Tuesday 12 December 2023

Kevätkalenterin kymmenes luukku

 Keväinen märkyys.

Pihani on alarinteessä ja sen kyllä huomaa. Keväisin on jos jonkinlaista puroa, syksylläkin. Purot ovat ihania – olisipa niissä kesälläkin vettä!
Olen kaivanut kaikenlaisia ojia auki, joita täällä oli jo vanhastaan. Joitakin olen laittanut salaojiksi, kuten tämän ojan loppupään, sillä tuolla taustalla on nurmikäytävän päästä kulkureitti raput ylös kasvimaalle. Ilman salaojaa täytyisi loikata ojan poikki. 
Moneen suuntaan viettävä rinnetontti on myös saanut minut tekemään pengermiä – niiden rakennusmateriaalia eli kiviä kun nousee maasta sitä mukaa kuin sitä jaksan kaivaa.

Hetken piti miettiä, mistä tämä kuva on, sillä tätä kohtaa en yleensä kuvaa; ainakaan tästä suunnasta. Viime toukokuun alkupäivinä purin saunan & liiterin lautavuorausta ja kattopeltejä, siksi tuossa on tikkaat pystyssä.

6 comments :

  1. Hieno keväinen puroinen kuva! Minä olen ennen ajatellut, että märkyys on aina parempi kuin kova kuivuus. En enää. Tämän syksyn märkyys teki sen, että porakaivomme tulvi yli reunojen ja samalla kaivon yläosassa oleva sähköjohto pistokkeineen lillui vedessä. Se on saunarakennukseen menevän vesijohdon lämmityskaapeli, joka ei sitten enää toiminutkaan. Putki jäätyi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi itku! Tuo on kyllä ihan ekstremehuonoa tuuria. Märkyys olisi muuten ihana, jos sen saisi pysymään halutuissa paikoissa, kuten puroissa ja lammissa.

      Delete
  2. Kaksi viimeisintä kesää ovat olleet tosi kuivia. Puro omalla pihamaalla olisi siinä mielessä ihana. Kahdella lähinaapurillamme on tontillaan lähde, mutta kumpikaan naapureista ei, ainakaan toistaiseksi, ole sitä hyödyntänyt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi ei, ja täällä toiset haaveilevat puroista ja lammista, joissa olisi kesälläkin vettä. Sellaisethan ovat piste iin päällä puutarhassa.

      Delete
  3. Minuakin ilahduttaisi tuollainen puro tai isompikin luonnollinen vesilähde omalla tontilla. Vaikka se kuivuisi keskikesällä ja helteillä, keväällä se olisi varmasti hieno elementti ja monipuolistaisi kasvimahdollisuuksiakin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Totta. Olen erittäin onnellinen pihani parista keväisestä purosta, vaikka niissä ei muuna aikana olisikaan vettä. Tänään juuri kyllä katselin yhtä ojaa, jossa ihmeekseni on pohjalla ihan vähän vettä, joka ei ole jäätynyt. Vaikka on näin kovat pakkaset (nytkin -8). Merkillisiä asioita :-D
      Toiveissani olisi kyllä piha, jossa olisi kunnollinen vuoripuro, mutta sitä varten täytynee muuttaa Skotlantiin tms.
      Todella moni kasvi viihtyy ympärivuotisen virran tuomassa kosteudessa. Alppiruusut ja hortensiat kukoistavat sellaisissa olosuhteissa, ja erikoisemmat esikot, jotka minun hoivissani vain kuivuvat, vaikka kuinka yritän kastella.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!