Tuesday 11 July 2023

Juttua jasmikkeista

 Tuli kommenteissa keskusteltua jasmikkeista ja niiden viihtymisestä.

Olen istuttanut jasmikkeita etenkin tontin yläreunalle, sillä ne ovat tismalleen sopivan korkuisia peittämään parimetristä peura-aitaa ja tuomaan siihen paksuutta hillitsemään valkohäntäpeurojen hyppyhaluja. Niitä saisi oikeastaan olla vieri vieressä, mutta tuolla väleissä on muita pensaita – kunhan kasvaisivat.
Siellä puskat ovat erittäin kuivassa paikassa, harvoin tuli kasteltua edes istutusvuonna, nykyään ei koskaan. Istuttamisesta lienee kohta kymmenen vuotta. Molemmat kuvan puskat ovat loistojasmiketta eli samaa kuin taannoisessa jutussa sammalkeinun luona. Oikeanpuoleinen on osittain luumupuiden takana, sekin on yhtä loistokkaasti kukassa kuin tuo paremmin näkyvä.

Ja tässä on vielä kolmas tontin yläreunalla kasvava. Kokemuksen perusteella voin sanoa, että ainakin loistojasmike sietää loistavasti kuivuutta ja saariston tuulisia olosuhteita (tätä vahvisti myös Betweenin kommentti Suomenlinnassa kukoistavista jasmikkeista). Tässä ei ole varjon hiventäkään ennen kuin vasta illalla.

Tontin yläreunalla viihtyy myös kameliajasmike. Alkuvuosina jasmikkeet piti kyllä suojata verkoilla peuroilta, sillä vaikka ne eivät syö näitä maan tasalle, esti jatkuva latvominen pensaiden kasvun.
Kameliajasmike on ehkä kaunein. Ihanimmasta tuoksusta on todella vaikea päättää, sillä lähes kaikki jasmikkeet tuoksuvat taivaallisilta: osa jasmiinilta, osa metsämansikalta, mikä miltäkin, mutta aina ihanalta. 
Nuo kerrotut kukat ovat ihastuttavat, kuin ruusuja. Odotan niin, että ruusutarhan kameliajasmike kasvaa myös isoksi ja kukkii ruusujen kyljessä.

Keltalehtinen pihajasmike 'Aureus' tuli myös alkuun istutettua tontin yläreunalle, mutta se näytti kärsivän, joten se tuli siirrettyä vielä aika pienenä kuusten varjoon. Kuusista toinen on sittemmin kaadettu. Siinä se on kasvanut ja kukki viimein tänä vuonna, toisin ei niin mahtavasti kuin sukulaisensa auringossa. 
Peuraverkko on ollut tämän ympärillä niin tiiviisti, että puska ei pysynyt pystyssä, kun poistin verkon loppukeväästä, vaan retkahti sivulle päin. Se ei ole oppinut elämään tuulen kanssa.
Olisikohan väri parempi auringossa, tässä varjopaikassa se ei ole kovin kellanvihreä. Ehkä se olisi loppujen lopuksi pärjännyt siellä kuivassa paahteessakin, mutta tulipahan siirrettyä.

Musti esittelee ylärinnettä niiton jälkeen.

Nyt alkaa loistojasmikkeiden kukinta olla loppupuolella. Ensimmäinen jasmike oli kukassa jo ennen juhannusta – näidenkin kanssa pätee siis se, että eri lajeja istuttamalla saadaan nauttia jasmikkeiden kukista pidempään! Aikaisin oli hienon viininpunaversoinen 'Starbright', jolla ei ole lajinimeä viitaten siihen, että se on eri lajien välinen risteymä.

Ja yksi jasmike vasta aloittaa! Tämä on ystävältä saatu tavallisen pihajasmikkeen siementaimi, joka on hitaasti mutta varmasti kasvanut mäntyjen alla erittäin kuivalla paikalla ja aika varjoisessakin.
Tarkoituksena oli, että siitä kasvaisi valtava puska peuraesteeksi – varmasti yli kymmenen vuotta sitten istutettu taimi ei vieläkään ole valtava, mutta sentään minun korkuiseni. Peurat nimittäin latvovat sitä. Vasta laitettuani sille kunnon verkon talviksi se on kasvanut mittaa ja nyt tuotti myös kukkia. Tämä on sen ensikukinta!

Sitten on vielä metsämansikalta tuoksuva herkkupala: pikkujasmike. Oma pikkujasmikkeeni on pystykasvuinen 'Erectus', mutta parina viime vuonna siitä on saanut leikata paljon pois: noin puolet pensaasta on ollut kuivana talven jälkeen. Onneksi se jäljelle jäänyt puolikas on kuitenkin kukkinut hyvin. Tuoksu on olennainen: kuistin keinutuolissa sitä saa nuuhkutella (Ransu demonstroi).
Kuistin kulmalla se saa vain iltapäivä- ja ilta-aurinkoa, mutta se tuntuu riittävän.
Ai niin, onhan minulla toinenkin pikkujasmike: ruusupergolan alla 'Manteau d'Hermine', vasta hyvin pieni.

Kuivuminen voi johtua parin viime vuoden äärimmäisen kuivista alkukesistäkin, kun kuivuus on kurittanut kasveja jo toukokuussa. Mene ja tiedä, mutta omien kokemusteni perusteella suosittelen ihania, tuoksuvia ja pitkään kukkivia jasmikkeita jokaiselle kasvupaikalle! Lisäksi en ole tarjonnut niille mitään ylellisyyksiä kuten pussimultaa, vaan ihan tontin perusmaahan ovat uponneet, oli se sitten kovaa savea tai parempaa humusmaata.


Kameliajasmike Philadephus × virginalis
Loistojasmike Philadelphus lewisii 'Tähtisilmä'
Pihajasmike Philadelphus coronarius
Pikkujasmike Philadelphus × lemoinei

29 comments :

  1. Onpas monta erilaista jasmiketta ja kaikissa kaunis kukinta. Mustia, tuota puutarhan esittelijää, katselisi useammassakin kuvassa 🩷

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olenkin suunnitellut Mustista omaa juttua, mutta kaikkea ei ehdi, täytyy tehdä valintoja ;-)

      Delete
  2. Kiva kuulla, jos jasmike kasvaa ihan perus maassa, kuten meillä olisi savimaa. Kaupan pussimulta on niin kallistakin kun on monta istutusta. Helpompaakin jos käy se maa mitä on. Suosikkini taitaa olla pihajasmike, Abroretum Mustilassa oli kukassa joitakin päiviä sitten tähtijasmike ja useampi puun kokoinen pihajasmike. Pihajasmike tuoksui jotenkin raikkaalta, aivan ihana. Kukinnan ulkopuolella ei voisi arvata, että kyseessä on jasmike ja miten hieno se on. Tilaa pitää varata riittävästi, näkemäni pihajasmikkeet on olleet pienen puun kokoisia, voisi luulla että pieni omenapuu kukkii. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pihajasmikkeelle pitää siis etsiä paikka puutarhassa👌

      Delete
    2. Kokemukseni mukaan niille on turha uhrata hienoa pussimultaa, kun pärjäävät perus-savimaassakin. Iso pihajasmike voi tosiaan olla metrien korkuinen. En tiedä, kasvavatko ne täällä sellaisiksi, mutta on viisasta varata niille tilaa.

      Delete
  3. Lisään vielä, että minulla on just etsinnässä paikka pihajasmikkeelle. :) kasvaa vaan leveyttä ja korkeutta sen verran, että pitää miettiä kerralla hyvä paikka. Kuulemma on risuisen oloinen kukinnan ulkopuolella lehdettömänä ja sen takia paikka kannattaisi olla jossain tontin laidalla, esim havupuu tai puuaita taustana, mutta en tiedä, ehkä ne ovat makukysymyksiä. Jotkut ovat laittaneet terassin viereenkin, ja hyvältä kukkivana näyttää siinäkin. Pihajasmike on tosiaan vanha pensas, taisi olla jo 1500-luvulta. Vanhoissa pihoissa jasmike näyttää olevan portin kohdalla "porttipuuna". Näyttää hyvältä niinkin, varsinkin kun ryöppyää lauta-aidan vieressä. Tuoksu siinä on niin hurmaava varsinkin isossa pensaassa ettei tarvitse kuin kulkea ohi :). Mulla on myös kameliajasmike ja se taitaa kukkia nyt parasta aikaa. Ei kukkinut viime vuonna kun sen istutin. Hurmaava pensas sekin, kasvutapa "soihtumainen", ei sellainen ryöppyävä pensas kuten pihajasmike, mutta tuoksun puolesta pihajasmike taitaa olla ykkönen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jasmikkeet eivät tosiaan ole mitään kaunottaria lehdettömänä. Minullakin lähes kaikki kasvavat tontin reunoilla aitaa vasten. Pikkujasmike on helpoimman kokoinen terassin viereen tai istutusalueelle. Pihajasmikkeen tuoksu taitaa tosiaan olla kaikken ihanin, vaikka kaikissa on hyvä tuoksu.

      Delete
  4. Kaunista jasmikkeiden kukintaa. Minulla jasmikkeet kasvavat penkissä, jossa on kasvualustana parannettu savimaa. Paikka ei ole mitenkään kovin aurinkoinen, mutta kukinta on ollut kuitenkin lähes joka vuosi melko runsas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyvä kuulla kokemuksia jasmikkeiden maalaadusta ja valontarpeesta. Ne tuntuvat olevan aika joustavia.

      Delete
  5. Nyt oli nopeaa toimintaa. Sanoista tekoihin samantien ja näin syntyi juttu jasmikkeista, kiitos!
    Onpa huikean hieno loistojasmike. Ei tuohon enempää kukkia olisi enää mahtunutkaan. Paikkakin ylärinteessä on näkyvyyden kannalta erinomainen. Kameliajasmikkeen kukka on upea, kuin kamelia tosiaan.
    Fiksuinta varmaan olisi istuttaa samantien vaikka kolme erilaista jasmiketta kukinta-ajan pidentämiseksi. Starbright punertavine oksineen on tosi hieno.
    Liikuttavan ihana kuva Ransusta kurkkimassa kuistilta salaiseen puutarhaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos vain erinomaisesta juttuvinkistä! Tuntui ajankohtaiselta, kun suurin osa jasmikkeista on vielä kukassakin. Kyllähän noita on tullut keräiltyä, kun näyttävät viihtyvän ja ovat mieleisiäkin.
      Ylärinteessä jasmikkeet tosiaan näkyvät, tuoksu menee ehkä enemmän naapurien nenään, kun ylärinteessä ei ole vielä mitään oleskelupaikkaa eikä juuri istutuksiakaan, paitsi puita ja pensaita.

      Delete
    2. Pitää niitä naapureitakin ilahduttaa, vaikka sitten jasmikkeen tuoksulla. Saattavat olla suosiollisimpia tilanteissa, joissa tarvitaan joustoa puolin ja toisin.

      Delete
    3. Heh :-D Kerroin taimia istuttaessani, että näistä tulee tuoksua, toivottavasti ei ole liikaa. Valituksia ei ole kuulunut.

      Delete
  6. Jasminkeet ovat kerrassaan ihania. Ikivanha valtava jasmike talon päädyssä kukki aivan valtavasti, toivottavasti viimeisen parin vuoden aikana istutetut pensaat kasvisivat nopeasti :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi, se ikivanha varmaan tuoksui aivan huumaavalta! Eiköhän ne uudet pensaat ala pian kasvaa, sinulla on tapana parantaa maata niin huolellisesti – minä vain kaivan kuopan ja sanon: kasva hyvin.

      Delete
  7. Kauniit on jasmikkeesi. Ja monta erilaista. Meillä on yksi suuri loistojasmike ja sen alun kuletin tuolta maatilalta. Paraikaa kukkii kauniisti. Vanhempia oksia harvakseltaan juuresta poistan ja jos sojottavat pahasti, nekin poistan. Pikkujasmikkeen ostin ja tuonne mehtäalalle laitoin, mikä lie tullut, ei lähtenyt kasvamaan. Pitäs kokeilla uuvestaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuo onkin viisas neuvo poistaa vanhimpia oksia silloin tällöin.
      Mikähän pikkujasmikkeen vei, joskus täytyy vain yrittää uudestaan ennen kuin onnistuu.

      Delete
  8. Olisi ihanaa saada jasmike omaankiin puutarhaan. Kiva tietää, että viihtyvät noin hyvin todella erilaisissa valo-olosuhteissa. Pikkujasmike taitaisi olla ainoa kokoluokan jasmike, joka mahtuisi tällä hetkellä tontille. En vain tiedä, että minne sen mahduttaisi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pikkujasmike on tosiaan ainoa, josta ei tule valtava, eikä sekään pieni pensas ole. Tai ehkä siitä on olemassa kääpiökasvuisia lajikkeita.

      Delete
  9. Kiitos Jasmine kuvista . Meillä on myös kahta lajiketta . Olemme aikoinaan ottanut palan kaupunkiasunnon pihalta ja nyt niitä on neljä sisäänkäynnin edustalla täällä mökillä lajiketta en tiedä. Pikkujasmikkeita ostin muutamia vuosia sitten muualle pihaan mutta niistä on jokunen kuollut pitää ostaa uusia tilalle .
    On ollut kiireinen kesä joten ostokset jäävät loppukesään väkisinkin .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Näin kuivana kesänä ei kannata mitään istuttaakaan ennen kuin vasta syksyllä. Teillä on ihana tuoksu molemmissa osoitteissa sitten!

      Delete
  10. Aivan ihania jasmikkeita on puutarhassasi! Ja hienoa, kun kukkivat vähän eri aikana. Saat nauttia yhdestä kesän huipputuoksusta pitkään. Pihasireeni, leikkaamatta kolmi-nelimetriseksi kasvava ihanasti tuoksuva roosa pensasruusu (laji tuntematon, alkuperä ainakin 80 v takaa) ja sitten tietenkin juuri tuoksuva pihajasmike, nämä kaikki piti ensimmäiseksi hakea maalta uuden kaupunkikotimme puutarhaa perustettaessa. Kesän tuoksuja kaikki tyyni!
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ovat tosiaan kesän ihanimpia tuoksuja ja niin täynnä muistoja!

      Delete
  11. Kameliajasmiketta olen monta vuotta jo toivonut mutta en tunnu keksivän niin kookkaalle pensaalle oikein soveltuvaa paikkaa tähän pihaan. Tuumailu kuitenkin jatkuu. Kauniita jasmikkeita sinulla kokoelma.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti löydät paikan toivomallesi pensaalle. Tilaa tosiaan tarvitaan. Minusta ne ovat parhaimmillaan tontin reunoilla, mutta minullakaan ei ole kovin suuri piha.

      Delete
  12. Replies
    1. Jasmikkeet ovat, silloin kun kukkivat! Muun ajan ne ovat tavallisia vihreitä pensaita, ja talvella voivat näyttää aika risuisiltakin. Mutta kukinta-aikaan kaikki se unohtuu.

      Delete
  13. Voi, miten upeat jasmikkeet! Pitää kokeilla siirtää joku noista kituvista pikkujasmikkeista kuivempaan ja paahteisempaan kohtaan, jos vaikka sillä innostuisivat paremmin kukkimaan. Että jos syynä kitumiseen onkin liian kosteat ja mahdollisesti varjoisat olot... Kahdessa on jokunen kukkiva oksa, kaksi on melkeinpä viherkasveina ja yksi heittänyt henkensä ilmeisesti kokonaan. No, mitäpä minä viidellä edes tekisin? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti löydät niille hyvät paikat! Vaikea sanoa, mikä kasvin saa viihtymään, mutta ainakin paahteessa ja kuivassa näyttää tulevan hyvä kukinta.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!