Sunday 30 July 2023

Ruusumaratooni

 Kuvia omasta puutarhasta ja Vakka-Taimesta, jossa kävin viime viikolla.

Kirjoapteekkarinruusu eli ranskanruusu 'Rosa Mundi' on kukkinut pitkään, vieläkin siinä on pari kukkaa jäljellä.

Sammalruusu, joka saattaa olla lajiketta 'Communis', ilahdutti viimein usealla kukalla tänä vuonna. Istutin tämän jo viitisen vuotta sitten.
Koska ostin tämän vain nimellä "Centifolia Muscosa", oletan, että sillä viitattiin lajin lisäksi lajikkeeseenkin. 'Communis' on vanha lajike vuodelta 1862 ja siitä on myös käytetty nimeä 'Centifolia Muscosa', joka on nykyisin kylläkin lajinimi.

Ranskanruusu 'Duchesse de Montebello' on myös pistänyt parastaan. Vaikuttaa siltä, että mitä kuivempaa on, sitä paremmin ruusut viihtyvät.

Portlandruusu 'Duchesse de Rohan' on kasvanut todella isoksi, taustanaan sillä on Rohanin rikkaporkkanat.

Mutta mennäänpä pohjoiseen Varsinais-Suomeen. Minulla oli asiaa Porin suuntaan viime viikolla ja kotimatkalla kävin Vakka-Taimessa, kasvikeräilijän mekassa. Siellä on paljon nähtävää, mutta tällä kertaa suuntasin kulkuni ensin rosarioon. Se on kokonainen pelto täynnä ruusuja ryhmiteltynä lajeittain.

Tarhakurtturuusu 'Heinrich Ilmari', yksi Pirjo Raution tuottamista lajikkeista.

Ranskanruusu 'Gloire de France': ah, mikä täyteläisyys!

Kartanoruusu 'Blanchefleur'.

'Himmelsstürmer', ilmeisesti tarhakurtturuusu.

Kesädamaskonruusu 'Ispahan'.

Neidonruusu 'Mme Plantier', lajike vuodelta 1835. Ruusujenkin kanssa voi harrastaa historiaa!

Neidonruusu 'Maiden's Blush'. Tämä on jo hyvin vanha, 1300-luvulla tunnettu lajike. Myös jutun ensimmäisen kuvan 'Rosa Mundi' juontaa keskiajalta.

Ranskanruusu 'Tuscany Superb', joka on paranneltu versio vanhemmasta lajikkeesta 'Tuscany'. Keskustelimme Vesa Muurisen kanssa tästä ja hän ei näe juurikaan eroa lajikkeissa, itse asiassa vanhempi 'Tuscany' on hänestä joskus paremman näköinen. Se on myös vanha lajike vuoden 1600 tienoilta. 
Sitä löytyi myynnistä ja ostin sitten oman 'Tuscanyn'. Ruusutarhani kasvaa, ja jouduin jo siirtämään yhden enemmän juurivesoja tekevän ranskanruusun ylärinteeseen hedelmätarhaan tämän uuden tieltä. Se ei vielä ollut ehtinyt levitäkään, mutta nyt sillä on siihen otollisesti tilaa.

Sitten tein vähän muitakin ostoksia Vakka-Taimen runsaan valikoiman paratiisissa.

Tässä saalis. Kotimatkalla vilahdin myös Viherlassilaan, kun se kerrankin oli matkan varrella. Nettihaun perusteella siellä piti olla himoitsemani bourbonruusu 'Variegata di Bologna', ja niinpä olikin – yksi taimi vain, mutta se riitti. Kun on vieläpä varsin rehevä ja hyvännäköinen.

Kovin paljoa en ole vielä ehtinyt istuttaa, sillä päivät ovat menneet lukuisissa rakennusprojekteissa tai oikeastaan korjausrakennus- tai rakennuskorjaus- tai suoristus- tai mitälie-hommissa. Tässä kuitenkin kuvia puutarhassa kukkivista ruusuista, sillä kuvia ehtii ainakin välillä ottaa. Bourbonruusu 'Honorine de Brabant' on hyvin samanlainen kuin nyt hankkimani 'Variegata di Bologna', mutta keräilijä on keräilijä.

Samassa pienessä ruusutarhassa asustaa myös uusi kotimainen tarhakurtturuusu 'Syke', tavattoman kaunis!

Austin-ruusu Lady of Shalott.

Pierre de Ronsard eli 'Meiviolin' kiipeää pilariin, jossa sen olisi tarkoitus köynnöstää. Toistaiseksi se on vasta tavallisen ruusun korkuinen.

Muotopuutarhan Flammentanz on kohta kukkinut ohi, mutta siinä on vielä jäljellä muutama tällainen valtava kukkarypäs.

Alan vaihtaa lahoavia lautareunuksia betonisiksi, mutta kun autoon mahtuu vain muutama kivi kerrallaan kaiken muun lisäksi, tyssäsi työ tällä kertaa tähän. Olisi kyllä huomattavasti helpompaa tehdä ensin kunnon reunukset joka paikkaan! Nyt pujottelen kukkapenkkien ja pensasaitojen välissä metallireunaa kaivamassa yms. 

Jossain vaiheessa täytyy betonireunusta ujuttaa myös muotopuutarhan istutusten ja talonvierustan sepelin väliin, mikä tulee olemaan ähellystä. Sitä ennen voimme kuitenkin ihailla The Pilgrim -ruusua.

Keväinen leikkuu kannatti: ruusu haarautui hyvin ja tuotti paljon enemmän kukkia kuin aiempina vuosina. Siinä missä muissa Austin-ruusuissani on vain yksittäisiä kukkaterttuja, on tämä oikea jättikimppu kukkaterttuja.
Kuihtuneiden poisto on ollut vähän hidasta muiden projektien takia, mutta eilen napsin ne, sillä The Pilgrim on jatkuvakukintainen. Viime syksynä kuvasin sen kukkia marraskuun puolivälissä, kun oli vielä leutoa – viikko sen jälkeen tuli talvi.

Tämäkin on yksi kauneimpia ruusuja, vaikka hyvin eri tyyppinen: myskiruusu 'Ghislaine de Féligonde'. Pienet kukat tertuissa, nuput ja vasta-avautuneet kukat ovat aprikoosinsävyisiä, sitten kukat haalistuvat lähes valkeiksi.

Vähän samantapainen pienikukkainen kaunotar on 'Raubritter', joka luetaan puistoruusujen ryhmään. Se on perimältään sekalainen joukko, johon kuuluvat myös Austin-ruusut.

Kuten myskiruusu Ghislaine, myös 'Raubritter' vaatii tilaa. Sen versoista tulee jopa lähes parimetriset. Vielä ei oma puskani ole yltänyt sellaiseksi, mutta nyt se on jo isompi kuin viime vuonna. Ajattele kokonaista isoa puskaa täynnä näitä pallomaisia kukkia!

Ehkä ihanin viimeisenä, vaikka makuasiahan se on, enkä itsekään voi valita yhtä ylitse muiden. Tämä on Austin-ruusu Crown Princess Margareta, jolla oli aiemmin kesällä pari tällaista kukkaterttua yhtä aikaa, nyt vain yksi. Tämä ruusu ei ole sen runsaammin tähän asti kukkinut, mutta jos kesässä tulee edes muutama tällainen unelmaterttu, on ruusu kaiken väärti.


Bourbonruusu Rosa Bourbon-Ryhmä
Kartanoruusu Rosa Centifolia-Ryhmä
Kesädamaskonruusu Rosa Damascena-Ryhmä
Myskiruusu Rosa Moschata-Ryhmä
Portlandruusu Rosa Portland-Ryhmä
Puistoruusu Rosa Puistoruusu-Ryhmä
Ranskanruusu Rosa Gallica-Ryhmä
Sammalruusu Rosa Centifolia Muscosa -Ryhmä
Tarhakurtturuusu Rosa Rugosa-Ryhmä

12 comments :

  1. Hieno maratooni. Tuo The Pilgrim on kyllä upea! Sitä voisi kyllä metsästää.
    Teillä näyttää olevan yhä kuivaa, joku muu paikkakunta luovuttaisi teille mielellään seuraavat sateet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. The Pilgrim on ainakin täällä ollut erittäin reipas, paitsi toissatalven jälkeen siltä kului koko kesä ennen kuin alkoi toipua. Luulin jo, että se oli kuollut. Sillä on kyllä erittäin hyvä ja lämmin kasvupaikka talon eteläpuolella, jossa on tuulensuojaa ja talvikin leudompi eteläseinän säteillessä lämpöä.
      Meillä on edelleen erittäin kuivaa juu. Hirveän vähän on satanut ja silloinkin, kun sadetta on jatkunut muutaman tunnin, on kertymä ollut vain parin millin luokkaa. Seuraava saderintama on tulossa, toivon siitä kunnon kastelua. Onneksi pienistäkin sateista tulee sadevesitynnyreihin täytettä. Kaivo vain uhkaa kuivua, taas. Vettä ei voi ottaa hanasta kuin liruttamalla vähän kerrallaan.

      Delete
  2. Oi, millainen määrä erilaisia ruusuja sinulla jo on. Tässä kuitenkin esittelit sellaisia, joista aiemmissa postauksissa ei ole ollut puhetta.
    Leikkaamisen suhteen pitäisi ehkä enemmän olla rohkeutta. Liian usein tulee arasteltua ja myöhemmin sitten huomaa, että leikkaus olisi ollut se parempi vaihtoehto.
    Variegata di Bologna on tosi hieno. Hyvä, että sinua onnisti ja sait haluamasi. Ruusut näyttävät viihtyvän hyvin kuivuudesta huolimatta. Ehkä pitäisi panostaa enemmän niihin, kun moni muu kasvi on jo jättänyt hyvästinsä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ruusuja kyllä löytyy, ja kun näemmä viihtyvät, en näe loppua niiden haalimiselle. Osa kukkii hyvin vasta pari vuotta vahvistuttuaan. Toisaalta vesimyyrät ovat tainneet syödä viime vuonna istutetun ja silloin ihanasti kukkineen Boscobel -austinruusun juuria, sillä se on kituuttanut ja vasta kunnolla tampattuani maata sen ympäriltä ja kasteltuani se on alkanut elpyä. Ehkä näemme siinäkin vielä tänä vuonna jonkun kukan, aikaa on vielä, kun ajattelee, että joissakin Austin-ruusuissa on kukka vielä marraskuussakin.
      Huomaan, että minun täytyy opetella leikkaamaan myös kärhöjä. 'Comtesse de Bouchaud' on lähes kaksimetrinen lehdetön kalju, sitten siellä kahden metrin korkeudessa on seitsemän kukkaa ja viisitoista nuppua, suunnilleen. Ja lehtiä. Pitää saada se haaroittumaan selvästi, ei tämä tämmöinen kasvutyyli oikein vetele. Tai siis minun hoitotyylini (eli en tee mitään) ei oikein sovi tuollaisille kärhöille.

      Delete
  3. Tällääselle maratoonille mäki voin osallistua :) Ihania kaikki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiva, että osallistuit :-)
      Ruusut ovat kyllä kukkien kuningattaria.

      Delete
  4. Ihana maratooni, tällaisen jaksoin oikein hyvin;)
    Minä, joka aiemmin pidin vain vaaleanpunaisista ruusuista, olen jotenkin ihastunut nyt täysillä näihin oranssinsävyisiin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ruusumaratooni ei taida olla fyysisesti kovin rankka ;-)
      Ruusujen oranssi ei ikinä ole räikeä, kuten idänunikolla tai joillakin liljoilla. Se on aina kauniin sävyinen ja tuollaisena kerrottuna suorastaan unelma.

      Delete
  5. Olipa ihastuttava ruusunkukkakavalkadi! Kuivuudesta huolimatta kaikki ruususi ovat vielä oikein hyvinvoivia. Ghislaine de Féligonde on hieno vaihtuvine kukan väreineen, toki myös Pierre de Ronsard, ja vielä samasta syystä. Ei tullut tällä kertaa edes "ruusukateutta", kun täälläkin on ruukuissa muutamia hiljattain Flörin alesta hankittuja ruusuja odottamassa istuttamista, mm. tuo mainitsemasi Tuscany Superb. Sammalruusu Chapeau de Napoleon, "Napoleonin hattu" ja tarhakurtturuusu Martin Frobisher ovat jo päässeet multaan.
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihana kuulla, että sielläkin on uusia kauniita ruusuja! Niiden kukkia jaksaa ihastella. Ja useita erilaisia, mikä parasta!

      Delete
  6. Ihania ruusuja. Mikään noista ei kasva minulla, mutta hyvinkin voisi ☺️ Jotenkin tuo viimeinen sykähdytti ehkä eniten tällä kertaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ruusut ovat toinen toistaan ihanampia ja lemppari tosiaan vaihtuu mielialan mukaan.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!