Tuesday 27 August 2024

Uusia kukkia ruusutarhassa

 Ihanaa, kaikenlaista tulee edelleen kukkaan!

Sitten on tietysti myös upouusia taimia. Pienen raivauksen jälkeen kurjenpolvi Dreamland pääsi ruusutarhan etuosaan. Siirsin sen viereen myös jo viime vuonna hankitun 'Summer Sweets' -rohtopähkämön. Se ei näkynyt mihinkään aiemmalta kasvupaikaltaan ruusujen ja pionin välistä, kun on niin matala. Ajattelin sitä välikasviksi, mutta somat kukat on myös kiva nähdä. Tässä ovat nyt molemmat hempeät pinkit vierekkäin ja hyvin nähtävillä.

Kasvien kanssa täytyy aina tarkistaa niiden viralliset lajikenimet ja myös sekin, ovatko ne sitä lajia, jota taimilappu väittää, jotta en puhu läpiä päähäni. Jaahas, pähkämöt on ilmeisesti siirretty takaisin Stachys-suvusta Betonicaan, jossa ne olivat joskus aiemmin. 
Ja Dreamland-kurjenpolven virallinen lajikenimi on 'Bremdream', mikä paljastaa, että sen isä on orkneyläinen Alan Bremner! Tämäpä iloinen yllätys! Hänethän yritin kovasti tavata siellä, mutta en oleillut juurikaan pääsaarella, jossa hän asuu. Hengailin taimimyymälässä, jossa hän kuulemma usein käy, mutta sinä päivänä ei käynyt tuuri. Olisi huippuhienoa päästä haastattelemaan tätä kurjenpolvimiestä. Yhteystietoja kun ei tuntunut kellään olevan eikä mistään löytyvän.

Paikalle, josta pähkämö siirtyi, tarvittiin korkeampaa. Taannoin kirjoitin, kuinka harmittaa, etteivät värimintut oikein viihdy. Ainahan täytyy silti yrittää uusia taimia eri paikoille ja hankin nyt tämän 'Twins' -värimintun. Toivottavasti siitä tulee vähän korkeampi kuin nyt, vaikka tämäkin kelpaa. Pääasia, että pysyy elossa!
Tällä, kuten kurjenpolvellakaan, ei ole tarkempaa lajinimeä. Nämä on niin moneen kertaan risteytetty, etteivät enää edusta mitään tiettyä lajia.

Tähkätädyke, ketoruusuruoho ja kultakärsämö ovat täydellisen korkuisia ruusujen ja pionien välikasveiksi.
En ole enää laskuissa siitä, kauanko kultakärsämö on kukkinut, tai ruusuruoho. Kumpikin kun on varsinaisia maratoonareita.

Ihanaakin ihanammat tähkätädyke ja ketoruusuruoho!

Sitten on hujoppeja. Koristekastikka 'Overdam' on kohonnut jokavuotiseen loistoonsa ja se on syksyn vetonaula pysyessään huojuvasti pystyssä talveen asti. Mutta sen vieressä on jotakin käsittämättömän korkeaa. Siinäpä on luppio 'Cangshan Cranberry'. 
Netissä kyllä lukee, että se voi kasvaa yli kaksimetriseksi, mutta senhän olettaa tarkoittavan jotakin suotuisampaa ilmastoa, vaikkapa Brittein saaria. Mutta että täällä! Ensimmäiseen kukkaan on tullut vähän karpalonpunaista väriä, muuten tämä on vielä nuppuinen. Tulee olemaan melkoinen esitys! Kukkavarsia ei tosin ole kuin muutama. Vielä.

Ruusutarhassa on yksi ruusu kukassa ja yhdessä toisessa on nuppu. Austin-ruusu Lady of Shalott aloittaa vaatimattoman esityksensä. Kuvasta voi nähdä, että joku on syönyt lähes kaikki sen lehdet ja kasvu on muutenkin ollut hyvin kituliasta tänä kesänä. Tässä on kesän ensimmäinen avautuva kukka ja pari nuppua.
Toivottavasti ruusu voi ensi vuonna paremmin!

Yhtä ihanaa väriä on lisääkin, heikinliljassa nimittäin.

Yritän olla rönsyilemättä, jotta jutut pysyvät mukavan lyhyinä, mutta kurkataan nopeasti preerialle, kun se alkaa heti ruusutarhasta. Siellä alkaa olla ränsistynyttä, mutta ihana rohtopunahattu on juuri alkanut kukkia. Omat viimevuotiset (vai jo toissavuotiset?) siemenkasvatukset valkokukkaista 'Hula Dancer' -lajiketta eivät vielä tänä vuonna kuki, mutta lehtiruusukkeet ovat onneksi tallella taustan yksivuotisviidakossa.
Tämä on minusta kaunein punahattu, niin siro, ja ihanat nuo alaspäin kääntyvät terälehdet. Luulin taimen kuolleen talveen, mutta se nousi sittenkin!


Heikinlilja Lilium henryi
Ketoruusuruoho Knautia arvensis
Koristekastikka Calamagrostis × acutiflora
Kultakärsämö Achillea filipendulina
Kurjenpolvi Geranium
Luppio Sanguisorba
Rohtopunahattu Echinacea pallida
Rohtopähkämö Betonica officinalis
Tähkätädyke Verbena hastata
Väriminttu Monarda

14 comments :

  1. Sinulla kasvaa ja kukkii siellä vaikka mitä. Minulla alkaa jo näyttää aika ränsistyneeltä ja kesäkukatkin ovat parhaat päivänsä nähneet. Mökillä miljoonakellot laatikoissaan ovat vielä aika kauniita ja toinkin ne kotiterassille, kun mökillä ei tule enää niin paljon oltua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllähän puutarha elokuussa ränsistyneeltä jo näyttää, ellei ole ehtinyt käyttää aikaa kuivien kasvustojen saksimiseen. Se kyllä auttaa, mutta mikään ei tietenkään tuo alkukesän puhdasta vihreyttä muuta kuin ensi kesä. Sitä on ikävä: kevättä ja alkukesää!

      Delete
  2. Elokuu on yllättävän hyvää kukka-aikaa. Hortensiat, punahatut ja maksaruohot kukkivat vielä kilpaa. Ja tietysti ruusut. Heikinlilja on kaunis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaikenlaista onneksi on ja asterit pääosin vasta edessä. Ruusutarhan syysasteria en muistanut kuvatakaan.

      Delete
  3. paljon erilaisia kukkia sinulta löytyy. osa tuttuja ja osaihan tuntemattomia mitä kuvissa on. Hih, minullakin kukkii ruusu. juhannusruusu vähän vielä yrittää kukkia muutaman kukan voimin.
    Mahtavia syyspäiviä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on erikoisempaa, että juhannusruusu tekee uusia kukkia!
      Kiitos, samaa sinulle! Luumut ja omenat tuoksuvat.

      Delete
  4. Kivasti luonto antaa vielä kukkasia ihailtavaksi. Siltikin ainakin itseäni alkaa painaa syksyn tulo päälle ja pikkasen masentaa, kun kesä loppuu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olemme samikset tässä, kyllä kesän loppuminen masentaa, ei sille oikein mitään voi. Syksy olisi periaatteessa kiva vuodenaika, ellei sen päätteeksi tulisi talvi! Ehkä täytyy yrittää vain ajatella pelkästään syksyä. Mutta eihän hämärämmät illat silti syksylläkään kivoja ole, vaan aurinkoiset kauniit päivät. Toivottavasti saamme niitä paljon.

      Delete
  5. Siellä kesä sen kuin jatkuu, ja kukat tuovat edelleen iloa päiviisi.

    ReplyDelete
  6. Kultakärsämö ja väriminttu ovat minun listalla ensi kevään uuteen kukkapenkkiin. Kiitos vinkeistä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiva, että löytyi mieleisiä kasveja! Värimintuissa on paljon värivalikoimaa valkoisesta tummanpunaiseen ja violettiin.

      Delete
  7. Ihanaa, kun vielä avautuu uusia kukkia🥰

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tosiaan on. Ja sitten on vielä myrkkyliljat, joiden nousua maasta saa odotella vielä jonkin aikaa. Ne ovat oikea syksyn pelastus astereiden ohella!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!