Wednesday 5 July 2023

Kaikki projektit päällä

 ...samaan aikaan. Niin se kyllä tuntuu aina menevän, eli asia ei kai ylitä uutiskynnystä.

Pari viikkoa sitten tuskastuin lopullisesti siihen, että taloni maalaus on kesken. Se jotenkin tyssäsi tähän itäseinään ehkä kymmenen vuotta sitten. Olin saanut maalattua uudelleen laudoitetut etelä- ja länsiseinän, mutta tämä oli paremmassa kunnossa eikä tarvinnut laudoittaa. Maalarin kantilta se tarkoittaa kuitenkin sitä, että pitää skrapata ennen kuin voi maalata. 
Siihen päälle sekin, että blandaan maalin itse ja tuossa on sekä tummemman että vaaleamman keltaista satsia, kun en ollut vaivautunut tekemään pientä koepurkkia sävystäni, jonka avulla oikean värin sekoittaminen on helpompaa. 
Seinä on siis ollut osaksi skrapattu, osaksi alkuperäisessä lateksissa (jonka kouriutuvien palojen alta näkyy punamultaa), osaksi maalattu tummemman, osaksi vaaleamman keltaisella.  
Sitten meni hermo. Vihaan ja pelkään tikkailla olemista, siksi näitä projekteja lykkäänkin. 

Olen saanut sen verran aikaan, että kolmasosa seinän yläosasta on nyt oikeanvärisessä maalissa. Alaosahan on tietysti ollut hyvässä maalissa jo vuosikaudet, kun sen maalaamisessa ei ole mitään kamalaa. Karmein kohta on tietysti aivan ylhäällä. Sinne päästäkseen pitää jatkaa tikkaita tikkailla seisten, sillä muuten sitäkään ei yletä tekemään. Hermojaraastavaa touhua. 
Sen verran olen saanut itseäni nyt siedätettyä viime viikkoina, että vielä vintin ikkunan alapuolella eivät jalat tutise (kovin pahasti). Sain jopa vaihdettua yhden vinkuraksi menneen riman, vaikka voimankäyttö sorkkaraudan kanssa tikkailla seisten olikin pois mukavuusalueelta.

Olen ihastellut Hiidenkiven Minnan tekemää mahtavan hienoa puutarhaessua. Mutta minullahan on oma essu, joka tuli talon mukana!
Se on kylläkin aika kankea, jäykkää jotakin vanhaa veneen pressua ja lisäksi ajan jäykistämä. Nauha on proosallisesti juuttinarua, mutta se toimii. Se ei kylläkään ole puutarhaessu, vaan naulausessu. Naulojakin oli taskuissa valmiina, kun essun vintiltä löysin.
Se on oikeasti loistava, sillä kun tikkaille pitää kiivetä riman, vasaran ja erinäisten naulojen kanssa, on mukavaa, että ainakin osa tavaroista on jossakin muualla kuin käsissä. Lisäksi nauloja saattaa pudota, on hyvä, että on varalla vähän ylimääräisiä siellä ylhäällä. Näissä hommissa tulee muutenkin kuljettua tikkaita ylös, alas, ylös, alas. Säästyy edes pari kertaa.

Laiska töitään luettelee. Sain tehtyä paremman etuseinän levennettyyn kompostiini. 
Tuli nimittäin puutavarakuorma, jonka alla oli sopiva kehikko.

Tässä on nimittäin varsinainen "tämän kesän" projekti. Olen viimein saamassa vanhemman talon länsipäädyn rimoitettua loppuun, se on hidasta hommaa ja projekti numero 749. Sitten siirryn yläosaan. 
Tilasin talvella mittojen mukaan höylättyä helmiponttipaneelia, jotta saan laudoitettua nuo päätyseinien yläosat. Ne ovat jo todella huonossa hapessa. Kuvassa ei näy, mutta ikkunan alta niitä putoilee ja olen korvannutkin osan tavallisella laudalla, lisäksi osan alareuna hapsottaa niin, että vintille sataa. 
Koska vuoden 1870 (tai niillä main) vanha paneeli on vielä tallella seinissä, ei voinut mennä vain ostamaan uutta kaupasta, nykypaneeli on ohuempaa ja muutenkin profiililtaan hieman toisenlaista. Täytyy yrittää saada pidettyä rakennuksen yksityiskohdat niin alkuperäisinä kuin mahdollista.
Samalla tilasin ikkunalistaa vanhan profiilin mukaisesti tehtynä. Nekin kun olivat 1800-luvulta ja suurin osa liian huonossa kunnossa virkaansa.
Onnea on höyläämö Nauvossa, josta tavara toimitettiin laivaan, ja ystävällinen nainen, joka peruutti tuosta vain traktorin ja peräkärryn laivan kannelle kuormaa hakemaan sekä ajoi sen pihaani, auttoi vielä purkamisessakin lapsenlapsensa kanssa.

Mainitsin rimoittamisen olevan hidasta. No kun myös seinien alaosan laudoitus oli tallella 1870-luvun mallissaan ja sain siitä mitat uuteen. Laudat ovat erityisen leveää, samoin rimat, joista jokaisen ulkosyrjät oli viistetty. Niinpä minun täytyy (ts. haluan) viistää jokaisen uudenkin riman samanlaiseksi. 
Vaikka on sähköhöylä, ei se silti ole kovin nopeaa. Selän päällekin se käy. Nyt sain laitettua telineen, jonka kanssa ei sentään tarvitse enää kyykkiä maassa rimoja höyläämässä.
Taustalla näkyy muuten uusi minipesuhuoneeni, hyvin on toiminut vinoudesta huolimatta. Oikeastaan se on kuin rajantakainen karjalainen kyly. Koska 25 % minusta on Pohjois-Karjalasta tai oikeastaan sieltä heti rajan takaa, täytyy sen jossakin näkyä, vai mitä.
Ja sitten on vähän muuta projektia, kuten naapurilta tullut romulautakasa, josta voisi vetää naulat ja sortteerata poltettaviin ja uudelleen käytettäviin. Vähän näyttää olevan lautoja muissakin kasoissa.
Toisaalta minusta on hirveän ihanan helppoa, että kun puutavaraa tarvitsee, ei tarvitse mennä kuin mitan kanssa keskelle pihaa valitsemaan!

Minipesuhuone alarinteestä päin, taustalla näkyy vanha talo. Sen etuseinän paneeli (eli tuo yläosa) onkin niin hyvässä kunnossa, että sitä ei tarvitse uusia. Se on ollut leveän räystään suojassa ja onneksi katto ei ehtinyt vuotaa muualta kuin piipun ympäriltä. 
Tällaiselle vanhan arvostajalle on lottovoitto, että on alkuperäisiä yksityiskohtia, jotka voi säästää. Siellä pysyy tallessa puutavara, sen tyyppi, profiili, maalit ja jopa naulatkin. Jokainen on tietoa siitä, kuinka taloja täällä rakennettiin vuonna 1870 tai niillä main.

Maalausprojektit ovat silti prioriteettina alkukesällä ja heinäkuussa, sillä ilmankosteus on vielä riittävän pieni optimaaliseen tulokseen. Ryhdyin myös maalaamaan kahta penkkiä, jotka olivat vanhassa, nyt purettavassa saunassa. 
Kellastunut lakkaus ja massatuotanto-pirttipenkit olivat varsin ruma yhdistelmä, mutta on ihme, mitä kauniin värisellä pellavaöljymaalilla saa aikaan. Maali on Allbäckin jäänsininen.
Toinen penkeistä saattaa jäädäkin tähän pesuhuoneen tienoille, sillä siinä on mukava suorittaa esimerkiksi pedikyyriä näin kesällä. Toinen siirtyy ruusupergolan alle, sillä olen kaivannut sinne istuinta.

Purettava vanha saunakin on edelleen vaiheessa, mutta sillä ei kylläkään ole mikään kiire. Sain lisäksi ranteeni niin kipeiksi kattopeltejä pois reuhtoessani, että parempi pitääkin vähän taukoa ja vaihdella hommia.
Vanha sauna oli oikeastaan tekosyy laittaa päivän kuva 'Alchymist' -köynnösruususta.

Rakennuksen toisessa päädyssä on ihana korkeiden sormustinkukkien itsekseen tullut ryhmä.

Kuistin kaiteenkin voisi maalata, mutta toisaalta talon tämä puoli on vielä kokonaan maalaamatta kuistin lattiaa lukuun ottamatta.

Ensin ryhdyn kuitenkin polttopuuhommiin, sillä kuten lähes kaikki muukin, sekin on tehtävä kesän alkupuolella. Aiemmin pilkotut puut ovat varmaan jo kuivia ja siirrettävä varastoon, jotta uusia mahtuu kuivumaan.
Kuvassa on ihana 'Papula' -ruusu vähän ennen juhannusta.

Ai niin, kaksi mattoakin olisi pestävä, kummassakin kissan oksennus (asialla kaksi eri nimeltämainitsematonta kissaa). Dilemma. Ensin polttopuut vai matot? Meillä näyttää sade loppuneen, yöksi luvattu sade ei tullutkaan, ehkä matoille on ihan hyvä kuivumissää. Samoin polttopuille. Seuraava sade on ennusteessa vasta huomisaamulle, jos silloinkaan.
Taidan keittää pohdintakahvit, sillä hätiköiden tulee vain huonoa, vai mitä.

27 comments :

  1. Aivan ihana postaus!!! Sinun projektejasi katsellessa tuntuvat omat aika vähiltä. Meillä tarvitsisi "vain" maalata mökki kokonaisuudessaan, tehdä kukkapenkit valmiiksi ja pesaista pari mattoa. Mutta nekin tuntuvat ylivoimaisilta juuri nyt, joten käännän katseeni jonnekin jossa kaikki on jo suhtkoht valmista ;) Oikein toimeliasta, tai sitten nautinnollisen viipyilevää kesää sinulle!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mukavaa, että tykkäsit! Kesä on niin valtavan lyhyt, että siitä pitää myös nauttia välillä tekemättä mitään.
      Kiitos, samaa sinulle!

      Delete
  2. Apua on siinä proggista yllin kyllin - muista levätäkin välillä. Hyvin näyttää kuitenkin etenevän hommat monella rintamalla, upeaa multitaskausta emännältä. Pieteetillä kun tekee niin se vie myös paljon aikaa. Millä värillä aiot maalata kuistin kaiteen? Ihastuttava tuo jäänsininen sävy. Tuumauskaffet on aina paikallaan ☕
    Feel u tuossa tikasjutussa, kun pesin taloa viime kesänä samalla tsydeemillä. Välillä jäi sydämenlyöntejä väliin... Talonomistajana saa ilmeisesti ylittää itsensä usein 🫡

    Tsemppiä projekteihin ja kesään rutkasti iloa 🍒💕

    ReplyDelete
    Replies
    1. No kyllä lepäilen ja nautiskelen ja ylipäätään en tee päivässä kovin suurta urakkaa, vaan nyherrän vähitellen. Tykkään kyllä siitä, että joka päivä saa tehdä jotain erilaista kuin eilen, muuten puudun.
      Olen pohtinut tuota kaidetta ja tullut siihen tulokseen, että se olisi kivoin saman sinisenä (tummansininen) kuin kuistin lattiakin. Talo on jo keltainen, niin hirveästi uusia värejä en kaipaa, kun vieressä on vielä toinenkin talo eri väreineen. Valkoista tietty usein käytetään, mutta en tykkää siitä, kuinka se harmaantuu ja menee niin pian rumaksi. Sitä paitsi talvella saa jo muutenkin katsella harmaanvalkeaa värittömyyttä ihan riittämiin ;-)
      Uh, karmeaa se pesu-urakkanne, onneksi se on ohi! Tikkailla oloon kyllä vähän tottu, kun joka päivä sinne kiipeää, onneksi.
      Kiitos samoin <3

      Delete
  3. Tämä oli todella kunnioitusta nostattava juttu, joten kumarran heti syvään ja heilautan puutarhurin olkihattua hovikumarruksen tapaan. Minäkin olen vanhemmiten alkanut kammoa korkeilla tikapuilla keikkumista, siis ihan hirveää hommaa. Noin 20 vuotta sitten maalasin A-tikkailla varastoa ja kurottelin hieman liian pitkälle, sillä seurauksella, että tikkaat kaatuivat, minä lensin noin 10 litraa maalia mukanani kaaressa maahan (arvaa minne maali päätyi). No, se ei ainakaan rohkaissut tikashommiin ja tuollaiset tosi korkeat tikkaat ovat vielä luku sinänsä.
    On kerrassaan upeaa, että jaksat olla tarkkana vanhan tyylin jatkamisessa! Kaunista tulee, mutta viehän tuo yksin tehdessä aikaa ja on tietty myös nähtävä vaivaa oikeanlaisten tarpeiden hankkimisessa.
    Kunniottava kumarrus on siis paikallaan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. No voi sentään, ei tässä hattujen nostoja ja kumarruksia tarvita - ihan takuulla olette itse tehneet kaikenlaista ja enemmänkin!
      Hui kamalaa, mikä tikkailta putoamiskokemus! Onneksi ei käynyt vielä pahemmin!!
      Minullakin oli kerran todella lähellä, sillä olin tikkailla ripustamassa räystäskettinkejä paikoilleen, kurkotin liikaa sivulle ja jos ei olisi naapurin ystävällinen Lea pitämässä tikkaista ja nykäisemässä niitä takaisin suoraan, ei ehkä olisi henki mennyt, mutta liikuntakyky mahdollisesti. Kerran tulin katolta alas ja sen jälkeen ei ole katolla huvittanut olla, jos silloinkaan.
      Kyllä tämä hidas projekti on kaikin puolin, mutta ei tämä olekaan mikään nopeuskilpailu, eikä kilpailu ylipäätään, vaan elämänvalintakysymys.

      Delete
  4. Kyllä sitä hommaa vaan vanhassa talossa riittää normaalien piha-, matto- ja polttopuuhommien lisäksi. Olet taitava tekemään kaikenlaista! Onneksi on työnjohto joka tykkää matoista 😉

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hommaa on todella, ei tarvitse miettiä mitä tekisi :-D
      No, luulen, että en olisi näin ahkera mattojen pesijä, ellei olisi noita karvaisia kavereita.

      Delete
  5. Ei sulta tyät lopu! Hitsi, mitä urakoota. Mullon pikkuusen samaa "vikaa", että jos ei tuu het valamista, nii joku tyä voi olla kesken hyvinki kauvan ja meen siitä sujuvasti ohitte. Isäntä mulle sitte huamautteloo, että ai jaa, ny teekki tuata, eikä erellinenkää tyä näytä olevan valamis. Tsemppiä, sopivasti tyätä ja lepoa, nii kyllä ne viälä valamihiksi tuloo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tämmöisen työleirin saa, kun ostaa vanhan kokoelman rötisköjä. Ainoa hyväkuntoinen rakennus tontillani oli huussi ;-D
      Siihen tottuu, että on prokjekteja kesken. Kyllä joskus jotain valmiiksikin saa, se on sitten juhlan paikka.

      Delete
  6. Työlästä, mutta lopulta palkitsevaa, kun valmis lopputulos on käsissä - jos nyt mitään koskaan voi täysin valmiiksi sanoa. Meilläkin on talon- ja piharakennuksen maalausprojektit meneillään, tosin helpommalla kaavalla, kun saa vain suoraan vedellä vanhan päälle ja nosturikin on apuna, niin ei tarvitse tikapuilla keikkua. Kyllä se siitä! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nosturi olisi haaveiden täyttymys, mutta sellaisen vuokraaminen tänne pitkän laivamatkan päähän olisi varmaan aika hankalaa. Toisaalta sitten kyllä saisi nopeammin valmista.
      Ihanaa on, jos ei tarvitse skrapata, mutta kyllä siitäkin selviää :-)

      Delete
  7. Vanhassa talossa ja pihapiirissä niitä projekteja on, minulla myös on taloni länsipäädyssä yläosia maalaamatta... Jotenkin katse ohjautuu niiden ohi, kun ei millään meinaa riittää energiaa asian hoitamiseen. Ihailen kuinka hienosti työsi etenee ja saat noin paljon aikaiseksi. Vanha talosi on ihana ja pesuhuone söpö, varmaan toimivakin. Kivan kompakti.
    Tuo käytännöllinen essu varmasti helpottaa työskentelyä tikkailla, mutta hui, minä en taitaisi uskaltaa millään mennä noin korkealle. Teet kyllä hienoa työtä; ihanaa, kun rakennat vanhojen mallien mukaan.
    Toivotan onnea sinulle, että työt sujuvat mutkattomasti ja tsemppiä kaikkiin työvaiheisiin!
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niinpä, katse tottuu, mutta jonain päivänä ehkä mitta täyttyy kuten minulla. Heh, etenemisestä ja paljon aikaiseksi saamisesta ei ehkä kohdallani voi puhua, kun projektit kestävät kymmenen vuotta :-D
      Kiitos, onnea ja tsemppiä tarvitaan!

      Delete
  8. Mattojen pesu ja ulos kuivumaan ripustaminen on varma keino saada sadetta. Näin tuntuu olevan joka vuosi. Täälläkin on aina monta projektia menossa samaan aikaan. ei sitä osaisi tehdä vain yhtä.
    Olen niin samanlainen tikkailla keikkuessa, alkaa huimata, tuntuu väkisin siltä että kaatuu ja polvet tutisevat ja reidet ovat maitohapoilla jännityksestä. Tsemppiä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Näin tuntuu käyvän, sillä tälle aamulle sade-ennuste oli kovin epävarma, mutta niin vain sitä tuli. Matto jäi illalla ulos, kun se oli vielä kostea enkä keksinyt paikkaa, johon noin pitkää mattoa saisi sisällä ripsutettua.
      Kuulostaa tutulta nuo oireesi tikkailla. Kun tutisee, tikkaatkin tutisevat, ja sitten on entistä tukalampaa. Hyvä uutinen on se, että siihen vähitellen siedättyy. Nyt kestän olla jo vähän korkeammalla hermoilematta kuin aluksi. Mutta pian se pelko palaa, eli joka päivä on kiivettävä.

      Delete
  9. Tikkailla keikkuminen ei taida olla muiden, kuin trapetsitaiteilijoiden mieleen ja eipä ihme. Sinnikäs kuitenkin olet, kun kaikesta huolimatta uskallat keikkua rappusten varassa maalaamassa ja rimoittamassa seiniä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pakkohan sitä on, kun ei muuten rimat ja maalit mene seinään.

      Delete
  10. Voimia sinne kaikkeen aherrukseen <3 t. Sesse

    ReplyDelete
  11. Hiljaiseksi vetää.... Luulen, että en ainakaan vähään aikaan valita mistään pihatöistä tai muista. Niitä ei ole läheskään noin paljon jonossa. Hatunnoston paikka, että touhuat siellä itse! Minulta jäisi tekemättä.
    Kissan/ kissojen oksentelu on harmillista, mutta niille varmaan välttämätöntä (?) Frodo ei ole oksennellut, mutta Merri tekee sitä harva se aamu. Ennen se oksensi melko varmasti meidän alakerran rappuihin, joissa on sellainen nk.kestomatto. Nykyään se osoittaa oksunsa usein myös paljaalle lattialle. Mutta miksi ihmeessä alkaa oksettaa aina puoli tuntia ennen kellon herätystä?? Sitä en jaksa käsittää. Aika nopeasti sitä ponkaisee pystyyn, kun ne ekat äänet alkavat kuulua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehkä et olisi ostanut tällaista paikkaa ;-)
      Tottahan tuo, että kissat oksentavat karvapalloja. Ransulla on hyvin herkkä vatsa, varmaan lapsuudessa sairastetun pahan sisäloistartunnan takia. Siltä on aina tullut ylös kaikenlainen uusi ruoka, ja kun vatsa menee sekaisin, sitten tulevat ylös myös vanhat tutut nappulat. Minulla onkin sanomalehteä heti sängyn vieressä, jotta sen saa siitä napattua vaikka keskellä yötä kakovan Ransun eteen.
      Onneksi iän myötä Ransun vatsa on mennyt rauhallisempaan suuntaan. Musti ei sen sijaan oksentele lähes ikinä, huolestuinkin todella, kun siltä tuli puolikas vesimyyrä keittiön matolle. Taisi vain olla huono myyrä, sillä oltuaan pari päivää vaisu se palautui entiselleen, onneksi.

      Delete
  12. Sait nämä hommat kuulostamaan jopa hauskoilta niin mukavasti kirjoittelit mutta tiedän kuitenkin asian oikean laidan . Hommia on hyvä olla kesken voi jouhevasti siirtyä muihin kun alkaa oikein sapettamaan . Maalaushommista en minä pidä yhtään ja monesta muusta mutta tehtävä kuitenkin ne on . Vai olet sinä rajan takaisia flikkoja mistä päin sieltä? Ja milloin sinun matkasi päätyi tai alkoi tänne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllähän remonttihommat työstä käy, mutta pyrin siihen, että en tee pelkästään niitä pitkää päivää. En myöskään lähes koskaan tee samaa hommaa kahtena peräkkäisenä päivänä, sillä silloin alkaa puuhommatkin maistua puulta ;-)
      Minä itse en ole rajan takaa, vaan mummini. Hänen isänsä oli Värtsilästä ja äiti Pälkjärveltä. Toinen neljäsosa minusta on Lohjalta, minkä sukunimi Routio paljastaa.
      Mummini vanhemmat ryhtyivät kauppiaiksi Joensuussa, mummi lähti nuorena tänne etelään ja kirkkokuorossa tapasi lohjalaisen miehensä. Vaarallinen paikka se kirkkokuoro, tuumi ukkini.

      Delete
  13. Paljon sinulla on siellä uurastusta ja projekteja. Ei kiipeäminen tikkaille ja siellä touhuaminen ole minunkaan lempipuuhaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harva taitaa tikkailla viihtyä. Itse kyllä pienenä, mutta se on eri asia. Lapselta puuttuu aikuisen varovaisuus. Hyvä juttu on se, että tikkaille kiipeämiseen oikeasti tottuu, jos sitä tekee päivittäin. Silloin lakkaa vähitellen ajattelemasta, kuinka ne voisivat kaatua, ja keskittyy vain siihen mitä siellä ylhäällä tekee.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!