Friday 7 July 2023

Sammalkeinun valkeat kukat

 Eipä tullut laitettua kuvaa tarha-alppikärhö 'Albina Plenasta' silloin, kun se kukki niin kauniina. 

Se oli kesäkuun alussa se, tai kyllä se kukki vielä lähes juhannuksenakin. Ihana 'Albina Plena', yksi kauneimmista kärhöistä! Toivon, että se peittää ruostuneen keinun katoskehikon kokonaan jonakin päivänä.

Keinu sijaitsee männyn alla. Yhtenä päivänä ihastelin käpytikkaa, joka pysyi oksalla pitkään. Tikka tuskin ihasteli minua.

Nyt keinun tienoon peittää toinen valkoinen kukkapilvi, loistojasmike. Mikä tuoksu!

Kiitos viilenneiden säiden, jasmikkeiden kukinta on kestänyt jo kauan. Pihassani kasvaa neljä loistojasmiketta ja aika monta muutakin jasmiketta.
Ilo on suuri, kun keinun tässä päässä on elossa viime vuonna istutettu valkokukkainen 'Apollonia' -kärhö. Se on kärvistellyt kuivuudessa, mutta elossa on!

Tänään huomasin, että täytyy taas alkaa kastella. Onneksi sadevesitynnyreihin on tullut hyvin täytettä, osa on aivan täynnäkin. Meillä kun on satanut tällä viikon sadekaudella alle 20 mm, mikä on kyllä lottovoitto keskellä kesää, mutta ei se silti kovin paljoa ole. Osa kasveista on taas aloittanut lurpottamisen, kun tässä on ollut pari melko aurinkoista päivää.

Tästä tulikin mieleen, että marhanliljoistakin piti kirjoittaa. Ja vaikka mistä. Millään ei ehdi kaikesta, on jopa tärkeitä ensikukintoja vielä raportoimatta. Ehkä sitten talvella!
Tämä on joka tapauksessa ihastuttava marhanlilja 'Guinea Gold', joka on aloittanut kukinnan, kun jotkut marhanliljat jo lopettelevat.


Loistojasmike Philadelphus lewisii 'Tähtisilmä'
Marhanlilja Lilium Martagon-Ryhmä
Tarha-alppikärhö Clematis Atragene-Ryhmä

22 comments :

  1. Tänä kesänä minullakin kukki Albina Plena runsaasti, vaikka kasvupaikka saisi olla hieman aurinkoisempi.
    Ihanasti kukkiva jasmike.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täälläkin se kasvaa männyn varjossa, saa aurinkoa vain aamulla. Se on toisaalta juuri niin kaunis varjopaikassa, voimakkaassa auringossa kukat eivät ehkä niin erottuisi.

      Delete
  2. Ihanat kukkivat ja vanha keinu köynnöstukena🤗

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vanha keinu on kiva, onneksi oli säästetty. Jostain kumman syystä se oli varastoitu sisälle vanhaan taloon, vaikka on ihan ruostunut rotjake. Kaunis se minusta kyllä on, sammal vain saisi viihtyä paremmin (viihtyisi varmaan, jos ei olisi aina näin kuivaa kesäisin).

      Delete
  3. Voi kun saisi jasmikkeet menestymään. Ei auta kuin kokeilla taas johonkin uuteen paikkaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kumma juttu, jos eivät viihdy. Olen istuttanut ne lähes kaikki erityisen kuiviin paikkoihin ja ne paahteisimpien ja kuivimpien paikkojen jasmikkeet ovat parhaassa vedossa ja kukinnassa. Ovat toki istutettu jo kauan sitten, ainakin kymmenen vuotta. Kannattaa kokeilla johonkin erityisen paahteiseen ja kuivaan paikkaan, sanoisin.

      Delete
  4. Onneksi teillä satoi. Vaikka päätin, että nyt alkaisi riittää marhanliljojen keräily, sai tuo kuva taas mielen muuttumaan. Ne eivät kuitenkaan meillä viihdy ihan joka paikassa tai sitten osalla kestää aikansa asettua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Osalla kestää asettua, toisaalta osalla kuluu vain pari vuotta mahtavaan kukintaan, kuten tällä Guinea Goldilla, joka asuu katajan ja mäntyjen varjossa, sellainen täplikäs varjostus. Katajan vierellä on erityisen laadukas maa, jostain syystä. Kuohkea.

      Delete
  5. Ihana 'Albina Plena'. Siitä tuleekin kaunis katos keinulle. Teillä taitavat jasmikkeet viihtyä, jos ne kaikki kukkivat yhtä komeasti kuin tuo yksi. Puutarhassasi tuoksuu varmasti huumaavalle. Olen alkanut epäillä, että meillä on maaperässä tai ilmastossa jotain, mistä jasmikkeet eivät pidä. Tai ainakaan pikkujasmikkeet eivät tunnu viihtyvän. Pari on jo heittänyt henkensä ja muista kuivuu talvisin paljon oksia. No, saapahan alkaa miettiä jotain uutta niiden tilalle. Hyvää viikonloppua!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meillä tosiaan viihtyvät, paitsi yksi kameliajasmike, jota ehkä riivaavat vesimyyrät tai sitten joku muu asia. Ehkä se on kosteammalla paikalla kuin nämä erinomaisesti kukkivat. Voisikin tehdä niistä(kin) erikseen blogijutun. Tuoksu on ihana silloin, kun osu tuulen alapuolelle.
      Kuistin kulmalla kasvava pikkujasmike kuivattaa täälläkin ihmeen paljon oksia. Jossain vaiheessa se oli rehevämpikin, nyt ihmeellinen kapea "puolias puska", kun leikkasin kaikki kuivat versot. Sillä on kyllä ehkä kosteutta pidättävämpi paikka tai liikaa varjoa. Olen alkanut epäillä, että mitä kuivempi ja paahteisempi paikka, sitä paremmin jasmike viihtyy.
      Kiitos, hyvää viikonloppua sinullekin!

      Delete
  6. Oi, mikä keinun katos ja jasmikkeen tuoksun voin kuvitella! Minullakin on sekä omalla pihallani että mökillä jasmike ja sen tuoksu leijailee ihanasti ympäri puutarhaa. Marhanliljojen kukinta on myös upeaa, onpa kaunis väri Guinea Goldilla, laitankin nimen muistiin, sillä väri sopisi mukavasti omien tummanviininpunaisten Claude Shirde liljojeni kanssa. Olisi kontrastia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jasmikkeen tuoksu on ihana ja liittyy lapsuuteni kesähuvilan puutarhamuistoihin.
      Guinea Gold sopisi tosiaan tuomaan potkua tummanpunaiseen Claudeen!

      Delete
  7. Ihana kärhö ja hyvä idea hyödyntää keinun runko köynnöstukena. Minä en saa jostain syystä kärhöjä menestymään, viime talvena oli kuollut viimeisin istuttamani.. Nimi Guinea Gold täytyy laittaa muistiin, aivan ihana!.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ruostunut keinu on kuin tehty köynnöksille. Saisivat vain kasvaa nopsaan (toisessa päässä kasvaa padogikärhökin), sillä keinun katoskehikko ei ole mitenkään kaunis, mutta köynnöksen kattama keinu puolestaan olisi.
      Voi harmi, etteivät kärhöt viihdy. Kumma juttu. Luulisi jotenkin lehtevässä puutarhassasi olevan niille ihanteellista, kun paikka ei vaikuta hirveän paahteiselta, mikä lienee kärhön pahin vihollinen. Ne ovat kyllä oikukkaita; vaikea on lopulta tietää, mikä saa ne viihtymään ja mikä häviämään.

      Delete
  8. Tykkään niin kun vanhoja kalusteita voi käyttää uudenlaisessa tehtävässä, niin kuin teidän keinunne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vanhat ruosteiset rojut tuovat hyvän vastakohdan kasvien vihreydelle ja elolle.

      Delete
  9. Mikäs siinä, ettei tikka ihastellut Sinua. Mistä muuten niin päättelit? Yhtenä yönä vessareissulla sammakko kivettyi paikalleen nähdessään minut; hän ei ainakaan jäänyt siihen ihastelua varten :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noo... päättelin, että kun luonnoneläin katsoo ihmistä, se luultavasti tarkkailee huolestuneena – syystäkin. Mutta mistäpä sen tietää, mitä niiden päässä liikkuu.
      Sammakko ehkä odotti pusua! ;-)

      Delete
  10. Aivan ihana Albina Plena ja jasmike. Taas tuli noista valkoisista kukista Versoja Vaahteramäellä -blogin Riina mieleen. Hänen tavaramerkkinsä, jos mikä.
    Minulle on jäänyt kuvitelma, että jasmikkeet ovat vaikeita. Vuosikausia sitten yhden sellaisen istutin, eikä kauaa elänyt. Luultavasti vika on ollut enemmän minussa kuin itse kasvissa tai istutuspaikassa. Niin vain epäonnistumiset jäävät kytemään mieleen, usein jopa perusteettomina. Voisin harkita uuden jasmikkeen hankkimista. Etenkin kun sanot niiden viihtyvän tonttisi kuivuudessa. Albina Plenakin kelpaisi. Kas kun ei ole aiemmin tullut mieleen?
    Luulin jo menettäneeni Guinea Goldin tämän kesän kuivuuteen. Vaan sieltä se mönki esiin. Aiempaa matalampana ja vain kahden varren voimalla. Kiitos siitä.
    Meillä on satanut lähes joka päivä. Tänäänkin, vaikka missään ennusteessa ei tälle päivälle sadetta luvattu. Iloisin mielin olen ammentanut kasteluvettä ruukkukukille sadevesitynnyristä ja aina se on piripinnassa. Kuivat viikot olivat niin ahdistavia, että tyynenä kestän vallitsevan kosteuden. Puhallan täältä sadepilviä sinun puutarhasi avuksi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minullekin tulee Riina mieleen :-) Lisäksi vieressä on alue, jossa on keväällä paljon valkoisia kukkia, olenkin mielessäni ristinyt sen "Riina-alueeksi". Tavallaan teema jatkuu näiden valkoisten kukkien myötä, vaikka on siinä muunkin värisiä kukkia tähän aikaan vuodesta.
      Minäpä en tiennyt jasmikkeen olevan hankala, niinpä olen istutellut niitä iloisesti sinne sun tänne, silllä rakastan niiden tuoksua. Lisäksi ne eivät ole peurojen ruokalistan kärkipäässä, vaikka silloin, kun peurat vapaasti pääsivät, maistelivat ne niitäkin.
      Yhden pihajasmikkeen siementaimen sain kymmenisen vuotta sitten ystävältä, hitaasti se on kasvanut (kun peuratkin sitä latvoivat säännöllisesti), mutta nyt se viimein kukkii tänä kesänä! Sekin kasvaa todella kuivassa paikassa tienpenkalla ja ihan vieressä on iso mänty. Täytyykin tehdä jasmikkeista oma juttunsa, sen ovat totisesti ansainneet.
      Ihanaa, että Guinea Gold nousi kumminkin! Marhanliljat ovat oikukkaita, välivuodetkaan eivät ole harvinaisia.
      Ihana kuulla, että siellä sataa. Niin kurjalta tuntui lukea sinun(kin) kuivuudestasi. Täällä tuntuu sadekausi nyt kokonaan loppuneen, mutta viileää on. Se on ihan ok, ehkä kasvitkin kestävät paremmin – ja Ransu.

      Delete
    2. Teepä jasmikkeista oma juttu blogiin tai lehdessäkin sillä riittäisi lukijoita. Tosin teillä taitaa olla juttusuunnitelmat lyöty lukkoon jo pitkälle eteenpäin. Olen ollut joskus Suomenlinnassa jasmikkeiden kukinnan aikaan. Näyttävät viihtyvän siellä hyvin aika avoimillakin paikoilla.
      Kannattaisi suhtautua avoimemmin ja kokeiluhaluisemmin kaikkiin kasveihin, eikä todellakaan juuttua miettimään niistä kuulemiaan outoja juttuja. Tai muhituttamaan omia negatiivisia kokemuksia.
      Guinea Goldin nousu ilahdutti kovasti. Manitoba Morning sen sijaan ei ole jaksanut herätä. Toivottavasti se pitää välivuoden ja kukkii taas ensi vuonna.
      Tänään täällä on ihan kiva normikesäinen päivä. Välillä paistaa, välillä on pilvistä. Loppuviikoksi luvattiin taas sadetta. Mieluummin niin, että kumpaakin tulee tasaisesti. Olin sydänjuuriani myöten huolissani kasveista ja koko luonnosta. Kyllä vesi on äärettömän arvokas asia.

      Delete
    3. Kiitos vinkistä! Ei ollut tullut mieleen tehdä juttua niin "tavallisista" puskista kuin jasmikkeista, vaikka ne ovat erityisen ihania tuoksunsa puolesta, ja kukkiessaan kauneutensakin. Kukinta-ajan ulkopuolella ne ovat ihan taviksia.
      Kiinnostavaa kuulla, että Suomenlinnassakin viihtyvät. Tämän ja oman kokemukseni perusteella voi siis ainakin sanoa, että sietävät tuulta ja kuivuutta hyvin.
      Toivottavasti Manitoba on vain sapattivapaalla. Minullakin viime vuonna jätti yksi marhanlilja kokonaan nousematta, ilo oli suuri, kun tänä vuonna nousi ja olikin elossa.
      Kunpa sataisi taas! Täällä on taas ihan hirveän kuivaa ja nurmikko taas aloittanut kellastumisen sekä kasvit lurpottamisen. Vesi on todella elämän ehto.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!