Tuesday 25 July 2023

Rohanin värejä

 Piti olla alun perin tummaa ja vaaleaa, mutta sitten joukkoon eksyi vähän muutakin.

Eihän kukissa ole lähes mustia tai tummanruskeita värejä kuin aniharvon. Viininpunainen on ihan hyvä tumman vastine. Etelänruusuruohot ovat onneksi viihtyneet ja muodostaneet pienen niityn samalle kohdalle, jossa alkukesällä kukki pieni valkokukkaisten tähtihyasinttien niitty.
Neidonruusu 'Félicité Parmentier' on kukkinut pitkään, tummalehtinen mustaselja 'Black Beauty' kukki myös ja on jo kasvanut parimetriseksi.

Ystävä, joka kiersi puutarhaa eilen, huomautti, ettei mustaseljaa tahdo huomata, kun vieressä kasvava japaninkirsikka 'Royal Burgundy' vie korkeampana huomion. Luotan silti siihen, että kun mustaselja vähitellen tuuheutuu, tulee sekin erottumaan. Japaninkirsikka kasvaa kuitenkin selvästi korkeammaksi, on jo nyt kolmimetrinen, ja on muodoltaan kapea. Sen edessä kukkii Austin-ruusu Winchester Cathedral. Siinä riittää kukkia talven tuloon asti.

Rohan oli alun perin aurinkoinen, mutta risuaidan ja puiden sekä puskien myötä olosuhde muuttuu koko ajan varjoisemmaksi. Olenkin jo alkanut vaihtaa perennavalikoimaa ja etenkin siirtänyt tulppaaneja ja hyasintteja paahdepaikkoihin, joissa ne viihtyvät paremmin. 
Japaninmagnolia oli polvenkorkuinen, kun sen istutin – nyt sekin on jo parimetrinen. Kukkia voi ehkä tulla jo ensi keväänä. Sen edessä on yksi tummimmista kukista: mustapäivänhattu 'Green Wizard'. Siinä on pelkät kukkamykeröt ilman terälehtiä, tai kehälehtiä, mitä lienevätkään. Mykerön alla on vihreä kaulus ylälehtiä. Kuten näkyy, mykeröt ovat täynnä kimalaisia silloin, kun pikkuruiset kukat ovat auki, vaikka ihmissilmä ei niitä edes kukiksi tajua.

Tarhaviinikärhö 'Madame Julia Correvon' tuottaa hienon sävyisiä kukkia, on tehnyt niin jo jonkin aikaa. Se aloitti kukinnan, kun hempeän vaaleanpunainen pioni vielä kukki heinäkuun alkupuolella.

Punainen ja valkoinen ovat oikein mukava kukkaväriyhdistelmä. Peter Joyn risteyttämä lilja ei kovin tumma ole, mutta sävynä tähän ihan passeli.
Rikkaporkkanat aloittivat pari viikkoa sitten eikä niiden kukinnalle ihan pian loppua näy.

Porkkanat reunustavat käytävää molemmin puolin ja kulku tuntuu aika juhlavalta tuollaisessa saattueessa. Rohanin päädyssä pengermän päällä kukkii portlandruusu 'Duchesse de Rohan'.

Rikkaporkkanan lisäksi pidän erityisesti palsternakan kukista. Se on villiä kantaa Paraisilta. Kaverina kukkii pallerolaukka.

Joissakin kohdissa on täydellinen tumma-vaalea meininki, jos rajaa kuvan riittävän tarkkaan. Rikkaporkkana kukkii taustallaan purppuraheisiangervo 'Diabolo'.

Austin-ruusu William Shakespeare 2000 tuottaa uusia kukkia.

Ruusun kukka avautuu punaisempana, mutta ikääntyy purppuraiseksi, saman väriseksi kuin Julia Correvon.

Harjaneilikka 'Onyx' on ilokseni viihtynyt ja sitä löytyy muutama. Kukat ovat sateen jälkeen ihmeellisen näköisiä, kiilto tuollaisessa tummassa värissä näyttää todella oudolta. Mutta myös hienolta. 
Otin kuvan, kun edellisen kerran satoi – peräti 2 mm viikko sitten. Kunpa sataisi! Tänään on toiveita; harmaita pilviä näkyy, mutta saa nähdä, mihin vesi putoaa. Tuolloin viikko sitten oli lottovoittajan olo, kun sadetutkassa kärpäsen kokoinen sadealue osui suoraan tänne ja uutta pientä sadepilveä kehittyi yli kahden tunnin ajan suoraan tässä meidän saaren päällä. Mitkä ovat todennäköisyydet tuollaiseen, kysyn vain!

Loppuun vielä täydellinen Rohan-väripari: hohtopiikkiputki ja peruukkipensas 'Royal Purple'.


Etelänruusuruoho Knautia macedonica
Harjaneilikka Dianthus barbatus
Hohtopiikkiputki Eryngium giganteum
Japaninkirsikka Prunus Sato Zakura -Ryhmä
Japaninmagnolia Magnolia kobus
Mustapäivänhattu Rudbeckia occidentalis
Mustaselja Sambucus nigra
Neidonruusu Rosa Alba-Ryhmä
Pallerolaukka Allium sphaerocephalon
Palsternakka Pastinaca sativa
Peruukkipensas Cotinus coggygria
Portlandruusu Rosa Portland-Ryhmä
Purppuraheisiangervo Physocarpus opulifolius, tummalehtiset lajikkeet
Rikkaporkkana Daucus carota
Tarhaviinikärhö Clematis Viticella-Ryhmä

20 comments :

  1. Kyllä on hienoja kukkia!
    T. Gebsu ja Pirkko

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taitaa olla Pirkon lempivärejä ;-) Kun ei ole sinistä eikä vaaleanpunaista (ainakaan paljoa). Gebsun lempiväri voisi ehkä olla leijonanvärinen? Vähän sen värisiä ruskosormustinkukkia onkin juuri tullut kukkaan, pitääpä kuvata.

      Delete
    2. Oikein päättelit 🖤 😊 Gebsun mielestä Leijona on paras väri 🤎😻

      Delete
  2. Sateet alkavat oikeasti vertaantua lottovoittoon. Kaivoin tänään kasvimaalata perunoita ja maa oli rutikuivaa lapion koko terän syvyyden verran vähintään, syvemmälle en kurkannut. Upean värinen harjaneilikka!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi ei, teilläkin on rutikuivaa. Meille tuli eilen 1 mm sade, hurraa edes sille kymmenen minuutin ripaukselle. Kyllä on karmean kuiva kasvukausi. Todella monen kasvin nuput, versot tai marjat ovat vain kuivuneet, ei ole voimia kasvattaa niitä.

      Delete
  3. Palsternakkaa olen nähnyt jossain tienvarsikasvillisuudessa. Se on kyllä kaunista puutarhassasi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paraisilla kalkkikaivoksen tienoilla sitä ainakin kasvaa tienposket limenvihreänään. Aivan ihana kasvi.

      Delete
  4. Rohanissa on jännittäviä, muhkeita punaisen sävyjä. Vaaleaan yhdistettynä ne korostavat toisiaan upeasti, kuten tuo viimeinen kuva ja 'Diabolo'-rikkaporkkana-kombo osoittavat. Meillä ei vielä 'Madame Julia Correvon' kuki mutta nuppuja on jo ilmestynyt.
    Onnea märästä lottovoitosta! Meillä ei sittenkään satanut tänään, jippii!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jihuu! Meillä satoi tänään oikein monta tuntia. Ihanaa. Nurmikko on kyllä edelleen keltainen, mutta ainakin istutukset ovat saaneet vähän vettä. Tulokseksi sain kyllä vain 2 mm.

      Delete
  5. Toivon teille ja meille kastelevia sateita. Jonain päivänä meni monta sadehetkeä ohi, ja tarkisin sateiden jälkeen sademittarit: se oli kostea. Siellä ei ollut siis mitään muuta kuin pisaroita mittarin seinämissä.
    Muutaman kerran ollaan kuitenkin saatu milleissä laskettavia sateita. Silti sää on koko ajan vähän epävakaa.
    Mustapäivänhattua olen vierastanut kauan sen takia, kun se ei oikein muka kuki mielestäni. Tuo kimalaiskuva saattaa kyllä muuttaa mieleni. Aika huippupaikka kimalaisille. Rohanissa on sinulla hienoja kasveja. Ja tummanpunainen on kasvien versio tummasta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, toivotuksesi toteutui tänne tänään, toivottavasti sinnekin! Ihanasti satoi.
      Mustapäivänhattu on tosiaan erikoinen, mutta itse tykkään juuri tuollaisista omituisista. Kimalaisille se näyttä olevan hyvä apaja.

      Delete
  6. ’Madame Julia Correvon’ pitäisi istuttaa johonkin, sillä olen onnistunut hyvin viinikärhö ’Purpurea Plena Elegans’:n kanssa. Tonttini on enimmäkseen kuivahko kivinen kumpu, mutta silti monessa paikassa kasvaa mesiangervoa eli jotain kosteuttakin täytyy olla. Olen istuttanut Plenan keskelle mesiangervoa, ihan noin vain, ja kastelen sitä siinä muutaman kerran kesässä, kun ulkoseinän vesipiste on lähellä. Ja nyhdän sopivasti mesiangervoa ympäriltä pois. Se kiipeilee viereiseen tuomeen. Sen 12 vartta kukkii hienosti parhaillaan ja nuppujakin on paljon lisää. Se on pärjännyt siinä jo 5-6 vuotta.
    Sen kukanväri vaikuttaisi Rohan-kelpoiselta, sellainen himmeän tumma. Kukat eivät varjossa ihan heti kyllä erotu. ’Madame Julia Correvon’:lla on varmaan kirkkaammat ja hehkuvammat kukat.
    Punaisen peruukkipensaan näin viikko sitten Ruissalon kasvitieteellisessä ja tykkäsin myös luonnossa.
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Julia Correvon on tosiaan kauniin sävyinen. Ihana yhdistelmä sinulla Elegansista ja mesiangervosta! Pidän siitä kärhöstä, mutta on käynyt vähän huono tuuri, sillä ensimmäisellä kerralla tuli muuta lajiketta, toinen yritys kuoli, sitten istutin yhden niin kuivaan paikkaan, ettei se ole vieläkään kukkinut. Viime vuonna istutin yhden PP Elegansin Rohaniin, täytyykin käydä kuikuilemassa, josko siihen olisi tulossa kukkia. Se on siellä takareunalla aitaan kasvamassa, niinpä vähäistä määrää kukkia matalalla ei välttämättä edes huomaa. Luotan kuitenkin siihen, että siitä kasvaa valtava ;-)

      Delete
  7. Hienoja tumman ja vaalean yhdistelmiä! Tuo rohan oli minulle ihan uusi sana ja piti ihan googlettaa mitä se tarkoittaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rohanin nimi tuli siitä, kun pidän Tolkienin tarinoista ja niissä on valtakunta nimeltä Rohan. Sitten kun hankin pyökin, jonka lajikenimessä on Rohan, tuli tuosta alueesta sen niminen.

      Delete
  8. Toivottavasti nuo sateet suuntoisivat teillepäin. Meille jo riittäs jokskin aikoo. Kovasti on kukintoo rohanissa. Hienon värinen tuo harjaneilikka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti teillä on ollut kuivempaa. Täällä satoi tänään!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!