Sunday 17 December 2023

Kevätkalenterin viidestoista luukku

 Ei kevättä ilman tulppaaneja

Tässä kevätkalenterissa ei olekaan vielä ollut kai yhtään tulppaania! Korjataan asia nyt oikein monen tulppaanin voimin. Kuvassa on mahtava määrä 'Blushing Apeldoorn' -tulppaaneja, jotka kuuluvat darwinhybrideihin eli luotettavimpiin tulppaaneihin, jotka nousevat kevät toisensa jälkeen. Ne olivat myös selvästi lisääntyneet edelliskevääseen verrattuna.
Taustalla on lisää 'Blushing Apeldoornia', lisäksi 'Brown Sugar' -triumftulppaania ja ihan pienet oranssit läntit taustalla kreikantulppaania. Ne ovat supussa, sillä näyttää olevan sateinen päivä, eivätkä tulppaanin luonnonlajien kukat ole pilvisellä säällä auki.

Säästä puheen ollen: meillä on puolet pihasta paljaana lumesta. Kun yö vietettiin +5 asteessa eikä lunta ollutkaan kuin alle 10 cm, se hupeni äkkiä. Aurinko nyt yrittää paistaa ohuen pilviverhon takaa, saa nähdä, onnistuuko. Ihanaa! Lähden kohta kiertämään pihaa piippojahtiin. 

Voisin muuten vannoa, että tuo penkin keskellä kasvava kiinanpunapuu on venynyt ainakin 40 cm sitten tämän viime toukokuussa otetun kuvan.

Tulppaanien suhteen pitää vielä kertoa se kutkuttava asia, että silloin, kun lunta vielä oli – mitkä ihanan keväiset sanat – tutkin tarkasti jälkiä, enkä löytänyt ainoaakaan peuran tai kauriin sorkanpainaumaa pihaltani. Vaikka niitä on heti pihan ulkopuolella vaikka kuinka paljon, ja aina tuoreita. Jänis oli kyllä käynyt, mutta se ei haittaa, jänis on kiva eikä tee ollenkaan sellaista totaalituhoa kuin peura.
Tämä vaikuttaa lupaavalta ensi kevään tulppaaninkukkien ihailun kannalta. Sitten viime maaliskuun, jolloin vedin verkkoa syreeniaidanteen keskelle, ei ole löytynyt yhtäkään peuran jälkeä tai tekemää tuhoa pihallani. En olisi uskonut, että ne kulkevat tiiviin syreenipusikon läpi, mutta niin vain kulkivat, mutta eivät kulje enää. Eivät ole enää tulleet aidan yli, ali eivätkä läpi.

Kiinanpinapuu Metasequoia glyptostroboides
Kreikantulppaani Tulipa orphanidea

16 comments :

  1. Kaunista kukintaa. Apeldoorn tulppaanit ovat kyllä takuuvarmoja kukkijoita ja ilahduttavat kasvattajaansa vuodesta toiseen.
    Hienoa, että peurahavaintoja ei ole nyt ollut puutarhassasi. Voi vain kuvitella, miten turhauttavaa ovat niiden tekemät tuhot puutarhoissa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oli kyllä todella turhauttavaa istuttaa kaikenlaista, kun peurat syövät, tai ainakin maistelevat, lähes kaikkea. Minua on yllättänyt vauhti, jolla Blushing Apeldoornit tuntuvat lisääntyneen vain vuodessa. Ensi keväänä saa nähdä, onko samoin taas käynyt, vai onko ollut huonompi vuosi niille

      Delete
  2. Jestas, miten vihreys ja sipulikukkien värit voivatkaan olla kauniita. Etenkin tällaisena harmaana plussaisena loppuvuoden päivänä. Blushing Apeldoorn -tulput taisin löytää sinun juttujasi luettuani ja niitä olen lisännyt systemaattisesti. Kauniita ja kestäviä. Tykkään monenlaisista tulppaaneista, mutta kukkarolle käy kalliiksi ostaa yhden vuoden iloja.

    Hienoa, että peurat pysyvät poissa puutarhastasi. Kiersin aamupäivällä oman pihan ja kuvasin peurojen jättämiä kakkakasoja. Enää jänikset eivät harmita yhtään, kun niiden tuhoilta on kohtuullisen helppo suojautua. Eivätkä ne saa aikaan niin mittavia tuhoja, kuin peurat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tällainen pilvisenkin päivän kevätkuva on aivan ihana tähän aikaan vuodesta. Onpa kiva, että löysit tuon kauniin tulppaanin. Apeldoorneissa on muitakin sävyjä, joita pitäisi kokeilla. Ne perus-kirkkaanpunaiset etenkin yhdistettynä kirkkaankeltaiseen eivät niin ihania ole, mutta pehmeämpiäkin värejä nykyisin löytyy.
      Voi itku peurojen terveisiä. Niitä kakkakasoja yli kymmenen vuotta kironneena ymmärrän harmisi ja huolesi (siis ei ne kakat mitään, vaan peurojen tuhot). Miltä näyttää keväällä? Tulevatko ne silloinkin, käyvätkö kenties jopa päivittäin. Hirveitä ajatuksia.

      Delete
    2. Blushing Apeldoorn on minusta ehkä kaunein, kun terälehtien oranssia ja keltaista viiruttaa punainen.
      Tänä syksynä peuroja on ollut meidän nurkilla usein ja useita kerrallaan. Kuuden porukka on tavallinen näky. Pelkäänpä, että ne eksyvät yhä useammin meidänkin pihalle. Hirveitä ajatuksia totta totisesti!

      Delete
    3. Huh. Täytyy nyt oikein vinhasti toivoa, että keksivät muut apajat kevään koittaessa!

      Delete
  3. Oi, mikä ihana penkki! Onpa siellä ollutkin lämmintä, meillä ei ihan näin paljon ole ollut asteita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täällä on tosiaan ollut lämmintä, räystäät alkoivat tippumaan oikein keväisesti jo lauantai-iltapäivänä ja lumesta on jäljellä enää valkeita länttejä.

      Delete
  4. Täällä vankkumaton jouluhöperö iloitsee peuravapaasta puutarhastasi ja lähestyvästä Apeldorn tulppaanien ajasta. Sinulla menossa kevätpiippojen metsästys, minä kahlasin päivällä metrisessä hangessa hakemassa joulukuusta! Ihanaa erilaista luontoharrastusta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on hyvä, että kukin saa puuhailla mieleisellään tavalla :-D
      Piippoja on vähän turha metsästää, kun maa on kohmeessa ja on ollut niin kylmä, mutta meinaan silti tänään tehdä uuden toiveikkaan kierroksen, kun maata on tullut vielä enemmän esiin: lumi on jo vähemmistössä, jeeeeeee :-D

      Delete
  5. Ihana kuulla, että peurat ovat pysyneet tonttisi ulkopuolella!
    Ja tuo tulppaanikuva, aah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyt on kyllä todella isot odotukset keväisen kukinnan suhteen :-D

      Delete
  6. Tulppaanit! <3 Voi kun päästäisiin heti näihin tunnelmiin, ilman turhia lumi- ja pakkaskausia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kunpa tulisi oikein lyhyt talvi. Minun on kyllä pakko myöntää, että hyppääminen suoraan tulppaanikauteen olisi ihan hirveä pettymys. Kun silloin jäisi kaikkein ihanin varhaiskevät elämättä! Lumikellot ja muut ihanat ensimmäiset, ne ovat niin parasta.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!