Monday 18 December 2023

Kevätkalenterin kuudestoista luukku

 Varhaiskevään tunnelmissa

Lunta on tällä hetkellä jäljellä saman verran kuin tässä huhtikuun alussa otetussa kuvassa: enää laikkuja siellä täällä! Sää on sumuinen, mutta auringon pitäisi kohta tulla esiin ja jos se paistaa edes vähän, lämmittää se kohmeista maata... olen ehkä yltiöpositiivi, sillä se paistaa niin alhaalta, että hyvä jos säteet edes osuvat mihinkään, puhumattakaan lämpövoimasta.

Silti mielessä ovat nämä alkukevään kukkaset, tässä kevätpuron partaalla 'S. Arnott' -lumikelloja ja italiantalventähtiä. Näidenkin kasvupaikkaa aion tutkailla suurennuslasin kanssa.
Kymmenen päivän ennuste näyttää ihan lupaavalta; ei siinä käyrä juurikaan käy nollaa alempana. Tässä tulee ihan todellinen kevätfiilis!

Italiantalventähti Eranthis hyemalis
Lumikello Galanthus

16 comments :

  1. Noi keltaiset ovat siis italiantalventähtiä?! Kiva puro!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juu, talventähdet ovat aikaisia ja kirkkaankeltaisia (ellei ole jokin erikoislajike). Purotkin ovat ihania!

      Delete
  2. Varhaiskevät jouluviikolla! Sitä on vaikea päihittää näillä leveyspiireillä. No, tunnelmaan kyllä pääsee pelkästään puron lorinaa virtuaalisesti kuuntelemalla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei tuolla kyllä mitään piippoja löytynyt, ei ensimmäistäkään, kun on ollut niin kylmää. Toisin olisi, jos olisi ollut lauhaa - ensimmäiset lumikellon versot ovat ennenkin löytyneet marraskuussa.
      Mutta kun aurinko tuli esiin, punatulkut lurittelivat koivujen latvoissa, monet kasvit olivat taas esillä niin, että niitä voi tervehtiä iloisena (lumi oli suojannut ne erinomaisesti pakkasilta, monessa perennassa aivan vehreät lehdet!), niin pihalla teki mieli vain kiertää ja kiertää - siis aivan kuin keväällä! Oli aivan kevätriemu näin joulun alla.

      Delete
  3. Lämmin kiitos kortista! Ihana yllätys, kun palasin töistä :) Tuosta kuvasta tulee mieleen, että onko ehkä teidän pihasta tuo kasveja syövä kauris, tai peura ;)
    Hetki vielä kevääseen, mutta kannattaa odotella!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kauris on vielä ihan nätti joulukortissa, mutta piti miettiä, kenelle niitä lähettää, etteivät nosta verenpainetta ;-)

      Delete
    2. ;D Meidän pihalla ei ole näkynyt ;D

      Delete
  4. Replies
    1. Eilen oli todella keväinen olo. Ja kunhan aurinko tulee tuolta naapurin talon katon takaa esiin, on tästäkin luvassa ihana, aurinkoinen ja lämmin päivä (vaikka tuleekin helkkaristi).

      Delete
  5. Meillä sataa tällä hetkellä vettä oikein kunnolla. Siinä saa lumet kyytiä missä on omat hyvät ja huonot puolensa. Milloinkohan muistaisin hankkia syksyllä talventähtien sipuleita, haluaisin niitä ehdottomasti puutarhaani.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se sade alkoi täällä myöhäisillalla ja meni yön aikana ohi. Kyllä saivat viimeisetkin rippeet kyytiä. Ei voi kuin toivoa pakkasetonta lopputalvea :-D
      Talventähtiä ei löydy kovin usein myynnistä, niinpä niitä on vaikea muistaa! Toivottavasti tulee vastaan ensi syksynä.

      Delete
  6. Valkoinen ja keltainen sopivatkin tosi kivasti yhteen!

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!