Tuesday 18 July 2023

Oranssi kausi

 Liljoissa on paljon hyviä oransseja sävyjä.

Joskus kyllä vähän liikaakin. Ongelmani ei kylläkään ole oranssi, vaan neonvärin tyyppiset, kuten tämä "loistavan" oranssinpunainen. Olin ostanut sen valkoisena 'Sweet Surrender' -liljana, mutta kuten voi kuvasta nähdä, sitä se ei ollut, vaan jotakin muuta samantyyppistä. 
Toisaalta villin punaisen kukkapenkin punavärisekamelskassa tuo huutavanvärinen liljakin on ihan jees. 

Minulle on vähän epäselvää, mihin liljaryhmään tämä kuuluu. Oletettavasti samaan kuin 'Sweet Surrender', jotka ulkomailla ovat Asiatiska Gruppen tai Asiatic hybrids. Niissä on monien eri lajien perimää. En tiedä, onko meillä niille vastaavaa nimeä.

Villissä punaisessa kukkapenkissä on kauniimpikin lilja, tämä kauniin sävyinen tummanpunainen. Tämäkin on samaa "aasialaista ryhmää", tai niin ainakin ruotsalaisessa myyntipakkauksessa aikanaan luki.
Vieressä on ihanaa tuikitavallista varjoliljaa. Nuokkuvakukkaiset liljat ovat kauneimpia, en oikeastaan yhtään välitä noista ylöspäin katsovista, ne näyttävät muovikukilta.

Punaisen penkin eteläpäässä kasvaa apteekkarinruusu, josta on tullut aivan holtiton. Tai eihän se ruusun vika ole, että en sitä muistanut leikata keväällä. Sen versot ovat sen verran hentoja, että kun latvat ovat täynnä kukkia, taipuvat varret joka suuntaan. 
Kuvan ottamisen jälkeen olen sitonut sen ympäri paksun narun, joka auttaa vähän, mutta ensi keväänä on oltava saksien kanssa tikkana.

Tästä siirrytäänkin sujuvasti marhanliljoihin, sillä lähimmät niistä ovat muutamien metrien päässä. Tämä on 'Russian Morning'. Kun sen yllä kasvavan rusotuomipihlajan marjat alkoivat punertua, ihastelin niiden sointumista liljankukkiin.

Sen kaverina samassa ruskopenkissä on 'Early Bird'.

Marhanliljat ovat alun perin varjo- ja täpläliljan risteymiä, jolloin niissä on täpläliljan kelta-oranssista (joskus harvoin myös tummanpunaisesta) ja varjoliljan punaisesta tai valkoisesta kukkaväristä johtuen paljon laajempi skaala värejä kuin kummassakaan erikseen. Sittemmin risteyttämiseen on käytetty muitakin liljalajeja, joten marhanliljojen väriskaala vain laajenee, mikä on aivan ihanaa. Sillä ne tosiaan ovat aivan ihania.

Ruskopenkissä kasvaa myös kanadanliljaa, jonka kukan muotoon olen erityisen ihastunut. Se vain ei kasva kovin hyvin; kukkavarret ovat alle metrin pituisia, eikä runsastumista tapahdu. Onneksi pari sipulia on kuitenkin hengissä vuodesta toiseen.

Ruskopenkin voisi täyttää pelkästään liljoilla, sillä niissä on niin hyviä ruskoisia kukkavärejä. Tämä on matala 'Tiger Babies', aivan ihana väri. Tämä on saatu aikaan risteyttämällä tiikeri- ja kuningaslilja.

En ole tietääkseni erityisesti liljafani, mutta niitä on vain kertynyt. Valkoiset varjoliljat ovat parhaita tuomaan puutarhaan eleganssia ja kauneutta etenkin yhdessä tummalehtisten naapurikasvien kanssa. Tässä on ystävän antama kellanvalkea varjolilja vierellään tummalehtinen isopähkinäpensas eli veripähkinäpensas.

Lapsuudenkodistani tuotu valkoinen varjolilja kukkii kuistin edessä, missä se on saanut niskaansa kuistin pöydällä kesää viettävän unelman pitkät versot. Toin unelman ulos kokonaisena parimetrisine lonkeroineen, mutta takaisin sisälle se kyllä siirtyy parturin kautta.

Puutarhani ensimmäinen marhanlilja on pelkkänä marhanliljana ostettu ilman lajikenimeä. Se on kauniin ruosteenvärinen ja kasvaa Rohanissa. Suru oli suuri, kun toissatalven jälkeen se ei noussut. Se oli sekä paha vesimyyrä- että jääkuoritalvi samaan aikaan.
Tänä vuonna kuitenkin nousi yksi varsi, johon tuli yksi kukka. Elossa on ja toivottavasti vahvistuu taas.

Marhanliljat voivat pitää välivuosia. Lisäksi on aika tavallista, että istuttamisen jälkeisenä vuonna ei nouse vielä mitään, ei edes versoa ilman kukkaa. Siitä ei kannata hermostua, sillä voi hyvinkin olla, että seuraavana vuonna nousee ja kukkaakin tulee.
Luin juuri, että täplälilja kärsii suuresti myöhäiskevään halloista. Kylmän kevään jälkeen siltä saattaa kulua pari vuotta toipumiseen. Se voi selittää marhanliljojen vaihtelevaa käytöstä, kun niissä on täpläliljan perimää.

Rohanin tummasävyjä toistaa erikoinen varjolilja: viininpunainen muoto Lilium martagon var. cattaniae. Tämä ei siis ole risteymä eli marhanlilja, vaan puhdas varjolilja. Taustalla on neidonruusu 'Félicité Parmentier' ja tummalehtinen japaninkirsikka 'Royal Burgundy'.

Lisäksi siellä kukkii parhaillaan Peter Joyn risteyttämä lilja. Huippuväri ja kaunis kukkien muoto. Tämäkin muuten piti kokonaisen sapattivuoden tässä jonakin taannoisena vuonna.
Tämän perimästä minulla ei ole mitään hajua, mutta marhanliljoja tämä ei ole, sen näkee jo lehdistä. Matalakin tämä on, ja kukat ovat suurempia. Kaverina kukkii rikkaporkkana.

Istutin ruusutarhaan viime syksynä kaksi sipulia 'Peppard Gold' -marhanliljaa. Kumpikin versoi ja tuotti muutaman kukan: loistosaavutus heti ensimmäisenä keväänä.

Toivon, että niistä tulee vähitellen yhtä komeita kuin kahdesta 'Guinea Gold' -sipulista, jotka istutin aika lähekkäin katajan viereen muutama vuosi sitten. Nyt ne ovat valtava puska.
Marhanliljat, kuten varjoliljatkin, ovat hyviä kimalais- ja kiitäjämagneetteja.

Kun iso kuusi kaadettiin vuosi sitten, tulivat sen varjossa kasvavat pantterililjat tänä vuonna ensi kertaa kukkaan! Ne on istutettu vähintään viisi vuotta sitten. Varret kyllä nousivat joka vuosi, mutta oli varmaan liian varjoisaa ja / tai kuivaa.

Nyt ne paistattelevat aamuauringossa.

Tässä kuvassa on neljä oranssia liljaa, joista yksi ei ole lilja. Edessä on marhanlilja 'Guinea Gold', takana vasemmalla oranssi matala lilja. Lipputangon takana on rusopäivänlilja, jolla ei nimestään huolimatta ole mitään tekoa liljojen kanssa. Kauimmaisena oranssina pisteenä kuvan oikeassa yläkulmassa on pantterililja.

Matala oranssi lilja on tämä. Viime vuonna, kun kesänaapurit olivat palanneet kotiinsa Ruotsiin, huomasin heidän jättäneen pari ruukkukasvia kaivonsa viereen. Siellä oli ruukullinen Pirkka-merkkisiä liljoja, joissa ei ollut mitään sen parempaa tunnistetta ruukussaan. Yritin googlettaakin. Istutin ne maahan. 
Sieltä ne tänä keväänä nousivat reippaasti ja kukkivat sopivasti, kun naapurit tulivat taas mökilleen, jotta pääsin esittelemään heille liljansa.

Mutta vielä kerran: pantterililja. Mustin nimikkolilja. Voi että olen iloinen, kun tämä kukkii!


Apteekkarinruusu Rosa Gallica-Ryhmä 'Officinalis'
Japaninkirsikka Prunus Sato Zakura -Ryhmä
Kanadanlilja Lilium canadense
Kuningaslilja Lilium regale
Marhanlilja Lilium Martagon-Ryhmä
Neidonruusu Rosa Alba-Ryhmä
Pantterililja Lilium pardalinum
Rikkaporkkana Daucus carota
Rusopäivänlilja Hemerocallis fulva
Rusotuomipihlaja Amelanchier lamarckii
Tiikerililja Lilium lancifolium
Täplälilja Lilium hansonii
Unelma Asparagus setaceus
Varjolilja Lilium martagon
Veripähkinäpensas Corylus maxima 'Purpurea'

28 comments :

  1. Minulla katosi yksi tärkeä varjolilja, mutta tämä tieto niiden herkkyydestä herätti nyt pieniä toiveita, että josko se olisikin suuttunut kylmästä tai sitten toivon, että sen siementaimia vielä voisi ilmestyä. Kanadanlilja on kaunis. Michiganinliljassa on samaa muotoa, jää vain kanadanliljaa lyhyemmäksi, eikä kuki niin monella kukalla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti se sieltä vielä ilmestyy!
      Michiganinliljan kukka on totta tosiaan tuollainen kauniin muotoinen myös. Minulla molemmat kanadanliljat kukkivat vain yhdellä kukalla, jokin siinä on, minkä vuoksi ne eivät viihdy. Täytynee selvitellä, mitä voisin tehdä niiden hyväksi.

      Delete
  2. Kanadanliljan kukka on herkän kaunis. Kaikki nuo haalean oranssit liljat ovat upeita, ei taida muissa puutarhakasveissa olla paljoa tuota sävyä. Ihastuttava puutarha sinulla 🌺🌿

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei ole tosiaan kovin yleinen väri kukissa, ehkä se siksi niin sykähdyttää. Pehmeä oranssi on erityisen kaunis, mutta tykkään kyllä voimakkaammastakin appelsininväristä.

      Delete
  3. Upea kavalkadi liljoja. Mistä parhaiten erottaa marhanliljan varjoliljasta? Mainitsit, että lehdet ovat erilaiset, voiko niistä erottaa? Pantterililja on kaunis, eikä pelkästään siksi, että on Mustin nimikkokukka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kovin suurta eroa varjo- ja marhanliljan välillä ei ole. Lehdet ovat identtiset. En tainnut osata selittää, lehtieroista puhuin kuvan kohdalla, jossa oli Peter Joyn risteyttämä lilja, joka on jotain muuta sorttia kuin varjo- ja marhanliljat.
      Vasta kukista näkee, kumpi on kyseessä, varjolilja vai marhanlilja. Marhanliljat ovat useimmin oransseja tai tummanpunaisia, mitä varjolilja ei koskaan ole, paitsi tuo viininpunainen cattaniae. Vaaleanpunaisiakin marhanliljoja on, kuten myös aika samansävyisiä varjoliljoja. Silti varjoliljan vaaleammissa muodoissa on vähän eri sävy kuin marhanliljan lajikkeissa 'Candy Morning' tai 'Pink Morning'.

      Delete
  4. Eksoottinen pantteri, verrattuna muihin liljoihin :) Värimaailma liljoissa on jotenkin kypsä ja täyteläinen ( aivan kuin viininmaistelu, vaikka en maistelekaan ;D ).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pantterililja on tosiaan juuri tuota, kuin hyvä viini :-D

      Delete
  5. Ah tuota kanadanliljan väritystä ja muotoa, valtavan upea. Ja tuo kuva varjoliljasta ja unelmasta. Siitä pitäisi tehdä taulu, tai tapettia. Huone, jonka yhden seinän täyttäisi tuo kuva olisi rauhoittavan ihana!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Varjolilja ja unelma tuottivat oma-aloitteisesti ihanan kukka-asetelman :-)

      Delete
  6. No on sinulla liljoja erilaisia . Minulla on muutamia varjoliljoja , päivänliljoja ja anopin peruja keisarinkruunu ja . Jotenkin niiden hommaaminen on jäänyt vaikka kauniita ovatkin .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tykkään keräillä kasveja :-D Liljoista saa mukavasti muusta kasvillisuudesta kohoavia värilänttejä kukkapenkkeihin, sekä korkeuden vaihtelua.

      Delete
  7. Ihan hyvän kokoelman oot kuitenki puutarhaan keränny. Torella komeeta. Mullaki kanadanlilija on juronu jo monta vuatta. Ny näkyy eres yks nuppu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaa, se voi sitten olla kranttu. Mielessä on mahtava kasvusto kanadanliljaa Vakka-Taimessa, parin neliömetrin kokoinen ja pari metrin korkuinen kasvusto kanadanliljaa on mykistävä näky! Ne ovat siellä lehtevän puu/pensaskasvuston varjossa, ehkä minun liljani on liian paahteessa, sillä paahteessa se tosiaan on ennen kuin ruskopenkin rusotuomipihlaja kasvaa kokoa.

      Delete
  8. Komeat liljakukinnot! Minulla kukkii parhaillaan keisarinkruunut komeasti ja jotain muutakin oranssia löytyy mm. orvokit ja samettiruusuja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oranssi on ihanan loistava väri puutarhassa. Paraikaa ihastelen rusopäivänliljaa, joka oikein hehkuu vihreää nurmea vasten.

      Delete
  9. Upea väri pantterililjassa! Olen samaa mieltä siinä, että alaspäin suuntaavat liljankukat ovat kauneimpia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihana, hehkuva väri, ja aika erilainen kuin missään muussa tuntemassani liljassa.

      Delete
  10. Siellä vietetään ihan liljojen juhlaa! Miullakin on tuo matala 'Tiger Babies' ja on kyllä kaunis. Yhellä kellolla kukkii. Liljoja meilläkin on kukassa ja isommat vasta nuputtelloo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiikerililjat ja jotkut muut ovat onneksi vasta tulossa kukkaan, liljojen kukinta-aika on mukavan pitkä, kun istuttaa monia lajeja.

      Delete
  11. Nyt sain sijoitettua marhanliljan johonkin lokeroon mielessäni, kun kerroit tuon risteymätiedon:). Ne ovat kauniita. Innostustani häiritsee vähän, kun joudun taistelemaan sen kirkkaanpunaisen ärsyttävän paholaisen kanssa.
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. No voi sentään. Kirkkaanpunaiset osaavat kyllä ärsyttää :-D

      Delete
  12. Meiltä selvästikin puuttuu pantterililja. Tiikerivauvaliljoja kyllä on, sentään. Ja valkoisia tiikerililjoja ja tavallisia myös. Ei kyllä läheskään tarpeeksi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kissoilla täytyy olla nimikkokasveja, vaikka eivät niistä välittäisikään. Pantterililjaa ei oikein tahdo Suomen kaupoista löytää, tuollaisia liljan luonnonlajeja ylipäätään ei meillä harrasteta. Erikoisemmat joutuu aina tilaamaan ulkomailta, ellei satu ihmeen hyvä tuuri ja tule vastaan jossain täällä kotimaassa.

      Delete
  13. Olen samaa mieltä kanssasi, että kauneimmat liljat ovat nuokkuvakukkaisia, en itsekään oikein pidä noista muovisilta näyttävistä. Innostuin muutaman vuosi sitten valtavasti marhanliljoista ja yritin haalia niitä puutarhaan. Ja tiikerinvuonna hankin tiikerililjan, joka kyllä kuoli heti alkuunsa.

    Mutta, nyt olen useammasta kissalehdestä lukenut, että liljat ovat pahinta myrkkyä kissoille. Pelkkä siitepölyn variseminen turkille ja siitä sen nuoleminen aiheuttaa välittömästi maksassa (tai oliko se munuaisissa?) vaurion. Olenkin nyt ollut hankkimatta lisää ja pelännyt ihan hurjasti Mison puolesta, sillä vanhoja varjoliljoja on puutarhassa ihan joka puolella. Siirin aikana en tajunnut pelätä asiaa eikä mitään ikinä tapahtunut, onneksi! Monella puutarhurilla on sekä liljoja että kissoja, vaan kuinkahan moni kissa on oikeasti tullut liljojen siitepölyn takia sairaaksi? Kasvien syömistä en Mison kanssa pelkää. Sisälle en enää suostu liljoja ottamaan, itse en niitä "muovisia" ostaisikaan, mutta puutarhaan niitä voisin kyllä haluta muutaman liljan lisää. Ainakin sen tiikerinliljan ja nyt kun esittelin pantterililjankin... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nuo myrkylliset kasvit ovat kyllä huolestuttavia. Toisaalta en täällä monilajisessa puutarhassani ole kovin huolissani, sillä kasveja ei ole missään kohdin kovin suurta keskittymää. Tietysti tuo, että jo pieni määrä aiheuttaa vaurion sisäelimissä, on aivan kamala tieto ja riski. Mutta enpä silti ala kaivaa liljoja pois.
      Sinun kuviesi innostamana hankin toissa vuonna pari 'Pink Morning' -marhanliljaa, kun se oli niin tavattoman kaunis! Eivät ole vielä kukkineet, mutta tänä vuonna tuli isommat lehdet jo, toisessa on vieläkin lehdet. Ja tänä vuonna hommasin myös 'Candy Morning' -lajiketta. Ei näistä voi saada tarpeekseen.
      Sinulle kyllä täytyisi saada pantterililja, kun siellä asuu pieni pantteri!

      Delete
    2. Piti heti googlata tuo 'Candy Morning' ja voi mikä herkku se on! Nyt pitää laittaa ostoslistalle myös se ja miettiä paikat missä pieni musta pantteri ei liiku. :)

      Delete
    3. Nuo vain ovat niin ihania. Sekä marhanliljat että minipantterit :-)

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!