Thursday 13 July 2023

Valkoisia kukkapilviä

 Rikkaporkkanoiden kulta-aika on alkanut! Nehän kylväytyvät joka puolelle. Vain harvasta paikasta niitä kitken ja sen kyllä huomaa.

Ne antoivat merkkejä itsestään jo kesäkuun lopussa, tässä mutapuutarhan reunan penkissä. Tuolloin siinä kukki valkokukkainen etelänkurjenmiekka ja rohtovirmajuuret.

Etelänkurjenmiekka on aivan ihana, siro. Tänä vuonna niistä kukki vain tämä valkoinen. Muotopuutarhassa asustava vaaleansinikukkainen ei ole vielä ikinä kukkinut. Ruskopenkin keltainenkin jätti kukinnan väliin. Pitäisi ehkä perehtyä näiden kasvupaikkatoiveisiin.

Vähitellen virmajuurten kukat lakastuvat ja rikkaporkkanan kukkia avautuu. Niiden kukinta-aika on todella pitkä, sillä kasvit haaroittuvat jatkuvasti.

Rikkaporkkanaa kasvaa myös viereisessä Rohanissa, mutta vain loppupäässä tällä hetkellä. Muissa kohdissa kukkii muita valkoisia: rohtosormustinkukkia, kiinanpioni 'Moon of Nippon', neidonruusu... Ransu esittelee.

Arvostan suuresti rikkaporkkanan ajoitusta. Alkukesän ihanat koiranputket ovat jo lakastuneet, näistä tulee uutta samantyyppistä keveyttä, herkkyyttä, tuoreutta.

Niissä myös viihtyvät hyvin monet hyönteiset, kuten sarjakukkaisiin erikoistuneet pyjamaluteet.

Nyt on nurmi taas leikattu, harvoinpa sitä on tarvinnut tänä kesänä leikata. Rikkaporkkanoita on kaikkialla! Edellisten kuvien kukkapenkki näkyy taustalla oikealla. Vasemmalla oven takana on Rohan. Ovesta on nyt vähän hankala kulkea, kun sormustinkukat kaatuvat kulkijan eteen molemmin puolin kuin mitkäkin tietullimiehet.

Mutapuutarhan penkkiin on tullut muitakin värejä. On siemenestä kasvatettuja vaaleanpunaisia siankärsämöitä ja ihonväristä palavaarakkautta. 
Vaikka en varsinaisesti havittele niittymäisiä istutuksia, onnistun silti saamaan aikaan juuri sellaisia. Minun on todella vaikea löytää kasvupaikkoja matalille kasveille, kun meininki on näin holtiton.
 
Normipunainen palavarakkaus on minulle ongelmallisen värinen, on ruma jotenkin kaikkialla, mutta tämä 'Carnea' on aivan täydellinen. Ja tuottaa myös samanvärisiä siementaimia, mikä on mahtavaa.

Olen kasvattanut rikkaporkkana 'Daraa' ja muita tummempia lajikkeita muutamia kertoja siemenestä. Joskus olen onnistunut, useimmiten en. Iloni on suuri, kun nyt niistä kukkii yksi!
Kylvin pussin pari vuotta sitten syksyllä yhden kasvimaan laatikon nurkkaan. Edelliskerrasta viisastuneena (linnut nokkivat keväällä itävät taimet) suojasin tämän kylvöksen verkolla. Niistä on yksi selvinnyt hengissä kukintaikään. Porkkanathat ovat kaksivuotisia.
Kukat eivät ole niin tummia kuin näistä on joskus tullut, mutta tämä ei ehkä olekaan 'Dara' vaan "Purple Kisses mix". Tai en nyt oikein enää pysy kärryillä, kylvöstä on monta vuotta ja tosiaan monia eri kylvökertoja takana.
Tuosta olisi kiva kerätä siemenet ja ripotella kukkapenkkeihin, mutta koska minulla kasvaa niin paljon luonnon valkokukkaista versiota, tulee siementaimista varmaan vain sitä. Ei ole ainakaan ennen noussut enää näitä tummemman kukkaisia. Pitäisi eliminoida kaikki valkoiset, mutta enpä taida.

Sillä ovathan nuo valkoiset taivaallisen kauniita! Musti esittelee. Taustalla marhanlilja 'Guinea Gold'.

Muitakin valkeita kukkapilviä on, ja useimmat niistäkin ovat vapaaehtoisia eli tulevat tai vähintäänkin leviävät itse. Kompostin vierellä pitäisi olla mansikkamaa, mutta päivänkakkarat ovat opportunisteja. Kun kitkin, tuli paljasta multapintaa ja tässä sitten ollaan. Kenellä on sydäntä noita kitkeä!
Minttuakin tuolla seassa pitäisi kasvaa, mutta kun eilen tein tzatzikia, käytin suosiolla basilikaa, joka on kuistilla ruukussa.

Kiinanpunapuun ympärillä on itsekseen tulleiden valkokukkaisten rohtosormustinkukkien armeija, ja kuvan ottamisen jällkeen ovat rikkaporkkanatkin alkaneet kukkia. Kuvassa niitä näkyy vasta nupulla. Nyt ne heiluvat puoli metriä kiinanpunapuun latvan yläpuolella!

Jos mennään vielä tarkastelemaan Rohania. Sieltä löytyi iso ilonaihe heinäkuun alussa. Paahdepenkin tähkähietaliljat olivat jo ohikukkineet (ne ovat salamakukkijoita), mutta ne tuottavat joskus siementaimia. Olin siirtänyt yhden niistä Rohaniin, minkä jälkeen olin sujuvasti unohtanut asian. Tämä kukki vasta selvästi paahdepenkkiläisten jälkeen. Rohanissa on vähän auringonsuojaa, vaikkei uskoisi, mutta jopa risuaita onnistuu tuottamaan kasveille niiden kaipaamaa varjostusta.
Vanha, ystävältä saatu kiinanpioni kukki myös pitkään, siinä sinnittelee viimeinen kukka parhaillaankin. Niin on kyllä monessa muussakin kiinanpionissa, vaikka komein kukinta on kaukana takanapäin.

Jo edellä mainittu 'Moon of Nippon' on myös yhä kukassa, vaikkakin huomattavasti ränsistyneempänä kuin tässä kuvassa.

Ruusu-heinätarhassa on pienoinen ihme. Olen yrittänyt saada reunuspäivänkakkaroita kasvamaan niin siemenestä kuin taimistakin. Ovat aina kuolleet melko pian pois.
Nyt tämä ystävältä viime syksynä saatu keltalehtinen reunuspäivänkakkara kukoistaa! Mitä ihmettä, ja ah, miten ihanaa. Tämä toivottavasti täyttää siementaimillaan monen muun kuolleen kasvin jättämät paikat, esimerkiksi kerrottu arovuokko on taas kerran sanonut heipat jälkeä jättämättä tästä ihan vierestä.

Olen ihaillut mahtavan kokoisia enkeliperhoangervoja blogien kuvissa. Tässä on tulos minun puutarhassani noin kymmenen vuoden kasvun jälkeen. Olen silti iloinen, että tuo on elossa ja kukkiihan se kauniisti myös polvenkorkuisena.
Paikka vaahteran alla on ehkä liian varjoinen, joten istutin toissa vuonna uuden taimen oikein aurinkoiselle paikalle. Kuivuuteen en voi auttaa, joten nähtäväksi jää, kasvaako sekään paremmin, jos näiden ongelmana on kuivuus, kuten monen muunkin kasvin kohdalla.

Mutta hei, meillä sataa! Eikun... se taisi loppua jo. No, satoi, ja saattaa sataa vielä. Vesimittarin pohjalla on nyt teelusikallinen. Lisää mahtuu!

Mutapuutarhan toisella reunalla kukkii kyläkurjenpolvi 'Striatum'. Tähän ainakin voi luottaa, tuntuu pärjäävän missä vain. Lisäksi se on tullut tähän katajan alle aivan itsekseen. Olen istuttanut tätä muotopuutarhaan ja vaahteran alle, mistä on tähän muutaman metrin matka.

Itse mutapuutarha on ollut kuivana toukokuulta alkaen. Sen ovat vallanneet alsikeapilat, ja sen lisäksi, että ne ovat kauniita, ylläpitävät ne paljon elämää. 

Vanhan saunan nurkalla on utelias rohtosormustinkukka.

Ransu esittelee (ennen ruohonleikkuuta).

Jos jaksat, niin mennään vielä kasvimaalle. Sinne menevän oven pielessä kukkivat ruusut ja 'Miss Bateman' -kärhö, joka on ehkä kaunein näistä suurikukkaisista kärhöistä. Tummat heteet tuovat hienon kontrastin kukkaan.
Kärhö aloitti kukinnan jo ennen juhannusta, en vain siitäkään ehtinyt raportoida ennen kuin nyt. Kärhö saisi kasvaa tuolta portlandruusun keskeltä vähän paremmin näkyviin.

Viimeiseksi ihastellaan kasvimaan yhden laatikon koriantereita. Näihinkin voi luottaa itsekseen kylväytymisessä (kuten myös taustan ruusutarhan harmaakäenkukkiin). Kylvin korianterin kanssa samaan ruutuun jotakin muuta vihannesta alkukesällä, mutta eihän noita koriantereita henno kitkeä, vaikka tuossa on satoa minun tarpeisiini aivan liikaa.
Toisaalta on ihan hyvä, että edes joissakin viljelylaatikoista on kunnon rehotus, kun suurin osa kylvöksistä on hyvin kitukasvuisia lähes päivittäisestä kastelusta huolimatta. En vain ehdi tai jaksa kastella laatikoita niin kauan kuin pitäisi.

Joten olen niin iloinen ja kiitollinen näistä kaikista kukista, suuri osa jutun kukista on tosiaan vapaaehtoisia puutarhan kaunistajia. Arvostan oma-aloitteisuutta suuresti niin ihmisten kuin kasvienkin suhteen, ja jos joku selvästi viihtyy, niin antaa mennä vain!


Alsikeapila Trifolium hybridum
Enkeliperhoangervo Gillenia trifoliata
Etelänkurjenmiekka Iris spuria
Harmaakäenkukka Lychnis coronaria
Kiinanpioni Paeonia lactiflora
Kiinanpunapuu Metasequoia glyptostroboides
Korianteri Coriandrum sativum
Kyläkurjenpolvi Geranium pratense
Kärhö Clematis
Marhanlilja Lilium Martagon-Ryhmä
Palavarakkaus Lychnis chalcedonica
Päivänkakkara Leucanhtemum vulgare
Reunuspäivänkakkara, reunuspietaryrtti Tanacetum parthenium
Rohtosormustinkukka Digitalis purpurea
Rohtovirmajuuri Valeriana officinalis
Siankärsämö Achillea millefolium
Tähkähietalilja Anthericum liliago

34 comments :

  1. Rikkaporkkanat on kyllä niin upeita! Mun pitää ehkä kokeilla niitä vielä kerran.
    T Pirkko ja pojat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä kannattaa! Suotta ei niitä pitsiliinoiksi kutsuta englanninkielisissä maissa. Ihaninta olisi tietty saada niistä viininpunakukkaisista monivuotisia.

      Delete
  2. Ransu ja Musti kulkevat puutarhassa jokaisen Loukon tuntien. On helppo esitellä 🐱🐱
    Meidän pihalle ei ilmesty itsekseen yhtään sormustinkukkaa, vaikka olen odotellut...🤔
    T. Sartsa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä ovat Loukot ja muut tuttuja ;-D
      No voi sun. Oletko kokeillut ostaa siemenpussia ja viskellä niitä ympäri pihaa? Silloin luulisi nousevan.

      Delete
  3. Ihanaa Gottage garden- ja Piet Oudolf henkeä- samalla kertaa, niin kaunista. Luonnonkukkien kepeys ja herkkyys ihastuttaa kovasti. Olen itsekin antanut vuohenputken "pitsiliinojen" pehmentää pitkään ja kauniisti, mutta omaan makuuni vähän jäykänoloisesti kukkivan Frontenac-kanadanruusun ilmettä. Vehreä, mutta samoin blogeissa näkemiini nähden aika niukasti kukkiva enkeliperhoangervo kasvaa täälläkin. Kuivuus ja vielä "vesisiepparina" luultavasti istutusaluetta liian lähellä kasvava metsä rassaa. Kasvin luonnollisuus ja ilmavuus on kuitenkin mieluista.
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mainitsemasi tyylisuunnat ovat kovasti minunkin makuuni ja kun sen tyyppisiä kasveja valitsee on lopputulos tietysti niittymäinen. Mutta en juurikaan pidä staattisen oloisista kasveista, jotka vain pönöttävät tai nököttävät, muodosta ja hahmosta riippuen. Makunsa kullakin. Meillä on selvästi sama maku.
      Minustakin enkeliperhoangervo on viehkeä sirona ja ilmavana pikku kasvina tuossa varjossa.

      Delete
  4. Minun on kiittäminen sinua rikkaporkkanoiden löytämisestä. Olet niistä kirjoittanut aiemminkin. Ensimmäiset rikkaporkkanat esikasvatin ja siirsin taimena kasvimaan kupeeseen. Sen jälkeen ne ovat siementäneet itse. Olen myös ripotellut uusia siemeniä, jotta kasvusto varmasti ilahduttaisi vuodesta toiseen. Daran kanssa en tahdo onnistua, mutta turha siitä on ottaa paineita. Tykkään vuohenputken kukinnosta, mutta en halua niitä omaan puutarhaan. Rikkaporkkana on upea vastine lapsuudessa ahkerasti kerätylle "pitsikukalle".
    Korianteri ja harmaakäenkukka muodostavat hienon yhdistelmän.
    Toivottavasti reunuspäivänkakkara viihtyy ja lisääntyy puutarhassasi. Ostin tavallista reunuspäivänkakkaraa Kotkassa käydessäni (muistaakseni 2016). Istutin sen kukkapenkkiin. Sen jälkeen sitä onkin riittänyt ihan joka kesä. Pikkupuutarhan Kivipenkissä se kasvaa aika korkeaksi. Alapihan Kiemurapenkissä jää yleensä aika matalaksi, jolloin se sopii nimensä mukaisesti reunuskasviksi.
    Sadevesitynnyreissä on vielä vettä, mutta hissukseen saisi taas taivaalta sataa lisää puutarhan janoisille.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mukavaa, että olet tuota mieltä, sillä joku saattaisi hermostuakin niiden leviämiseen. Toisaalta ovat vain kaksivuotisia ja kitkeminen on helppoa, paalujuuri ei ole erityisen syvä ja lähtee helposti kokonaan.
      Punakukkaiset olisivat hienoja, mutta toisaalta tuo perusvalkoinen on kaunis ja sopii aivan jokaiseen kukkapenkkiin (ellei vain ole liian korkea sinne muuten).
      Noita reunuspäivänkakkaran siementaimia nyt kovasti odotan, tämän mennessä niitä ei ole tullut, mutta tämä keltalehtinen on muutenkin kasvanut kookkaamaksi kuin aiemmat, nyt on toivoa.
      Teillä ei sitten ollut sadetta tänään. Meillä satoi parhaiten silloin, kun lännestä oli jo tulossa sininen taivas, rintaman loppureuna pudotti vettä kunnolla. Lopputulema oli kuitenkin vain 1 mm. Paljon parempi kuin ei mitään, vaikka vähän. Mutta lisää on ehkä taas tulossa vielä tällä viikolla!

      Delete
    2. Seuraavana kesänä ihmettelin, miksi reunuspäivänkakkarasta ei näy mitään. Siementaimia alkoi ilmaantua syksyllä ja seuraavana kesänä niitä olikin jo runsaasti. Eivätkä ole sen jälkeen kadonneet, vaikka välillä jo kitkenkin melko huolettomasti.
      Muutaman rikkaporkkanan olen kitkenyt kasvimaan käytäviltä. Ne nousevat hyvin juurineen ja olen joitakin kitkettyjä istuttanut paremmille paikoille. Toistaiseksi leviäminen ei ole aiheuttanut hermostumista. Minusta on hauska kävellä lavakaulusten välissä, kun rikkaporkkanat "hyväilevät" olkapäitä siinä ohessa.
      Hyvin sade kiertää meidän tontin. Eilen ei tullut pisaraakaan. Tänään muutama. Kävin pari tuntia sitten postissa. Kylän keskustassa satoi reippaasti, meillä ei ollenkaan.

      Delete
    3. Toivon, että tuo minunkin reunuspäivänkakkarani tekee siementaimia, vaikka millä aikataululla, kunhan tekee. Joissakin lajikkeissa on ihastuttavat kukat, ja täytyy taas kokeilla niitäkin, jos saan tämän yhden ensin tuottamaan siementaimia.
      Onpa teillä sateita karkottava tontti!

      Delete
  5. Reunuspäivänkakkarat ovat herttaisia. Hieno filosofinen lopetus tekstissäsi; antaa kasvienkin olla omia itseään, kasvaa siellä missä luontaisesti parhaiten voivat. Itse arvostan suuresti vanhan pihan kasvien leviämista moniin eri paikkoihin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Etenkin vanhalla pihalla ja luonnon keskellä ovat itsekseen leviävät kasvit arvossaan. No en nyt tarkoita juolavehnää ;-D

      Delete
  6. Puutarhurin kissapojat tietävät varmaan valtavasti kasveista. Tosi hyvin osaavat esitellä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jos puhuisivat ihmisten kieltä, saisimme varmaan kuulla kiinnostavia mielipiteitä :-D

      Delete
  7. Rikkaporkkanat on kyllä kauniita vaikka niitä ei meidän pihalla olekkaan . Tuota reunuspäivänkakkaraa on meillä jopa liian kanssa . Vettä ei meillä taaskaan ole hetkeen satanut ja kohta ollaan samassa tilanteessa että nurmikot on keltaisia . Pitäisi jotain vielä tehdä illalla menemme teatteriin ja kurkut pitäisi ainakin kastella .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Reunuspäivänkakkara taitaa useimmissa puutarhoissa vain levitä, täällä ei sitten millään. No, odotan, mitä tämä keltalehtinen onnistuu tekemään.
      Kastella täytyy, vaikka sitten juhlatamineissa.

      Delete
  8. Ransu ja Musti esittelevät tottuneesti kaikkia puutarhan kukkia ja kasveja!

    ReplyDelete
  9. Hienot esittelyapulaiset, osaavat viehkeästi tuoda esiin juuri niitä samassa kuvassa olevia kasveja. Reunuspäivänkakkara on ihana, olen ihastellut sitä muidengin blogissa, kuin pieni aurinkopläntti. Itsestään leviävissä kasveissa on paljon hyvää, kun hakevat paikkansa itse niin todennäköisesti viihtyvät.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin on, ja harvasta itsekseen leviävästä koristekasvista tulee riesa, yleensä ovat niin helposti maasta nyhdettäviä.

      Delete
  10. Oma-aloitteisissa kasveissa on hyvät puolensa. Varsinkin, jos niistä tykkää. Antamasi kirahvinkukan taimi jäi minulla väinönputken varjoon ja sen siirto ei onnistunut. Olinkin tosi harmissani siitä, kunnes keväällä tajusin näkeväni sen siementaimia. Vielä aika paljon paremmissa paikoissa, mitä alkuperäinen oli. Ne eivät vielä tänä vuonna tee kukkavartta, mutta ehkä sitten ensi kesänä. Olen näistä hyvin tyytyväinen, itsekseen paikkansa löytävistä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi miten ihana kuulla, että kirahvinkukka jatkaa eloaan! Se on kyllä hyvä tekemään siementaimia. Osan olen joskus siirtänyt toisiin paikkoihin, mutta kukintaikään tosiaan kuluu aikaa, yleensä kyllä vain vuosi lehtiruusukkeen ilmestymisestä, mutta rutikuivalla paikalla voi mennä kauemminkin.

      Delete
  11. Villiä ja viehättävää. Itsekseen kylväytyvät kasvit täyttävät mukavasti aukkopaikkoja ja täydentävät muiden kasvien kukintataukoja. Toivottavasti reunuspäivänkakkaroista tulee nyt pitkäaikainen ilo.
    Mutta tiedätkö mitä? Täällä EI ole satanut peräti kahteen päivään! Ihan huippua, että sattui kerrankin näin päin.
    'Miss Bateman' on viehättävä, saisi vain kukkia vähän näkösämmällä. Mitä hän nyt noin ujostelee, että piilossa kukkii?

    ReplyDelete
    Replies
    1. No on kyllä huippua, että teillä on ollut kaksi sateetonta päivää, ehkä tänäänkin! Täällä meinaan sataa lounaan suunnasta tulevan matalapaineen vesiä - niin ihanaa. Nyt kertyy varmasti ainakin vähän enemmän kuin tuo kolmen päivän takainen 1 mm.
      Miss Bateman taitaa olla vielä liian nuori ja ujo. Eiköhän se tuosta vähitellen kasva. Silläkin on aika kuiva paikka pengermän päällä ja iso ruusu kilpailemassa vedestä ja ravinteista, mutta Bateman vaikuttaa ihan reippaalta – olen luottavainen, että siitä tulee vähitellen iso. Kasvit eivät lähde niin hyvin kasvuun, kun kasvualusta on tontin omaa maata eikä mitään hienompaa tuontimultaa, tuossa taitaa vielä olla viereisen ojan pohjalta kaivamaani kovaa saveakin. Joten kärsivällisyyttä tarvitaan tällä metodilla, mutta vuosi vuodelta on isompia kasveja ja enemmän kukkia!

      Delete
  12. Holtiton meininki puutarhassa on ihanaa:)
    Rohtovirmajuuret ja koiranputket tuovat sellaista tunnelmaa meillekin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onhan se, ja jokaista kukkaa arvostaa, kun ajattelee, millaista on puolen vuoden päästä!

      Delete
  13. Kommentti ihan eri aiheeseen. Jostain löysin tiegon, rttä donulls on poikaorjanlaakeri. Ostin juuri tytön ja vasta nyt luin, että se vastisi pojan, jotta tekee marjoja. Voisiko pojasta saada pistokkaan🤔t. Marjut

    ReplyDelete
    Replies
    1. Molemmat tosiaan tarvitaan. En tiedä orjanlaakereista kovin paljoa, ja tuohon pistokasasiaan en osaa vastata. Lisäksi olen melko ymmälläni, kun vuosia sitten ostamani 'Blue Prince' on nähdäkseni kehittämässä marjoja. Minulla ei ole sille toista sukupuolta olevaa kumppania, lisäksi marjoja pitäisi tulla tyttö-, eikä poikapensaisiin. Outoa. Mutta jotakin pallukoita siinä nyt on kukkien jäljiltä.

      Delete
  14. Voi kuinka kiva kirjoitus! Olinkin bongannut rikkaporkkanan jo tänä vuonna yhdestä aiemmasta kuvasta:). Minulla niittymäisyys tulee ihan siitä, että nurmialueen niittyreunoilta on kiva nyhtää ei-toivotut pois, kuten liiat heinät ja antaa vaikkapa ahdekaunokkipuskien ja hiirenvirnojen kukoistaa. Vapaaehtoisiin voi tosiaan luottaa. Bonuksena saa pörinän ja lepatuksen. Koko ajan on silti ajatuksena ”puutarhuistaa” enemmän ja lisätä varsinkin perennoja; ihailen monilajista ”oikeaa” puutarhaasi!
    (Olen myös ihan liian hentomielinen rikkisten kanssa...Vaikeaa tasapainoilua...)
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuo on juuri sellaista tasapainoilua luonnon- ja koristekasvien sekä villin ja hoidetun välillä, josta minäkin pidän. Ahdekaunokit ovat nyt parhaimmillaan ja juuri ihastelin ihanaa väriyhdistelmää sen ja parin ruusun kesken. Mutta tasapainon ylläpitäminen on kyllä haastavaa!

      Delete
  15. Oi, olisipa itselläkin rikkaporkkanat levinneet noin! Huonosti saan niitä kasvamaan, mutta pitää ehkä syksyllä yrittää taas kerran kylvää niitä. Reunuspietaryrttiä riittää vaikka muille jakaa. Se on kiva, kun kukkii pitkään ja kestää leikkonakin pitkään. Rohtovirmanjuurtakin olisi myös vaikka millä mitalla, naapurilla oli sellainen ja se sai siementää vapaasti ja niinhän se sitten tekikin. Aidan vieruksei on täynnä pieniä alkuja. Onneksi lähtevät melko helposti maasta. Omastani olen jo useamman vuoden leikannut kukat ennen siemeniä ettei niitä siementaimia ole ihan joka puolella.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne punakukkaiset hienommat rikkaporkkanat eivät ehkä olekaan yhtä hyviä leviämään kuin tämä luonnonlaji. Minulla niitä ei ainakaan ole koskaan enää näkynyt, mutta syynä on tietysti myös ristipölytys tämän valkokukkaisen kanssa.
      Tuollaista menestystä toivon reunuspietaryrtilleni kuin sinullakin!
      Jännä kuulla, kuinka jotkut kasvit leviävät muilla. Täällä virmajuuri on tehnyt muutaman siementaimen, mutta se ei todellakaan ole ongelma, päinvastoin.

      Delete
    2. Joo, aina ihmettelen, kun blogeissa valitetaan akileijojen leviämisestä. Täällä saa olla tyytyväinen, jos kasvi on edes hengissä. Tänä vuonna se perinteisesti komein puska, oli todella säälittävän pieni eikä yhtään kukkia, hyvä kun oli edes hengissä. Ei puhettakaan siemenataimista.

      Delete
    3. Vai akileija! No sitä en kyllä uskoisi himmailijaksi... perinteistä lehtoakileijaa siis. Jaloakileijat ovat eri juttu, niistä ei näytä täälläkään tulevan siementaimia kuin aniharvoin ja silloin ovat risteymiä lehtoakileijan kanssa. Enpä muista, että olisivat tänä kuivana kesänä kukkineetkaan.
      Lehtoakileija 'William Guinness' on kyllä täältä ottanut hatkat tuottamatta siementaimea, ja yksi erikoisempi laji myös, mutta ne ovatkin aina kokeiluja. Silti - uskomatonta, että siellä akileija ei viihdy!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!