Monday 3 July 2023

Sade virkistää

 Siitä olemme kaikki samaa mieltä.

Ihanaa!

Myös Ransun ilme on muikea.

Ransu viihtyy keinutuolissaan nauttimassa viileänkosteasta säästä.

Nyt on sopivan norjalaista.
Eilisestä lähtien ei tosin ole voinut pitää tyynyä keinutuolissa, sillä se lentää kaarella matkaan. Mutta laitan sen taas takaisin huomenna tai ylihuomenna, kun tuuli vähän rauhoittuu.

Myös Mustin mielestä sade on ihan virkistävää ja sateiden välissä voi ottaa päikkärit heinikossa. 

Ihan ihmeellistä, kuinka vasta parina päivänä saadut muutaman millin sateet viherryttävät nurmea. Olin lakannut leikkaamasta sitä, jolloin siitä kyllä alkaa nousta kaikkea muuta. Mutta nyt nousee ihan nurmiheinääkin.

Vähän aikaa sitten näytti näin keltaiselta.

Nyt 'Violetta' -purppuratulikukat sinnittelevät tuulessa. Näiden kanssa pitää olla nopea, sillä kukat ovat auki vain aamupäivisin. Kostean sään myötä kyllä vähän pidempäänkin, se näyttää vaikuttavan kukkien kestoon.

Neljä päivää sitten otin tuotekuvia nettikauppaani Elsan lempituoliin – tältä näytti nurmikko talon yläpuolella. Nyt siinäkin on jo vähän enemmän vihreää siellä täällä. Tämä pöytämalli on tulossa myyntiin.

Kuivastakin nurmikosta nousee silti kaikenlaista! Tämä on saaren omaa ketoneilikkakantaa.

Sitten alkoivat sateet. Pörriäiset hakeutuvat 'Green Wizard' -mustapäivänhatun kukan alle sateensuojaan.
Ei sitä meille vieläkään ole määrättömästi kertynyt. Yön jäljiltä mittarissa oli 3 mm ja pari päivää sitten tuli vajaat 5 mm, tosin mittarini päälle oli kallistunut köynnöskuusama, joka ehkä vaikutti lukemaan. Tänään on tullut muutama kuuro. Tuulee kovasti ja kuurojen välissä paistaa aurinko, mutta ihanaa on, että lisää sateita on vielä tulossa. Tuulen kuivattavasta vaikutuksesta ei tarvitse kerrankin murehtia.

Sateiden välissä tyypit käyvät ruokailemassa. Mainio monitoimikukka!

Osa kasveista saattaa olla menetetty. Istutin syksyllä tähän jalomesiangervon, ei ollut ensimmäinen kerta kuten ei sekään, että kävi näin. Katsoin kyllä, että paikka ei ole kuivimmasta päästä. 
Pari viikkoa sitten havahduin siihen, että tätäkin pitäisi kastella, mutta taimi näytti jo tältä. Punalehtiset ovat pihakäenkaalia.
Olen nyt kastellut jonkin verran ja sateita on saatu, mutta eloa ei vielä ainakaan näy. Kokemukseni on kylläkin se, että kun näin käy, se kuoli jo. Näiden erikoisempien mesiangervojen kanssa ei valitettavasti joustoa tunnu olevan.

Kiurunkannus 'Craigton Bluen' kanssa kävi hilkulla. Yhtenä päivänä tajusin, että senkin piti kasvaa tuossa, vaan ei jotenkin näkynyt... kitkin eteen kasvaneen rikkaruohon ja sen takaa paljastui ruskea kasvi. Voi ei! Ja tämä on minulle tosi tärkeä, olen jopa käynyt siinä yksityispihassa Skotlannissa, josta lajike on lähtöisin.
Onneksi muutamassa versossa oli vielä eloa. 
Olin istuttanut tämän kuistin eteen, sillä siinä on varjoa, vaikkakaan ei riittävästi kosteutta – mutta siinä se on jatkuvasti näkösällä, jotta muistan kastella.

Voi sentään. Pikkuruinen alppiruusu 'Azurika' on pahasti kuivunut. Joskus toukokuussa muistin tätä vielä kastellakin ja tarkkailin nuppuja, tulisiko kukkia. Sitten kasvi vain häipyi muistista, kunnes huomasin tämän melko ruskean kräkän. 
Harmitti. Tästä samalta kasvupaikalta on kuollut kaksi siilivalkokuusta kuivuuteen, yksi toisensa perään. Sitten luovutin niiden kanssa ja hankin tämän. Alimmissa oksissa oli kuitenkin vielä vähän vehreän oloisia lehtiä. 
Nyt, kastelun ja etenkin sateiden myötä, osa lehdistä on noussut taas! Ihanaa! Osa oksankärjistä on varmaan kuivunut, mutta pääasia, että kasvi on elossa.
Kuvasta voi hyvin nähdä, kuinka vähän raunioyrtti ja akileija piittavat kuivuudesta – niiden lehdet ovat pysyneet noin vehreinä koko kuivuuskauden ajan.

Kuivuuden harmillisia seurauksia on kukkanuppujen ja sadon kuivuminen. Mustaseljoissa oli ihan hyvin nuppuja, mutta lähes kaikki kuivuivat. Sain niistä seljankukkamehua noin puoli litraa. Lehdetkin ovat pienikokoiset ja surkeat, vaikka kuvassa se ei oikein näy. Pitäisi olla normaali mustaselja vieressä, jotta kokoero näkyisi.
Heh, tuossa kuvassa näkyy, että kuivuneesta nurmikosta, jota ei ole pariin viikkoon leikattu, nousee myös hevonhierakoita. Noiden korkeiden kasvien takia nurmikkoa on ollut pakko silloin tällöin silti leikata.

Marhanliljan kukat toimivat myös hyvinä sateenvarjoina puutarhan pienille ahertajille. Tämä ihanan värinen on 'Early Bird', mutta tänä vuonna se ei ollut juuri sen aikaisempi kuin muutkaan, ehkä avasi ensimmäisen kukkansa ensin.
Näistä olisikin tarkoitus tehdä oma juttu, sillä Päivänpesän Katja kysyi näiden kukinnasta. Mutta tässä tällainen maistiainen.

Ihanaa, että keskelle rutikuivaa kesää saatiin kunnon sadejakso. Tämä on puutarhurin toiveiden täyttymys.
Mukavia sadepäiviä!


Jalomesiangervo Filipendula 'Kahome'
Ketoneilikka Dianthus deltoides
Kiurunkannus Corydalis
Marhanlilja Lilium Martagon-Ryhmä
Mustapäivänhattu Rudbeckia occidentalis
Mustaselja Sambucus nigra
Pihakäenkaali Oxalis fontana 'Rufa'
Purppuratulikukka Verbascum phoeniceum

35 comments :

  1. Todellakin sadetta on odotettu. Se, että sitä tulee kunnolla useampana päivänä, takaa juurille asti toimituksen. Niin samoja ajatuksia puutarhaajilla kuin kirjoittamasi👌
    Ihana tuo Marhanlilja. Näyttää varjoliljalta, mutta eikö ole 🤔 Sävy on tosi upea 🧡

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niinpä, että rutikuivaksi päässyt maa kastuisi oikein syvältä, se on toive. Ja siihen kuluu kyllä monia sateita.
      Marhanliljat ovat kyllä varjoliljan serkkuja. Ne on risteytetty varjoliljan ja muiden liljojen kanssa, jolloin on saatu laajempi väriskaala esim. tällaisia oranssinsävyisiä.

      Delete
  2. Meillekin on vihdoinkin tullut tosi paljon vettä. Useampana päivänä peräkkäin on saatu sadekuuroja ja vesitynnyrit ovat ihan kukkuroillaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hih, kukkuroillaan! Täälläkin on pari jo tullut täyteen, jotka keräävät isoimmat alat katolle sataneesta vedestä. Useimpiin tynnyreihin mahtuu vielä, lisää saa tulla! Manner-Ahvenanmaalle on tainnut sataa enemmän kuin tänne keskelle saaristoa, jossa sadepilvet yleensä hajaantuvat.

      Delete
  3. Onpa kiva kuulla, että sinnekin on vihdoin satanut vettä. On suorastaan ihme miten nopeasti kasvit alkavat elpyä saatuaan vettä juurilleen ja ruohokin vihrtyy sateen ansiosta ihan silmissä.
    Marhanliljasi kukkii ihanasti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jo ilman tuntuvasti lisääntynyt kosteus vaikuttaa kasveja virkistävän, mutta eniten tietysti toivon niin pitkiä ja kunnollisia sateita, että juuretkin saavat vettä.

      Delete
  4. Kauan odotin kunnon sadetta ja nyt kun tänään on tullut 34mm voisi kyllä taas paistaa aurinko 😁 Max silti halusi tehdä pihakierroksen. Sanoo olevansa yhtä rohkea kuin Musti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Max varmasti on! Musti kävi aikansa kököttämässä kuusen vierellä tuulensuojassa, mutta tuli sitten keittiön pöydälle kököttämään ja katsomaan ikkunasta ulos. Tuolla tuulee vähän liikaa.

      Delete
  5. Hienoa, että sai kauan odotettua sadetta, sillä on ihmeen virkistävä vaikutus. Kissoilla on aika hyvät ilmeet :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ransukin virkistyi ihan silmissä :-D

      Delete
  6. Hyvä, että siäläki o satanu. Virkistävää saretton saatu tääläki. Ei oo ollu pihalle tänää mitää asiaa, oli sisäpäivä pitkästä aikaa. Hauska pörriäästen saresuaja ja nii namin näkööne marhanlilija että.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ai siellä tuli niin paljon vettä. Täällä vuoroin satoi, vuoroin paistoi. Nyt taitaa tämän aamun saderintama ollakin lopuillaan, iltapäivälle luvataan taas aurinkoa ennen kuin seuraava sade alkaa.
      Aprikoosinsävyinen marhanlilja saa veden kielelle!

      Delete
  7. Moneen kertaan olet jo sadetta toivonut joten on mukava nähdä että sinnekin on viimein vettä tullut. Ikävä menettää kasveja kuivuuteen, toivotaan että noiden muutamien kohdalla tapahtuisi vielä ihme ja vielä alkaisikin viherrystä näkyä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On niin ihanaa, kun on tullut monta sadetta - eikä vieläkään lopu, vaikka tämä rintama nyt alkaa olla häntäpäässä. Toki yhdestä sateesta sai jo täytettä tyhjyyttään kumiseviin sadevesitynnyreihin, mutta tämä kastelee jo puutarhaakin. Lisää silti vielä toivon, jotta maa kastuu syvemmältä.

      Delete
  8. Tuo ensimmäinen kuva on aivankuin jostain sadusta; niin lumoava! Mustapäivänhatun elämän tarkoituksen olet kuvannut hauskasti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täällä on vuoroin paistanut, vuoroin satanut: kaunista valoa ja sadetta auringossa on riittänyt. Harvoin vain on kamera kädessä.

      Delete
  9. Ihana pörriäiskukka, antaa suojan ja ruokaa. Mahtavaa kuulla, että sielläkin sataa, luonto on ollut todella kuiva. Minullakin on menetyksiä kuivuuden takia, ei vaan voi mitään. Hellejakso oli todella pitkä, lähes kolme viikkoa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mustapäivänhattu on niin ihana ja jännä, olen iloinen, että se viihtyy eivätkä peuratkaan enää käy syömässä sen kukkavarsia.
      Menetyksille ei voi mitään, kuten ei säällekään. Harmittaa omasta muistamattomuudesta johtuvat menetykset, mutta jokaista pientä tänä tai etenkään viime vuonna istutettua taimea ei pysty millään muistamaan.
      Lämpö oli niin ihanaa, mutta kasvien kärsimystä oli surullista katsoa.

      Delete
  10. Täälläkin huokaistaan, vihdoinkin . niin kaivattua tuo sade oli, nyt jo pintamaa on markää mutta vielä saa sataa että syvemmällekin vettä menee. osa nurmikolista ollut jo hetken ajamatta kokoinaan, mutta eilen jo niissäkin taas elämän väriä vähän näkyi. Kyllä se 5tästä taas iloksi muuttuu, uskon vahvasti niin.
    Oikein mukavaa, sopivaa kesäsäätä sinne teille kisujen kanssa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä nyt helpottaa puutarhurin elämä, kun ei tarvitse juosta puolikuolleita kasveja kastelemassa. Nyt on paljon helpompi taas odotella seuraavaa hellekautta.
      Kiitos, mukavaa ja sopivaa kesäsäätä myös sinulle ja Himmulle!

      Delete

  11. Puutarhassa kun seikkailee, siellä tulee vaikka mitä yllätyksiä vastaan; suloinen porukka sadesuojissa mustapäivänhatun alla. Ihanaa meille muille, että sinulla kulkee kamera mukana vakiovarusteena!
    Seikkailun vastapainoksi tarvitaan mukavuutta. Ja Ransu tietää sen. Oma kuisti, paras kuisti!
    Onneksi sinunkin puutarhasi on päässyt sadekaudesta osalliseksi! :-)
    Hevonhierakka on minusta siitä kiva kasvi, että se ei pääse ryöpsähtämään hankalaksi rikaksi. Keskellä nurmikkoa ne kyllä häiritsevät kokonaisuutta, mutta nurmen reunalla se voi kehittyä hienoiksi komean ruskeiksi soihtupylväiksi: köyhän ja laiskemman miehen ”ruskosormustinkukiksi”. (Haaveilen kyllä siitä oikeasta.)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaikenlaista kivaa tulee nähtyä puutarhassa. Teen kamerakierroksen yleensä päivittäin.
      Heh, köyhän miehen ruskosormustinkukka! Se on kyllä kaunis, täällä kukkavarsia nousee, kukkii mukavasti myöhemmin kuin rohtosormustinkukka.

      Delete
    2. PS. Jos lähetät minulle osoitteesi sähköpostiini saila (at) elsanlempituoli.fi niin pistän sinulle siemeniä sitten, kun kypsyvät.

      Delete
  12. Mukava kun sinnekkin sadepilivet osuivat. Meillekin on nyt sadellu, lisää suap vielä sadella. Tuosta peltoviljelyksien kuivuudesta ja mehtien, oon ollu enemmänkin huolissani. Toki puutarhakin vettä kaipovaa. Ihania kukkia siulla siellä, toivottavasti pikkuruinen alppiruususi toipuu ja lähtöö hyvään kasvuun. Ihana tuo köynnösruususi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti sateet nyt auttavat viljelyksiä.
      Alppiruusu näyttää lupaavalta, vain versojen kärkiä kuivana, mutta sittenpähän haaroittuu. Joka tapauksessa se olisi hyvin matala ja pallomainen.

      Delete
  13. Onnea sinne, kun olette myös saaneet osanne näistä sadepilvistä! Uskon kyllä, että meistä moni antaisi sinulle vettä paljon enemmänkin, täällä nimittäin ollaan jo kasteltu joka ikinen penkki ja polku läpimäriksi! Tasan eivät käy nämä sateehaltijan lahjat. Pörriäisten sateenvarjo-baari on hieno! Minulla on ollut kaksi vaaleanpunaista mesiangervoa ja toinen kuoli alkumetreillä, toinen sinnittelee nyt mökkipuutarhan kosteikossa, rinnallaan luonnon mesiangervoja, joilla ei ole hätäpäivää. Ovat näköjään melko vaateliaita kasvatettavia. Toivottavasti pikkuruinen alppiruususi toipuu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi ei, siellä teillä on tullut liikaa vettä. Tänne tosiaan vielä mahtuisi, mutta nyt taisi jo saderintama mennä kokonaan ohitse, kun aurinko tuli kunnolla esiin ja taivaasta iso osa sinisenä. Huomenna sitten kai taas sataa, eli tässä on iltapäivä ja ilta hyvää aikaa puuhailla ulkona, jos vain kestää tätä puuskaista kovaa tuulta, joka vie kuulon.
      Toivottavasti vaaleanpunainen mesiangervosi viihtyy kosteikossa - luulisi! Minulla on niitä vaaleanpunaisia ojan pielessä kosteikkopenkeissä, mutta paria erikoisempaa - tämä 'Kahome' sekä 'Hjordis' ovat kerta toisensa jälkeen kuolleet. En kyllä vieläkään meinaa lakata yrittämästä.

      Delete
  14. Ihania nuo kimalaiset kukan alla sadesuojassa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niillä oli ihan ruuhkaa :-) Marhanliljan kukista saisi yksityis-sateensuojia, mutta ilmeisesti kimalaiset erityisesti haluavat olla päivänhatulla. Kun katsoo, kuinka monia pikkuruisia kukkia siinä on, ja valtavasti ravintoa pörriäisille, sen ymmärtää kyllä.

      Delete
  15. Sopivasti sadetta saanut puutarhuri on onnellinen puutarhuri!
    Meille mahtuisi vielä, parin päivän saldo 6 mm.
    Kekseliäitä nuo pörriäiset, kun löytävät sadesuojan noin läheltä ruokapaikkaa:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Osuvasti sanottu! On niin iso helpotus, kun koko puutarha saa kastelua, eivätkä vain ne uudet taimet, joita yrittää pitää hengissä.
      Teillä ei ole paljon satanut! Meillä on tullut lähes kolminkertainen määrä tuosta tässä muutaman viime päivän aikana. Viime yönä ei tosin satanut ennusteesta huolimatta, ja tänään aurinko paistaa.

      Delete
  16. Meilläkin sade on ollut tällä viikolla ilahduttava vieras, jo alkoikin näyttää liian kuivalta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanaa, että varmaan kaikki, jotka kärvistelivät kuivuudessa, ovat nyt saaneet sadetta. Niin toivon ainakin!

      Delete
  17. Onpa hauska kuva sateensuojaan kerääntyneistä pörriäisistä! Ransu selvästi nauttii viileistä sadepäivistä. Hyvä, että teilläkin on vihdoin satanut jo ihan kunnolla. Kerrankin osui sadetta myös sinne, jossa sitä tarvittiin. Runsaita sateita vielä muutamaksi päiväksi lisää sinne!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meille tosiaan osui, ja nytkin sataa, vaikka tälle aamulle oli aika epävarma ennuste. Ihanaa - kasvimaata ei ole tarvinnut kastella viikkoon, eikä muitakaan, ja kasteluvettä on taas kertynyt. Sen sijaan toivon, että sinun kasvi- ja mansikkamaasi kuivuvat vähän.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!