väistämättä seniorin asioita. Tsemppiä Mustille <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mustin mielestä se oli todella hieno tuominen.
      Kyllähän tuossa iässä on jo terveyshuolta. Toivon, että Mustilla on mahdollisimman hyvä vointi.

      Delete
  4. Oot sitten komea herrasmies Musti 😻 - Pepsi

    ReplyDelete
  5. Ihana Musti🐈‍⬛ silityksiä sinne. Täälläkin Lulu
    aurinkopäivinä katveessa loikoilee. Eilen tuli ylpeän näköisenä hiiri suussaan.
    Olet niin ahkerasti taloa laudottanut..kaunista
    jälkeä🥰
    Mukavia puuhia viikkoosi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Musti kiittää silityksistä!
      Kiitos ja mukavaa loppuviikkoa sinullekin!

      Delete
  6. Hauska keksintö tuo pikku myyrä juomakupin reunalla. Ihana kuulla Mustin tuuhistuvasta turkista ja toivottavasti lääkärikäynnillä tulee hyvää uutista lisää ja Musti saa hyvää hoitoa. Ilahduttaa kovasti katsella Mustin kuvia juuri nyt, kun kesäloman jälkeen työt kutsuvat jälleen.
    Talosi on kaunis kuin koru, niinkuin sanotaan.
    Koska uskon ihmeisiin, niin toivon hirmusti, että jostakin ilmestyy kuin ihmeen kaupalla tarvittava potti kylpyhuonettasi ja kuistiasi varten: olisit niin ansainnut! <3
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti todetaan, että Musti on kuitenkin suht hyvävointinen. Munuaisarvot olivat jonkin verran yli viiterajojen, kunpa tilanne ei pahenisi nopeasti.
      Tsemppiä työhön!
      Kiitos paljon <3 Naapurikin kävi tsemppaamassa ja totesi puolestaan, että taloni on kaunis kuin karamelli :-D

      Delete
  7. Mustille tsempit, että verikoetulokset ovat hyviä 😺
    Olet tehnyt hurjan työn seinien kanssa ja tulos on todella hieno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitämme Mustin kanssa, toivomme kaikki hyviä tuloksia!
      Kiitos! On tässä ollut tekemistä, mutta maaliviiva näkyy jo.

      Delete
  8. Ihanaa nähdä näitä seiniä ja miljöötä enemmänkin...
    Ihan zoomailin oven viereisiä seinälautoja - vaikkei ne alkuperäiset olekaan, niin upeat - ajanpatina ja upeasti urakoimasi yläosa... suu auki ihmettelen yhä, enkä ihmettelemästä lakkaa.... Olet sinä varsinainen NAINEN!!! Terassikin siihen kylppäreineen tulee, ilman lottovoittoakin - sellainen on kutina!! Baari pienille karvaisille ja höyhenpeitteisille ystäville on todella huomaavaista - eikä mikään pystybaari, vaan upeat uniikit astiat... sisäpinnan vihreä väri voi välkehtiä veden ja auringonleikeissä yllättävällä tavalla. Ja mitä tulee Mustiin, niin kokemus kalenterinipoikana näkyy.... maltillista malliainesta - sitä toivon jatkoonkin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vanhat seinälaudat eivät enää hirsiseinää suojanneet, ja ne oli pakko purkaa muutenkin, kun talo kengitettiin. Tilasin sahalta uudet laudat vanhojen mitan mukaan, että ovat yhtä leveitä. Nyt niiden alla on paperi eristämässä saariston kovia tuulia pääsemästä sisälle huoneisiin.
      Uusi kuisti tulee ilman muuta joskus... vanha lasikuisti oli niin laho, että se oli pakko purkaa.

      Delete
  9. On kyllä todella kauniit peitelistat ikkunassa. Onko teillä itsellänne höylä, jolla saatte profiilin, vai miten ne on tehty? Tanskalaisessa maajussissa olemme kovasti katsoneet juuri näiden listojen profiileiden höyläystä. Jokaiseen malliin on oma höylänsä. En yhtään tiedä, mistä profiileita voi hankkia. Komia on kalenteripoika, toivotaan vielä monia kalenterisivuja hänelle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. En sentään ole ryhtynyt itse höyläämään, ei minulla olisi siihen sisätilaa eikä koneita. Tilasin helmiponttipaneelit ja listat vanhojen mittojen mukaan nauvolaisesta höyläämöstä, siellä oli monenlaisia teriä ja oikeanlaiset taloni vanhoja puuosia vastaavat profiilit.
      Kiitos, toivon minäkin kalenteripojalle terveyttä ja vielä vähän pidempää ikää!

      Delete
  10. Kauniilta näyttää länsipääty, kuin karkki todellakin!
    Ja kyllä varmasti maistuu lintumakuvesi herkulliselta;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olisi tosi kiinnostava tietää, miltä eri lintuaromit kissoista maistuvat, onko suosikkimakua.

      Delete
  11. Kultainen Musti, kun muistaa kotiväkeä saalistusreissuillaan. Valkoinen ikkuna sinisellä seinällä on hyvin kaunis, voisin sanoa kuin koru, mutta "koru" ei vaan oikein tunnu luontevalta, kun puhutaan vanhasta talosta. Ja jiirit ovat just eikä melkein. Olet kyllä mahtava tyyppi, kun tuon kaiken olet yksin rutistanut! Eipä olisi monelta luonistanut.
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Viime yönä Musti toi elävän pikku hiiren sänkyni alle.
      Talo on tosiaan kaunis, sitä se on aina silmissäni ja kuvitelmissani ollut, mutta nyt se alkaa tosiaan näyttää siltä. En olisi itsekään uskonut, mihin pystyn.

      Delete
  12. Voi Musti! Koska on blogiasiat jääneet vähälle, on jäänyt myös kalenteripoikien asiat seuraamatta! Toivottavasti Musti voi paremmin ja Ransu on myös hyvävointinen ja reipas! Pusut heille!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Kävimme juuri tänään uusintaverikokeessa. Muut veriarvot olivat normalisoituneet, mutta krea oli samoissa kuin edellisellä kerralla eli jonkin verran yli viitearvon. Täytyy seuraavaksi ultrata munuaiset ja ottaa virtsanäyte ja joitakin muita näytteitä. Paino ei onneksi ollut enää juurikaan laskenut, vain sadan gramman ero edelliskertaan.
      Ransu voi vähän liiankin paksusti, sitä ei ruokahaluttomuus vaivaa!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!