Sunday 11 August 2024

Valitut vaaleanpunaiset

  On aika katsastaa, mitä on kukassa.

Preeriaväriminttu loistaa edelleen ja houkuttelee kimalaisia ja perhosia. Tämä on minusta pikemminkin liila kuin vaaleanpunainen, mutta tuli nyt valittua tähän sakkiin.

Muotopuutarhassa ollaan ja koska yritän saada tänne liilaa tunnelmaa, olen istuttanut myös Flame Blue -syysleimun eli lajikkeen 'Bareightysix'. Kuva on otettu kolme päivää sitten, jolloin leimun lehdet lurpottivat kuivuudessa.

Ihana syysleimu 'Crème de Menthe' lurpotti myös. Sen kirjavat lehdet ovat lurpottaessaankin näyttävät.

Sitten saatiin vettä! Lehdet nousivat kuin taikaiskusta. Tämä leimu on aivan ihana, olemukseltaan valoisa.

Esitellään muotopuutarhasta vielä samettihortensia. Tämä on täydellinen muotopuutarhan sävymaailmaan. Liilat ovat varsinaisia kukkia, reunojen valkoiset ovat steriilejä laitakukkia, joilla ei ole mitään virkaa muuta kuin kauneus. Samettihortensiassa nämä kaksi kukkatyyppiä yhdistyvät täydellisellä tavalla.

Otin kuvatodisteen, että kärhö 'Comtesse de Bouchaud' oli onnistunut houkuttamaan kukkakärpäsen. Lähempi tarkastelu todisti, että pikkuinen kukkakärpänen oli tuossa pesulla eikä ruokailemassa.

Ruskopenkissä ei paljon vaaleanpunaista ole, mutta tämä väriminttu siellä sinnittelee. Lajike on joko 'Prärienacht' tai 'Melissa'. 
Kuvasta voi nähdä, kuinka huonosti värimintut puutarhassani viihtyvät lukuun ottamatta preeriaväriminttua, jonka kuivuudenkesto on loistava. Tämän kukkavarret ovat alle polvenkorkuisia eikä niitä ole kuin nämä kaksi. Yksi toinenkin samalla tavalla kituva on, kaikki muut ovat vuosien mittaan hävinneet. 
Toisaalta mikään näistä muista ei ole yhtä kaunis kuin preeriaväriminttu. Tämänkin sävy on jotenkin tyrkky.

Olen yrittänyt siirtää osan edellisen kuvan värimintusta preerialle,  jossa se seuraavana vuonna juuri ja juuri nousi, mutta sitten kuoli. Onneksi preerialla on muutenkin ihana kukkaloisto tänä vuonna. Kuvassa on söpöläinen siperiankärsämö 'Love Parade' kurkkuyrttien keskellä. 
Nämä tuli esiteltyä taannoin kukkakimppu-jutussa, jossa mainitsin, että kukkakimppuni kasvavat puutarhassa.

Toinenkin kukkakimppujutun live-kimppu on edelleen vedossa. Kiiltoluppio 'Alba' ja Geranium shikokianum. Taustalla syysleimu 'Natural Feelings', mahdollisesti.

Näkymä niiden kasvupaikalle kauempaa talolta päin on muodostunut yhdeksi lempinäkymistäni. Ovesta oikealle kukkii ruusu 'Duchesse de Rohan'.

Oven vasemmassa tolpassa kukkii ihana köynnösruusu Pierre de Ronsard, sen kumppaniksi ylettävät Geranium shikokianumin pitkät, joka suuntaan leviävät kukkavarret.

Kun mennään ovestä läpi, on oikealla pieni penkki. Siinä aloittaa kukintaansa isomaksaruoho 'Strawberries and Cream'. Vieressä on uusi tyräkki 'Ascot Rainbow' (Euphorbia × martini), tilasin näitä Viherpeukaloilta, kun siperialainen talvi vei edellisen. Niitä tuli samassa paketissa kolme, jotka olen kaikki istuttanut eri paikkoihin sillä ajatuksella, että ehkä joku niistä talvehtii.

Samassa pikku läntissä on kiva väripari 'Black Peony' -pioniunikkoa ja pallerolaukkoja. Nyt mentiin kyllä jo viininpunaisen puolelle.

Saman sävyisiä pihlajanmarjoja on heti edellisten kukkien takana! Punahelmipihlaja kukki viimein tänä vuonna ja nyt siinä on ensimmäiset kauniin väriset marjat. Lehdetkin ovat somat.

Kivipengermän alapuolella Rohanissa kukkivat etelänruusuruohot tähkähelmikän kanssa. Onpa ketoruusuruohokin kukassa toisaalla, siitä vain en huomannut ottaa kuvaa.

Viime syksynä istutettu pallohortensia Pink Annabelle eli 'Ncha1' on aika hauskan, näkyvän värinen. Tämä yllätti kasvamalla lähes metriseksi ja tekemällä kaksi muhkeaa kukintoa. Puutarhani toinen pallohortensia kuin kituu vuodesta toiseen 30-senttisenä ja tuottaa myös hyvin kituliaat kukinnot.

Laitetaan loppuun vielä yksi loppukesän hyvistä perhoskasveista, punalatva (tarkempi laji ei tiedossa).


Etelänruusuruoho Knautia macedonica
Isomaksaruoho Hylotelephium telephium
Kiiltoluppio Sanguisorba tenuifolia
Kurkkuyrtti Borago officinalis
Pallerolaukka Allium sphaerocephalon
Pallohortensia Hydrangea arborescens
Pioniunikko Papaver somniferum Paeoniflorum-Ryhmä
Preeriaväriminttu Monarda fistulosa
Punahelmipihlaja Sorbus vilmorinii
Punalatva Eutrochium
Samettihortensia Hydrangea aspera ssp. petiolaris
Siperiankärsämö 'Love Parade' -lajikkeen alalaji on Achillea sibirica ssp. camschatica
Syysleimu Phlox paniculata
Tähkähelmikkä Melica ciliata

20 comments :

  1. Samettihortensian kukinto erityisesti sävähdytti minua. Samaa lilaa on myös valkoisten laitakukkien pieni keskustanuppi, hurmaava yhdistelmä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on tosiaan aivan täydellinen yksityiskohtia myöten. Lehdissä on samettinen nukkapinta.

      Delete
  2. Ihanan värisiä leimuja 🤩🤩 Vaaleanpunainen leimu puuttuu (myös) täältä. Upea tuo perhoskuva. - emä

    ReplyDelete
  3. Kivipellon Saila12 August 2024 at 11:11

    Minun päässäni on tapahtunut jotain outoa...värien määrä lisääntyy, jopa jo uskallan sanoa että keltaterapia on toiminut, niistäkin jo tykkään ja nuo variegatat, en ole syysleimuihminen mutta tuo 'Crème de Menthe' on ihana ja nuo lehdet! Tuo murretun punaisen värimaailma on todella kaunis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kai se on sitten totta, että ihminen vähitellen viisastuu... ehkä minäkin opin vielä joskus tykkäämään aniliininpunaisesta! ;-)
      Crème de Menthe oikein loistaa, se on superkaunis. Ja tietty murretut värit myös!

      Delete
  4. Kaunis 'Creme de Menthe' ja ihana yhdistelmä tuo köynnosruusu Pierre de Ronsardin ja kurjenpolven yhdistelmä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yhdistelmiä on aina mukava huomata ja ihastella. En arvannut, että kurjenpolvi ja ylempänä kasvava köynnösruusu yltäisivät kukkimaan vierekkäin, mutta näinkin voi käydä.

      Delete
  5. Jännä tuo syysleimu 'Creme de Menthe' ja suloinen samettihortensia laitakukkineen, joilla ei ole mitään virkaa muuta kuin kauneus. Olipa ihanasti sanottu❤️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niinhän se on aika monen kukan kohdalla, mutta se kauneus onkin sitten tosi tarpeellinen asia! Kiitos ihanasta kommentista sinulle <3

      Delete
  6. Kyllä kukat vaan ovat niin nättejä. Syysleimu kirjavine lehtineen näytti kivalle, samoin samettihortensia. Ne olivat "uusia" tuttavuuksia.

    ReplyDelete
  7. Jo vain oli kuin värihaasteeseen täydellinen vastaus kaikkine liilan/violetin ja purppuran sävyineen!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olisi ollut lisää violettia jos olisin siihen keskittynyt :-D

      Delete
  8. Samettihortensia on kyllä elegantti ilmestys överihortensioiden joukossa.
    No mutta jos yhtään lohduttaa, niin värimintut eivät viihdy meilläkään. Tänä kesänä viimeisestä punavärimintusta nousi kaksi alle polvenkorkuista versoa, joista toinen saattoi ehkä työntää yhden kukan.
    'Strawberries and Cream' sopii todella hyvin yhteen tuon tyräkin kanssa. Toivottavasti tyräkit osoittautuvat pitkäikäisiksi.
    Punahelmipihlaja on söpö. Sen marjat näyttävät jättimäisiltä vai johtuuko se vain siitä, että lehdet ovat niin pienet?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samettihortensia on tosiaan tsiljoona kertaa kauniimpi kuin ne cheerleader-huiska-kukkaiset.
      No voi höh, ei kyllä lohduta, kanssaharmittaa vain. Ihmetyttää, kun joillakin pihoilla ne oikein leviävät – no kyllä täälläkin preeriaväriminttu on oikein komea puska, mutta muut eivät. Mitähän ne kaipaisivat?
      Punahelmipihlajan lehdet ovat todella sirot. Marjat ovat saman kokoiset kuin tavis-pihlajalla.

      Delete
  9. Beautiful soft and muted colours in your mid or should I say late summer garden?! It feels so late summer these days... even though it is very warm.
    Yesterday I saw a first flock of geese from north heading to south. I have never seen them so early. I hope the don't predict early autumn! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. It does feel late, with also the swallows gone for the year it's so quiet – it is the end of the summer. Sigh. Let's hope the geese are not a sign!

      Delete
  10. Ihania hempukoita:)
    Creme de Mynthe meni ostoslistalle, aivan ihana valopilkku!

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!