Friday 15 December 2023

Kevätkalenterin kolmastoista luukku

 Narsissit minikoivikossa

Ehkäpä vähän toistan itseäni, kun totean, että tämä on yksi puutarhani lempipaikoista keväisin. Pitäisikö tästä vetää se johtopäätös, että keväällä koko puutarha on lempipaikka?

Koivikkoni on 130 neliömetrin kokoinen minimetsä pihan nurkassa. Joitakin vuosia sitten otin sen käsittelyyn: harvensin, jotta siitä ei kasva tiheikköä, ja aloin istuttaa narsisseja. Istutan joka syksy jotakin uutta tai samaa vanhaa lajiketta.
Kun koivut ovat puhkeamassa lehteen, on niiden alla ihana keväinen narsissiniitty, mukana myös vähän kevätesikkoa ja valkovuokkoja, jotka toivon mukaan lisääntyvät nopeasti.

Toissa syksynä istutin 'Starlight Sensation' -orkideanarsissia ja se osoittautui taivaallisen kauniiksi. Keltaiset nuput aukeavat kermanvaaleina ja kukkia tuli paljon. Toivon, että se viihtyy.

Nyt en enää muista, mitä tänä syksynä istutin. Ne ovat sitten yllätyksiä, kun alkavat kukkia, ellen mene vakoilemaan istutusmuistiinpanoista, mutta luulenpa, että pidän yllätyksistä enemmän. Onpa ihanaa taas odottaa kevättä ja narsisseja!

Orkideanarsissi Narcissus Triandrus-Ryhmä, ryhmä 5

16 comments :

  1. Ihana koivikko narsissien ja muiden kera . Minulla kun narsissit ei kasva niin kateus pukkaa väkisin päälle . Ei voi mitään.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi sentään. Kyllä kai teiltä joku paikka löytyy, jossa ne voisivat viihtyä? Se ihana rinne alas kohti puroa olisi varmaan paikka, jossa viihtyisivät, jos jaksaisitte sitä joskus alkaa tehdä puutarhaksi. Voi se olla liian varjoinenkin.

      Delete
  2. En yhtään ihmettele, että pidät tuosta alueesta. Näkymä on kuin villistä luonnosta, jossa narsissit nousevat itse päättämissään paikoissa.
    Siis onko Starlight Sensationissa useita nuppuja samassa varressa? Tosi hieno narsku.
    Oikea johtopäätös: Keväällä koko puutarha on todellakin lempipaikka!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihan totta. Keväällä ei tosiaan tee mieli olla missään muualla kuin puutarhassa, ei edes nukkumassa tai syömässä.
      Starlight Sensation oli ihana yllätys, taisi löytyä ihan vain jostakin Prismasta. Sillä on tosiaan monta nuppua per varsi, orkideanarsisseille se on tyypillistä (esim. 'Thalia' myös). Tällä Sensationilla oli kyllä sensaatiomaisen monta kukkaa per kukkavarsi, saa nähdä, onko niitä tulevina vuosina enää niin paljoa. Sipulithan on äärimmilleen kukintaan viritettyjä silloin, kun ne ovat myynnissä. Yleensä kukinta harvenee. Toivon vain, että sipulit eivät harvene vaan lisääntyvät, vaikka kukkia olisikin kussakin vähemmän.
      Huomaan, että tällaiset villin näköiset paikat ovat tosiaan lemppareitani. Vaikka olen tehnyt muotopuutarhan ja muita säännöllisen muotoisia kukkapenkkejä, on sykähdyttävintä tällainen paranneltu luonto. Kuten myös tontin toisessa päässä, missä on lehtomainen alue jouluruusuineen saarnien alla.

      Delete
    2. Laitoin Starlight Sensationin vinkkivihkoon tulevaa vuotta varten. Vaikka minulla ei vastaavanlaista koivikkoa olekaan, eiköhän jokunen sopiva paikka noin kauniille narskulle löydy.
      Minusta sinulle sopii vähän villi luonnomukainen puutarha. Sehän tässä puutarhahommassa on yksi parhaita puolia, että olosuhteet huomioiden on mahdollista tehdä juuri itselleen mieluista.

      Delete
    3. Toivottavasti löydät omat Starlightit! Keväällä ruukkutarjonta narsisseissa on suppeampaa, mutta yritän pitää silmät auki ja muistaa toiveesi löytää niitä.
      Se on juuri parasta, että voi tehdä mitä tykkää, tontin olosuhteet huomioon ottaen. Olisi kyllä ihanaa, jos olisi vähän vähemmän ryteikköä ja nokkosikkoa, mutta vuosi vuodelta sekin vähän vähenee.

      Delete
  3. Suloinen kevätmetsä Sinulla!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on tosiaan suloinen ja keltainen väri niin täydellinen vaaleanvihreiden, valkorunkoisten koivujen alla.

      Delete
  4. Kaunis narsissimetsä. Narsissit ovat kevään sipulikukista, krookusten ohella, minulle niitä kevään lempikukkia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Narsisseista on helppo tykätä. Sitä paitsi jos ei tykkää keltaisesta perusnarsissista, on niitä hyvin monenlaisia muunlaisia.

      Delete
  5. Kaunista, kaunista… toivottavasti viihtyvät ja lisääntyvät. Narsissit sopivat tuonne ihan hurjan hyvin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti! Eivät kyllä ole erityisesti lisääntyneet, mutta jospa se tästä vähitellen. Osa taantuu, osa viihtyy paremmin. Varmaan kesällä liian kuivaa.

      Delete
  6. Kaunis on narsissimetsäsi. Toivotaan mukavia ylläreitä keväällä ja jotta lisääntyisivät hyvin. Narsissit on kauniit puutarhassa ja luonnon alueilla!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Narsissit ovat kauneimmillaan puiden alla ja niittymäisillä paikoilla.

      Delete
  7. Ihania! Miten en ole tajunnut istuttaa narsisseja omaan koivikkoon, vaikka olen muualla nähnyt. Ja nyt niistä nauttimiseen menee (jos ensi syksynä muistan) ainakin 1 vuosi ja 5 kuukautta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehkä löydät niitä keväällä ruukussa, sellaisia on viime vuosina näkynyt.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!