Thursday 28 December 2023

Pelargonien kuulumiset

 Sillä nehän kukkivat näin vuoden pimeimpinä päivinäkin!

Tai ainakin jotkut niistä. En ole laskenut, montako kuukautta vuodesta Pelargonium sidoides kukkii, ainakin todella monta. Se kasvaa amppelissa katonrajassa ja tekee sieltä pitkiä lonkeroita alaspäin, joissa on pikkuruiset viininpunaiset kukat. Lonkerot vain venyvät pituutta, kunnes ottavat lattiaan kiinni, ja jossain vaiheessa minulla menee hermo ja leikkaan ne. Sitten kasvaa uusia.
Tässäpä huonekasvi, joka ei sovi siisteysintoilijalle. Noita pikkuisia terälehtiä varisee lattialle paljon ja kasvutapa on varsin epämääräinen.

Samalla ikkunalla on muitakin punaisia, hyvin jouluun sopivia pelargoneja. Ihan edessä on samettisen tummanpunainen jalopelargoni, jonka sävyyn ihastuin puutarhaliikkeessä muutama vuosi sitten. Ilokseni olen saanut sen pidettyä elossa, aina ei ole jalopelargonien kanssa näin hyvin käynyt. Se vaatii vähän enemmän kastelua kuin moni muu pelakuu.
Taustalla on takuuvarma vuodenvaihteen kukkija 'Raspberry Ripple' – se kuuluu kotipelargoneihin ja niistä munankuoripelargonien kastiin eli lajikkeisiin, joissa on pilkulliset tai läikikkäät kukat. Edellisen kuvan Pelargonium sidoidesin lehtiä näkyy kuvan yläreunassa.

Saman kulmaikkunan toisella puolella on ystävältä saatu limenviheälehtinen, valkokukkainen, nimetön kotipelargoni. Sillä on vähän ruusunnuppumaiset kukat.

Keskellä on kauniin tummalehtinen 'Friesdorf', se ei kuki, mutta osa sen lehdistä on kuivunut punaisiksi. Oikealla on kääpiöpelargoni 'Thessaloniki'.
Otin nämä kuvat 19.12., kun oli ihanan, täysin lumetonta!

Olen keskittänyt punakukkaisia pelargoneja olohuoneeseen tämän takia. Ne sopivat sinne. Ikkunakin on etelän suuntaan, mistä pelakuut tykkäävät.

Makuuhuoneessa on vaaleammat värit ja sinne paistaa aurinko iltapäivällä ja illalla. Itse tehdyssä amppelissa on rentovartinen 'Deerwood Lavender Lass', mutta se ei kuki nyt. Kukassa on kookas tähtipelargoni 'Bev Foster'.

Keittiössäkin on kukkia, mutta ruokapöydän ikkunalla päivystää Musti. Pitäisiköhän ikkunat joskus pestä? Eeeiii kaiiii...


Jalopelargoni Pelargonium Domesticum-Ryhmä
Kotipelargoni Pelargonium Zonale-Ryhmä, siihen kuuluvat mm. alalajit munankuori-, tähti-, ruusunnuppu- ja kääpiöpelargoni

22 comments :

  1. Sinulla on hyvät puitteet pelargonioille siellä mökillä . Minulla on myös mökillä sisällä muutamia ja loput kellarissa . Kävin siellä katsomassa pari viikkoa sitten ja kastelin samalla hieman . Hyvältä näyttävät kaikki siellä joissakin pelargonioissa oli vielä reilusti lehtiä kiinni .Toin sinulta saamani pelargonian tänne kotiin alkutalvesta jouduin palauttamaan sen mökille ei viihtynyt yhtään täällä kuivassa ja lämpimässä .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pelargonit viihtyvät viileässä talossa ja huolimattomassa hoidossani, jossa ne eivät todellakaan saa liikaa vettä. Mitä viileämpää on, sitä vähemmän kastelua ne myös haluavat. Tavallinen kuiva ja lämmin huoneilma on tosiaan niille aivan sopimaton.

      Delete
  2. Pelargoniasi sopivat hienosti tunnelmalliseen olohuoneeseen.
    Musti on niin elementissään tarkkailijana :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kasveja on vähän liikaa, kun tilaa ei todellakaan ole pikkuisessa talossani kovinkaan paljoa, mutta toisaalta on aika kiva viettää talvi vihreyden keskellä!
      Kissan voi luottaa hakeutuvan parhaalle kyttäyspaikalle ;-)

      Delete
  3. Ihanaa nähdä kukkivia pelargoneja keskellä talvea!
    Meillä ne talvehtivat tyttären huoneessa, mutta eivät ole innostuneet kukkimaan. No kesällä sitten:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kukkivat pelargonit ovat ihania näin talvella, ja yllättävän moni niistä tosiaan kukkii aina tähän aikaan. Sitten on joitakin, jotka eivät koskaan kuki talvella. Pääasia, että pysyvät hengissä sielläkin!

      Delete
  4. Sinun pelakuut voivat loistavasti!
    Saas nähdä kuinka täällä, kun yritän ne talvehtia. Katsotaan kuinka keväällä käy.
    Mukavaa vuoden vaihdetta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti sinunkin pelakuusi talvehtivat hyvin. Joskus sattuu odottamattomia takaiskuja ja kaikki eivät selviydykään, mutta pääasia, että suurin osa.
      Kiitos ja hyvää vuodenvaihdetta sinullekin!

      Delete
  5. Kunnioitan ihmisiä jotka jaksavat kasvattaa pelargoneja vuoden ympäriinsä. Niin monta kertaa olen itsekin aikonut niin tehdä, mutta syksyllä hermostun niihin, tai viimeistään keväällä kun ne näyttävät niin surkeilta, joten heitän ne kompostiin. Kärsivällisyys ei ole suurimpia valttejani :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eipä siinä oikeastaan mitään jaksamista ole :-D Enemmän sinä teet, kun kiikutat niitä kompostiin!

      Delete
  6. Haa, katsoin ensin ensimmäisestä kuvasta, että siinä on myös jotain keltaisia pieniä kukintoja, mutta nehän ovatkin kukintojen kantoja! Olohuoneesi on ihana väritykseltään ja muutenkin. Aivan uskomattoman upea matto, hieno nojatuoli, kauniit verhot. Tunnelmallisen kaunista!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Totta, kukintojen kannatkin ovat jonkun tähtimäisen kukan muotoisia. Kun kukkia tulee paljon, niitä myös varisee paljon ja jäljelle jää lukemattomia kantoja ja terälehtiä lattialla.
      Olohuoneeni on tosi mini; kuva on otettu ovensuusta, josta on pari harppausta nojatuolille. Kuvan oikeassa reunassa olevan pienen sohvan toinen pääty onkin jo seuraavassa seinässä kiinni. Se on pieni, nopeasti lämpiävä talvipesä :-)

      Delete
  7. Mustilla on hyvä paikka päivystää♥ Kiva kun Pelargonioista iloa pitkin vuotta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keittiön pöydän alla on vielä patteri, joten se on täydellinen, lämmitetty kyttäyspaikka :-)

      Delete
  8. Tosi kaunis tunnelma näissä kuvissa, hienon näköistä. Talvehtisikohan pelargonit jos laitan ne ikkunattomaan varastoon jossa lämmintä pari astetta? Harmi kun ei ole enää viileää kuistia, sisälläkin 20 astetta lämmintä, joka kai liikaa pelargonille.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannattaa kokeilla, nollan yläpuolella, mutta huoneenlämpöä viileämmässä, on yleensä hyvä ohje.

      Delete
  9. Monta joulukukkaa sinulla :) Pelargonit ovat ihailtavan innokkaita kukkimaan myös talvella kunhan vain saavat valoa. Jokunen kukka on minunkin pelakuissani, vaikka aika pimeässä joutuvatkin olemaan. Pian varmasti luovuttavat, kun syksyllä kehittyneet nuput ovat kukkineet. Uusia eivät yleensä tee ennen kuin päivä alkaa kunnolla pidetä.
    Ikkunoiden pesu on tympeää puuhaa, mutta joskus sitäkin pitää tehdä, jos haluaa nähdä ulos. Ehkä Musti saa kytättyä riittävästi lintujen puuhia tai muita reviirinsä tapahtumia, jos ei ole vielä etsinyt puhtaampaa ikkunaa :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pelargoneista on tosiaan iloa ympäri vuoden, kun aina muutamassa niistä on kukkia. Todella nopeasti niihin tuleekin nuppuja keväämmällä, kun valo lisääntyy.
      Ikkunasta näkee mielestäni ihan riittävästi läpi, vaikka tuolla hetkellä näyttikin varsin toivottomalta :-D Talossani on niin korkea sokkeli, että tarvitaan tikkaat niiden pesuun ulkopuolelta, ja tuossa kohdassa on vielä muotopuutarha tiellä, joten en tosiaan usein niitä viitsi pestä.

      Delete
  10. Kauniisti kukkivat pelargoniasi. Kyllä vielä läpi ikkunoista näkee, niinkuin mieheni sanoisi. Kun hoppuilen ikkunanpesua. Mustilla hyvä paikka seurata pihan, etenkin lentävien liikkeitä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olen miehesi kanssa samoilla linjoilla!
      Puolustuksekseni sanon, että tuossa kuvassa on paljon heijastuksia sisäpinnoista, kun aurinko osui niihin ;-)

      Delete
  11. Ihanat pelargonit! Varsinkin P. sidoides, se on ehkä se kaunein pelargoni. Pesemätttömien ikkunoiden läpi tulee kauniimpi valo, niin sanoi jo Alvar Aalto aikoinaan. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. No mutta siinäpä hyvä syy olla pesemättä :-D On totta, että valo on pehmeämpi. Näin talvella olisi toisaalta kiva saada vähäisistä, matalista auringonsäteistä mahdollisimman paljon sisään.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!