Saturday 16 December 2023

Kevätkalenterin neljästoista luukku

 Kukkivat puut

Päärynäpuun kohdalla tuli kommenteissa puhetta muistakin kukkivista puista, mm. luumupuista. Tonttini yläreunalla on aika kiva vyöhyke, jossa on tuomi ja pari luumupuuta – niitä, jotka tekevät pieniä, pyöreitä, makeita sinisiä hedelmiä ja joita täällä päin kriikunoiksi kutsutaan. Minulle ei ole vieläkään selvää, ovatko ne luumuja vai kriikunoita. 
Kuvasta ei oikein erota, mutta siinä ne kaikki kukkivat samaan aikaan viime toukokuun 21. päivänä. Luumupuut ovat edessä kukintansa lopuillaan, kun tuomi alkaa pistää parastaan.

Tässä toisesta suunnasta kuvattuna, tuomi edessä, kolme päivää myöhemmin. Kuvaushetkeen liittyy hieno lintuelämys.
Kuuntelin, mikä ihmeen moniääninen lintuparvi tuomessa lurittelee, siinä oli tuttuja ääniä, kuten kottaraista ja haarapääskyä. Ketään vain ei näkynyt.

Seisoin pitkään zoomlinssi tanassa, mutta kultarinta on sellainen, että sitä ei näy. Se lurittelee jossakin puun latvuston uumenissa matkien monien muiden lintujen ääniä ja säveltäen omiakin biisejä. Esitystapa on innostunut ja kovaääninen.
Hailean kellanharmaata pikku lintua ei kuvissa näy, vaikka saattaa se jossakin tuolla kuvassa silti olla. Sen sijaan taivasta vasten huomasin kuvaa suurentamalla parikin pörriäistä, niitä lentää kukkivien puiden luona jatkuvasti. 

Koska pienennän kuvat blogiin niin, ettei niitä voi suurentaa, laitan tähän osan edellisestä kuvasta suurennettuna. Ja samalla huomasin, että siellä on kolmaskin taitolentäjä.
Tuo helatorstain–helluntain tienoo on vuoden hienointa aikaa.

Kriikuna Prunus domestica ssp. insititia
Luumu Prunus domestica 
Tuomi Prunus padus

10 comments :

  1. Noin iso luumu- tai kriikunapuu! En muuten ole tainnut koskaan nähdä sellaista vanhaa puutarhaa, jossa olisi noin isoja hedelmäpuita, siis muita kuin omenapuita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. En tiedä, kuinka vanhoja ovat, mutta korkeus on jotain 6-7 metriä. Eivät kumminkaan sen isompia.

      Delete
  2. Näitä katsellessa on hieman hämmentävää, että pihalla on niin paljon lunta :) Mieluummin katselisin jo kevätpihaa, kuin lumipihaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kevätpihaa todella mieluummin katselee. Täällä on +5 -asteisen yön aikana piha jo puoliksi paljastunut. Ei meillä kyllä kovin paljoa lunta ollutkaan, alle 10 cm.

      Delete
  3. Kauniisti kukkivat puut. Luumupuut kukkivat usein hyvin runsaasti, kuten sinunkin kuvistasi voi nähdä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Totta, niiden kukinta-aika on todella ihana.

      Delete
  4. Veit lukijat nyt kevätkesän parhaimpiin hetkiin, niihin viikkoihin, joina luonnon vehreyden, rehevyyden ja kukkien runsauden voi kokea ihan huumaavana. Kuvistakin melkein tuntuu kukkien tuoksu ja pörriäisten surina tänne asti. Puutarhassasi kasvaa mahtavan kokoisia hedelmäpuita. Muistelen lukeneeni, että kriikuna on varsinaisille luumupuille erityisen hyvä pölyttäjä.
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuo aika on niin täynnä aistielämyksiä, ettei sitä melkein kestä.
      Mukava kuulla, että kriikuna on hyvä pölyttäjä. On minulla keltaluumukin, mutta se on alle metrinen eikä vielä tainnut kukkia.

      Delete
  5. Johan on tuomessa valtavasti kukkia. Sen uumenissa taisi pöristä lintujen lisäksi muitakin kukista nauttivia.
    Mietin, miten kriikunan ja luumun erottaa toisistaan. Netistä löysin tällaisen kuvauksen: "Kooltaan kriikuna on luumua pienempi. Hedelmäliha on kellanvihreää ja sitä on luumuun verrattuna vähän. Kriikunan sisällä on pyöreä kivi, kun taas luumun kivi on soikea ja siinä on terävä pää. Maultaan kriikunat pysyvät syksyllä pitkään happamina ja muuttuvat makeiksi yleensä vasta ensimmäisten pakkasten purtua." Meillä on kaksi kriikunapuuta, joiden kukinta on samanlaista kuin naapurin luumupuussa. Kriikunat on hyvän makuisia ja useimpina vuosina niitä tulee paljon. Kriikunan ärsyttävä puoli on runsas juuurivesatuotanto. Onneksi puiden sijainnin vuoksi ruohonleikkurilla on helppo pitää vesat kurissa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuo juuri mietityttää, että kriikunan väitetään olevan hapan, mutta minusta puideni hedelmät ovat tosi makeita heti, kun ovat kypsyneet - siis elokuussa, kun ei ole tietoakaan pakkasista vielä kuukausiin. Pieniä ne kyllä ovat, ja pyöreitä. Kiven muotoakin olen yrittänyt pähkäillä, mutta vaikea on päätellä, erot ovat aika pieniä. Ei se ihan pyöreä ole, mutta ei kovin soikeakaan... Lapsuudenkotini pihassa oli kriikuna (tai siksi sitä sanottiin) ja sen hedelmät olivat happamia, tai näin muistan, mutta on myös mahdollista, että menin maistamaan niitä raakoina :-D
      Luumupuiden juurivesantuotanto on kyllä raivostuttavaa, mutta sama taitaa päteä kaikkiin luumuihin? Keltaluumunikin on juurivesana ylös kaivettu yhdestä luumutiheiköstä.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!